Keresés

Részletes keresés

gyfa50 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 348

Én úgy csináltam, hogy tavasszal a tavalyi hajtást lehúztam a földre, és odakötöttem egy karóhoz. Mikor a bogokból a hajtások akkorát nőttek (40 50) cm beoltottam. Mikor már látszott, hogy az oltások sikerültek a tavalyi ág alatt a földet fellazítottam (kötött talaj) az ágon ejtettem néhány vágást és a tövénél elkötöttem, majd feltöltöttem földel. Megnéztem most az egyik tövet óvatosan lekaparva a földet, és kezdett gyökerezni.

Előzmény: Ali-bá (347)
Ali-bá Creative Commons License 2012.07.11 0 0 347

Gondolom  elkötötted. Mikor, tavasszal? Vagy tavaly ősszel? Nem lested még meg, oldalt megkaparva a földet, hogy van-e már gyökérke? A kötés fölött jó kicsit (alulról felfele) behasítani. Esetleg árpát dugni a hasítékba. (Ahol a gyökerezést várjuk, ott mindig nedves kell legyen a föld.)

Előzmény: gyfa50 (346)
gyfa50 Creative Commons License 2012.07.11 0 0 346

ellőttem  a tövinél = elköttem a tövénél

Előzmény: gyfa50 (345)
gyfa50 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 345

Az én esetemben nincs gond a fagyás szempontjából, ha az első bog beérik már jó. Általában  40- 50 cm hosszú hajtásokra oltottam, és ha megfogannak, ősszel levágom, és a pincébe-homokba tárolom tavaszig, majd gyökereztetem tavasszal. Van olyan oltvány is amely már gyökerezik ha igaz, ugyan is tavalyi ágat lehúztam a földre ellőttem  a tövinél és feltöltöttem földel.

Egy kis számvetés az idei oltogatásaimról. Készítettem 5 drb zöldbe fást, egy se sikerült. Ez esetekben a hiba a vessző tárolásában volt, biztos igen kiszáradtak. Továbbá alkottam 12 drb szemzést is. Kettő sikerült, tehát szemezni is lehet a szőlőt, de nem előnyös. Az oltásaim úgy kb 60-70 százalékban sikerültek.

Íme egy sikeres oltvány. Úgy nő mint a boldogomba már másfél méter. Látszik a forradás is. Ez már gyökerezik is mert tavalyi ágról nött.

Előzmény: Ali-bá (344)
Ali-bá Creative Commons License 2012.07.08 0 0 344

Miért ne sikerülne? Csak a nemes vesszőjének beérése kritikus, ami a köv. télen könnyen megadja magát.

Előzmény: gyfa50 (343)
gyfa50 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 343

Én még a tegnap is készítettem két zöld oltást, igaz árnyékos helyen kiváncsi vagyok az eredményre.

Előzmény: Törölt nick (342)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.08 0 0 342

Próbált már valaki ilyenkor oltani? Van esély rá, hogy sikerüljön?

gyfa50 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 341

Tehát, ha jól értem itt ahol van a vad tő egy termő szőlőt szeretnél látni. Szerintem úgy kellene, átoltsd, hogy most meghagynál egy jó hosszú hajtást rajta, (biztonságból akár 3 -at is) majd tavasszal oda oltanál, rá a végeire a kíván szőlővel, majd ősszel, ha sikerül az oltás lehajlítanád gödörbe, mint új tő így megszabadulnál az esetleges újabb csalódástól. A vadat meg kiásnád rá egy évre mikor már a hajtás meggyökerezett. Persze mikor döntöd, le az új oltott ágat figyelmesen ki kell vakítani a vadon a szemeket. Persze ez csak az én véleményem.

Előzmény: louis73 (340)
louis73 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 340

Hát ez akkor vadszőlő lehet. Nem tudom, hogy a vadszőlő ennyire "vad" vagy nálam szereti nagyon a helyet, de veszettül nő és hatalmas levelei vannak. Most nem olyan helyen van ahol meghagynám alanytermelőnek, tavasszal át lesz oltva, de a vesszőinek keresek a kert félreesőbb részében helyet és majd tavasszal elültetgetem oda.

Előzmény: gyfa50 (339)
gyfa50 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 339

Hát igen, ez kellemetlen csalódás. Itt a szőlőhegyen sok felhagyott szőlős van sok vadszőlővel. Ezek szoktak virágzani, majd utána leszáradnak a fürtök. Ritka, hogy kifejlődjön a szem. Szerintem, mivel már többször is így jártál lehetséges, hogy lerúgta a nemest és a vad hajtott ki alulról. Gondolom, egy próbát megér vagyis beoltani jövőben. 

Előzmény: louis73 (338)
louis73 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 338

Sziasztok!

Az egyik ajándékba kapott oltványomról kiderült, hogy nem az ami kellene hogy legyen (a  másik kettő Eszter "igazi", az egyiken már tavaj is volt termés).

Az idén is nagyon szépen virágzott, de virágzás után nem lesz belőle semmi, egyszerűen elszárad és leesik. Tavaj azt hittem az időjárás miatt van, de idén is ezt csinálta. Jövő tavasszal átoltom (májusban zöldbe-fás, ha nem sikerül: juniusban zöldbe-zöld próba), de az idei vesszőket felhasználnám jövőre alanynak. 

Ha valaki ennyiből felismerné milyen fajtáról lehet szó és mennyire ajánlott alanynak használni, azt megköszönném...

gyfa50 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 337

Íme 7 drb. zöldbe fás oltás. Ezek alulról feltört vadhajtásokon vannak. A tavaly egy 3 noduszos hajtást meghagytam, amit a tavasszal lekötöttem a földre, miután a hajtások akkorára nőttek zöldbe zöld oltással beoltottam, majd a tavalyi vessző tövét dróttal elkötöttem és feltöltöttem földel. A többi a fejből kinőtt hajtás. Ha sikerül lesz 3 drb gyökeres oltványom. Itt volt előbb 3 drb. szemzés is, de leszáradtak így a szem alatt elvágtam és beoltottam.

Flanell Creative Commons License 2012.06.23 0 0 336

3 napja csináltam két zöldoltást. Délben, 36 fokban.

Az egyiket 2 méter magasan, egy betonplacc fölé fog futni, ha sikerül. Zacskót húztam rá, kilyukasztottam két oldalán, hogy legyen egy kis szellőzése, mert aznap és másnap biztos volt a zacskóban 45 fok. Ma néztem, zöld a hajtás, a zacskó belseje párás.

A másikat földszintre csináltam, visszavágott tőkére, egy nagy tetőcserepet tettem oda árnyékolónak, ezt nem zacskóztam. Mára teljesen elfonnyadt, egy másik hajtást ismét oltottam, zacskóval.

Megindult egy legalább 6 hetes zöldbe-fás és egy még korábbi, fásba-fás oltás is az elmúlt napokban.

medveger Creative Commons License 2012.06.22 0 1 335

Sziasztok! Szép napokat!

Az én tapasztalatom is az, hogy a zöldbe fás biztonságosabb, nagyobb biztonsággal megered, kevésbbé kényes (nem igényel pl. zacskót).

Idén kb. 40 zöldbe fás tőkém gyakorlatilag 100%-osan át lett oltva (többségén az oltott hajtások mindegyike, de legalább háromból kettő kihajtott), a legszebbeken már fél méteres vesszők is vannak (azért van pár centis is közte). Az oltásokat május elejétől május végéig (folyamatosan, ahogy eltérő ütemben hajtottak ki az egyes visszavágott tőkék, egyik előbb, másik később) készítettem.

Zöldoltást azokon a tőkéken próbáltam, amelyek csak júniusra növesztettek értelmezhető méretű (=vastagságú) hajtást. Ezek közül gyakorlatilag egy sem sikerült, pedig nedves-párás-borús időben készítettem, igaz, hogy sajna nem hittem Nektek, így a nejlonzacskót kihagytam.

Oltószalagnak én is a korábban említett Bí-Bor-Ász -os oltószalagot használtam, kellően rugalmas, könnyen kezelhető, ajánlom mindenkinek! :-)

Én is szeretném megköszönni a hasznos tanácsokat minden topiklakónak!

Jó munkát és szép termést Nektek!

Előzmény: louis73 (326)
Flanell Creative Commons License 2012.06.22 0 0 334

Nem tudom, hogy csinálod, nálam még alig volt rá példa, hogy a fás 2 hét alatt megeredjen.

Megduzzad a rügy, az oké, de az akkor is megduzzad, ha nem forradnak össze, és utóbb elhal a nemes.

Előzmény: imkerei (333)
imkerei Creative Commons License 2012.06.22 0 0 333

Jól sikerült oltás esetén nem kevés, amit írtam. Bár én idén csak zöldbe-zöldoltást csináltam, felteszek néhány képet a szemléltetésre.

Ez az oltás 2 hét után megeredt:

jelenleg így néz ki:

ezt ugyanakkor csináltam és már majdnem lemondtam róla csak azért hagytam meg, mert a kis levél, amit meghagytam a szívó hatás miatt nem száradt el:

Sikeresnek tekinthető mindkét oltás ugyanakkor az elsőnél valószínűleg jobban eltaláltam a megfelelő állapotot a nemesnél és az alanynál egyaránt.

Tehát, ha jól csinálja az ember az oltást 10-14 nap múlva már látható, hogy megeredt-e vagy sem.

Előzmény: Flanell (332)
Flanell Creative Commons License 2012.06.21 0 0 332

Ez kicsit kevésnek tűnik. Nálam 3-5 hét, néhány kivételtől eltekintve.

Előzmény: imkerei (324)
Indian72 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 331

Köszönöm a biztató szavakat.

Ali-bá

Az oltószalag nem öntapadós, inkább önvulkanizálós (szerintem). Viszont használat közben olyan, mint ha öntapadós lenne. Minden esetre jó vele dolgozni. Szerintem érdemes népszerűsíteni.

Itt a link: http://bi-bor.hu/termekek/telepites-tamrendszerek/oltoszalag/

Ez volt a legolcsóbb, amit a neten találtam. Máshol ennek többszörösét elkérik érte.

gyfa50

A szalag beszerzése nekem sem volt könnyű. kb420km-re van az említett bolt. Most már internetes boltjuk is van.

Előte én is solféle dolgot kipróbáltam több-kevesebb sikerrel. Fa gél helyett szerintem bármi jó, ami a fákra használható sebkezelésre. Valószínűleg a fa gél a legkönnyebben beszerezhető és legegyszerűbben használható. Ezért használják sokan.

gyfa50 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 330

Köszöntelek én is az oltogatók között!

Itt a fórumokon sokféle kötöző szalagról lehet olvasni, és szerintem biztos többféle is megfelel. Én olyan „szerencsés helyzetben” vagyok, hogy nálunk nem lehet kapni semmi félét, így marad a csíkokra vágott nylon. A fagél helyett meg a gyertya.

A sikereidhez gretulállok!

Előzmény: Indian72 (328)
Ali-bá Creative Commons License 2012.06.20 0 0 329

Köszöntelek a szőlőoltók között. Tanulságos, amiket írtál és végre látok kis hazánkban is öntapadós oltószalagot. Eddig csak külhoni videókban láttam használni. Ha megengeded népszerűsítem.

Előzmény: Indian72 (328)
Indian72 Creative Commons License 2012.06.20 0 1 328

Mivel ezen az oldalon ez az első hozzászólásom, így először is Üdvözlök Mindenkit.

Néhány hónapja rendszeresen olvasom a fórumot, és gyűjtöttem a hasznos információkat, hogy sikeresebben oltsak szőlőt, mint korábban. Úgy fest, ez sikerült, ezért úgy gondoltam, megköszönöm mindenkinek, és megosztom a tapasztalataimat, hátha segít másoknak is.

Korábban csak a gyökérnyakba oltást ismertem – ezt mutatta egy idős szomszéd. A hatékonysága nem volt túl jó (10-25% eredés). Majd a nyakból előtörő hajtásokat is letörtem (szintén a szomszéd javaslatára). Próbáltam ezt az oltásmódot hatékonyabbá tenni. Oltóviaszba mártottam az oltóvesszőket és fa géllel kezeltem az oltás után a kész oltásokat. Azt hallottam, ez megvédi a kiszáradástól és javul az eredés. Ez valóban így is lett, de még mindig alacsony maradt a megeredt oltások aránya. Később a nyakból előtörő hajtásokat nem törtem le, hanem úgy terveztem, hogy ezeket a következő évben újra megpróbálom beoltani. Ezek sem mutattak nagy hatékonyságot.

Ezek után kezdtem keresgélni a neten, hátha van valami sikeresebb oltási technika a szőlőre. Így találtam rá a fórumra. Ezek után az itt olvasottak szerint kipróbáltam a zöldre fás oltásokat a meg nem eredt korábbiakon. Gyakorlatilag minden tőke él az új oltással. Igaz, majd mindegyiknél 3-4 nyakból előtörő hajtást oltottam be. Mondhatom, hogy közel a 100%-hoz a sikeres tőkeátoltások aránya. Ezek mellett néhány elvadult és ki nem vágott tőkénél is oltottam az erősebb hajtásokba. -Ezeket jövőre szeretném gyökereztetni. – És itt is egészen jó a megeredt oltások aránya. Most úgy tervezem, hogy tőkedöntéssel pótolom a hiányzó tőkéket, illetve fiatalítom a meglévőeket az ősszel, majd tavasszal újra használom a zöldre fás technikát.

A kötözésnél oltószalagot használtam. nagyon jó a tapasztalatom a termékkel. A Bí-Bor-Ász honlapján megtalálhtó -szerintem itt a legolcsóbb - 100db 30cm-es 12mm széles szalag 400 HUF.

Az oltások nemes részét fa géllel bekentem (a rügyet nem).

És majd elfelejtettem: alanynak a meglévő direkt termő öreg tőkéket használtam, és a döntéseket is ezeken fogom végezni, mivel kötött talajon próbálkozok.

Ha valakinek kicsit részletesebb leírásra is szüksége lenne, akkor szívesen írok, hogy én is segíthessek másoknak.

Remélem, rövidesen képeket is fogok tudni feltötlteni.

gyfa50 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 327

Valóban a zöldbe fás oltás esetén könnyebb a kívánt fajtát oltani, vagyis lehet szállítani az oltóágat. Viszont van olyan zöldbe zöld oltásom, amelynél az oltó hajtást k.b. 15 percet utaztattam zacskóban, és úgy néz ki megeredt

Ime az oltogató sarok 

Itt van zöldbe- fás, zöldbe- zöld és szemzés is.

Előzmény: louis73 (326)
louis73 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 326

Az idén én is próbálkoztam. Amit én tapasztaltam: ha jól van eltéve az oltóvessző, a zöldbe-fás oltás egyszerűbb és biztosabban sikerül. Én 1-2 rügyet kettévágtam oltás előtt, hogy megnézzem zöld-e belül, jól záródóan betekertem és a másik végére 1 csepp fagél. Hatból öt kihajtott. 

A zöldbe-zöldnél 6-ból 3 sikerült. Sokkal "érzékenyebb", szerintem is zacskó kell mindenképpen, árnyékolás is fontos. És a zölbe-zöld oltás csak helyben végezhető, esetleg a szomszédba még át lehet szaladni, de csak frissen vágott nemessel van értelme próbálkozni.

Előzmény: gyfa50 (325)
gyfa50 Creative Commons License 2012.06.14 0 1 325

Azon szemzéseim amelyekre nem raktam zacskót máris elszáradtak. A zacskósok még zöldek.

A május 23 án készített zöld oltásaimból (3 drb). egyiknek már nőtt egy új levele, tehát úgy néz ki megeredt. 

Előzmény: gyfa50 (300)
imkerei Creative Commons License 2012.06.14 0 0 324

Kb. 10 -14 nap.

Előzmény: Mediterránum (322)
imkerei Creative Commons License 2012.06.14 0 0 323

Valószínűleg a főrügy el volt fagyva és a mellékrügyek hajtottak most. Ez teljesen normális.

Előzmény: gyfa50 (321)
Mediterránum Creative Commons License 2012.06.14 0 0 322

Szeretném megkérdezni,az idén oltottam elöször szőlőt! Zödbe,fásat!

Ha jó lenne kb. mennyi idő után hajt ki?

gyfa50 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 321

Egy kis érdekesség. Április 14 én készítettem 10 drb. fás oltványt, amelyeket homokba raktam. Május 24 én négyet kihúztam mivel ez idáig nem történt semmi velük. Vízbe raktam őket, és a vizet három naponként cseréltem, és lám most indult meg az egyik.

Tehát, képes volt majd 2 hónapot gondolkozni és most kezdett hajtani. 

Előzmény: gyfa50 (288)
gergerg Creative Commons License 2012.06.12 0 0 320

Na inkább pihentessük egy napot, majd holnap lefényképezem fényképezőgéppel.

Előzmény: gergerg (319)
gergerg Creative Commons License 2012.06.12 0 0 319

Alán valamit jobban látni.. A hajtáskezdeményt zöldnek látom.

Előzmény: gergerg (318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!