Kéne szervezni egy közös expedíciót egy metszőolló társaságában, felpattanni a legelső OrangeWays-re és hozni be dugványokat, hogy legyen mit ültetni a hortenzia helyére a kertbe.
Igen, de ez nemesítés/szelekció kérdése. Ha Srí Lankáról van a szaporítóanyag, az nem hinném, hogy fogja bírni Munkácson. Munkácsról kellene hozni szaporítóanyagot, és az röhögve áttelel itt mindenféle védelem nélkül.
Ha a plumeriára gobdolsz, (hawaii r.) azt meg se próbáld 5 fokon teleltetni! Az nagyon melegigényes, idősen is. Soha nem fogja birni az 5 fokot. Adenium se. A tea viszont sztem necces, hogy megmaradna nálunk, védett fekvésben, savanyu talajon, félárnyékban.
"A disznövényként tartott kaméliát is sokan kint tartják, -15 -ig egész jól elvan!"
Igen, a japonica minden fajtája elviseli a kemény hideget. De nem a sinensis.
Olvastam és én is így szeretném tartani, hogy mint a citrusokat teleltetném 5 c fok körüli téli hőmérsékleten, dézsában tartva. De csak 3 éves kor után, akkor már alig kell árnyékolni nyáron sem.
De 3 évig pátyolgatni kell
Példáúl: haway rózsáim voltak és első telén szépen elvoltak 20 c fok körül, alig locsólva.
Nyáron közel háromszor ültettem át, úgy nőtek mint a bolond gomba.
Következő télen 5 c fokra tettem, vizet szinte semmit nem kaptak, és mégis berohadtak.
Tehát első két évre nem igaz, bármit is írnak egyes növények téli tartására vonatkozólag.
Mivel a ruszkiktól származik, vszinü a Kaukázusból került oda. De végülis ugyanaz a faj van mindenhol, csak szelektálódik a helyi körülmények hatására. Sztem megérne egy próbálkozást, h. szabadban tartsa az ember, már gondoltam rá, ha valahonnan tudok olcsón beszerezni csemetéket v. magot, kipróbálom, mit bir.
Bár a tea nagyrészt trópusi részeken termelődik, de nagy magasságokban! Legalábbis a jó minőség. De pl az oroszok sokat termelnek a Kaukázusban. Sőt, a szovjet időkben, a mai Ukrajnában, Munkács mellett is telepitettek egy ültetvényt, ami a mai napig megvan, csak kissé leromlott, mert nem gondozzák. Kb. egy éve mutatták, asszem a Duna tv-n. A disznövényként tartott kaméliát is sokan kint tartják, -15 -ig egész jól elvan!
Te, a tea alapjában véve nem trópusi növény ám! Sztem ezt most olyan pár fokon kéne teleltetni, mert ilyen levélszél-beszáradás a meleg, száraz környezettől szokott lenni!
Fejrészből nekem is van kettő: két ill. három évesek, "esnek-kelnek", de még élnek. Most próbálom majd gyökereztetni azt a fejdugványt, ami alatt a magokat találtam a termésben. Vesztenivalóm nincs, eljátszom velük. :)
A boltban kapható perlit zényleg csak szerkezetjavitásra jó, mert az égetett. De ha netán Erdélyben jársz, és hozol ásványi perlitet, az nagyon jó egyebekre is!
Nem próbáltam, de mivel broméliaféle, gondolom, ugyanaz a módszer. Savanyu tózed tetejére vesd el, mert fényen csirázik, és ha kikelt, rögtön igényli a légmozgást, mert berohad. Legalábbis az egyebeknél ez bevált. Veszteni nem vesztesz vele. Ha sikerül, készülj ugy 1,5-2 m2 helyigényre, mert marha nagy, és olyan tövises, h. nem lehet közel menni hozzá! :-))
Úgy látom az "igazi tudorok" nem válaszolnak az ananászos kérdésedre, így leírom a saját negatív tapasztalatomat. Én kb. 3 alkalommal próbáltam a "Nálunk is megterem" c. könyvben leírt módszerrel ananász magot vetni. Az eredmény egy nagy nulla.
A "fejrész" gyökereztetése már gond nélkül megy, de a következő télen eddig mind kipusztult, pedig már volt olyan növényem is, aminek jó 40 cm-es hajtásai voltak.