Keresés

Részletes keresés

Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5156

csak szaporitom a szot: igy van, igazad van

Előzmény: Nicsinyo (5155)
Nicsinyo Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5155

Nem szabadna ilyen kiàbràndultnak és csalòdottnak lenned. Mindaz a sok rossz, ami történik otthon, nem Mo. (mint föld, hely) hibàja, hanem azoké, akik rajta élnek. Sok rossz, lelkiismeret nélküli, felelôtlen, esztelen ember. Azért kell otthon maradni a jòknak, hogy példàt mutassanak ezeknek, felvilàgositsàk a tudatlanokat. Ez persze sok àldozattal, szenvedéssel jàr. Ami azt jelenti, hogy félretenni a sajàt, egyéni érdekét, a haza, a jövô nemzedéke érdekét helyezve elôtérbe. Erre persze nem mindenki képes, mert rendkivüli lelkierô, hivatàstudat szükségeltetik hozzà.

Szerintem Radnòti egy a sok kivàlò magyar költô és irò közül, akik szerették szülôföldjüket. Nemrég mondta valaki (egy videon, valami egyetemi tanàr), hogy Mo-on a 19.sz.végén és 20.sz. elején nem voltak filozofusok,  költôink és iròink vàllaltàk magukra ezt a szerepet. Egyetértek ezzel.  Amiket leirtak, elgondolkoztatòk, lehet belôlük tanulni és követni ôket (aki egyet ért a gondolataikkal).

Előzmény: BZOTYO (5143)
Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5154

Hu, ennyit irni mindezért, a kotozkodés a kocsmàban, normàl 

ez itt rosszabb mint a hooligan topik, majd megszokod

Előzmény: Juditclara (5148)
Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5153

Akkor mostantol Te osztod az észt?

Előzmény: Törölt nick (5150)
BZOTYO Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5152

Bár semmi közöm, hozzá, de érdekelne (még ez sem biztos), hogy te miért nem MO.-n éled mindennapjaid? Tudod hazafias testvéreink segítése (ja, segélyezése), adóforintok megfelelő helyre (pártfinanszírozás, végkielégítés, 4-es metró, Margit híd, autópályák, Sukoró,...napokig sorolhatnám) juttatása.

Hogy tudsz mindezek nélkül élni?

Hogy bírod ki magyar létedre, hogy a jövedelmed 52%-ánál kevesebb az elvonás itt Fr.-ben (a maradékot ugye hazautalod az APEH-nak)?

Tudod magyar költők, írók, zenészek műveit itt is ugyan úgy lehet, mint MO.n, de a mindennapokat, a mai magyar valóságot csak otthon tudod átélni!

Egyébként nem érzem magam sem veszett kutyának, se magyar gyűlölőnek, csak az a furcsa, hogy az ilyen és hasonló kérdéseimre a "szelíd ősmagyarok" még sosem adtak választ... Tudod csak az igazat :-)

Előzmény: Törölt nick (5147)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5151

Gondolom, a topik témájára tetszik gondolni az őrült úrnak...

Előzmény: Törölt nick (5150)
Juditclara Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5148

napok óta csak olvasom a fórumot. és mindig oda jutok, hogy elszomorodom. pedig az első napokban boldog kíváncsisággal nyitottam ki az oldalt. és most mindez múltidő. nem is tudom mit szólhatnék... azt gondoltam, amikor először írtam ide, hogy majd csevegünk-fecsegünk, válaszainkkal, tapasztalt dolgainkkal próbáljuk informálni a kérdezőket, zenélünk, verselünk, esetleg még barátokra is lelhetek, stb.

kellemes, barátságos választ kaptam első írásomra, viccelődős-élcelődős csevegésnek indult némi tapasztalatcserével, jótanáccsal... amolyan barátkozás féle dolog volt. VOLT!!! VOLT??? remélem van még esélye(m), jövője ennek a rövid ám de kellmesen induló párbeszédnek. aztán szavakat kiforgatva vagy csak unalomból, irigységből, sértettségből (amit nem én és talán nem más fórumozó okozott) be(le)szólt vki(k). vagy csak én értelmeztem mindent rosszul? vagy csak szimlán rossz passzban voltam, amikor olvastam, és emiatt éreztem úgy... reagáltam. talán nem kellett volna. vagy nem úgy kellett volna. de miért kell(ene) minden gondolatomat, szavamat cenzúráznom? ha cenzúrázom, elvész az igazság. pláne, ha semilyen rossz szándék nem vezérel. ha így írom, ennek lesz baj, ha úgy írom, annak nem tetszik majd... persze veszélyes itt bármit is írni, semleges témánál maradva is veszélyes itt csevegni. mert amikor bennem megfogalmazodik egy mondat, ahogyan én kimondanám, ahogyan én hangsúlyoznám... azt a másik fél nem tudja, nem tudhatja. az én hangsúlyozásommal akár teljesen más értelmet nyerhet ugyan az a szöveg. akik csak olvassák (és ráadásul nem is ismernek, ezt nem hibaként róvom fel!!!), ők nem látják közben az arcomat, nem látják annak változásait, játékát, a mimikát, ami sokszor többet mond a szónál. hiába teszek ilyen:-) meg ilyen ;-) vagy ilyen :-( stb. jelecskéket, ezzel csak utalok érzelmeimre, de ugyebár az olvasó nem úgy hangsúlyozza írásomat, mint ahogy azt én tenném (és ezt sem hibaként róvom fel), hiszen talán csak elképzelt személy van a sorok mögött, vagy még az sem.

aztán, hogy még egy verssel is bajt okozhatok... ezt igazán nem gondoltam. én örültem, amikor (igaz, nem én generáltam), vki történelmi kiegészítést fűzőtt hozzá.

bennem soha meg nem fordult volna, hogy egy vers, vagy költő kapcsán, annak történelmi körítése miatt, hogy a költő milyen korban élt, ez milyen hatással volt életére, halálára...ítélkezzem emberen, származáson, esetleges politikai hovatartozáson... számomra a vers az vers. mindegy hogy ki írta, mindegy hogy aki írta honnan jött, milyen vallású, miben,kiben hisz stb. számomra az a fontos, hogy engem megérint-e a vers, hogy mond -e nekem vmit, hogy hozzátesz -e a lelkemhez...

és hogy miért pont ez a vers... semmilyen politikai, vallási vagy egyéb célzat nincs mögötte. csak naivan azt gondoltam egy verssel tompíthatok a számomra már túl "hangos" párbeszéden. és mert... szimplán csak jobban szerettem ezt a verset már a gimnáziumban is. és most úgy érzem többet jelent. és mert minden alkalommal, amikor ülök a kikőtöben vagy csak kocsival áthaladok az autópálya alatt, eszembe jut amint a többsávos völgyhidat nézem, ez az az út, ami haza visz...

GrG Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5145

Teljesen egyet értek veled abban, amit írsz és ha jól látom te is úgy vagy mint én, hogy el se jöttél volna ha teheted.

(ami Radnótit illeti, szerintem nem jól kérdezed, mert nem Radnótit kell szeretni egy hazafinak, hanem Magyarországot).

Annyira értelmetlen, hogy ez a fórum már megint nem arról szól, hogy hogyan éljünk magyarként - együtt, összefogva - Franciaországban, hanem arról, hogy ki a nagyobb magyar és a ki az aki nem.

Az Apeh-hez csak annyit, hogy a hatályos törvények és jogszabályok szerint, az aki 183 napnál többet tölt egy adott EU-s tagországban, ott kötelese személyi jövedelem adót fizetni (kiküldetés esetén, ha a magyar munkaadónál vagy bejelentve tb-t, nyugdíjjárulékot stb 2 évig fizethet az állandó lakcímén - eredeti állampolgársága szerint, csak utána köteles átjelentkezni). Viszont ameddig van magyar állandó lakcímed, addig a Magyarországi jövedelemedet (pl a magyar lakás kiadása után, vagy a magyar lakcímmel nyitott értékpapírszámla, vagy magyarországi cégből osztalék, stb) Magyarországon kell bevallanod. Ha nincs magyar lakcímed, akkor mindent itt. Ja a jelenlegi szabályok szerint elszámolhatod a lakás kiadással szemben az itteni lakásbérleti djíad, ha van róla számlád (de ehhez lehet, hogy kell EUs- adószám, hülyén fogalmaz a jogszabály)

Ezeknél sokkal érdekesebb, hogy az újak figyelmbe ajánlom a Július 13-án esti tűzoltó bulikat. Ha jól tudom, minden tűzoltó állomáson lesz, a 14-i előtti este buli, ahol van zene, és általában lájtosabb étel/ital. Mi voltunk a múltkor és nagyon jó hangulat volt.

Aztán ha teheted (Toulous-iak hátrányban) érdemes megnézni a Champ-Elysees-n a felvonulást egyszer. Aki emlékszik még rá milyen volt a November 7-i dísszemle/Sakál napja/Taxi tudja miről beszélek:-) KOmolyra fordítva, szerintem hozzátartozika francia kultúrához, mint a sajt és a bor.

Előzmény: BZOTYO (5143)
GrG Creative Commons License 2012.07.09 0 0 5144

Radnóti zsidó vagy nem zsidósága nem tartozik a fórumhoz. Igazából hülyeség volt a végére írnom, mert pont a fordított hatást érte el azoknál akik az embereket nem tetteik, hanem származásuk alapján itélik meg a többieket. 

Ha megnézed, amit te beírtál, akkor is láthatod, hogy is láthatod, hogy zsidó származásúnak tartotta magát, de nem zsidónak (nem zsidó vallásúnak és nem zsidó nemzetiségűnek).

zsidóságomat sohasem tagadtam meg, ťzsidó felekezetű vagyokŤ ma is

de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom és nem ťszellemiségemŤ és ťlelkiségemŤ és ťköltőiségemŤ meghatározójának.

Zsidó felekezetú, de nem vallásos,

Zsidóságom nem tagadom, de nem érzem magam zsidónak.

Pont ezért nem mond annak ellent, hogy meggyőzödésből keresztelkedett meg ( De katolizálása ettől még őszinte volt, noha ezt akkor - Sík Sándoron kívül - senki se hitte el neki.) és nem azért, hogy mentse a bőrét (mellesleg sokan mondták neki, hogy a 3. munkaszolgálatára ne menjen el, mégis elment, mert nem akarta menteni a bőrét). Amúgy a komor rabbik pont azért tartották árulónak (vagy azért hurcolták meg a munkaszolgálatosok), mert hittek neki, ha azt gondolták volna, csak képmutatásból keresztelkedik ki, mint annyian, akkor nem tartják árulónak.

Hát persze, tegyük hozzá a, hogy a akkor amikor testvérei tízezrével intézkjedtek keresztlevelük beszerzéséről.

Mit kellett volna tenniük? Lemenni a Duna-partra és vízbelővetni magukat? Vagy önként elsétálni Auschwitzba? Mi jogon itéled el azt, aki menteni akarja az életét vagy a családját? Nem ez a normális viselkedés? A Franciaországi magyarok nagyrésze (45-ös, 56-os) szintén ezt tette. Akkor vessünk meg minden 56-ost hazáját elhagyni kényszerülőt? Vagy ez úgy néz ki nálad, hogy, aki a kommunisták elől szökik az jó ember, aki a zsidóüldözés elől próbál menekülni az nem. Nem inkább azt a rendszert kéne elitélni, amelyik ilyenre kényszeríti a állampolgárait legyen az bármilyen izmus?

Egyébként ezt írja:

.A zsidóságom 'életproblémám', mert azzá tették a körülmények, a törvények, a világ. Kényszerből probléma. Különben magyar költő vagyok,...s nem érdekel..., hogy mi a véleménye erről a mindenkori miniszterelnöknek...Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én 'nemzetem' nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam külön nagyobbat mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el a gyümölcsét. Ha ilyesmit tapasztalnék - megölném magam, mert másként, mint élek, élni nem tudok, s mást hinni és másképp gondolkodni sem."

Ha megnézed Radnót verseit, nézd meg mennyit foglalkozik Magyarországgal és mennyit a zsidósággal?

Érted már miért magyar költő és miért nem zsidó? Vagy neked Petőfi és Kossuth szlovák, mert szlovák családból származnak?

Én azt gondolom, hogy Radnóti elsősroban magyar volt, magyarnak tartotta magát és magyarként élt, írt és a magyar hazát szerette, sokkal jobban mint birálói vagy gyilkosai. Másrészt katolikus volt, hit a katolicizmusban, a Szentháromságban és a Jézus Krisztusban. Végül zsidó származású volt (éssorsát nem kerülhette el).

Mindezen túl már csak az érdeklene miért tartasz gonosznak? Azért mert szeretem Radnótit? Azért mert a verseit nézem és nem azt, hogy minek született? Vagy azért mert nem értünk egyet valamiben. Ja és sokat segítene, ha kivételesen azon a néven írtál, amit általában használni szoktál a fórumon...

BZOTYO Creative Commons License 2012.07.08 0 0 5143

Nem én már semmit, sem várok!

Én már beletörődtem abba, hogy MO.-nak nincs rám (és a hozzám hasonlókra) szüksége

De nagyon sok éven át nagyon sokat (anyagi oldalról) mindenemet odaadtam.

Elég volt, igen gazdasági menekült vagyok és a gyermekeimnek is jobb életet szánok mint amit otthon megélhetnének.

Hogy estleg ők már franciák lesznek (inkább az unokáim), lehettek volna magyarok is nem kellettünk... Részemről ennyi.

Csak az nem tetszik amikor olyanok "cseszegetnek" akik szintén nem az APEH-nek utalják az adójukat. Mindenki a saját udvarán sepregessen!

Azt meg végképp nem értem, hogy szerintetek tényleg az a nagyobb hazafi aki szereti Radnótit, vagy aki sem???

Előzmény: Nicsinyo (5141)
Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.08 0 0 5142

Nicsinyo Creative Commons License 2012.07.08 0 0 5141

De végül is milyen tetteket vàrnàl el ?

A napokban ùjra olvastam 1 régi könyvet (melyet elôször 25 évvel ezelôtt fogtam a kezembe), s mivel a topicban illik a franciàkkal is foglalkozni, eszembe jutott, hogy megosztom veletek az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Ebben a könyvben olvastam, hogy a II.v.h. végén kimenekült magyar vezetôk, politikusok, mûvészek (szinészek, irok), tudòsok..stb. közül csak azok nem lettek visszatoloncolva Mo-ra, az ùj kormàny kiadatàsi (hàborùs bûnösként elkönyvelt) listàjàn szereplôk közül, akik francia területen tartòzkodtak. Trianon miatt neheztelek ràjuk az akkori politikàjuk miatt (Clémenceau szerepe), viszont el kell ismerni, hogy ez egy emberséges cselekedet volt a franciàktòl.

Előzmény: BZOTYO (5139)
BZOTYO Creative Commons License 2012.07.07 0 0 5139

Én neked adom a pontot!

(bár én nem vagyok ŐSMAGYAR)

Kb. egy éve nagyjából ugyan ezt írtam egy Fr.-be szakadt hazánk hölgyének. Ahogy látom a beírásait Ő sem változott meg, és én sem.

Neki is azt irtam, hogy TETTEKET!!! akarok látni, nem csak, sok ócska dumát  halgatni (olvasni)...

de hát ez is pusztába kiáltott szó lett :-)(

Előzmény: Maitréja buddha (5128)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.07 0 0 5138

Előzmény: Törölt nick (5137)
beritta Creative Commons License 2012.07.07 0 0 5135

szia,

és valaki azt mondja a franciàk a rasszistàk?:(((((

Előzmény: Ferko35 (5130)
Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5134

Sziasztok, na  ennyit tennék hozzà az utobbiakhoz;

Nicsinyo Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5133

:)

Előzmény: Ferko35 (5130)
csigabiga_ Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5132

Nekem mostanaban sajnos ez a vers jut eszembe a hazamrol:

Vörösmarty Mihály:

Országháza

A hazának nincsen háza,

Mert fiainak nem hazája;

Büszke fajnak küzdő pálya,

Melyen az magát rongálja,

Kincsnek, vérnek rosz gazdája.

És oh szégyen! roszra, jóra

Még szavazni jár dobszóra.

Ura s rabja millióknak

Kik gyűlölnek és dacolnak;

Zsarnok, szolga egy személyben

Ki magával sincs békében.

S vaseszével

Jégszivével

Fölmerűl a külfaj árja,

A meleg vért általjárja,

És a nemzet áll fagyottan

Tompa, zsibbadt fájdalomban.

Nincsen egy szó

Összehangzó

Honfiaknak ajakáról,

Nincsen egy tett

Az eggyé lett

Nemzet élete fájáról.

A hazának nincsen háza. Mért?

Volt idő, midőn nevére

Fölkelének, s amit kére

Nem keresvén cifra szóban,

Ami a szív legmélyén van,

Adtak drága bért,

Adtak érte vért.

Most midőn leszállt a béke

S a vérontó harcnak vége,

S a hazának,

Mint anyának,

Aki gyermekei körében

Áll ragyogva örömében,

Földerűlne boldog napja:

Most fejét szenny s gyász takarja.

Földön futva,

Bujdokolva,

Mint hivatlan vendég száll be

A szegény s kaján telekbe,

Hol nevét rút ferditésben

Ismerik csak átokképen.

Neve: szolgálj és ne láss bért.

Neve: adj pénzt és ne tudd mért.

Neve: halj meg más javáért.

Neve szégyen, neve átok:

Ezzé lett magyar hazátok.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5131

Heyhoo:)

Valaki Bordeauxban? Ferko35 ha megadod az emiled radirok...

gy

Ferko35 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5130

Bár ma nem akartam írni, mert túl szép az idő hozzá, de mégsem tehetem, hogy válasz nélkül hagyom a nagyfényességű padisah (buddha) irását.

Igazából csak az idézet utáni részre reagálnék.

A haza sosem egyenlő az azt irányító, vagy irányítani akaró politkusok csürhéjével. Nem volt egyenlő akkor, amikor a Gyurcsány (takarodj hazug) azt hitte ő a bölcsek kővének őre és nem volt egyenlő akkor amikor a horn (pufajkás, ávós gazember) akarta megerőszakolni a nemzetet.

De soha nem szabad elfelejteni, hogy végezetül nem a rohadt politikusokat hagyod el, hanem a hazád, és ezt szerintem az ember próbálja elkerülni, amennyire csak lehet. Ha Allah (buddha) úgy akarja, színesíthetem írásom ***-os szavak tömegével, de ez nem teszi többé annak tartalmát, nem segíti a megértést és nem okoz örömet az olvasónak. Ugyanakkor tény, hogy sokan puffogtatnak demagóg frázisokat, terjesztik hazug mód az egyébként igaz szavakat, és ezt joggal kifogásolod. Én is tudom, hogy vannak itt akik tettel és nem csak szavakkal segítik nemzetünk, míg mások nagy szavak prémes bundájába bújva lustálkodnak és tagadják meg szülőföldünk.

Most nem is akarok azokról beszélni, akik már a szavak szintjén elárulják a hazát, és idegenajkúnak nevelik gyereküket - mert erre nincsenek szavak.

Ami az alapítványokat illeti, mivel Magyarországot közel ezer éve megtalálták maguknak pióca, kereskedő, parazíta népek (hiába próbálta már az Aranybulla is megoldani ezt a helyzetet) ezért nyerészkedők hada használja ki a hiszékenyeket, mint a koldusmaffia az aluljárókban járókat. Ezen sajnos nem tudunk változtatni, legfeljebb azt lehet tenni, hogy megnézed hova adod a pénzed. De egyébként a pénzt nem minden, mint azt Dobri úrnak írtam...

Végezetül nem gondolom, hogy Billy (biztos van neki rendes Magyar neve is) csak azért hazaáruló lenne, mert a fél veséjét (rögtön az egészet) és annak árát nem ajánlja fel jótékony célra, inkább azt gondolom, hogy Billy még nem taláta meg az utat, ahogy hazaszeretetét ki tudja mutatni. De egy volt légiós is kaphat még egy vagy több eséyt, és hiszek benne, mint ahogy alapvetően minden Magyarban (testben és lélekben Magyarban), hogy meg fogja találni. Otthon sem csak blabla boyok (fiúk) vannak, otthon is számtalan igaz Magyar ember dolgozik a haza üdvéért, másokért a közös szebb jövőért, de tény, hogy a mai, elálllatiasodott médiában csak azt láthatod, ami a fekély és a ragya.

Kívánom, hogy megértsed mit akartam mondani, hogy kellemes hétvégéd legyen és nem utolsó sorban azt, hogy ahogy buddha beragyogja a földet úgy ragyogja be Magyarország újra Európa egét.

Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5129

Csak az első két sor szól Grg nek a többi a pszichotikus úrnak :)

Előzmény: Maitréja buddha (5128)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5128

Ezzel szószerint egyetértek.

A legmagyarabb költök egyike Radnóti, kedvencem volt mindig, József Attilával.

Ha már idézet:

"Oh, nép! kimondhatatlan sok a te bünöd!
Meg tudnád-é gyónni büneidet?
Elfeledél sokat, sokat eltagadál,
Hogyan bocsátana meg istened?!
De mi a mult? A mult ha egyszer vétkezett,
Erkölccsel azt százszor kipótolá;
De szörnyeteget szült jelennek az idő,
 Mely a bűnt erkölccsé változtatá!"

Azért mert valaki elmegy innen, ebből az elmebetegek által vezetett, kiszipolyozott országból a

p****ba, azért, mert nem irkál lunatikus frázisokat az összes topikra amit elér, azért, mert nem b****gat

mindenkit aki ügyesebb nála, hogy mekkora hazaáruló, meg vegye el a falatot a gyerekétől és adja oda, vagy

olyan szervezeteknek, mint a "Nyuljuk le az éhező, bociszemű kisgyerekeket", vagy olyan büdös ősmagyar bunkóknak, akik utána ugyanazon a falaton kést vesznek és hátbadöfnek....na, attól még, aki nem csinál ilyet, lehet jó magyar, meg hazafi. A nagy pofa az interneten olyan, mint Harry Callahan példabeszédében a s***lyuk.

A billentyűket a legkönyebb verni, kiváncsi lennék a sok lánglelkű "magyar" nick, Pacamaca és tsai. mit áldoznak

be a hon üdvéért? Nem rosszból, csak ugy érdekelne..:)

Vagy itt az a magyarság, hogy Billy egy g**i, mert nem adja el a máját és nem teszi fel az árát egy off shore számlára,

hogy az itthoni blabla boyoknak jobb legyen?:P

Buddha mosolya árasszon el titeket a megértésből áradó egyetemes szeretetével. 

Előzmény: GrG (5126)
Juditclara Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5127

köszönöm, ezzel a kiegészítéssel még több érzelmet, értelmet kapott-adott e vers. számomra...

Előzmény: GrG (5126)
GrG Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5126

Radnóti a legmagyarabb költők egyike, aki akkor sem tagadta meg hazáját, amikor a hazája megtagadta őt. Aki akkor is a Hazaszeretről írt, amikor a hazája szabadulni akart tőle. Ezt a verset 1944 januárjában írta. Túl volt már néhány munkaszolgálaton, túl volt már megaláztatáson és sárga szallagon és ő még mindig a Hazaszeretről írt. Majd amikor a következő munkaszolgálat után, súlyosan legyengült állapotban továbbhajtják így ír 5 nappal a halála előtt.

Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. - Így végzed hát te is, -
súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. -
Der springt noch auf, - hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.

Nem tudom észre veszed-e a német mondatot benne? Még ekkor is, amikor már biztosnak látszik a vég, felmenti a magyarokat és a németek kezébe adja a fegyvert. Pedig 5 nappal késöbb bizony magyar tiszt adja ki a parancsot és magyar kéz süti el a fegyvert. De ő az utolsó percig hísz és szereti a hazáját.

Na majd ha te vagy valaki ugyan ezt teszi, akkor mondhatod, hogy hagyjuk Radnótit.

Ettől még természetesen lehet más az izlésed, mondhatod azt, hogy nem tetszik a verse, de tiszteld az embert és tiszteld a hazáját haláláig szerető igaz hazafit.

Egyébként csak szólok, hogy nem, Radnóti nem érezte magát zsidónak, nem emiatt tartották és tartják ma is jeles költőnek (18 éves korában döntötte el, hogy kikeresztelkedik még mindenféle üldözés és a nagy gazadasági világválság és Hitler előtt).

Előzmény: Fazakas Maca (5125)
Fazakas Maca Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5125

Erről a Radnótiról ideje lenne már egyszer leszállni. Kutyát sem érdekel. Akinek meg tetszik az otthon olvasgassa, és aléljon el tőle.Tegye ki a fényképéat a falára, de ne próbáljon másokat hülyíteni vele...

Bocs de nagyon utálom.

Egyébként mindenkinek minden jót!

Előzmény: Juditclara (5124)
Juditclara Creative Commons License 2012.07.06 0 0 5124

Radnóti Miklós: Nem tudhatom...

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

(1944. január 17.)

Budai Irsai Olivér Creative Commons License 2012.07.05 0 0 5123

Előzmény: Ferko35 (5122)
Ferko35 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 5122
Szerinted mi volt az a Bordeaux Juillac?
Előzmény: Budai Irsai Olivér (5119)
Barbyka20 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 5121
Koszonom hogy valaszoltatok!
Nicsinyo Creative Commons License 2012.07.05 0 0 5120

:) Nekem tetszik a hsz-od ! Szeretem a különcöket (akik kilògnak a csordàbòl), mert én is az vagyok.

Előzmény: Ferko35 (5106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!