Az euró bevezetése óta, soha nem látott méreteket öltött a vásárlói és benzin túrizmus
hazánkban és Lengyelországban! A helyzet hosszú távú fennállása esetén, a szlovák kormánynak
a komoly ipari visszaesés mellett, rendkívüli mértékű áfa és jövedéki adó kieséssel kell szembenézni!
A környező devizák (forint, zlotyi) előreláthatólag alacsony árfolyamon maradnak az euróval
szemben, így a helyzet mostanában nem változik! Mi lesz a szlovák csodával?
Az ország állapota és a hitelek önrésze között nem sok összefüggés van. Ami jelent valamit, hogy a hitelekből mennyi az államilag támogatott. Na ez az, amiből nálunk sok van.
te mennyit ittal? Ez ugyanis a hivatalos, mert valosag, nem az hogy valaki latott egy lepukkant hazat!
"Magyarország három régiója is az Európai Unió 20 legszegényebbje közé került, ezzel még a Szlovákiában legelmaradottabbnak számító keleti régiónál is rosszabb eredményt értek el az Eurostat legfrissebb felmérése szerint. Az uniós statisztikai hivatal a vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP tekintetében vizsgálta meg az EU 271 régióját."
Tudom, azért hoztam példának, mivel elképesztően magas az egy főre eső GDP-jük, viszont nagyon kevesen vannak. Egyébként a magyar azért még több, mert jóval többen is vagyunk. Most kérdeztem le az Eurostaton, a luxemburgi, a magyar, és a szlovák GDP-t euróban:
Fogalmam sincs, hogy mennyi önrész kellett náluk, de én is csak arra próbáltam volt célozni, hogy az ottani bankok nem adták felelőtlenül a fedezet nélküli hiteleket a boldognak és a boldogtalannak, ezért aztán az ország állapotán ez vastagon meg is látszik. Viszont kétségtelen, hogy szerencséjükre, egyelőre még nincsenek is úgy eladósodva, mint mi. Persze, hogy mit hoz a jövő, ezt még se ők, se mi nem tudhatjuk.
Nem releváns az egy főre jutó GDP abban egyetértünk,csak egyes szakértők gyakran használják az életszinvonal mérésének egyfajta mérőszámaként! Viszont egy nagyon fontos mérőszám!
Amikor a hozzászólást írtam, a grafikon még nem volt sehol, azt csak az után láttam, hogy elküldtem. Ennyi. Amúgy mosdatja a fene őket, valóban elcseszték. Szép sorban mindannyian.
Annyira rosszul muzsikáltunk az utóbbi pár vében, hogy sajnos ez reális veszély. persze én is reménykedem, hogy nem maradunika gödör alján. Viszont azt látni kell, hogy mi a pénzügyi válság hatásai nélkül is igen pocsékul teljesítettünk. Szintén az Eurostat adatai alapján csináltam az ábrát, jól mutatja mennyire megzuhantunk, lehetőségeinkhez képest igencsak alulteljesítünk:
Sehol! Hiszen láthatod az ütemkülönbséget. A szlovákok 2006-ban értek utól, pedig az azt megelőző években nálunk is megvolt a min. 4%-os növekedés, ami csak a fele volt az övékének.
Ezért tartok ki amellett, hogy hiába jobbak a gazdasági mutatóik. Az életszínvonal alacsonyabb mint nálunk!
Ez a munkavállalók esetében már nincs így. Még tavaly nyáron cikkeztek arról, hogy a szlovákok többet keresnek mint mi. Nálunk drágább a munkaerő, tehát egy munkaadónak többe kerül foglalkoztatnia egy magyart mint egy szlovákot, és a magyar bruttó bér is magasabb, viszont az alacsonyabb adók miatt nettóban már a szlovákoknál az előny.
2006-ban teljesen azonos szinten, az EU átlag 63,5%-án álltunk. Azóta mi lejebb csúsztunk az EU átlaghoz képest, a szlovákok pedig már jóval 70% felett vannak. Erről szóltak az általam idézett növekedési adatok.
De ha vetted volna a fáradságot, s megnézed a pár hsz. -szel korábbi grafikont, azon azt is láthatod, hogy hosszabb távon sem volt nagyságrendi/lényegi különbség a két ország fejlettségi szintje között.
Úgyhogy ne gyere ezzel az szerecsenmosdató, a jelenlegi rezsim impotenciáját mentegető lejárt szavatosságú dumával, hogy mi csak azért nem tudunk nagyobb ütemben fejlődni, mert sokkal magasabb szinten vagyunk!
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei.
No igen, de ha minden marad így ahogy most, akkor igen rövid időn belül óriási különbségek lesznek, hisz az utolsó 3 év fejlődését alapul véve olyan 10 év múlva a szlovák egy főre eső GDP a magyar kétszerese lesz.
Akkor, -illetve már olyan 5 éven belül sem- majd még azok a baloldali érvek sem állnak meg, hogy nálunk nagyobbak a szociális juttatások, transzferek. Mivel ugye lehet, hogy GDP arányosan így van, de abszolút értéken már az övék lesz a nagyobb. Pl. nálunk egy főre vetítve 1500 euró az átlagos szociális támogatás, a szlovákoknál csak 1000. De ugye ha GDP arányosan ők nem változtatnak, mi meg kénytelenek vagyunk mert tarthatatlan, akkor 10 év múlva a miénk lesz majd olyan 1000, az övék meg a duplája.
Én ábrázoltam ezen adatok alapján az elsőkörös csatlakozó Kelet-európai posztkomcsi országok fejlődését. Mint látszik 2003 után gyakorlatilag stagnálunk, nem közelítünk az EU-s átlaghoz, sőt egyhe csökkenés tapasztalható a magyarok esetében. Ami a szlovákokról nem mondható el, sőt, az észtekkel együtt már beelőztek minket:
udvozollek a normalis kenyer vilagaban :-)) Ugyanis sokkal tovabb elall mint a magyar, es nem hullik atomjaira masnap. Persze a nemet kenyerektol meg nagyon messze van az is, mert azok 1 hetig siman elallnak.
A magyar kenyér az sokkal jobb. Ez vitathatatlan. A virslinél már vitatkozhatnánk. Attól függ melyiket veszed. Bár én ritkán eszek virslit. Ami az üdítőket illeti nagyjából ugyanaz kapható, mint Magyarországon. Coca, Pepsi, stb. Mondjuk régebben a kofola volt az itteni legfelkapottabb üdítő. De azt szerettem is. Főleg a jó csapolt hideg kofolát. De ma már nem nagyon iszom, minthe más íze lenne.
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei. A lenyeg tendencia...
Egészen pontosan ezt próbáltam én is magyarázni lentebb.