"Mrs. Lipton: Aaaoh ! Ez mind nagyon szép, Mabel, de három pennyt levonok a béredből. És ha nem mész azonnal kitakarítani a hallt, még másfél pennyvel megemelem!" :-)))))
Árulja már el valaki nekem, hogy pontosan mi is a különbség a komornyik és a lakáj között? :) Ugye a legelején Lord Meldrum feketén-fehéren kimondja, hogy James abszolút alkalmatlan erre a posztra, holott ő már 9 éve szolgál a háznál!
Ugyanakkor nálunk Hippolyt az lakáj és nem komornyik, mint ahogy emlékeim szerint Albert (Major Tamás) is az a Tizedes és a többiek-ben...
Remélem, ha majd egyszer meghalok, jó korán dobom föl a talpamat. Mert ha elkések, azt mondja az Úristen: "Nem fogadhatjuk Mabelt idefönn reggel fél kilenc után!"
"Stokes: Lehet ötven font is. Vagy még több. Mrs. Lipton: Ó, az már pénz ! Ivy: Tudom már ! Eladjuk a rongyot ! 12trees: Ivy ! Ivy: Hát maga mondta, hogy ezer fontot ér ! Henry:Elkérhetem a béremet három hónapra előre! Az hét font, tíz lenne. Mabel: Hát, segítenék, ha tudék, de minden fillér kell ! Henry: Gondolom, Mrs. Liptonnak van félretett pénze. Mrs. Lipton: Hogy mit tettem félre, Henry, ahhoz semmi közöd ! Persze, ha nálam lenne az is, amivel valaki tartozik, ... (Stokes megy össze) ... másként állnék hozzá ! De ahogy most állunk, szerintem fel kéne adnia magát. Tudom, hogy James apja, de a becsületesség a legjobb !..."
"Charles: ... a mi kis történetünk hőse egy szegény munkásforma ember, aki az utcán jártában egyszer csak egy shillinget pillantott meg az árokparton. Felemelte, a tenyerére fektette a fényes pénzérmét és elgondolkozott, mihez is kezdjen ekkora kinccsel ? És most arra kérlek benneteket, pillantsatok a szívetekbe és valljátok meg őszintén, annak a szegény embernek a helyében ti vajon mit tennétek azzal a shillinggel ? Henry: (gondolja) Vennék két font édesgyökér cukorkát..."
"De nem akarok ráterpeszkedni a hölgyek - urakra."
"Teddy: Gyönyörűek voltak ! Emilie a fénylő arcával ! Bella a repedt kezével ! Szinte látom őket, amint nagymosást csinálnak ! Port törölnek ! Kiporolják a szőnyeget ! Súrolnak. Fényesítik a bejárati lépcsőt.... (szipog) Soha többé nem látom őket ! "
Az sem rossz, amikor Ivy egyik napról a másikra elfelejti, hogyan kell késsel-villával enni. Úgy általában megy neki, de a Napsugár Cukrászdában a nyúlgerinc feldarabolásakor gondjai támadnak....
Mrs. Lipton: Óh, Alf ! Maga nagy hízelgő ! ... Az igazat megvallva, nem Cold krémet használok, hanem főzőzsírt. (Stokes keze megáll a töltésben egy pillanatra) Stokes: Tényleg ezt teszi ?
Stokes: Menj fel a szobádba, és kösd be az ujjad, mintha elvágtad volna! Ivy: Igen, Apa! Stokes: Ivy, de ne vágd el igazából az ujjad! Ivy: Nem is akartam, Apa, nem vagyok hülye!
Bravóó !!! Ez a mérföldes nekem nem jutott eszembe.
Ide rakom a számomra non plusz ultrát (Lady Mabel már elcsípte) :
Stokes: Figyelmeztetőül, Henry ! Ha a családból bárki tudomást szerez erről, elszedik tőled a részvényeket. Senkinek egy szót se ! 200 font rengeteg pénz ! Henry: Igen ! Negyvenhárom biciklit vehetnék villanylámpával ! Stokes: De nem teszed, ugye ?! Henry: Nem vagyok hülye, Mr. Stokes ! Stokes: Nem, nem vagy hülye, Henry.
Nemtom hanyadszor hallom látom, de mindig megröhögtet...
Egy nem túl bonyolult számolási feladat a Pénz beszél című részben:
Őméltósága: Azzal a tizennyolccal, amit maga adott, Stokes, az annyi mint (elkezd elmélyülten összeadni, számolgat az újjaival) Henry: Nyolcvanöt font, uram.
Henry: Utánanéztem. 362 mérföldre van. Ha 20 mérföld per órás átlagsebességgel mennek, 18 óra és 35 perc alatt érnek oda. Aztán meg kell még állniuk benzinért, szendvicseket enni, természetes szükségletek és esetleg defekt miatt. Számításaim szerint 21 órát vesz igénybe. Meg kell szállniuk valahol.
Stokes: A múlt héten kölcsön adott fél koronát, de egyfolytában ezt emlegeti. Henry: Fél koronát? 15 csokoládét vásárolhatnék rajta! Biztos hánynék tőle. De mindegy, megérné!
Henry: Az áll itt kétszáz egy fontos részvény. Stokes: És ezt neked adta ? Henry: Igen. Jól tudja, milyen! Ivy: Ó, Henry, milyen szerencsés vagy! Henry, Ivy: hehehehhe Stokes: Igen, szerencsés fickó vagy, Henry, mert ismerek olyanokat, akik gyűjtik az ilyen papírokat. Szeretik ezt az aranyozást a sarkoknál körbe és ezt a piros pecsétet. Kiakasztják a falra a rohadt házukban. Henry: Tényleg? Stokes: Igen, adnának érte akár 10 fontot is! Henry: Mennyit? Stokes: Fölmennének még 15-ig is. Ivy: Mr. Stokes! Stokes: Hallgass, Ivy! Henry: Több, mint egy évi bérem! Ivy: És több az enyémnél is! Stokes: Akkor egyezzünk meg, adok érte 15 fontot! Henry: Az nem jó, az áll itt: 200 egyfontos részvény! Megtanultam szorozni. 200 szor 1, az 200! Ivy: Ez így van, Henry! Stokes: A részvények ára változik! Ezek darabja 5 egész 3 pennyt ér. Az annyi mint ... hatvan font. Henry: 62 font 10 Shilling. Stokes: Jól van. Akkor adok érte 62 font tízet! Henry: Nem értem az egészet! Azt mondja, kétszáz egyfontos részvény. Én kétszáz fontot akarok! Stokes: Ezt magyarázom! A részvények emelkednek, esnek. Henry: Ez nem az én hibám! Kétszáz fontot akarok, mert itt ez áll! Stokes: Jól van adok értük 200 fontot, na! Henry: Ez már jól hangzik! Tudom, hogy nem akar rászedni, Mr. Stokes! Stokes: Add ide a bizonylatot! Henry: Amikor a pénzt megkapom, addig megtartom! Stokes: Figyelmeztetőül, Henry! Ha a családból bárki tudomást szerez erről, elszedik tőled a részvényeket. Senkinek egy szót se! 200 font rengeteg pénz! Henry: Igen! Negyvenhárom biciklit vehetnék villanylámpával! Stokes: De nem teszed, ugye?! Henry: Nem vagyok hülye, Mr. Stokes! Stokes: Nem, nem vagy hülye, Henry.
"Ivy: Ó, Henry, milyen szerencsés vagy ! Henry, Ivy: hehehehhe Stokes: Igen, szerencsés fickó vagy, Henry, mert ismerek olyanokat, akik gyűjtik az ilyen papírokat. Szeretik ezt az aranyozást a sarkoknál körbe és ezt a piros pecsétet. Kiakasztják a falra a rohadt házukban. Henry: Tényleg ? Stokes: Igen, adnának érte akár 10 fontot is ! Henry: Mennyit ? Stokes: Fölmennének még 15-ig is. Ivy: Mr. Stokes ! Stokes: Hallgass, Ivy ! Henry: Több, mint egy évi bérem ! Ivy: És több az enyémnél is ! Stokes: Akkor egyezzünk meg, adok érte 15 fontot ! Henry: Az nem jó, az áll itt: 200 egyfontos részvény ! Megtanultam szorozni. 200 szor 1, az 200 ! (Ivy fejben utánaszámol) Ivy: Ez így van, Henry ! Stokes: A részvények ára változik ! Ezek darabja 5 egész 3 pennyt ér. Az annyi mint .... (számol) ... hatvan font. Henry: 62 font 10 Shilling. Stokes: Jól van. Akkor adok érte 62 font tízet ! Henry: Nem értem az egészet ! Azt mondja, kétszáz egyfontos részvény. Én kétszáz fontot akarok ! ..."
(James érkezik le) 12trees: A püspök úr könyörgést mond az ebédlőben. Mindenkit várnak odafent. Mrs. Lipton: Óh, egek ! Örülök. Egy igazi szentember ! Tiszta a kezed, Ivy ? Ivy: Igen, Mrs. Lipton ! Mrs. Lipton: Mutasd, hadd lássam ! (Ivy mutatja) A másik oldalát ! Jól van, lány, felmehetsz. A tied, Henry ? (mutatja) Fordítsd ! Na, épp hogy megfelel ! (kimegy, Ivy elkapja az ajtón túl) Ivy: Mintha megint iskolában lennénk, nem olyan ? Henry:Nem tudom, soha nem jártam.