Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Segítsetek nekem is plíz! A konyhában a mosogató körül szoktam találni ilyen kis állatot. Nagy a szárnya, de különben kb. egy muslinca 2x a mérete. Mire jön és mi a fene ez, hogy pusztítsam ki őket?
Vannak a környéken bányák, főleg sóderbányák, amiknek a közelében eléggé kipusztult a növényzet, meg errefelé jópár utca (köztük a miénk is) arra vár, hogy állítólag pár hónapon belül majd leaszfaltozzák végre, de amúgy nálunk nagyon is sok, dús fű van, kifejezetten homok semmi.
Szóval szerintem kiteszek estére, valahová a kinti lámpa mellé, hogy jól lássák a kis szörnyetegek, egy táblát: "Alföld, napfény, homokos plage innen D-K-re, kb. 150 km-re, további jó repülést!" felírattal.
Egyszerűen nem merek kimenni a házból sötétedés után, mert mindent elleptek ezek a bogarak.
Iszonyatosan aggresszívek, repülnek, és ha rászállnak az emberre, szabályosan harapnak!
Ez most pöttyös, de napközben találtam párat a kertben, ami ennél nagyobb volt, kb mint a hüvelykujjam, és hosszanti csíkos. Nagyobb, mint a krumplibogár, szóval tuti, hogy nem az. De azt a csíkosat nem tudtam lefotózni, mert sztem elhordták a kutyák.
Majd holnap ha találok, megpróbálok arról is készíteni képet.
Bár ez se lett túl jó.
Ezt a példányt valahogy a levegőben lecsaptam, de csak ilyen homályos fotóra volt lehetőségem, mert vagy harminc társa zúgva körözött felettem fenyegetőn a levegőben...
Szóval ÉLETVESZÉLYBEN voltam, na! :)
1 szó mint 100: tudja valaki, hogy mi ez a szörnyeteg?
Sok darázscincér van. Flanellé például amerikai darázscincér (Neoclytus acuminatus). Több nemzeség fajait is valamilyen darázscincérnek hívjuk magyarul.
Kell is kancincéreknek, mert a lányok igen gyorsan próbálnak elfutni a nemi erőszak elöl. De persze lehet, hogy ők is csak kéretik magukat, én rendes lány vagyok, mit akar itt maga szatír, hogy képzeli ezt, ja így, ó igen, ah, ah, ah, mélyebbre!
A tiéd a bársonyos darázscincér, Flanell-é pedig szerintem továbbrais inkább közönséges, színhibával, vagy valamilyen természetes hibrid. Ez hasonlít Flanell háziállatához. Oldal alján, jobboldalt
Az, poloska:) De minél többet nézegetem a plántákat annál több rovart figyelek meg rajta: először is egy apró hernyó, néhány levél meg is van szabdalva. Aztán valami nagyon apró, az ezüstös ősrovarra emlékeztet, csak sokkal kisebb, 1-2 mm. És találtam egy rakat szép zöld petét:) Remélem nekem is jut azért a zöldségekből!
Tényleg, ezek nem olyanok, mint a tieid. Nem tudtam jobb képeket csinálni, csak pillanatokra hagyták abba a rohangálást. Azt olvastam, hogy ezek nem valami barátságos állatkák, nekimennek a gyümölcsfáknak.
A te kerekjeid tényleg poloskák, ezeket én is ismerem.
Sajnos itt a rendszer nem enged 512 kilónál nagyobb képet beszúrni. Az eredeti képem 2megás, ki kellett belőle szabja és még kicsinyítsem is, hogy beférjen ide a fórumba. Nemrég kezdtem el a virág-hobbit, és láttam ezeket a fura bogarakat. Ha összenyomom őket, akkor, mintha földet morzsolnék szét a kezemben.
Új vagyok itt, máris gondokkal lépek be ide. Panellakásom erkélyén ládákba ültetve Verbéna virágaim vannak , egyik-másikon a száraikon, leveleiken a képen látható miniatűr bogarak vannak. Azaz, első látásra úgy tűnnek, mintha a csapó eső felverte volna a földet a szárakra, de nem. Valaki meg tudja mondani, hogy milyen csodabogarak ezek? Kárt okoznak a virágokban?
Nem vagyok szakértő de ez talán egy közönséges darázscincér (Clytus arietis), kisebb színhibával: a toron nincs sárga sáv, amúgy egészen darázs szerű. Az enyém túldíszítette magát, így már egyáltalán nem tévesztené össze senki egy darázzsal.
Más: a Rovarok, bogarak, pókok topikban azzal riogatnak hogy a kis kerek rovarkák poloskabébik, és kinyírják a paprikáimat! Tehát holnap kilakoltatást végzek..:/
Nahát, pont ilyeneket akartam én is feltölteni. Én egy maréknyit tartok az egyik kerítésoszlopon. Állandóan ott szaladoznak, és ha egy nagyobb utolér egy kisebbet, akkor könyörtelenül mexeretkezi.