szerintem az érintettek pontosan olyan formában ismerhetik meg, mint ahogyan az eddigi SZMSZ módosításokat az érintettek. Biztos vagyok benne, hogy már te is olvastad a város honlapján, azon a helyen, amit belinkeltem.
volt egy állításod, hogy vannak különbségek a bizottságok és a részönkormányzatok között, én ennek alátámasztására kértelek, erre támadni kezdtál. Nem egyszerűbb lett volna érvelni?
Hiábavaló a próbálkozás: nem mondtam, hogy ez különleges eset. Csupán érdeklődtem, hogy mikor ismerhetik meg az érintettek a részönkormányzatok szabályozására készített szabályozás tervezetét?
A bizottságoktól való különbség ragozását csupán elterelő akciónak tekintem. Visszatérhetünk rá, ha az alapkérdésre van már válasz.
2005. májusától működik a hivatalban az ingyenesen hívható zöld számos telefon, mely a közterület-felügyeletnél van elhelyezve. A bejelentés hanganyagát rögzítik. A fenti időszakban 953 bejelentés érkezett
Nem keverném bele a bizottságokat. Vannak ugyan némi hasonlóságok, de számos különbség is. Marad az eredeti kérdésem: mikor várható, hogy a részönkormányzatokra vonatkozó szabályozás tervezetét megismerhetik az érintettek?
Dehogy nem válaszoltam a kérdésedre. Most ismét válaszolok. A korábbi válaszomban az alábbi indok csak azért nem szerepelt, mert feltételeztem, hogy magad is ismered a helyi rendelet alábbi előírását:
SZMSZ 45. § (3) "Az állampolgárok szélesebb körét érintő (1) bekezdésében meghatározott, első fordulóban megtárgyalt rendeletek tervezetét - amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik - 30 napra közszemlére kell tenni a Polgárok Háza (Érd, Alsó u. 3.), hirdetőtábláján, valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján. Az állampolgárok a fenti időszak alatt a rendelet-tervezetre észrevételt tehetnek."
Úgy gondolom, hogy a részönkormányzatok létrehozására, esetleg működési feltételeire, hatáskörére (is) vonatkozó szabályozás az állampolgárok "szélesebb körét" érinti. De lehet,hogy tévedek a helyzet értékelésében ...
Sajnos az óvárosi beszélgetésen nem tudtam résztvenni, de remélem építő jellegü és tanulságos volt. Nem ismerjük egymást, így nem szeretnék tévedni, és remélem,
hogy nem "Ó Falusi" politikus leszel. Itt befejeztem; az idő majd bizonyít, mint már eddig is tette.
A részönkormányzatok létrejöttének szabályai az Közgyűlés SZMSZ-ében vannak benne, a pontosítás tehát SZMSZ módosítással lehetséges. Hasonlóan pl ahhoz, amikor a Közgyűlés úgy dönt, hogy -a Közgyűlés szerveként- létrejönnek különböző területeken bizottságok, kinevezi azok tagjait, visszahívja, hatásköröket ruház át stb.
A Közgyűlés SZMSZ-ének ilyen típusú módosításáról (pl. amikor új bizottságok jöttek létre, tagokat neveztek ki) nem emlékszem, eddig, hogy lett volna kétfordulós vita, ami nem jelenti azt, hogy nem úgy szólnak a szabályok, hogy nem kellene-csak éppen én nem találtam eddig ilyent. Éppen ezért én arról érdeklődtem otterlotól -mert nyilván erre gondolhatott- hogy szerinte miért és mire alapozva kellene jelen esetben ilyent tartani. Sajnos kérdésemre nem válaszolt.
Egyébként az SZMSZ módosítás véleményezésére az érdligetieknek is, az ófalusiaknak is lehetőségük van és volt (és természetesen másoknak is, akik ezt igénylik). Nov. 9-én volt Ligeten, tegnap Ófaluban egy beszélgetés, pontosan ennek kapcsán.
Nézzük csak a beszélgetés fonalát: -"... készülőben van egy SZMSZ módosítás, amelyben a közgyűlés kíván intézkedni a részönkormányzati alakulás és szabályozás kérdéseiről. ..." -"Van-e arról is valamilyen híred, hogy a szabályozás tervezett szövegét mikor kívánják közszemlére bocsátani? Merthogy a jogszabályalkotásra vonatkozó jogszabályok előírásai szerint ez a kérdés igencsak olyan lehet, ahol kötelező az érintettek részére az előzetes véleményezés lehetőségét biztosítani!" -"kire gondoltál?" -"Hát ha már részönkormányzatokról van szó, akkor nyilván az érdi lakosokra, választókra." -"Miért?" -"Kérdésed megdöbbentő."
Számomra az a megdöbbentő, hogy amit el szerettem volna kerülni-hogy szavakon lovagoljunk és azt értelmezzük, hogy mit mondtunk- pont oda jutunk vissza.
Megszoktam, hogy otterlo alaposan és körültekintően megvizsgál minden körülményt, szabályt. Ő olyanokat is észre szokott venni, amit talán senki más, ezért voltam kiváncsi, hogy van-e valami, ami elkerülte a figyelmemet.
A részönkormányzatokat a helyi rendeletben, az SZMSZ-ben szabályozzák, ezen kívül az Ötv egyetlen rövidke része szól, nem túl részletekbe menően. A részönkormányzat státusa hasonlít egy állandó közgyűlési bizottságéhoz, elnöke csak települési képviselő lehet, tagjait a Közgyűlés választja meg (!!), tagjai a Közgyűlés előt tesznek esköt, javaslattételi, véleményezési joga van -és ha a Közgyűlés úgy dönt- átruházott hatáskörben eljárhat.
Megvizsgálva a jelenlegi szabályokat nagyon zavarosnak tűnt, nem voltak világos és egyértelmű szabályok, ezért érdelődtem még a nyáron két topikban is, két területről, pontosan hogyan is működnek és mit is csinálnak a részönkormányzatok. (folyt. köv.)
"... készülőben van egy SZMSZ módosítás, amelyben a közgyűlés kíván intézkedni a részönkormányzati alakulás és szabályozás kérdéseiről. ..."
Van-e arról is valamilyen híred, hogy a szabályozás tervezett szövegét mikor kívánják közszemlére bocsátani? Merthogy a jogszabályalkotásra vonatkozó jogszabályok előírásai szerint ez a kérdés igencsak olyan lehet, ahol kötelező az érintettek részére az előzetes véleményezés lehetőségét biztosítani!
Való igaz, de a körny.v bizottság ülésén Pató Simon azt mondta, hogy decemberben még visszajönnek az 1., 2. körzetbe, mert ott túl korán volt a gyűjtés, és még keletkeztek falevelek. Jó lenne valami pontosabbat tudni!
Új - örömteli - fejlemény, hogy a jövő heti testületi ülés néhány előterjesztése már most, 1 héttel az ülést megelőzően megismerhető a város honlapján (úgy látszik, a jegyző - szerintem szakszerűtlen - kifogásai már nem hatják meg az új városvezetést). Szubjektív dolog, de az egyik előterjesztésnek különösen örülök - mégha az nem is világmegváltó jelentőségű.
"Én személy szerint sz@rok a nagy politikára (korábban is tele volt azom, amim nincs is mindkét oldallal),"
Szerintem a nagypolitika nem a "két oldalról" szól, hanem egész másról. Például arról, hogy megszakad-e az a másfél évtizedes folyamat, amelyben milliós tömegek süllyednek a mélyszegénység reménytelenségbe, s olyannyira társadalmon kívülivé válnak, hogy egyedül a törzsi törvényekben, mondjuk a szemet szemért elvében hisznek. S a mélyszegénység réme nemcsak a falvak és városok szélén élőket, hanem a középrétegek tömegeit is érintheti: létükben és egzisztenciájukban is. Sorolhatnám tovább is...
A deguban én is elbizonytalanodtam. Lusta is vagyok , hogy mi az. Elfogadom, minden állattól bocánatot kérek. Az oroszlántól, a bivalyig. Embertől nem. azt kultúráltan beszéljük meg. Van akivel nem könnyú, de legalább próbálkozzunk. Sajnos, van aki már a selejtező előselejtezőjén kiesik. Mégis azt hiszi, hogy 1 mp alatt futja a 100-at... Pedig az még ugra-bugrának sem megy el.
A degusok után sorra jelentkezni fognak az akvaristák, a tehenészek, a macskatartók, a madarászok, majd a ptkányirtók és a többiek: őket is megsértetted. Szerintem an bloc kérj bocsánatot az összes állattól!