Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2022.05.30 0 0 19713

A 2020tavaszi telepítést én 2020 végén és 2021vegen is visszavágtam. Na az nevel igazi bitang erős vesszőket!!!! 

Élete során szárazság, téli fagyok, erős fertőzés, kártételek és ki tudja mik várnak a növényre, amivel kapcsolatban akkor van tartalék az ültetvényben ha erős fejlett állomanyod van.

Tudom vannak itt a fórumon szép korúak, de aki még 85év alatti, annak még van ideje, ráér. Egy év ide vagy oda nem számít, nem kell kapkodni!

Szerintem.

:-)))

Előzmény: ferke7 (19711)
ferke7 Creative Commons License 2022.05.30 0 0 19712

Én is hasonló cipőben járok🙂Nálam is kéthetes oltások vannak és semmi jel,egy kivételtől,ami az oltócsap miatt héjalá oltás lett,nem az ékoltás. Már ara is gondoltam,hogy túl korán oltottam és valamennyire "fásodni" kelett volna az alanynak is.Az oltás fórumban láttam,hogy "fásodott" szárú alany képre írták,hogy alkalmasabb. Az idén próbálkoztam második évben zölde fás oltással.Tavaly lett pâr darab sikeres törzsbe szemzésem, amit az idén is folytattam,de azok sem remekelnek idáig,pedig azokat április közepén csináltam.Valamelyik megállt egy levélnél mint a cövek és se előre se hátra nem mozdul.Sok az idős tőkêm amiket sajnálok kiszedni,hogy a nulláról kezdjem,de lehet az lesz a nóta vége.

Előzmény: iknalap (19710)
ferke7 Creative Commons License 2022.05.30 0 0 19711

Tőke nevelés/kialakítás témában lenne kérdésem. Ültetni lehet ősszel és tavasszal is kétrügyes oltványt, ez nem kérdés,viszont a tavaszi ültetést már első évesnek kell tekinteni,úgy mintha ősszel lett vona ültetve? Illetve,ha megfelelő erősségű vesszőket nevel a tavaszi ültetés,már az egyik vessző elvágható az alsó vezérdrótnál,tehát elkezdhető a kar kialakítása a következő tavasszal? A másik veszőből pedig a biztosító (ugarcsap) meghagyása.Általában az olvasott szakkönyvekben az őszi telepítések további nevelése van leírva. Én eddig a tavaszi ültetést a következő évben visszavágtam ismét kétrügyesre,de bitang vesszőket nevelt és tulajdonképpen egy év csúszás lett az őszi ültetéshez képest.Mondjjuk tudom,hogy rosszat nem tettem vele,csak érdekelni,hogy "hol az igazság"?

Bocsánat a hoszú bejegyzés miatt,csak próbáltam nem félreérthetően kérdezni.

iknalap Creative Commons License 2022.05.30 0 0 19710

Sajnos nincs tapasztalatom, az első próbálkozások. Két hete oltottam. Ma ellenőriztem őket, egy van mindössze, ahol már egyértelműen fakad a rügy, néhánynál alig láthatóan duzzad, de több mint fele gyakorlatilag semmit nem mutat. Úgy látom attól is függ, mire oltottam. Azért bízom benne, hogy lesz köztük eredményes.

Előzmény: Maci_P (19709)
Maci_P Creative Commons License 2022.05.29 0 2 19709

Most már elvesztettem a fonalat, de a zöldbe-fás oltások egy hét után általában elkezdenek mozogni. Ha a főrügy nem él a csapban, akkor szokott a 2-3 hetes időszak lenni. De én egy hét után, ha nem látok rügyduzzadást, a tartalék hajtásban oltok mégegyet.

A fásba-fás más tészta, ott volt nekem bő egy hónapnyi idő is, mire indult valamit.

Előzmény: iknalap (19707)
anikó233 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19708

Köszönöm,kíváncsi leszek én is,mert ma is néztem..3 megindult,kicsit fejlődik is az új hajtás,de nem túl nagy ütemben ..a fásba-fás ..azért reménykedek titokban

Előzmény: Falusi1 (19705)
iknalap Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19707

Köszönöm az infót. Ezek szerint vagy mind szuperül sikerült vagy egy sem, mert két hét után nem látszik semmi :-D De legalább még van remény. Soha nem próbáltam még szőlőt oltani, úgy hogy izgulok kissé.

Előzmény: Falusi1 (19706)
Falusi1 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19706

Az én sikeres zöldbe-fás oltásaim szinte kivétel nélkül az egy hónaphoz közel járva indultak el, addig nem történt semmi.

Ami néhány nap múlva megindult, kb. egérfülnyi méretig jutott, aztán beszáradt. Az oltócsap szeme  ilyenkor valószínűleg az alany nedvéből táplálkozik, de a forradás nem jön létre.

Előzmény: iknalap (19689)
Falusi1 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19705

Elnézést kérek mert először figyelmetlenül olvastam az írásod. Amit írtam az zöldbe fás oltásra vonatkozik.

Előzmény: anikó233 (19682)
werss Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19704

igazából volt már sikeres zöldbefás oltásom de kurvára nem emlékszek menyni időbe telt

Előzmény: iknalap (19691)
van_Persil Creative Commons License 2022.05.29 -18 0 19703

Ha lugast akarsz, ami hosszú életű, akkor az első 3 évben úgy jársz el, ahogy alant írtam, a 4. évben 1 azaz egy m-nyi szálvesszőt húzol el, majd minden további évben szintén max. 1 azaz egy m-rel toldod meg a tőkéd össz. hosszát. A marhajót, tápoldatokat, kutyaf.szát, öregisten haragját meg felejtsd el a szőlő esetében, csak rontanak a tőke stressztűrő képességén, mivel miattuk a gyökerei sekélyen maradnak, ahelyett, hogy a mélyebb rétegek felé nyomulnának.

Előzmény: Mate0101 (19697)
szervezkedő Creative Commons License 2022.05.29 -1 1 19702

A közösségi média a közösség kialakulását segíti. A közösség kialakítója kitűzi a célt, és azután dolgoznia kell a különböző tartalmak készítésén, hogy a célja megvalósuljon. Ezzel onnantól van baj, amikor jön egy ártatlan, fére érti, nem látja a célt és úgy gondolja majd tanul a látottakbol. 

Annak akinek nincs pici előképzettsége, az mem tudja mikor lát követendő dolgot és mikor hall bődületes marhaságot.

Tehát ez a veszély "kedves szőlő szerető barátom"- hogy idézzem egy követett csatornádat működtető embertől, ha kiragadva alkalmazol dolgokat.

A teljes technológia elemeit nem, csak részeket alkalmazol.

Azt látod mi van a föld felett, de semmit sem tudsz mi van a talajban. Amikor bármit locsolgatsz rá, mindig szorozd fel 3-4ezerrl es tedd fel magadnak a kérdést, ezt egy hektar szoloben is megtenéd? A szőlőtermesztés egy ága a csemegeszőlő, de a növények ugyanaz.

Első időszakban ahogy persil is írta, az a lényeg a gyökérzet erősödjön. Ha te agyonöntözöd a gyökérzet nem tör a mélybe a víz és az abban oldott tápanyagok után, hiszem mosogtod felülről.

Ezután ha jön egy száraz nyár, a felső talajretegben a szárazság miatt senyved/elpusztul a növényed.

... és megérkezünk az oltvány/dugvany kérdéshez. Azután az alany kiválasztás témához. Stb stb stb.

Ha valakinek otthon a csaja/felesége azt mondja, ő azt szereti ha nagy és kemény, ne értsétek félre, nem a szőlőre gondol!!!!

:-))))))))))

kaktusz 22 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19701

Bocs pontosítok: A kar kialakításáról beszélünk. Tévesen tőkét írtam.:)

Előzmény: kaktusz 22 (19700)
kaktusz 22 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19700

Üdv.! Nem árt követned a tanácsot van Persil-től. Én is úgy csinálnám, ahogy írja. Tapasztalatból mondom én is, hogy vágd vissza 2 szemre első évben. Biztos, hogy amikor tavasszal megindul sokkal intenzívebb lesz a növekedése mint annak, amit meghagysz mondjuk 1.5 méteresre és onnan indítod. Miért jobb így? Átgondolod rájössz te magadtól szerintem. Borisz ukrán szőlésznek is vannak értékes tanácsai, de momentán itt téves az elképzelés, hogy hagyunk egy fiatal vesszőt első évben, amit bizonyos magasságban indítunk onnan, ahol az beérett és hajtja a felső rügyet. NEM!

AZT JOBB VISSZAVÁGNI 2 SZEMRE!!! Onnan induljon a tőke kialakítás.

gaston63 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19699

kortyot=löttyöt 

Előzmény: gaston63 (19698)
gaston63 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19698

De jó, hogy felhoztad ezt csalánlevet.

Az idén csináltam először. Szóval mehet szőlőre is.

Én hidegen áztattam majd az erjedés befejeztével leszűrtem.

10x-es hígítással mehet? Meddig lehet ezt kortyot eltartani?

Te milyet szoktál készíteni?

Előzmény: memorix (19673)
Mate0101 Creative Commons License 2022.05.29 0 1 19697

Szia. Szóval ez úgy volt, hogy ősszel ledugtam a gyökeres oltványt és következő évben hajtott 2 db 3-4 méteres hajtást. Ezeket vágtam vissza 2x12 rügyre ami nem sok, kb 1-1,5m. Komolyan azt mondod, hogy az egyik 3 méteres hajtást tőből el kellett volna távolítanom, a másik 4 méteres hajtásból hagyni 2 rügyet? A 12 rügyből egyébként 3-4 hajtást szerettem volna meghagyni, így is tettem, ez a 2x3-4 hajtás nem fejlődik most és a képeken látható módon néz ki.

Nyilván amatőr vagyok és próbálok tanulni, de a legjobb lehetőség momentán követni a YT-on a csemegeszőlősöket, Borisz, Kulicz és néhány ukrán szőlőst is követek, fordítóval szoktam nézni.

Csupán a hosszú szálvesszővel túl lehet terhelni egy tőkét? Én azt hittem a terhelés a fürtöket jelenti, meg a hajtásokat amik hordozzák őket, és én azt becsületesen kiválogattam amikor kb 10-15 centisek voltak. Pl. ha lugast szeretnék kialakítani, nem hagyhatok meg első évben egy 2 méteres hajtást és annak a felső két rügyéből tovább emelni a következő évben? Persze minden mást le kell róla takarítani, de ha elég erős az a 2 méteres vessző, beérik őszre, akkor sem hagyhatom meg?

Előzmény: van_Persil (19695)
Mate0101 Creative Commons License 2022.05.29 0 0 19696

Szia, köszi a hangos gondolatokat! :) A heti vízzel, meg a lombtrágyával a másik 8 tőkének nincs problémája, azok hajtanak mint az állat. A földjük fel van turbózva marhajóval, és talajélet javítókat is szoktam adni, pl folyékony humuszt. Szamóca van a tőkék mellett, azok is kapnak vizet naponta-kétnaponta, de akkor próbálom ezt az egy szerencsétlent nem annyira tutujgatni, hátha összeszedi magát. Köszi

Előzmény: szervezkedő (19694)
van_Persil Creative Commons License 2022.05.28 -17 0 19695

2X12 szemes szálvessző tavaly tavasszal/tavalyelőtt ősszel ültetett oltványnál???

Én a második évben 2 azaz 2 szemre vágom vissza, hogy legyen összesen 2 azaz kettő db hajtás a tőkén. 3. évben kb 30-40 cm-esre vágom vissza az alsó vesszőt, majd ebből nevelem ki az első elhúzható szálvesszőt és váltócsapot.
Az én célom nem az, hogy már az ültetés évében 10 kg-ot teremjen a tőke, hanem hogy ha minden szempontból (íz, küllem (é.: nem reped-e ki már annyi nedvességtől, mintha egy szúnyog rápisilne), betegségek (nem kell rezisztens legyen, de normális védekezéssel meg lehessen védeni), zöldmunkaigény, etc.) megfelel, akkor bármeddig el tudjon élni.

Ha te már a második évben elhúzod, ráadásul ilyen brutális terheléssel, annak kizárólag a satnya hajtás lehet a végeredménye.

Talán nem kéne a Borisz-félék dicsekvő videóit bújni, mert ők intenzíven termelik a szőlőt, elsősorban a buta népek ámítására: fú mekkora bogyó, fú, mekkora fürt…

Lehet a szőlőt intenzíven termelni, de az egyrészt rendkívül munka- és nyersanyagigényes, másrészt szakértelmet kíván, amit ezekből a videókból nem lehet elsajátítaani, sőt, ha valaki a Borisz-féle növényvédelmet használja, akkor szembemegy a honi növényvédelmi előírásokkal, mivel a legtöbb általa használt szer használata tilos Magyarországon.

Amúgy azok a világos foltok a levélen esetleg lehetnek feketerothadás tünetei, az élő és a nekrózisos rész közötti éles határvonal miatt, de biztosat innét mondani nem lehet, még a helyszínen, nagyítóval megvizsgálva se biztos, hogy meg lehet mondani.

Előzmény: Mate0101 (19692)
szervezkedő Creative Commons License 2022.05.28 -3 0 19694

Csak hangosan gondolkodok:

Stresszkezelő?

Lombtrágya?

Hetente műtrágya???

Hetente víííízzzz????

Mi ez rizs??????

:-)

Nagyapámék idejében fújták rézzel, mert az volt. Virágzáskor volt szabály hogy olyankor nem bántják (mert a réz elbaszta volna a kötődést).

Nem kell ezt ennyire tulkomplikálni. A szőlő méteres gyökeret növeszt és lemegy a vízhez. Nekem extrém száraz helyen van a szőlőm és nincs öntözés. Van extrém köves területen pár tőkém, ami nem is köves talaj, hanem szikla egy pici talajjal keverve és nincs öntözés.

A sok pancsolassal kimosod a novenytol a tapanyagokat, az összevissza műttágyázással pedig valószínűleg felboritod a tapanyagok arányát, ami azután mindenféle keszekuszasagot okoz.

Ami az utolsó fotón látok, azt meg nem is szeretném mondani, első ránézésre mihez hasonlít.

Ezek csak hangos gondolatok, építő jelleggel.

Előzmény: Mate0101 (19692)
Mate0101 Creative Commons License 2022.05.28 0 0 19693

Illetve még egy kérdés, ha szabad: preobrazsenyie és árkádia tőkéken a nagyobb fürtökről elkezdtek peregni a bogyók, még nem virágzik. A hajtásokat már válogattam, a fürtöket még nem, így minden hajtáson két óriási virág van. Ez normális dolog, hogy ledobja amit nem bír, vagy valamit elrontottam? 2x már permeteztem, volt benne némi wuxal levéltrágya, illetve plantafol 20-20-20 műtrágyával is locsolom 2 hetente. Köszönöm

Mate0101 Creative Commons License 2022.05.28 0 0 19692

Sziasztok,

a legtöbb tőkén 1 és 2 méter közötti hajtások vannak, kivéve a második szezonos ivanka oltványt, amin a képen látható gyengécske hajtások vannak. Tavaly ugyanez a tőke 3-4 méteres hajtásokat hozott, kettőt lehajtottam 12 rügyes szálvesszőre, és ezeken a vesszőkön vannak most ezek a mini hajtások. Már azzal is túl lehet terhelni, hogy túl hosszú szálvesszőt hagyok? A levele betegnek tűnik, lombtrágyában kapott stresszkezelőt (megafol), 2x permeteztem eddig, abban volt wuxal is. Hetente kap vizet alulról is, kis műtrágyával kiegészítve (platafol 20-20-20).

Köszönöm akinek van ötlete.

iknalap Creative Commons License 2022.05.27 0 0 19691

Valóban, bocsánat! Hasonló kérdésemre nekem 1-2 hetet írtak korábban, de nálam sincs semmi a 15.-i oltásokból. Talán két fajtánál látható a rügyek duzzadása, de nagyobb részt semmi.

Előzmény: werss (19690)
werss Creative Commons License 2022.05.27 0 0 19690

ha elolvasod az előzményt kiderül hogy fás fásba oltásról beszél

az nem jelenti azt hogy ez érvényes a zöldbefás oltásra

Előzmény: iknalap (19689)
iknalap Creative Commons License 2022.05.27 0 0 19689

19681 hozzászólás. Én is türelmetlen vagyok :-)

Előzmény: werss (19688)
werss Creative Commons License 2022.05.27 -1 0 19688

a zöldbefás oltás mennyi idő alatt indul meg? 15 én oltottam de sokminden nem látszik...

imi papa Creative Commons License 2022.05.27 0 1 19687

Nálam évek óta teremnek árnyékosabb helyen csemegeszőlők

Előzmény: Avicsovics (19685)
Maci_P Creative Commons License 2022.05.26 0 0 19686

Próbálkozhatsz, de a szőlő napfénykedvelő növény, a termés kialakulása a rügyekben erősen romlik árnyékos területen. Az érés pedig eléggé elhúzódhat, mert ha naponta kiesik mondjuk 2-3 óra besugárzott napfény, azt valamikor be kell pótolni...

Előzmény: Avicsovics (19685)
Avicsovics Creative Commons License 2022.05.26 0 0 19685

Sziaszok, van olyan csemegeszőlő fajta amely jól birja a rövid megvilágítottságot?

A telken amit művelek van egy sor erős szőlőtőke a nyugati oldalon, úgy hogy 4 méterre ott egy ház, tehát

már délután árnyékba kerül az egész sor.

Ilyen óriás levelű szőlő fajta van rajta kis szemű sötét szinű terméssel, azt szeretném átoltani csemegeszőlőre.

Bajkonur, Senator Burdoka, Preorazsenie szóba jöhetnek ilyen megvilágítottságnál?

anikó233 Creative Commons License 2022.05.25 0 0 19684

Tegyük hozzá még azt is,hogy első próbálkozás volt ,de utólag már nem tudom meg hogy a zöldbe-fás oltás sikeresebb lett volna- e :)

Előzmény: van_Persil (19683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!