tárazok jövőre valami jófajta háziszőttest :))) ebben az évben paradicsomban "utazok", annyi termett, de annyi... a tudatlan városi nőnek :D nagy mennyiségben aszalom, befőzöm szósznak stb., viccet félretéve- várunk szeretettel!
nem mindenütt,mert a pénzváltóknál,bankokban, netes árfolyamoknál BAM van, (nyilván a pénzre nem az van írva,nem is ezt állítottam) ezért neveztem én is így. Pont ahogy a HUF meg a Ft különbsége,igen. Szóval nincs vitánk.
Igen,én is ezt írtam,a bosnyák márka,azaz BAM,csak a pontosság kedvéért...:)
a Jajcei másik Tourist98-as hotel még zajosabb helyen van,nekem nem tetszett volna,a vár tövében,az út mentén,láttuk. Azért választottuk ezt a tópartit.
A Kravica nekem nagy élmény volt,meg minden víz arrafelé..:) De persze,sok szép hely van még a világban,nem hiszem,hogy visszajárnánk.
Ha nem vágod annyira a telefonos dolgokat,akkor inkább kérj kölcsön egy IGO-s GPS-t,vagy vegyél egy részletes térképet! Mondjuk nekem az androidos telefonra is fel van töltve az IGO navigáció! Nincs számítógépes ismerős aki feltöltené neked az IGO-t a telefonra?
A bosnyákoknál KM van azaz konvertibilis márka! Ők úgy ejtik hogy "maraka"! Csak a pontosság kedvéért! Sok helyen 1 a kettőben váltják,de 1.97-8 a váltása EUR-ról!
A jajcei szállás tulaja jó barátom ahol voltatok. Dominko Peric. Ettől függetlenül mi mindig vagyis 1-2 kivétellel a "Hostel Youth"-ban szoktunk megszállni,mert sokkal olcsóbb,csendesebb,és lényegében közel van a város központhoz. Ennek tulaja is jó barátom Vinko Bogic. 10-12 EUR-ért lehet megszállni. Mondjuk nekünk jóval olcsóbb mert visszajárók vagyunk!
A "Turist 98" a központban sem rossz,kicsit retrósabbak a szobák,de végül is minden van benne ami kell az éjszaka eltöltéséhez!Az étterme és a presszója viszont korrekt! Mellette van a nagy árúház,ahol minden van ami kell!
Mostarba leginkább reggel érdemes bemenni az öreg hídhoz,mert a sok turista kb.10-11 között már megjön! Addig viszont szinte senki nincs és nincs nyomor!
Pociteljbe most először sikerült bemennem a 13.00-ás imára a mecsetbe! Nem semmi élmény volt! Titokban végigfilmeztem a történést.
A kravicai vízesést most néztem meg először. Szép meg minden,de egyszer elég látni!
a tegnapi utibeszámolómban írtam,hogy nem volt parkolási gond,ha beérsz a városba,ki lesz írva a parkoló ,biztonsági probléma sincs,mert rengeteg ember van, rengeteg autó,és elhagyott helyet nehezen fogsz találni a híd közelében..:) Legalábbis vasárnap tömeg volt. A parkoló 10 euro volt, elkerített,őrzött,már amennyire,de mondom,semmi gond,nem kell előre izgulni rajta.
Kérlek segítsetek! Holnap indulunk Boszniába, utána Montenegróba? majd Horvát országba.
Töltöttem le offline térképeket - de én nem értem. Nem vagyok nagy telefon guru. Szóval ugye azért kell az offline térkép, mert nem lesz mobil adatforgalmam. Itthon kipróbáltam, s, ha kikapcsolom a mobil hálózatokat, nem működik az offline térkép + én útvonalak mentettem le, de, ha megnyitom, csak egy mini térkép részletet látok. A telefonom androidos és a GoogleMaps - ot használtam.
Remélem értitek a problémám :-) Ha valaki olyan hülye gyereknek módjára el tudná magyarázni, lépésről lépésre a dolgokat, hogy mit kell csináljak, hogy működjön azt megköszönném.
A HereMaps nekem is fennt van. Azt fogom használni. De ha azt mondod, hogy kúton is kapni térképet az megnyugtató. Időhiány miatt (már most korán reggel kezdődik az őrület) lehet, hogy ez a megoldás marad. :)
Szia. Bevallom nem olvastam vissza részletesen és nem tudom ki írta azt, hogy a Jajce-Mostar út nem jó. Nem azt mondom, hogy 2 sávos tükörsima sugárút, de egy szimpla főút, ami megkerül pár hegyet.
A GPS és térkép problémáját sem nagyon értem. Ha nem mész le a főútról igazából mindkettő feleslege. Azt a pár város meg tudja jegyezni az ember, nem kell elfordulni sem jobbra sem balra csak menni egyenesen. Én szeretem látni térképen is, más vakon megy a GPS után, kinek mi a szokása. Azt viszont már leírtam régebben is, hogy miközben néha heves vita melyik gps program milyen jó, én a teljesen egyszerűn ingyenesen letölthető és offline is tökéletesen működő Here Maps-et szoktam használni ha szükség van rá. Tulajdonképpen még a legkisebb faluszéli hegyoldalban lévő zsákutca is rajta van. Innentől kezdve nem teljesen tudom értelmezni, ha valaki azt írja őt eltérítette a GPS és boszniában használhatatlan. Ez egyszerűen nem igaz, vagy csak nem tudja használni a szoftvert. És nincs szuper drága telefonom, egy szűk két éves éves Samsung ami új korában lehetett kártyafüggetlenül talán 30ezer boltokban.
Ha nem akarod tölteni időd a Villány úton, megállsz útközben egy nagyobb benzinkúton ahol látod van rendes shop és vesztek egy normális térképet. Útba is esik, megállni úgyis meg kell néha :)
Köszi a tanácsokat. A Sygicet legutóbb tavaly Erdélyben használtam és többször bevitt a susnyásba. (lehet azért, mert nem frankó verzió volt) Azóta nem nagyon használtam navigációt és most a HERE Maps van fenn a telefonon. Szerintem kipróbálom és majd elválik mit tud.
Holnap még rengeteg dolgom van, de ha időben végzek, akkor elugrok a Villányi úti térképcenterbe és veszek egy térképet is 3000 Ft-on már nem múlik. Bár közel van, mert Lágymányoson lakom, de az időfaktor még így is meghiúsíthatja a térképvásárlást. No majd igyekszem nem letérni a főútról. :)
a mi Garminunkban sajna nincs benne,csak Nyugat-Európa meg USA,mert erre volt eddig csak szükségünk,így már Horvátországban sem ismeri az új pályákat, és Boszniában bevette ugyan Szarajevót,de később csak néha látta a főutakat..:) De biztosan lehetett volna rátölteni. A papírtérkép, amit a térképboltban vettünk a Villányi úton,nagyon részletes, (Freytag német, 1:200000),szóval jól jött,amikor eltévedtünk néha. De az is jó,ha útközben egy benzinkútnál veszel egy (Freytag) Croatia-t ,mert benne van Bosznia is!(a lépték nem annyira jó,de azért használható) Fordítva nem volt benne,ezért vettünk mi is egy horvátot,hogy a lenti utakat lássuk Makarska felé. Mi szeretjük a papírtérképet böngészni esténként..
Tényleg használhatatlanok a GPS térképek Boszniában? Konkrétan én a HERE Maps-ot telepítettem fel, bár még nem használtam. Mennyire van szükség papíralapú térképre, ha az ember csak a fő úton halad? Érdemes még holnap elrohannom a térképcentrumba Bosznia térképért?
Igazság szerint idő (bár nem végtelen) az van rá. Első gondolat az volt, hogy egyhuzamban megyünk le HO-ba Bosznián keresztül. De aztán pont azért iktattuk be a Jajce-i éjszakát, hogy kényelmesebben nézelődhessünk. Két hétre megyünk nyaralni és úgy vagyok vele, hogy az utazás a nyaralás része. Ha vasárnap este érünk le a Blace-i szállásunkra, az sem lesz nagy gond.
Nem,ne változtass, megnéztem a papírtérképen mégegyszer, és a mi utunk se volt vastagabbal jelölve, igaz, az is eléggé kacskaringós volt..:) Nagyon szép út lesz az, amit kinéztél,egész biztosan, mert ott is sok zölddel jelölt panorámaút van rajta Jablanica felé, csak persze jó kanyargósnak lesz,úgyhogy számolj rá elég időt. És ha azért mész, hogy tájat nézzél, akkor éppen jó lesz. Mi Livno felől jöttünk, az látszatra egyenesebb eleinte, de azért pár hágón az is keresztülment.Emiatt kicsit elszámoltuk az időt,de nem történt tragédia.Tomislavgrad felé ne menj ,az sárga út, nem érdemes, a legjobb az, amit kinéztél,ha Mostarba mész, maradj a tervednél.Jó lesz!
Most kissé elszontyolodtam, hogy a Jajce-Mostar közötti út ennyire rázós lehet, de már lefoglaltam a szállást Jajceban és most már mindenképpen ez az úti terv.
Ha esetleg Bugojnónál elmegyek Tomislavgrad felé (igaz 30 km-el hosszabb) úgy jobban járnék? Tulajdonképpen mi a baj azzal az úttal? Túl keskeny, vagy rossz minőségű?