Keresés

Részletes keresés

ZOLII Creative Commons License 2002.09.11 0 0 530
Sziasztok!
Milyen volt az összejövetel?Engem is érdekelne de műszakba járok és nem mindig szabad a szombatom.Nekem is sok apró kérdésem lenne a DCC-vel kapcsolatosan -mint kezdő-amit személyesen jobban meg lehetne konzultálni.Ha ezzel kapcsoltban elindul valami akkor kérlek értesítsetek.
Köszi
Zoli
etwg Creative Commons License 2002.09.09 0 0 529
Stabil egyenaramot a DCC dekoderbol nem tudsz kivarazsolni.

Itt inkabb az optimalis frekvenciat kellene megtalalni. A dekoder leirasban szokott lenni informacio, hogy mit lehet allitani. Nem mindegyiken lehet a frekvenciat allitani. Ilyenkor meg az eredmeny a nagy zaj.

Előzmény: crash__override (527)
Meia_Lua Creative Commons License 2002.09.09 0 0 528
Crash!

A szergejnél nem a motorhang a jellemzően brutális, hanem a nagyfordulatú csigákról közvetlenül meghajtott kerekek állnak neki visítani terhelés alatt :( A DB 215-ös a régi dekóderrel nekem is zajos volt, de mióta 10745 van benne a kerekek kattogása elnyomja a motorzajt. Merem állítani, hogy a csörgőm is halkabb lett a dekóderrel. A szergej pedig dekóder nélkül is üvölt :(

Előzmény: crash__override (527)
crash__override Creative Commons License 2002.09.09 0 0 527
Udv.

A motorhangokkal nekem is problemam van. A mozdonyaim hangosabbak lettek a dekoderek beepitese utan. Eddig Minitrix/Roco gepekbe pakoltam dekodert, es mindnek profi (5 polus, csavart forgoresz...) motorja, es hajtasa van. Kicsit ketsegbeestem, hogy milyen traktor hangok jonnek, de belenyugodtam. A szeggelyeim mely hangot adnak (nehogy valaki azt modja, direkt van :-)), a Roco 101-esem epdig indulaskor ugy szol, mint az igazi Taurus. Megborultam, mikor meghallottam :-) Es ez biztosan csak motorhang lehet, mert olajat/zsirt rendszeresen kapnak.

Allitolag van lehetoseg a CV9-nel a PWM frekvenciat allitani. Namarmost valaki azt mondta, hogy itt lehet a motort vezerlo nagyszogjel/kitoltes jellemzoket allitani. A leirasban (nmra.org) nem ez van, pontosabban halandzsa. Jo lenne valamit talani, mert szegeny mozdonyaim a stabil egyenarammal halkabban futottak. Igaz viszont, hogy digitalisan iszonyat lassu meneteket tudok produkalni.... Van olyan mozdonyom, ami 128 lepeses uzemmodban, 1-es Vmin-nel, elso fokozatban elindul...

Crash_

Előzmény: Meia_Lua (526)
Meia_Lua Creative Commons License 2002.09.09 0 0 526
Hola!

Elkészültem a második digitális átalakításommal.
Ezúttal egy frissen beszerzett szergej volt az "áldozat".
Szegény jelentősebb belső átalakításon esett át, a gyári "rézlapocskák" helyett, több helyen vezetékek viszik az áramot. A dekóder helyét is csak némi "maratás" után sikerült kialakítani. De végül sikerült. (Megj. nem egy óra alatt lett kész mint a csörgő :)
Egyedül a hajtással nem vagyok kibékülve :( De ahhoz ugye teljesen át kéne alakítani a meghajtást (ha egyáltalán megoldható?)
Végeredmény: vígaan (és zajosan) robog a szergej az asztalon :O)

ML

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.06 0 0 525
Holnap börze, de sajnos a 12 órás kezdés túl későn van. :-(
crash__override Creative Commons License 2002.09.04 0 0 524
Szia Digitrain!

Most szombaton ? és hol ? (szoba,emelet,...)
Igy van. Borze utan, 12-tol. Valoszinu a 112-es szobaban, elso emelet. A helyiseg meg nem biztos, hogy az de intezes alatt van, mindenesetre a portan meg fogjak tudni mondani.

Te hogy nézel ki ? Legalább megismerjelek.
Nagydarab ember rovid hajjal :-)
De en megismerlek, nyugi, mert mar talalkoztunk parszor :-)

Udv : Crash_

Előzmény: digitrain (523)
digitrain Creative Commons License 2002.09.04 0 0 523
Hi Crash_ !

Most szombaton ? és hol ? (szoba,emelet,...)

Te hogy nézel ki ? Legalább megismerjelek.

Szia !

TL

Előzmény: crash__override (519)
digitrain Creative Commons License 2002.09.04 0 0 522
Szia !

Köszi az anyagot, mindjárt rákukkantok. Egyébként a szerelvények számát illetően nem sok. Ez a felső plafon (térközök). Kiállításainkon ennél azért kevesebb megy, de a közönség így szereti, eszik mint a zizit. Mi pedig abból élünk (mellesleg így lesz igazán színes az üzemeltetés.) 23 m2 en kell valamit produkálni.Ezért is választottuk az "N"-t.

Üdv

TL

u.i. 14.én nemtudok elmenni a börzére

Előzmény: Uplink (518)
digitrain Creative Commons License 2002.09.04 0 0 521
Szia crash_ ,

miért nem DCC? Menj rá a weblapunkra, amit már korábban jeleztem uplink-nek. Röviden : 83 váltó, 25 karosjelző ( 6 kétdugattyús ), 30 fényjelző, 250 m vágány- 30 térköz, kb. 100 mozdony (nem a dekóderek helyéval van a bibi). Kezdhetsz számoldi DCC-ül. Mi megtettük, és olyan szám jön ki, ami csak a matekpéldában van. A klubunk pedig még nem áll itt. Még akkor is, ha a térközök alá forgatom az m.dekódereket.

röviden ennyi !

Üdv

TL

Előzmény: crash__override (516)
Uplink Creative Commons License 2002.09.04 0 0 520
Szia Crash,

Pontosan a penzugyi vonzata rettentheti el oket.
Mert nem csak a mozdonydekoderrol van szo - az a legkevesebb ezesetben, hanem az osszes tobbi dologrol is (Digitap,vezerlo,lassitok, stb).

A szombati buli erdekelne, csak a jelenlegi foldrajzi helyzetem nem teszi lehetove, hogy ott legyek ... :(

Előzmény: crash__override (519)
crash__override Creative Commons License 2002.09.04 0 0 519
Udv Uplink!

A Crash altal felvetett Digitalis rendszer kiepitese nem rossz otlet, csak a max 28 egyszerre futo mozdony rettent el...
Miert ? Mire felprogramozod oket ? Egyszer kell csak... A koltsegek viszont jelentosek lehetnek.

Egyebkent a 28 mozdony nem nagy szam. Az N-Track (NMRA N-es bandaja) talalkozoin nem ritka a 300 meter hosszu N-es modulasztal, harom, parhuzamos vagannyal. Ott tobb mozdony rohangalhat - sot ,ha belevesszuk azt is, hogy altalaban a vonatok tobbsege egy mozdonynal tobbel van vontatva....

A tervezendo szombati jamboree nem erdekel senkit ?

Crash_

Előzmény: Uplink (518)
Uplink Creative Commons License 2002.09.04 0 0 518
Level ment, ha tobb kell, akkor szoljal.

Kozben megneztem a palya leirasat, hat ez nem lesz kis falat, de kis lepesekkel megoldhato (bocsi a kozhelyert).

A 83 valtohoz kell 166 output es ekkor meg nem szamoltuk a terkoz/jelzo vezerleseket illetve a reedreles inputokat.
A legnagyobb 8255-os kartya 192 IO port kezelesere kepes, ezert nektek ebbol valszinu, hogy elobb utobb tobb kell majd.

A Crash altal felvetett Digitalis rendszer kiepitese nem rossz otlet, csak a max 28 egyszerre futo mozdony rettent el...

Előzmény: digitrain (515)
crash__override Creative Commons License 2002.09.04 0 0 517
Udv Mindenkinek!

Van valakinek tapasztalata a DirectDrive-val?

Crash_

crash__override Creative Commons License 2002.09.04 0 0 516
Udv Digitrain!

Miert nem DCC-ben gondolkoztok? En N-ben DCC-zek, es siman belemegy a dekoder a mozdonyba....

Mas:

Szombaton borze. Ha van ra igeny, akkor szervezhetjuk szombatra az elso DCC meetinget.

Crash_

Előzmény: digitrain (515)
digitrain Creative Commons License 2002.09.04 0 0 515
Szia uplink, matiz !

Az Általatok megadott weboldalakat nem érem el (tűzfal, ...), így az lenne a kérésem, amennyiben az megoldható e-mailre küldjetek anyagot (kapcsolási rajzok, ...)ill. ha gondoljátok, megadom a postacímemet, és borítékban eljuttatnátok az anyagot. Előre is kösz !
Ahhoz az asztalnak a működtetéséhez kellene, amelyet az EPIVK.HU alat az "N"-es klubasztal technikai adatai közt találtok.

Hahó !

Uplink Creative Commons License 2002.08.30 0 0 514
Ez valoban igy igaz, csak ido es penzrablo, mert digitrain nagy asztalrol irt, amibol nekem az kovetkezik, hogy sok valto/jelzo/terkoz/stb van, amit a PC-rol akar allitani, na igy mar a kis kapcsolasokbol is eleg szep szamu kell.
Pl egy valto allitasahoz ugye ket db output kapcsolas kell, a jelzo es terkoz allitas az mar halasabb feladat, mert oda eleg egy is.

Előzmény: Törölt nick (513)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.30 0 0 513
A TTL illesztés a legegyszerűbb az egészben, lényegében az általam már felrakott kapcsrajz is arra szolgál.
Előzmény: Uplink (508)
digitrain Creative Commons License 2002.08.30 0 0 512
Szia crash_ !

Mindent tud kezelni, mint az Intellibox (váltók,jelzők,váltóutak(!),...

Hi

crash__override Creative Commons License 2002.08.30 0 0 511
Szia, Digitrain!

Ti TWIN centerrel mukodtok ? A valtokat tudja a TWIN center mukodtetni? Az FMZ resze engem se nagyon erdekel....

Crash_

Előzmény: digitrain (510)
digitrain Creative Commons License 2002.08.30 0 0 510
SZia MAREZ, ETWG, CRASH_ !

Szóval: upgrade létezik, a netről letölthető (Uhlenbrock oldal létezik), én már megcsináltam, és O.K.
A TWIn C. és az INTELLIBOX tényleg u.a.. A TWIN centerben be lehet állítani a protokollt, és ott választhatod az IB-t (azaz INTELLIBOX), és máris van egy intelliboxod (mi is így használjuk), jóllehet az FMZ nem ketyeg, de az úgy sem ér szart sem.A két ketyeréről tényleg rengeteg a tudás/tapasztalat,BÁTRAN KÉRDEZZETEK. Ja ! Az Uhlenbrock csinál a LocoNet és az XpressNet közé gatewayt, a dolog így lesz kerek (kb. 180 DM/ 95 Eur. az ára).

Üdv mindenkinek !

digitrain Creative Commons License 2002.08.30 0 0 509
SZia !

Én márhasználtam, és nagyon profi, 4 szálat átvezethetsz rajta.DE ! nem szétkapcsolható kocsiszétkapcsolóval, csak manuálisan, amúgy széthúzva.

Üdv

Előzmény: Meia_Lua (504)
Uplink Creative Commons License 2002.08.30 0 0 508
Szia Digitrain,

Bar nem vagyok facsiga, de az otletem a kovetkezo, ami reszben tole szarmazik:

1.
8255 IO kartya 24-192 IO portos kivitelben, ahogy facsiga lapjan is le vagyon irva. Ehhez nem kell programozni, ha nem akarsz vagy tudsz, jo a Railroad & Co is hozza.

VAGY

2.
A masik megoldas az a nyomtatoportra kotott illesztokartya, mi ua-t tudja, mint a 8255-os csak neked kell magirni a proggyt hozza.

Mindket esetben kell illesztokartya mert sem a valtok sem pedig az erzekelok nem TTL (+5V/0V) jelszintuek. Ezt mindenkeppen meg kell epitened.

bovebben:
http://vasutmodellezes.freeweb.hu/
http://www.geocities.com/huz_52/

Előzmény: digitrain (497)
etwg Creative Commons License 2002.08.30 0 0 507
Állitolag van nekik egy idiota PC programjuk, ami be tudja játszani az Upgradeot, de még nem probáltuk, mert eddig nem volt upgrade.
Előzmény: MAREZ (506)
MAREZ Creative Commons License 2002.08.30 0 0 506
Crash_ ! szerintem most menj el az Erkel utcába. Nagyon sok minden érkezett.

Csak egy kérdés az Intellibox-al kapcsolatosan: az upgrade, hogyan lehetséges ? el kell küldeni a gyárba stb ?

Előzmény: crash__override (502)
etwg Creative Commons License 2002.08.30 0 0 505
Ha egy kicsit ügyes vagy, akkor igen egyszerü a dolog megoldása.

Ha a kocsi megy elöre, akkor a hátso kupplung nyomva van, a kerekek egy irányba forognak.

Nem tudom milyen a kocsid gyártmánya ezért csak egy - két ötlet.

A kupplunghoz kapcsolj egy apro mikrokapcsolot, ami ha a kupplungot nyomja a vonat, azaz bekapcsolja a világitást.
(Nem egyszerü megoldani de meg lehet, ne a valos nyomást használd a kapcsolo müködtetésére, hanem a kupplung apro mozgását hátrafelé. Ragassz rá egy kis pöcköt, ami oldalrol megnyomja a mikrokapcs. gombját).

A masik megoldás, ha egy kerékre egy nehezen csuszo kart szerelsz. Ezt a kerék az egyik irányba az egyik oldalra fogatja a másik irányba meg a másikra, most már csak jo kontaktusok kellenek hozzá meg 2 dioda, és megvan a vezérlökocsi világitásvezérlés. (Nem nehezebb megoldani mint leirni, söt egy kis rajz segitene, de most nincs rajzolo programom).

Előzmény: Meia_Lua (504)
Meia_Lua Creative Commons License 2002.08.30 0 0 504
Hali!

Miután sikereresen túlestem a csörgőm digitalizálásán (külön köszönet nektek a világítás beüzemeléséhez adott tanácsokért) felmerült az újabb kérdés. Ki hogyan oldaná meg a Bdt (vezérlő kocsi) világítását? Mátmint a fényszórókat, hogy csak akkor világítsanak, amikor a vezérlőkocsi megy elöl? Áramátvivő kuplung 1500Ft 4-5 kocsinál ennyi pénzből akár saját dekódert is kaphatna a Bdt. Tényleg Használt már valaki áramátvivő kupplungot, mik a tapasztalatok róla?

ML

etwg Creative Commons License 2002.08.30 0 0 503
A Motorola meg a Lenz aránylag könnyen barátkoztathato, a jelek fizikai szempontbol azonosak a sinekben, igy nincs különösebb balhé, a kodolást meg megteszi az Intellibox (egyszer ilyen csomagot küld ki egyszer meg olyant, igy mind a két rendszer jármüvei megkapják amire vágynak).

A komplex felépités miatt kb. 20% olcsobb az Intellibox mint ha ugyanezt a LENZböl hoznád össze (mindent pillanatnyilag nem is tudnál).

Nem vizsgáltam tüzetesen a FLM TWIN boxot, a barátaim szerint csak a Motorola formátumot lopták ki belöle, ha minden más megmaradt, akkor DCC-re pillanatnyilag a legolcsobb vezérlés (az FMZ-t felejtsd el). Föleg mert a FLM most nagyon kiárusitja - ugyhogy a ROCO-hoz is inkább ebben érdemes gondolkodni. Remekül müködik, szinte mindent meg lehet vele csinálni, kompatibilis a RailCoval. (Az eredeti Intellibox a PC csatin át - ezt kell megvizsgálni a FLM dobozán, hogy meg maradt-e a SW, az Intellibox legnagyobb elönye.)

Előzmény: crash__override (502)
crash__override Creative Commons License 2002.08.30 0 0 502
Szia etwg,

Kosz a kimerito valaszt. Azert kerdeztem, mert igen olcson lattam akcios Fleischmann digi kezdokeszlet, es megmozgatta a fantaziam.
Dehat en mar Roco/Lenz rendszert nyustolom, es itton inkabb az a beszerezhetobb. Magyar ember azzal foz, amit lehet a bot'ba' meg a bazarba' kapni...
Mondjuk az is ketseges, hogy hogyan lehetne a ket rendszert osszebaratkoztatni egymassal... Mert a sinen egyseges jelek vannak, de felek, hogy a sokfele Xpressnet/LocoNet miegymas protokollok nem atjarhatoak egymas kozott.
Maradok a Lenz-nel, csak hat ugyebar mar annak is a vasarlasi lehetosege kerdeses lett szamomra itthon :-(

Crash_

Előzmény: etwg (500)
digitrain Creative Commons License 2002.08.30 0 0 501
Szia crash_!

Így van, nekem mind a kettő van, sőt van boosterem és FRED vezérlőm is. A TWIN DCC és FMZ kompatibilis, el kell döntened, szükséged van-é mind a kettőre, ill. az Intellibox (uhlenbr.) esetében a multiprotokoll jellegre. Azért drágák ezek, mert sokat tudnak, egy dobozban, ezekért viszont egyszerre kell sok pénzt iadni, a LENZ apránként felépíthető. Más kérdés, hogy ha mindent összevetsz, talán ugyan ott kötsz ki.
Nekem mégis azért tetszett leginkább, mert a KLUBUNKNAk erre volt az első, majnem komplett kiépítéshez szüksége.(azért van mindkettő, mert tartalék is kell, ha gáz van, és a kiállításainkon ez nem megengedhető) Látod a váltóállásokat, tudsz vágányutat állítani, szimpatikus a menűrendszere, interface is, és köthetők rá LENZ protokollú cuccok is, feedbacket (rückmeldung) is tud kezelni.Egyszóval kompakt, és két vezérlőgombbal remekül külön tudtam választani a vonali és tolató mozgásokat. A tasztatúrája is szerencsésebb a többihez képest alapban. Leírást tudok küldeni mindkettőről.Az alapvető különbséget már alább olvashattad a kollegáktól.
Ha bővebb információra, eseteg konkrét kérdésekre vársz választ, jelezd.Mi/én már két éve használom, és eddig nem volt velük gond.

Köszi !
Szia !

Előzmény: crash__override (498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!