Keresés

Részletes keresés

SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 346
Az ország állapota és a hitelek önrésze között nem sok összefüggés van. Ami jelent valamit, hogy a hitelekből mennyi az államilag támogatott. Na ez az, amiből nálunk sok van.
Előzmény: tejköd (342)
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.10 0 0 345
te mennyit ittal? Ez ugyanis a hivatalos, mert valosag, nem az hogy valaki latott egy lepukkant hazat!

"Magyarország három régiója is az Európai Unió 20 legszegényebbje közé került, ezzel még a Szlovákiában legelmaradottabbnak számító keleti régiónál is rosszabb eredményt értek el az Eurostat legfrissebb felmérése szerint. Az uniós statisztikai hivatal a vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP tekintetében vizsgálta meg az EU 271 régióját."

Itt az eredeti cikk angolul. A magyar regiok a legszegenyebbek kozott vannak!
Előzmény: Törölt nick (334)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 343
Tudom, azért hoztam példának, mivel elképesztően magas az egy főre eső GDP-jük, viszont nagyon kevesen vannak. Egyébként a magyar azért még több, mert jóval többen is vagyunk. Most kérdeztem le az Eurostaton, a luxemburgi, a magyar, és a szlovák GDP-t euróban:

gdp
Előzmény: swill (336)
tejköd Creative Commons License 2009.03.10 0 0 342
Fogalmam sincs, hogy mennyi önrész kellett náluk, de én is csak arra próbáltam volt célozni, hogy az ottani bankok nem adták felelőtlenül a fedezet nélküli hiteleket a boldognak és a boldogtalannak, ezért aztán az ország állapotán ez vastagon meg is látszik. Viszont kétségtelen, hogy szerencséjükre, egyelőre még nincsenek is úgy eladósodva, mint mi.
Persze, hogy mit hoz a jövő, ezt még se ők, se mi nem tudhatjuk.
Előzmény: cortx6 (317)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 341
Félreértesz.
Én azt mondtam, hogy a GDP közvetlenül nem releváns az életszínvonal tekintetében.
Az egy főre jutó GDP, viszont már nagyon is az!
Előzmény: Hrisztó (340)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.10 0 0 340
Nem releváns az egy főre jutó GDP abban egyetértünk,csak egyes szakértők gyakran használják az életszinvonal mérésének egyfajta mérőszámaként!
Viszont egy nagyon fontos mérőszám!
Előzmény: swill (328)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 339

Ez katasztrófa!

Lehet itt süketelni, mi nem csináljuk jól a dolgokat!

A piros vonal mindent elárul!

Előzmény: Soproni Kékfrankos (335)
SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 338
Amikor a hozzászólást írtam, a grafikon még nem volt sehol, azt csak az után láttam, hogy elküldtem. Ennyi. Amúgy mosdatja a fene őket, valóban elcseszték. Szép sorban mindannyian.
Előzmény: PJ Proby (324)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 336
A Luxmburgi egy főre jutó nagyon magas viszont, 100k USD fölött van.
Előzmény: Soproni Kékfrankos (332)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 335
Annyira rosszul muzsikáltunk az utóbbi pár vében, hogy sajnos ez reális veszély. persze én is reménykedem, hogy nem maradunika gödör alján. Viszont azt látni kell, hogy mi a pénzügyi válság hatásai nélkül is igen pocsékul teljesítettünk. Szintén az Eurostat adatai alapján csináltam az ábrát, jól mutatja mennyire megzuhantunk, lehetőségeinkhez képest igencsak alulteljesítünk:

GDP
Előzmény: Törölt nick (331)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 332
A szlovák GDP mennyi?

Nyilván kisebb mint a magyar, sőt, a luxemburgi vagy a monacói is kiseb mint a magyar.
Előzmény: Hrisztó (325)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 330
A 316-os hsz-ben lévő ábra mutatja, illetve az Eurostat táblázatát is linkeltem.
Előzmény: SaGa (318)
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.10 0 0 329
Sehol! Hiszen láthatod az ütemkülönbséget. A szlovákok 2006-ban értek utól, pedig az azt megelőző években nálunk is megvolt a min. 4%-os növekedés, ami csak a fele volt az övékének.
Előzmény: Törölt nick (320)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 328
Ha nem az egy főre jutót kérdezed, hanem a teljeset, akkor a magyar nyilván jóval több, de életszínvonal tekintetében ez nem releváns.
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 327
Az egy főre jutó valami 18ezer USD fölött van 2008-ban ha jól emlékszem.
Már vagy 10%-al több mint a magyar.
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 326
Ezért tartok ki amellett, hogy hiába jobbak a
gazdasági mutatóik. Az életszínvonal alacsonyabb mint nálunk!

Ez a munkavállalók esetében már nincs így. Még tavaly nyáron cikkeztek arról, hogy a szlovákok többet keresnek mint mi.
Nálunk drágább a munkaerő, tehát egy munkaadónak többe kerül foglalkoztatnia egy magyart mint egy szlovákot, és a magyar bruttó bér is magasabb, viszont az alacsonyabb adók miatt nettóban már a szlovákoknál az előny.
Előzmény: cortx6 (317)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.10 0 0 325
A szlovák GDP mennyi?
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.10 0 0 324

Ezt a lekörözést se ártana kicsit árnyalni...

Kellőképpen árnyaltam!

2006-ban teljesen azonos szinten, az EU átlag 63,5%-án álltunk. Azóta mi lejebb csúsztunk az EU átlaghoz képest, a szlovákok pedig már jóval 70% felett vannak. Erről szóltak az általam idézett növekedési adatok.

De ha vetted volna a fáradságot, s megnézed a pár hsz. -szel korábbi grafikont, azon azt is láthatod, hogy hosszabb távon sem volt nagyságrendi/lényegi különbség a két ország fejlettségi szintje között.

Úgyhogy ne gyere ezzel az szerecsenmosdató, a jelenlegi rezsim impotenciáját mentegető lejárt szavatosságú dumával, hogy mi csak azért nem tudunk nagyobb ütemben fejlődni, mert sokkal magasabb szinten vagyunk!

swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 323
Szlovákiának hasonló (illetve most már több) az egy főre jutó GDP-je mint Mo-nak.
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 322
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei.

No igen, de ha minden marad így ahogy most, akkor igen rövid időn belül óriási különbségek lesznek, hisz az utolsó 3 év fejlődését alapul véve olyan 10 év múlva a szlovák egy főre eső GDP a magyar kétszerese lesz.

Akkor, -illetve már olyan 5 éven belül sem- majd még azok a baloldali érvek sem állnak meg, hogy nálunk nagyobbak a szociális juttatások, transzferek. Mivel ugye lehet, hogy GDP arányosan így van, de abszolút értéken már az övék lesz a nagyobb.
Pl. nálunk egy főre vetítve 1500 euró az átlagos szociális támogatás, a szlovákoknál csak 1000. De ugye ha GDP arányosan ők nem változtatnak, mi meg kénytelenek vagyunk mert tarthatatlan, akkor 10 év múlva a miénk lesz majd olyan 1000, az övék meg a duplája.
Előzmény: Törölt nick (297)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 321

Az üdítőknél pont nem a Coca ill. Pepsi termékekre gondoltam, mert

azok nem szlovák eredetűek! Hanem amit mondtam, hogy nem jut

eszembe a neve egynek sem! Tudod mit? Azokra gondoltam ami nem

Coca ill. Pepsi! Nagyon sokat próbáltunk, már nem próbáljuk! A sörök

viszont jók!

Előzmény: Demokrapia (314)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 319

"udvozollek a normalis kenyer vilagaban "

Ez elég relatív, hogy kinek mi a normális kenyér!

Van akinek az, ami sokáig eláll!

Nekem az aminek jó az állaga és az íze! Nem akarom fikázni a szlovák

kenyeret, de számomra ehetetlen! Attól függetlenül, hogy meddig áll el!

Hála a jó rokonaimnak, az mi kedvünkért mindíg van otthon az előbb már

emlitett kifliből! Megsúgom a párom sem és az após sem és az anyós sem

eszi meg az ottani kenyeret!(Az anyós 23 évig élt szlovákiában).

Egyébiránt itthon lipóti kenyeret eszem, drága de az 1 hét nem probléma neki!

Előzmény: zotya-DUB (315)
SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 318
Ezt a lekörözést se ártana kicsit árnyalni...

Tudod, ha valamiből van 1 egységed, majd a következő évben lesz 2, az 100% növekedés. Ugyanez az egy egység 100%-ról már csak 1%...

Amikor az ilyen x% növekedéssel példálózik valaki, mindig mellé kéne tenni, hogy honnan 10% és honnan 3?
Előzmény: PJ Proby (308)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 317

Igen ez így van! Ezért tartok ki amellett, hogy hiába jobbak a

gazdasági mutatóik. Az életszínvonal alacsonyabb mint nálunk!

Azért itt a gépjárműparkkal kapcsolatban felhoznám, hogy a

mi tuti autóink frankó devizahitelből vannak! Enélkül megnézhetnénk

a mi kocsiállományunkat is! Ehhez jön még az, hogy náluk nem volt

ám 0%-os önrész a büdös életbe sem. Azt hiszem 30 vagy 40% önrész

kellett náluk, de javítson ki valaki ha tévedek. Nem biztos, hogy így van!

Előzmény: tejköd (306)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 316
A cikkben szereplő adatok táblázatos formában az Eurostat oldalain:

GDP per capita in PPS

Én ábrázoltam ezen adatok alapján az elsőkörös csatlakozó Kelet-európai posztkomcsi országok fejlődését. Mint látszik 2003 után gyakorlatilag stagnálunk, nem közelítünk az EU-s átlaghoz, sőt egyhe csökkenés tapasztalható a magyarok esetében.
Ami a szlovákokról nem mondható el, sőt, az észtekkel együtt már beelőztek minket:
PPS kep
Előzmény: technoid22 (280)
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.10 0 0 315
"A kenyérnek túl tömör gumiszerű tésztája van!"

udvozollek a normalis kenyer vilagaban :-)) Ugyanis sokkal tovabb elall mint a magyar, es nem hullik atomjaira masnap. Persze a nemet kenyerektol meg nagyon messze van az is, mert azok 1 hetig siman elallnak.
Előzmény: cortx6 (312)
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.10 0 0 314
A magyar kenyér az sokkal jobb. Ez vitathatatlan. A virslinél már vitatkozhatnánk. Attól függ melyiket veszed. Bár én ritkán eszek virslit.
Ami az üdítőket illeti nagyjából ugyanaz kapható, mint Magyarországon. Coca, Pepsi, stb. Mondjuk régebben a kofola volt az itteni legfelkapottabb üdítő. De azt szerettem is. Főleg a jó csapolt hideg kofolát. De ma már nem nagyon iszom, minthe más íze lenne.
Előzmény: cortx6 (312)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 313

"Ha szlovákiában jártok figyeljétek meg, hogy rengeteg a babakocsis anya."

Ezt én is alátámasztom! A rokonoknál 3 családban van gyerek. 1 helyen 4,

2 helyen 3. Na ez a nem mindegy. Ez odaátt általános!

Előzmény: Fine Tune (309)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 312

Nem utazom keveset, de túl sokat sem! Én itt az üdítőkre (szlovák)

a virslire, a kenyérre, a tejre, tésztára gondoltam! Gyatrának érzem

a minőségüket! Egyedül a régi 1 koronás kifli izlett, nagyabonyi treska-val!

Ez a kedven reggelim máig!

A kenyérnek túl tömör gumiszerű tésztája van! Egy normális állagú, ízű

párky-t ahogy nálatok mondják, (lehet hogy rosszul írtam) 

vagy virslit nem sikerült még vennem! A szlovák üdítők hát azok borzalmasak!

Most ha meg feszülök sem jut eszembe egy márka sem, de próbáltunk

már párat, nem jött be egy sem!

Mindent egybevetve lehet, hogy csak elvetemült magyar gyomrom van!

Előzmény: Demokrapia (307)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 311
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei. A lenyeg tendencia...

Egészen pontosan ezt próbáltam én is magyarázni lentebb.
Előzmény: Törölt nick (297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!