Még mindig nem tudom eldönteni, hogy a Chopin, és a Ville De Carpentras nem egy és ugyan az? Nálam egyforma. Pedig több helyről is vettem mind kettő félét, pont ezért.
Lilike! Nem tudok betelni a Kerberoséval! Most megint ácsingózhatok valamire! Hát sose lesz vége? !!!
Igen, úgy, hogy alig maradjon belőle valami! Levele, elágazása egy sem, úgy kb 15-20 centire a föld felett! Bízz bennem! :-)
Lehet, hogy nem egészséges, de én nem hiszem, hogy rákos. Mivel nincs más leandered, nagy veszélyt nem jelent nálad, de esetleg a szomszédban, közelben...? Leveleken vannak göbök? Ez a legfőbb jellemző, és pont a levélzetet nem mutattad közelről..
Kaptam egy leandert, de elég rossz állapotban van. Még nem volt ilyen növényem, utána olvastam, hogy metszeni kell, de nem tudom mennyire vágjam vissza. A törzsén is vannak sérülések (vagy rákos foltok?) azzal mit kezdjek? A beteg hajtásokat is teljesen vágjam le? Szegényből lassan nem marad semmi. Várom a hozzáértőbbek tanácsait, hogyan tudnám feléleszteni a növényt. Előre is köszönöm a segítséget.
Nekem is vérmes reményeim vannak! :-) Sokat dolgoztam a formáláson, most talán, talán nem kell már sokat metszeni. Olyan bosszús voltam a napokban (vagyok ma is), mert végre sikerült egy kisebb, de már nem pici Maria Gambettából szép, 3x2 elágazást produkálni. Hát nem lerágta egy csiga az egyik elágazás mindkét hajtását?! Most nem is tudom, hogy mit kezdjek vele..., sehol nincs alább hármas elágazási lehetőség, hogy újra megmetsszem. Szép kis fát képzeltem el belőle.
na a szokásosnál majd 2 héttel később végre beindult a szezon nálam is. Holtverseny volt, az örökös első ándzsolopuccsi mellé ma felzárkózott émilszáü is
Jajjjjj,de jóóóóó:-)Az enyim is tele bimbóval,nagyon várom már,de annyira egyszerre fognak,talán Chopin,és a Barcika lesz az első,a többi forma-forma...
Van itthon aktív szénrúd, akvarisztikai boltból való.
De nem rakok mindig és minden vízbe, csak 1 fajta az, ami bepunnyadt eddig, annak is sötét a törzse. A többi mind szépen gyökeresedik. A nyálkás részt levágtam a szárakról az egészséges részig, és kezdődik előröl a program. :) Ahogy melegebb, jobb lesz az idő, ezek is ki fognak előbb utóbb gyökerezni.
Én nem nagyon használok semmit a vízbe. Ha szükséges, vagy olyan kedvem van, lecserélem a vizet. Szerintem is a meleg a legfontosabb. Viszont, ahogy Bombaba írta, én is jártam úgy egy növényről levágott hajtásokkal (konkrétan Gotsis), hogy a tél beállta előtt a háromból egy került cserépbe, a másik kettő ottmaradt a vízben 8 fokban télre. Tavasszal a melegedéssel már növesztett akkora gyökeret, hogy el lehetett ültetni. Szerintem vannak menthetetlen ágak, amivel bármit csinálhatsz, kuka lesz a vége, ha akar, a hisztis is növeszt gyökeret. Lehet, hogy hatból egy, vagy csak ötödszörre, de előbb-utóbb meglesz a vágyott fajta. Aki türelmetlen, vegye meg cserepesként.:-)
Ha grill faszén darabkákat tesztek a vízbe, nem punnyad meg a víz, és cserélni sem kell! Kalapáccsal összetöritek a nagy darabokat, és körömnyi darabkákat tesztek bele 8-10 szemet. Az sem baj, ha poros is egy kicsit, vagy ha több megy bele. A meleg viszont kellene nagyon!!!!!!
Igazán biztos módszer nincs, több tényező függvénye - tapasztalatom szerint.
Fajtánként is változó, meg a körülmények is befolyásolják a gyökeresedést. A gyökereztető hormon nem oszt, nem szoroz, a nélkül is szépen beindulnak, illetve hormonba mártva is be tudnak punnyadni, büdösödni, rothadni a vízben. Összességében a finom, langymeleg, a "talpmeleg" sokat számít, még akkor is, ha nem éri közvetlen napfény, csak közvetett fény az ágakat.
2-3 hét még nem olyan sok idő, ha azt látod, hogy a szárak vége felpuhul, megvastagszik és kezd szétnyílni, akkor valami elindult. :) Érdemes cserélni a vizet, főleg, ha ilyen hideg az idő, de nem jéghideg vízre, hanem enyhén langyosra. A tartósan hideg vízben, ami nem tud napokig, hetekig sem felmelegedni, nehezen indul a gyökeresedés és könnyen berohadnak, elnyálkásodnak a végek.