Egy kicsit én is kutyáznék... Lehet, hogy a kutyák szépek, okosak és inteligensek, de törvények/szabályok/rendeletek rájuk és gazdáikra is vonatkoznak. (Ja... ha olyan okos a kutya feltételezem pl. az általam említett rendeletet is fejből tudja :-). Egyébként volt már olyan, hogy a "nem bánt", szelíd kutya széttépte a gazdáját (mondjuk ez még mindíg jobb mintha egy vétlen polgárt tépett volna szét). Szóval... Csak tényszerűen!...
"Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2007. (X. 1.) Ör. számú rendelete Az állattartás rendjéről" megtalálható a http://www.bp22.hu/dokumentum/bp22_erend_2007_24.doc címen.
2. oldal 4§
(1)Többlakásos lakóházakban állat csak a jelen rendelet szabályai szerint tartható. A közös használatban lévő épületrészekben, területeken, helyiségekben történő állattartáshoz hozzájáruló nyilatkozat is szükséges. (2)Többlakásos lakóház erkélyén, loggiáján, teraszán állat nem tartható.
Komment: A terasz az a kertkapcsolatot jelöli (mert nem erkély és nem loggia)?
5. oldal 12§
[...] (4)Többlakásos lakóház közös használatú épületrészeiben, területein, helyiségeiben az ebet biztos módon megkötve, vagy zárt (bekerített, elkerített) helyen kell tartani. Közös használatú épületrészekben, területeken, helyiségekben történő mozgatás esetén az eb felügyeletét ellátó személy a pórázhasználat mellett az ebre köteles szájkosarat tenni. [...]
Komment: Ha a gazdára nem, de a kutyára mindenképpen kell póráz és szájkosár!
Feltételezem, hogy a Liliomdomb lakóparkban csak inteligens és törvénytisztelő emberek laknak akiknek a természetükből fakad a törvények és szabályok/rendeletek betartása. Tehát amikor póráz nélküli kutyát látok a lakópark területén akkor csak képzelődöm...
Itt most az állattartásról írtam, de gondolom hasonló a helyzet pl. a KRESZ-el is, és csak rossz látomásaim vannak amikor a megállni tilos tábla ellenére autók parkolnak, lehetőleg a garázsbejárat előtt. Szeretnék gratulálni a harmadik ház előtt parkoló fehér Opel Astrás hölgynek valamint barátjának (partnerének, férjének, testvérének, apjának, vagy nem tudom kije...?) aki sötét színű Fiat típusú gépkocsijával okosan áll a tilosban.
Boldog ünnepeket kívánok minden (kutyás és nem kutyás, KRESZT ismerő és nem ismerő) lakótársamnak!
DEKa
UI: Kutyából nem lesz szalonna... (es a kínai éttermek környékén...?)
Lehet, ill. bizti igazad van, azért gondoltam, hogy nem az, mert már láttam keresztülmenni gyalogost a mozgó kapun és nem állt meg, de azt nem tudom, hogy akkor éppen merre nyilt. Mindegy, azért kihagytam az élesben próbát:))))
Ja és köszönjük a függönytippet! Bevált:))))))))))))))
Szia! A felső kapu szenzoros. Amennyire kitapasztaltam, úgy van beállítva, hogy kifelé nem áll meg a nyílása, de befelé igen, ha valaki belelóg a kerítés vonalába. Nézd meg közelebbről, ott van a szenzor! :-)
Nem tudom, hogy mi az üdvözítő megoldás a besurranó autósok ellen, és azt is tudom, hogy nem ismerhetünk mindenkit és azzal is tisztában vagyok, hogy nem kötelező bejelenteni az autócserét ergo mindig lesznek ittlakó "ismeretlen" autók, de, ma egyáltalán nem esett jól, hogy beálltam az előttem kaput nyitó mögé, hogy én is hazajövök és simán rámcsukta a kaput. Szerintem ez a kapu nem szenzoros nem áll meg, ha valaki belelóg, úgyhogy inkább visszatolattam és megállítottam a kaput és megvártam amíg ez a remek technikai szerkezet levágja, hogy nyíljon ki újra. Azért azt hiszem annyira mégsem kéne paráznunk, hogy egymásra csukjuk a kaput, vagy lehet, hogy elég lenne belenézni a visszapillantóba.
Paco, lásd be, szélmalomharc. Én a kutyákról csak annyit, hogy jómagam nem tartanék kutyát lakásban, nekem is van, de a szüleimnél lakik kertes házban. És még valamit, nem csak a nagytestű fekete kutyus járkál szabadon, hanem egy kis fehér pamacskutya is. Viszont van egy szép vöröses kutyus, akit napjában többször sétáltat a gazdija, és minden alkalommal, még mikor kilépnek az ajtójukon, már pórázra köti. Szerintem így kellene mindenkinek.
Az első mondattal tökéletesen egyetértek. És az utolsóval is, azzal a kiegészítéssel, hogy ne felejtsük el, aki nekünk szomszéd, annak mi is a szomszédai vagyunk! Ha mi elvárjuk hogy tekintettel legyen ránk akkor lássuk már be, hogy ez fordítva is igaz.
Nyilván a nagy testű kutyák tartása igencsak felelőtlen gondolat lakóházak, vagy lakóparkok esetében, de a legfontosabb mégis az lenne, hogy a közterületeken minden esetben meg kell kötniük őket, sőt garantálniuk kell, hogy a kertkapcsolatos lakásokból se tudjanak kijönni a közterületekre. Egyet értek az előttem szólóval, sajnos az összes felelőtlen kutyatartó klasszikus szlogenje az, hogy "nem bánt", meg "nem harap", de ugyenezt szokták mondani a bekövetkezett tragédiák után is persze azzal a kiegészítéssek, hogy "eddig még senkit sem bántott, vagy harapott meg".
Ez egy lakópark (szomszédokkal), és nem családi ház!
Én sem adnék el egy félsüket idős embernek egy lakóparkban lakást. Állandóan hangosan hallgatja a tévét. Költözzön ki falura és ott üvöltesse a zajládát.
Miért kellene elviselni és tolerálni az időskort? Miért kell izgulnom azért, hogy meghallom-e este, hogy felnyög a gyerek az ágyban vagy sem?
Folytassam? Mondjuk a dohányosokkal? Vagy a kisgyermekesekkel? Bármelyikre át tudom írni.
Kezd számomra nevetségessé válni ez az intolerancia. :(
Nekünk volt kutyánk lakótelepi lakásban, szegénynek nem nagyon volt választása: vagy örökbe fogadjuk, vagy meghal, mert a tsz területére nem kellett több kutya, és nem találtak neki gazdát. Szerintem jobban járt velünk. Naponta nagyon sok órát sétáltak apámmal a hegyoldalban, az öreg soha nem volt jobb egészségi állapotban, mint akkor.
A tolerancia kétoldalú dolog. Fogadjuk el, hogy egyeseknek egy háziállat kell a teljes élethez, és ha egyébként megfelelően van gondozva, a kutya sem panaszkodhat, akkor nekünk miért szúrná a szemünket? Van olyan, akinek azt sem engedném, hogy gyereket szüljön, de megteheti engedély nélkül.
Én eleve nem adnék el egy lakóparkban olyan embernek lakást, akinek kutyája, macskája van!
Állat nem való lakásba! Ha valaki ragaszkodik a kutyához, az költözzön ki falura, és futtassa a telkén!
Miért kellene elviselni és tolerálni a háziállatokat? Miért kell izgulnom azért, hogy a gyereket megtámadja-e egy kutya, vagy sem?
Nem nekem kellene félnem, hanem a kedves kutyatulajdonosnak kellene a szerencsétlen állatját kordában tartania. Nem az embereknek kell a kutyákhoz alkalmazkodniuk, hanem a kutyás lakók alkalmazkodjanak a nem kutyás lakókhoz! És nem azt ordibálva, hogy nem harap... Olyankor szoktam röhögni, meg anyázni!
- Nem kell félni, nem harap! - mondja ezt 50 méterről, miközben rohan felém a döge.
Emberi dolog! Nem a kutyának kell ezt tudnia! Szegényt nem 50-60 nm-re teremtette a jó isten, hanem a természetbe. A gazdája feladata, és felelőssége, hogy mit művel.
Ja, ez nem tipikus Liliomdomb probléma! Ilyen az ország...
Azt hogy az úton szabadon kószál egy jószág én is ellenzem, pórázon kell vezetni. Szintén jogos, hogy a tulajdonos kötelessége megakadályozni, hogy a saját lakáson, kertkapcsolaton kívülre ne menjen a kutya. Ezt írtam.
Szerintem más ha fellöki, és más ha a gyerek megijed a kutya láttán (akár van azon póráz akár nincs), és elesik. Pórázos kutya meg nem löki fel, mert nem tud a közelébe menni. Póráz nélkül meg - mint említettem - ne legyen a közös területen, mert azért jogosan van felháborodva mindenki.
"De azt hogy a kislány ijedtében leesik a lépcsőn ha meglát egy kutyát, és ez is a kutya gazdájának felelőssége? Inkább nem is kommentálom."
A kislány nem azért esik le, mert meglát egy kutyát, hanem azért, mert egy póráz nélküli kutya szalad felé közterületen és megijed. Ez simán elképzelhető. Tehát vagy a gazdi köti pórázra a kutyáját lakáson kívül, vagy én kapdosom el az éppen lépcsőzni tanuló lányomat minden szembejövő kutya láttán, amivel pedig pont azt érem el, amit nem szerettem volna, azaz félni kezd a kutyáktól. Azt ugye nem várod el, hogy megvárjam, amíg egy jókedvű, de kissé hebrencs kutya löki le a lépcsőről?
Azt hogy az úton szabadon kószál egy jószág én is ellenzem, pórázon kell vezetni. Szintén jogos, hogy a tulajdonos kötelessége megakadályozni, hogy a saját lakáson, kertkapcsolaton kívülre ne menjen a kutya. De azt hogy a kislány ijedtében leesik a lépcsőn ha meglát egy kutyát, és ez is a kutya gazdájának felelőssége? Inkább nem is kommentálom.
A parkolási bírsággal kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy sem a társasházat sem a tulajt senki nem fogja megbüntetni. Ugyanis nem közterület. Az út is magánterület, a saját tulajdonunk,ki van fizetve a telekhányaddal, és sem rendőrt sem közterületest nem fogja érdekelni hogy ki hogyan parkol rajta. Ezt nekünk kell egymás között lerendeznünk.
Kedves Lakotarsak! Immar 6 honapja mi is itt lakunk, a forumot a kezdetektol olvastam. A hetvegen viszont torten olyan eset, ami azota sem hagy nyugton. Megosztom, hatha egyeseknek tanulsagos, elgondolkodtato, vagy felhaborito. Autoval mentunk lefele a lejton, nem gyorsan, megis majdnem elututtunk egy nagytestu kutyat az ut kozepen. Megalltunk, dudaltunk, a gazdaja akkor ert oda. Nem tudtam vele szepen beszelni, mert "felment a pumpa bennem". 1. Kerek minden kutyatulajdonost, a lakopark teruleten a kutyajat porazon vezesse, ez nem kutyafuttato. Az onkormanyzat kijelolt es korbekeritett egy kutyafuttatot felettunk levo lakotelep tulso oldalan, a Tuzliliom es a Rakoczi utca sarkan, a focipalya mellett. 2. Az onkormanyzat honlapjan letoltheto az allattartasra vonatkozo rendelet, mely a hazi allatokra is vonatkozik. Jo lenne, ha az illetekesek tanulmanyoznak, kulonosen a masik ember egeszseget nem veszelyezteto tartasra vonatkozo rendelkezeseket. Budafok-Teteny Budapest XXII. Kerulet Onkormanyzat Kepviselo-testuletenek 24/2007. (X. 1.) Ör. számú rendelete Az allattartas rendjerol, bp22.hu-n Ez alatt azt is ertem, hogy ha a 90 cm-s allattol megilyed a 86 cm-s kislanyom es elesik, neadj isten, valamelyik lepcson talalkozik egy kutyaval es onnan gurul le az ilyedsegtol, akkor en ezt is a gyerekem eletet veszelyezteto tartasnak minositem. Ugy vettem eszre, eleg sok kertkapcsolatos lakasban lakik negylabu, de kerem ez egy lakopark, tarsashazakkal, szomszedokkal. Ha mar valaki a kertjebe szabadon engedi a kutyajat, akkor koteles arrol gondoskodni, hogy a hazi kedvenc mas kertjebe ne mehessen at, a kozos teruletekre poraz nelkul ne keruljon, mert a kertkapcsolat nem onallo csaladi hazat jelent. A poraz pedig a kutya nyakara valo, es nem a gazdanak kellene hordania, mutatvan, hogy neki olyan is van, hasznalni is kell tudni!
A parkolassal csak annyit, hogy ha valaki kozteruleten szabalytalanul parkol, akkor rendszam alapjan az illeto kapja a feljelentest, es nem a terulet fenntartoja. Azaz, a tarsashaz reszerol szerintem nyugodtan johetnek a kozuti ellenorok, nem a lakopart nem tartja be a kozlekedesi tablakat, hanem a rendszam alapjan beazonosithato tulajdonos, a buntit tehat majd nekik postazzak. Rendorsegi feljelentes eseten min. 5.000,- Ft.
Egyebkent en csak azt nem ertem, hogyan tudnak bejonni az E es D haz autoi az A haz kapujanal, az en taviranyitom nem jo az also kapuhoz.
A mentok problemajat en a kezdetekkor jeleztem, ugyanis valaki nem azert hivja ki a mentoket, mert baromira raer figyelni oket es a kapunal allni. En fel eve jeleztem a Petak Ilonanak, hogy mentot, orvost a taviranyitoval nem tudnek a lakasbol beengedni. A C epuletben szerintem senki sem. Pedig azt nem vallalom, hogy a lazas, fajdalomtol uvolto, verzo, vagy eszmeletlen... stb. gyerekemet egyedul hagyjam, amig elsetalok a B haz vegeig, hogy beengedjem a mentoket, az orvost. Jeleztem, hogy jobb lett volna a nagy kaput is a kaputelefonra rakotni ezekre az esetekre. A valasz az volt, hogy akkor mindenki mindenkit beengedne, ezert ezt nem csinaljak meg. Kerdem en, most jobb a helyzet? Most is mindenki mindenkit beenged, legfeljebb setal egy kicsit, hogy a taviranyito hatosugara elerjen a kapuig. Sot, a kezdeben mindenkinek osztogattak a taviranyitokat, meg olyannak is jutott, akinek nincs is garazsbealloja. Igy most mar lassan ingyen kiberelte a tuzolto fordulot, a hozzaszolasokbol itelve, eleg sok mindenkit bosszantva ezzel.
Hello. A távírányítót mi is csak úgy tudtuk használni, hogy félig legurultunk a domboldalon és onnan már működött. A szekusok a 4. épületben használnak
egy pillanatnyilag üres lakást a természetes szükségleteik kielégitésére.
Az én hócipőm a hűtőkocsival van tele, aki állandóan a járdán parkolja le a batárját.
Ma újfent tüntetés volt a ház előtt, immár elállták az utat is, így ideiglenesen megbénították a forgalmat. Rendőrök is kint voltak, egyszóval sikeresen rontják a ház hírnevét, és egyúttal az értékét! Szinte már háborús övezetre emlékeztető jelenetek, de nekünk a szegény Liliomdombot, vagy a Murust, netán az alvállalkozókat kellene sajnálnunk. Ki érti ezt? Mellesleg így kellene vendégeket fogadnunk??? Kérdem én, minket ki sajnál meg végre? Szabályosan két tűz közé kerültünk, és mindennek mi isszuk meg a levét, pl garanciális javítások...
Én két részre osztanám őket: Vannak ugyebár a műmájer csávók aki úgy gondolják komoly teljesítménynek számít ha 40-el tud kanyarodni a garázsban. Ezek ellen csak a "szelíd" rábeszélés (fa testápoló) a megoldás, vagy a fekvőrendőr. A másik felének viszont alulmotorizált az autója és csak nagyobb gázzal tud felmenni a közvetlenül a kapu után lévő emelkedőn ( alsó út), illetve az 1-2 közöttin (felső út). Nos ezek a felső úton először nekifutnak utána meg b*nak elvenni a gázt. Alul ugyanez a helyzet nekifutás nélkül. :( Pedig csak egy kis lábmozdulat lenne. Ők ha megértik mi a gond szerintem nevelhetők.
Én még azt is hozzátenném, persze csak annak akit érint, és esetleg idetéved erre a fórumra, hogy ha lehet próbáljon meg legalább a lakópark területén lassabban közlekedni, különösen a lépcsőknél és a garázsban.
A lakópark-rally nem csak a gyalogosok, gyerekek miatt veszélyes, de száraz időben hihetetlen port csinál az érintett lakások vagy autósok bánatára, keményebb télen pedig az épületekre, parkoló autókra is veszélyes lesz, nem is beszélve a kertekről, teraszokról...
Továbbá értelmetlen is, mert ahogy látom a versenyzők nagyrésze a futam után 2 órán keresztül parkol a helyére, mivel a nagy sebesség miatt nem tudja normálisan megközeliteni a kijelölt box-át, így biztosíja a megfelelő mennyiségű szennyezett levegőt is számunkra és még csak nem is ér oda hamarabb.