- berkenye: melyik? kerti, fekete vagy madár? vagy hibrid?
- galagonya: egybibést ne. azt áshatsz az erdőn is... :) vagy szedd ott.
vannak szép bokrok. én futás közben szoktam legelni a "szív kenyerét". van egy szép, nagyszeműt termő bokor, már arra is gondoltam, szaporítani kellene róla... :) de a legtöbb egybibés, mezei" galagonya ige kicsi. gond még, sok férges. sajnos a galagonya sok dög régi, jól bevált és nekik ismert tápnövénye...
amit ajánlok: görög (c. schraderiana) és / vagy keleti (c. orientalis). nagyon finomak, olvadó húsúak, értékesek. 3x nagyobbak, mint az egybibés ("vad" galagonya.)
a kínai galagonya a legnagyobb (5x akkora mint a vad), de ez nyersen nem jó, igen savanyúú. de feldolgozva: OK. feldolgozva jó a mexikói is. van még az azarolus, mediterrán galagonya, ez is jó frissen.
- som: szerintem vadat akartak adni 3e ft-ért. 3e ft jó ár (lenne), ha nemesített, de átverés a vadért.
a "régi" osztrák nemesítésű Jolico nagy szemű,
de sztem el kellene felejteni, nehezen érik be (általam kívánt cukrosodási fokra), vagy sehogy:
értsd: nem alkalmas friss fogyasztásra, csak ha már feketén lehullott. akkor nem rossz, de még így is savanyúú. lekvár persze más, telenyomod cukorral, és jó lesz. de ha nem akarod nagyon cukrozni,
válaszd a Safer-t, vagy más 3 generációs somot, sajnos kevés helyen kapható,
de lehet, majd nálam is lesz pár tő eladó ősszel, ;)
Azt mindenképpen meg kell nézni, pontosan milyen fajok ill. fajták. A berkenye pl. tág fogalom, van a gyümölcstermő házi berkenye, de lehet madárberkenye is vagy egyéb berkenyefaj, azok inkább dísznek és madáreleségnek jók. Az egybibés galagonya is ilyen, étkezésre más fajok valók. Húsos somból is létezik rengeteg fajta, át kell gondolni, melyiket szeretnéd.
Nem szabad elkapkodni a favásárlást, se a nálunk is termő régieket, se az újakat. Én inkább őszig olvasgatnék, átgondolnám, aztán egy kiszemelt, megbízhatónak tartott helyről megvenném a legmegfelelőbbnek tűnő fajtákat. Vagy több helyről, mindenhonnan azt, amit onnan érdemes. Nem szabad rögtön elcsábulni a legközelebb eső első helyen és megvenni, ami ott éppen van, aztán évtizedekig kerülgetni, ha a jobb már nem fér el, és sajnálod kivágni.
Szia! Érdemes használni a "Keresés" opciót, itt a bal szélen. Beírod, amit keresel pl. berkenye és kiadja a találatokat ami ebben a topikban van, és szerepel benne a szó. Próbáld ki, így könnyen vissza tudsz olvasni. Sok hasznos infó van az általad kérdezett növényekről, több évre visszamenőleg.
Én már vettem a Manfred Hanstól növényt, mikor sürgősen kellett egy porzós Fragaria moschata az önmeddő nagy szemű termősöm mellé. Persze akkor már mást is, rendben, gyorsan megjött minden.
Azt véltem kiszűrni az eddig olvasottakból, hogy először porzós barkákat hoz és ezek maradványaiként lesznek ott a kerekded apró fekete szederfa termések.
"Néhány tulipánhagymával kezdődött, amit tizenkét éves koromban az akkor 80 éves szomszéd nénitől kaptam ajándékba, hogy ültessem csak el, majd meglátom, mi lesz tavasszal…"
Nagyobb, mint a honos galagonyáké, és ízletesebb. Szerintem finom. Van benne kicsi sav, de nem sok, és a húsa is elég vastag ahhoz, hogy már élvezetes legyen enni. Nem kopik bele az ember nyelve (vagy nem annyira), mint az erdei galagonyákba, ha sokat eszem. És nagyon szép színe van.
Egy képem van róla tomatillóval és keserűuborkával együtt. A keserűuborka egy kis termésű fajta.
A Budai Arborétumban van ilyen galagonya, egy hullott gyümölcsöt megkóstoltam. Elég savas, vannak sokkal jobb ízű galagonyák (Crataegus pedicellata például). A fácska gyönyörű, mikor tele van érett gyümölcsökkel.