Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
de azért egy 3m3 tartály ami fedett helyen a pincébe van és beállt stabil hőmérsékletre ott meg lehet próbálni
először megcsinálja 1baron a szilárdságit utána az U cső 30mbar 15perc, de ennek is meg van a technikája pl a huzat is bele tud kavarni, vagy egy napsütötte cső a házfalon
A tavalyi szezonban nekem botfa volt, olyan 5-10 cm-es anyag és már eleve nem volt olyan nedves (mint az friss vágás). 20%-ában 15-20 cm-es is volt közte, meg pár vaskosabb rönk. A vastagabbakat kb 10 cm-re hasitottam és úgy száradt 6-8 hónapig. A mostani szezonban ennek a maradékát és nyáron vett nyár széldeszkát tüzeltem. Ez utóbbi sem volt azonban tök nyers, úgyhogy idén derül majd ki, hogy tképp mennyi idő kell neki.
A most vett első adag igazán nyers széldeszka 23.5 q volt (idén ráadásul 1200-ről felnyomták 1500Ft/q-ra), igy berakva pont 5 m3. Az benne a jó, hogy könnyű mozgatni és a kb. 125cm-s szálakat elég kettőbe vágni, hogy pont beférjen az Attack-ba:
Szerintem a legjobb tüzifa az olcsó tűzifa:-) De hallgass meg mást is.
A kúpos hasitó, meg a göcsörtös fa nem éppen jó barátok szerintem. Havertól most kaptam pár mázsa nyárfa csikket, van köztük 40+ cm-es kugli is. Alig birom felemelni és olyan keresztbe szálasak, hogy mindegyikkel kinlódni kell a 10 tonnás hidraulikus hasitóval. Ilyenekbe szerintem a kúpos simán belefullad.
Jelenleg 1500 ft/q tehát akkor 1 em3 12.000 ft...ami kb 800 kg.
Mondjuk az eladó azt mondja, hogy 8-10q szokott lenni 1 em3... a rönkvastagságától is függ.
Még alkudozok, aztán meglátjuk mi lesz....mindenképp akarok puhafát is a kemény mellé. (1/3-ad + 2/3-ad arányban)
De ha Te azt mondod, hogy 1/1 nyár is jó, akkor lehet áttérek a 100 % puhára én is.
A nyárfa neked mennyi idő alatt száradt ki? Azt is 2 évig "szárítottad"?
Most tervezem egy kúpos rönkhasító beszerzését is, mert a baltázás fárasztó dolog. :) Aztán jöhet bármilyen göcsörtös fa...persze jobb a simával dolgozni. :)
(Én egyébként a 'nagy' gáziparról, a kitermelésről beszéltem. Ott olyan edény és cső méretek vannak, hogy tömörségi próbánál nem lehetne a nyomásméréssel látni semmit.)
Én már két szezont fűtöttem nyárral, de volt közben keményfa próba is. Szerintem a kiszáradt fából súlyra nem, vagy alig kell csak több. Annyi van vele viszont, hogy kutyául ki tud száradni. Most vettem csuma vizes nyárfát, ami kb. 8 q/em3-re jött ki. Ez be fog száradni olyan 6 q-ra, vagy még alá is. 25-30%-os súlycsökkenés lesz, de most ki akarom mérni pontosan. Ha fuvart, hasitást, fűrészelést beszámolom, akkor nekem olyan 2.0-2.1eFt/q-nál (16-17 eFt/em3) van a határár, aminél a gázhoz képest érdemes vele foglalkozni. (Megjegyzem hasitani elég nehéz néha.)
A keményfa valszeg kevésbé szárad be, olyan 15-20%-val lehet talán számolni.
Találtam nyárfát szinte félárban, mint a bükk. Érdemes lenne vele foglalkozni, van benne valakinek tapasztalata? Kell belőle kb kétszerannyi a tűzre,mint keményfából?
Sajnos Gábor esetében nem csak a lapát, hanem a motor is „móricka” volt, mondhatni súrolja a vicc kategóriát! Az lapát nehezebb volt mintmaga a motor, és elmondása szerint az utólag rendelt, - általad is vázolt,- lapát pedig„ütött” 2mm-ert, szét is rázta a motort pillanatok alatt!
Ha 'szerencséd' van közben változni fog a hőmérséklet (vagy csak olyanja lesz a rendszernek) és folyamatosan mászó 'U' csövet fogsz látni :-). Plusz a szivárgások felfedezéséhez nem árt, ha van egy kicsit nagyobb nyomás (max 0.5 bar - mérettől függ, de a fölött életveszélyes). Szappanos vizet szoktunk használni a hibakereséshez (gáziparban).
Lehet nem jól emlékszem, de Neked mintha valóban a mórickásabb lapát lett volna benne. Nekem viszont az alul-felül tárcsás masszivabb jött a 35DPX-hez. Más kérdés, hogy az én 180mm/9m kéményem mellett ehhez is csinálnom kellett egy kis tuningot, hogy tudja a 200+ füstgázt.
SLali olvtárs 14 m-es kéménye egy próbát megér, szerintem jó lesz az.
Sziasztok végre sikerült megvennem a kazánt vigas 25 a kéményem nekem 6m dupla tégla nem volt megfelelő huzat vettem egy leier7m 180-ast Kazán hőcserélőbe szeretnék turbulátort csinálni az lenne a kérdésem milyen vastag lemezből csináljam 56centi hosszú a túl lógjon a höcserélö alján ezen kívül hogy lehet még megtuningolni a kazánt A VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM
Nalam 5.5 lett fúrva, födémtől felfelé szerelt kémény van. A fúrás kb 1.5 óra volt összesen és 10eFt/m nálunk. Elég messze vagyok tőled így ez nem játszik. Akik nálam voltak előtte egy 12m-es kéményt fúrtak. Bármennyit lehet szinte. Azzal a kazánnal, azzal a kéménnyel bajod lesz. Ezt borítékolhatod!
Ha hamarabb bénezel ide, egy elég jó akcióban meg tudtad volna venni a komplett rendszerem mindennel együtt. 2 hete foglalózták már.
A Gábor által javasolt ventilátor cseréhez mindenképp ragaszkodj(lejjebb lehet félre érthetően fogalmaztam),a kéménynek adj egy év bizonyítási lehetőséget(meg a bukszádnak) !:-)