Keresés

Részletes keresés

Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7687
Hunter; Egy nagy csokor piros rozsa, okos dolog.
Előzmény: Boarhunter (7663)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7686
Kedves Ragika; Feltetlenul kuldj egy fotot e-mail cimemre es en majd eldontom, hogy szep vagy-e, vagy nem.
Előzmény: Törölt nick (7660)
cosmopolitan Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7685
Kedves palozc,

Ez egy nagyon összetett dolog.
Amit irtam, inkább egy mo-i szemével próbálja nézni a dolgot. Vannak ott egyre jelentősebb erők, akik a nemzetközi vállalatok megjelenését valami sötét összeesküvésnek fogják fel, holott pl. Mo gazdasági eredményei, az amerikainál magasabb növekedés ezek nélkül nem jöhetett volna létre. Nem lenne tele az kb 100 nagy mall vásárlóval, ami előtt a hiánygazdaság volt, semmi más.
Ez ellen sokan pusztán irigységből stb. ágállnak de nincs jobb ötletük vagy ha van, nincs elég szorgalmuk, hogy sikerre vigyék.
Ami az átlag amerikai életmódját illeti, erről már irtam hasonlókat. Nem nagyon irigyli az ember ezt a nagy hajtást, ami lát maga körül. Viszont ezeknek a nagy vállalatoknak ugyanakkor tulajdonosai is vagyunk egy kicsit nem ? Amikor látja az ember, hogy a részvényei amit vásárolt, nem állnak rosszul, akkor nem szivesen van a multik ellen. Gondolom te sem. Aki itt 500-700 ért takarit az mennyit kapott otthon ? 50-t 70-t jó esetben, de legtöbbször semmit. Igaz, Nyugat-Európában szocializmus van és kevesebbet dolgoznak. Érdemes lenne megnézni azért a munkanélküliségi statisztikáikat is. Meg a sokszor többnapos általános sztrájkjaikat, gondolom örömükben csinálják. Technológiát meg egyenes dupla árért lehet nekik eladni, mert a nagy szocializmusuk miatt versenyképtelenek, viszont szükségük van rá.
Alapvetően nem látom károsnak ezt a folyamatot. Igaz, egy csomó fizikai munka elment Kinába, Mo-ra , Mexikóba. De lett helyette másfajta munka. Az ottaniaknak meg ugy sincs más reális lehetőségük, nekik is jobb lett. Kina pl. hatalmasat növekedett gazdaságilag. Mo-n is most már mindent tudsz venni, mint itt, az üzletek évek óta tele vásárlóval. A növekedés folyamatos és nagymértékű. Ez nem okozott itt sem tragikus visszaesést, sőt. Még nagyon sok mindenről lehetne irni ennek kapcsán, átgondoltabban is,de hát nincs az embernek ideje. De mi lehetne ennek a folyamatnak az alternativája ? Zárjuk le a határokat ? Mindenki zárkózzon be megint ? Vagy mennyire korlátozzuk a multikat ? Amik mi magunk vagyunk mert van egy csomó részvényünk. Szerintem amit fenn kell tartani, az verseny lehetősége. Ha csak egy gyár fog majd a világon cipőt gyártani, akkor baj lesz. De ez egyenlőre nem igy van. A TGM félék meg csak a bajt keverik jó dolgukban, de hogyan lehetne jobban, arra már nem futja a hatalmas elméleti tudásukból.

Előzmény: Törölt nick (7684)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7683
Kösz!
Előzmény: Törölt nick (7681)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7682
Köszi!
Hmm! Viktor is ilyesmit igért...
Előzmény: Francin (7679)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7681
US infl. 2001:

PPI -6%
CPI 1.6%

Boarhunter Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7680
Ja! Addig nyújtottunk kínának elvtársi segítséget a mézelő akáccal, amig jól kitúrtak mindenkit a piacról. Ugyanígy jártunk az Új Zélandi szarvashússal is.
Előzmény: pistagazda (7678)
Francin Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7679
Eves atlagos amerikai inflacio:

1999: 3.36%
2000: 2.85%

(http://www.bls.gov/home.htm)

Előzmény: Boarhunter (7677)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.25 0 0 7678
Na ja. Hjába van az embernek a legjobb akácmize ha mindig elloptyák a kaptárakat. A külfödi miz meg csak gyün befele.

Pista

Előzmény: cosmopolitan (7675)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7677
Valaki segítsen, közgazból még magyarul is gyenge vagyok, nemhogy angolul. Ragika adatai a reál vgy a nominálbérre vonatkoznak? Ha esetleg a nominálra, mekkora infláció mellett?
Köszi!
B.
cosmopolitan Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7676
One more thing:

Our ass...

Előzmény: cosmopolitan (7675)
cosmopolitan Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7675
"...Magyarországon szinte senki sem tudja, hogy Amerikában több mint húsz éve nem nottek a reálbérek, miközben az amerikai gazdaság szárnyal. Több tízmillió ember, az amerikai munkásosztály, valamint a szolgáltatásban dolgozók eszerint nem élnek jobban, mint a hatvanas évek végén, miközben az amerikai középosztály tízszer, hússzor jobban él. Ezt a globalizációnak „köszönheti” az amerikai munkásosztály, mivel ha fizetésemelést kér, a gyárat elviszik Dél-Amerikába vagy Thaiföldre. Ezért az amerikai szakszervezetek vagy megszunnek, vagy hallgatnak. Ezért nincsenek sztrájkok sehol nyugaton, mivel a toke olyan eros, mint még soha. Látszik, hogy a globalizáció az emberek szabadságát új módon korlátozza, nem az elnyomás segítségével teszi lehetetlenné az ellenállást. Szemben mindenfajta állítással az elnyomottaknak, a kizsákmányoltaknak egyetlen útja a nemzetközi összefogás..."

Azt még érdemes lenne hozzátenni, hogy a gyárat Magyarországra is elviszik, tehát érdemes Mo-t is a Kina-Thaiföld--Dél-Amerika csoportba sorolni (lsd GE). Aki figyelemmel kiséri a mo-i gazdasági életet, az tudhatja, hogy a magyar munkást azzal fenyegetik, hogy a gyárat átteszik Ukrajnába vagy Romániába, ha sokat ugrál.
Az alapvető különbség az (ahogy én látom), hogy azokban az országokban, ahova ezek a hagyományos iparok települnek, nincs középosztály, Amerikában pedig van. Van viszont kiterjedt munkásosztály, akinek munkát kell adni. Magyarországon ma már a multik alkotják a gazdaság gerincét. Mit csinálnának az emberek, ha nem lennének ezek a vállalatok ? Honnan lenne egy csomó embernek fizetése ? Egyébként nincs az előirva, hogy mindenkinek munkásnak kell lennie. Egy mo-i személy is dolgozhat a nemzetközi csúcs-technológiai iparban például, nyugati bérért. Miért nincs ez mégsem elterjedve ? Miért nincs jelentős szoftveripar például ? Nem a nyugat miatt. Ha van valakinek egy jó terméke, senki nem gátolja, hogy azt eladja USA-ban, vagy bárhol. Én ennek a kellős közepében vagyok, és látom a példát arra, ahogy egy kis görög cég komolyan meg tud leckéztetni egy amerikait. De Magyarországon a primitiv körülmények miatt esélyem sincs a sikerre (törvények , korrupció, bürokrácia stb.) Erről nem Amerika tehet. A mostani választásokban a pártok megfogalmazták az adótörvényeiket. A számomra a legjobb is versenyképtelen az amerikaival (az én jövedelmi kategóriámban legalábbis, ami a magyar átlag több mint 30-szorosa és a különbség havonta növekszik.) Akkor miért legyek ott ? Egy multinak viszont megéri, kedvezményeket kap, van ereje szembeszállni a hülyeséggel és még ha nagyobb is az adó, marad bőven elég haszna.
Szervezhet szerencsétlen TGM nemzetközi összefogást, de azt kivánom neki, hogy onnan legyen a fizetése is. A megoldás nem ez. A megoldás az általános képzettség növelése. A hagyományos értelemben vett munkásság az az ami, az nem fog versenyezni a Szilicium Völgyel meg a General Motors-sal. Nem kellene a magyaroknak elnyomni saját magukat. Amig ez igy van, Mo-én is arra kényszerülök, hogy külföldi legyek, pedig magyar vagyok. Nagyjából azt is csinálom, mint egy multi, csak kicsiben. De erről a magyarországi körülmények tehetnek, nem a nyugatiak. A TGM meg a kommunista dumájával elhúzhatna végre a vérbe. Menjen vissza Romániába, ott lesz neki proletár elég. Vagy gondolkodjon azon, hogyan lehetne Mo-középosztályt csinálni ahelyett hogy az amerikai munkásosztályt sajnálgatja.

cosmo

Előzmény: Tiborcsik (7672)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7674
Our ass.

"Annual pay trends

The average annual pay of U.S. workers rose by 5.9 percent in 2000, according to preliminary data. This compares with a 4.4-percent rise in 1999. This pay growth in 2000 was the highest in the 1990–2000 period. Moreover, the 2000 increase in average annual pay was the largest since 1982, when pay rose by 6.7 percent.

Massachusetts and California experienced the largest percentage increases in average annual pay from 1999 to 2000 (9.8 and 9.6 percent, respectively). Massachusetts’ strong performance reflected above-average pay growth in nearly all the major industries, especially in finance, insurance, and real estate (16.5 percent), services (11.9 percent), and manufacturing (10.7 percent). In California, the largest percentage increases in pay and occurred in manufacturing (16.2 percent), services (12.2 percent), and finance, insurance, and real estate (10.0 percent).

Among industry divisions, the largest over-the-year percentage pay increase in the private sector was registered in the finance, insurance, and real estate division (9.1 percent) in 2000. The next largest were in manufacturing and services (6.8 percent each), followed by mining (6.4 percent). The smallest pay gain in 2000 among the major private industry divisions occurred in the transportation, communications, and public utilities industry (4.4 percent). The annual pay increase for the public sector, which includes Federal, State, and local government, was 4.1 percent."

Előzmény: Tiborcsik (7672)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7673
Kedves Pista!
Igazad van. A legveszélyessebb állat az ember (nem feltétlenül a vadász)
Előzmény: pistagazda (7671)
Tiborcsik Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7672
Tmás Gáspár Miklós mondja egy interjúban:
"...Magyarországon szinte senki sem tudja, hogy Amerikában több mint húsz éve  nem nottek a reálbérek, miközben az amerikai gazdaság szárnyal. Több tízmillió ember, az amerikai munkásosztály, valamint a szolgáltatásban dolgozók eszerint nem élnek jobban, mint a hatvanas évek végén, miközben az amerikai középosztály tízszer, hússzor jobban él. Ezt a globalizációnak „köszönheti” az amerikai munkásosztály, mivel ha fizetésemelést kér, a gyárat elviszik Dél-Amerikába vagy Thaiföldre. Ezért az amerikai szakszervezetek vagy megszunnek, vagy hallgatnak. Ezért nincsenek sztrájkok sehol nyugaton, mivel a toke olyan eros, mint még soha. Látszik, hogy a globalizáció az emberek szabadságát új módon korlátozza, nem az elnyomás segítségével teszi lehetetlenné az ellenállást. Szemben mindenfajta állítással az elnyomottaknak, a kizsákmányoltaknak egyetlen útja a nemzetközi összefogás..."

Ehhez mit szóltok?

pistagazda Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7671
"Egy haverom szerint elég veszélyes dögök, csak komolyabb rábeszélésre hajlandóak kimúlni"

A haverod a puskájával, az a vesziles. A disznó meg csak egy disznó. Szeginy. Élvezitek a gyikulást.

Előzmény: Vata (7669)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7670
Kedves Vata!
off
Ha küldessz egy működő emilcímet, írok bővebben, addig nézz körül a www.hubertus.com-on. Kedvcsinálónak jó, a konkrétumokat meg meg lehet beszélni közvetlenül a vadásztatókkal is.
Amúgy nálunk inkább csak legendák keringenek a vaddisznó veszélyességéről, konkrét esetet ritkán hallani, de kapcsolatban állunk ausztrál kollégákkal, náluk a disznók nem félnek az embertől és gyakrabban vannak csiklandós helyzetek.
Előzmény: Vata (7669)
Vata Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7669
Egy haverom szerint elég veszélyes dögök, csak komolyabb rábeszélésre hajlandóak kimúlni. Én időnként elejtek egy-két szarvast, vaddisznó itt nincs. Tudsz egy olyan honlapot vagy valamilyen információforrást, ahol mo-i illetve Mo környéki vadászati lehetőségekről lehet információkat szerezni? Megköszönném.
Előzmény: Boarhunter (7667)
Vata Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7668
A gond ott van, hogy ameddig csak az nem sétál át a határon akár Mexikó felől, akár Kanadából, aki nem akar, és valami 9 millió (?) illegális bevándorló van az országban - akiket maga az elnök akar leginkább legalizálni, mindenki számára nyilvánvalóvá téve, hogy csak a hülyék tartják be a szabályokat - és ameddig az INS 6 hónappal 9-11 után kiküldi a tanuló vizumokat a gépeltéritőknek és ezért még csak ki sem rúgnak senkit, csak áthelyeznek néhány embert, addig ezek a vizum intézkedések legfeljebb kozmetikai célnak felelnek meg.

Vezényeljék ki a hadsereget a határra, rúgják ki az illegálisokat, szervezzék át az INS-t és a vámhivatalt (aminek a korruptsága közel kelet európai szinten van) és akkor elhiszem, hogy tényleg komolyan veszik a problémát.

Előzmény: Tibor Arato (7659)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7667
Kedves Vata!
off
Az előbb kihagytam. Nem véleten a nick (illetve csak félig, a másik már foglalt volt), elsősorban tényleg vaddisznóra vadászom.
Előzmény: Vata (7658)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7666
Nem az ingyenes hívásra gondoltam, csak a normál tarifára. Az csak a MATÁV-nak éri meg. Az emelt díjjal az a gáz, hogy sok munkahelyről nem hívható, plussz mobilról plussz utcai fülkéből sem. Amúgy nem kapsz telefonon vízumot, csak egy időpontot.
Előzmény: Törölt nick (7664)
k4F9éapű2Wlt72lQ9o Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7665
Hülyeség.
Előzmény: Törölt nick (7664)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7663
Nem hiszem, hogy a szigor lenne a probléma. Az érthető, szükséges, és ezért elfogadható. Csak néha úgy tűnik, hogy abszolút hasraütésszerűen döntik el, hogy ki kapjon vízumot és ki nem.
Meg-bár a téma már lerágott csont-nekem nagyon böki a csőrömet, hogy a nagykövetségen az időpontkérés emeltdíjas telefonon történik. Ez olyan kicsinyes szerintem, pláne hogy a világ egyik leggazdagabb nemzetéről van szó. Inkább mondanák azt, hogy vigyek egy nagy csokor rózsát a nagykövetasszonynak...
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7662
32 évemmel a topic hozzászólóinak nagy részéhez képest valszeg zöldfülü tacskó vagyok, de etikát már nem keresek én sem az említett dolgokban.
Csak magamban morgok...meg néha itt.
Előzmény: Vata (7658)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7661
Általában nagyon tiszteltem a tanáraimat, és nem csak a konzervatív nevelésemnek köszönhetően.
De ha valaki nem alkalmas egy feladatra, és vmi. okból mégis katedrát kap, azt nehéz tisztelni.
Mechából a fél évfolyamot korrepetáltam, és a végén alig kettessel csúsztam át a szigorlaton.
Előzmény: pistagazda (7657)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7660
Nem to'm mér'. Valószínü mert olyan szép vagyok, de velem még azt is alíratták, hogy nem azért emigrálok, hogy prostitúciót folytassak az USA-ban. Söt a másodikos fiammal is szignáltatták. Ez az újlenyomat dolog meg stimmel. de megértem, mert védeni kell magukat valahogy. Csak aztán elment a Clinton féle liberalizmusba az egész.
Az az ember többet ártott Amerikának mint a terroristák.
Tibor Arato Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7659
Boarhunter; Van igazsag abban amit mondasz, de azert nehezitti meg Amerika az idevalo beutazast, mert sokan visszaelnek a szabalyokkal-torvenyekkel. Mint pl. soknak lejar a turista vizumja es elfelejt hazamenni.(ez csak egy) Az ilyen fajta visszaelesek arra kenyszerittik a hatosagokat, hogy kemennyeb torvenyeket hoznak. Az itmaradasi problema mart regota megvolt, de nem tettek sokat ellene. Aztan jott a terror tamadas.

Az elmult 20 evben nagyon konnyu volt szerintem America-ban bejutni.
Amikor en kertem, hogy bevandorlast America-ba, fizikailag orvosok tetotol-talpig megvizsgaltak, es ujlenyomatot is vettek tolem a kovetsegen. Aztan az Osztrak-ok vettek ujlenyomatot tolem.
New Jersey-ben ujlenyomat, a varosban ahol letelepedtem ujlenyomat. Azt is tudtomra adtak, hogy csekely torveny szegesert elkuldenek a francban haza.
Hat errol beszelek en.

Előzmény: Boarhunter (7653)
Vata Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7658
Kedves Vaddisznóvadász, hány éves vagy te, hogy etikát keresel olyan dolgokban, mint gazdaság, politika és gazdaságpolitika? Amúgy teljesen igazad van.

Off Tényleg vadászol vaddisznóra vagy csak igy hivod magad? Ezt kizárólag vadászati érdeklődésből kifolyólag kérdezem.

Előzmény: Boarhunter (7653)
pistagazda Creative Commons License 2002.03.23 0 0 7657
Na ja. Mindig is forditott világ vót arrafele. A tanárodnad add meg a tisztületet azé.
Előzmény: Boarhunter (7656)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.23 0 0 7656
"Várnak a halak"...Mi így mondjuk, amikor otthon bejelentjük, hogy megyünk horgászni.
"Várt már tiged vaddisznó?"...Ja, amikor mentem hozzá mechanikából szigorlatozni. És még csak le sem lőttem...
Előzmény: pistagazda (7655)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!