Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A lamellás csiszoló (felénk lepkés korong), komoly sújcsökkentésen ment át.Pár éve még kétszer olyan vastag volt a smirglizése.A vágókorong nálam néha a rögzítő csavarig kopik, nincs tékozlás pazarlás:-)
Sok fajtát próbáltam én is, de a graniflex plus INOX-nál kötöttem ki 125x1-es, 1,6-os és 6-os méretben is. (a kis flexeket használom többet)
Nekem bejött. 190Ft/db. Hétvégén vágtam vele 4-5mm vastag bordáslemezt (a bordánál 5mm) 3 perc alatt a kis 650-es metabóval végigvágtam 140 cm csíkot 1-es koronggal. Ez alatt el is fogyott annyira hogy csak kb 1-1 cm látszott a korongból amit nem takart a szorító anya.
Én ilyen kis "maxi Cd"-ket tudnék csak postázni Csikarcnak :-)))
Sőt, brit tudósok azt is kimutatták, hogy csak max. kétszer lehet felpörgetni üzemi fordulatra, utána már szétugorhat. Nagyon veszélyes hulladék. Volt, hogy még a kukában is csinálta a műsort, kegyetlenül kettévágott egy penészes virslit, majd lemészárolt egy fél mackósajtot.
Mindenki vigyázzon magára és saját érdekében küldje el Csikarcnak szakszerű megsemmisítésre :-)
Köszi hogy leirtad tapasztalatod,hát nálam eddig a Hilti vitt mindent,irogattam egy darabig 3mm es lemez vágásánál hogy melyik korongal hány cm-t tudok elvágni.
Most hogy rákerestem a Skorpióra amit kiemeltél megdöbbenve nézem hogy csak 300ft körül van.
Amikor ezekről tanultam akkor nekünk a gyártósoron lévő szakik azt mondták ,hogy elvileg a műgyanta meg a ragasztó anyagok kikeményednek vagy porladnak ezért nem ajánlatos használni a dátum lejárta után.
A lejárati dátum után megvan az esély ,hogy szétrepül a korong darabjaira. Vagy egyszerűen amint hozzáér az anyaghoz elrobbanik kiszakad a közepe.
Valamint azt sem ajánlatos csinálni mint sokan, hogy 230ról 180ra azt rá a 180as gépre majd onnan még a 125ös re.
Nem véletlen más a kerületi sebesség.
Valamint tudom senki nem csinálja így én sem mert pazarlás lenne.
A gyártó a korong 2/3 ig való használatot ajánlja .
Próbáld meg elhasználnia korongot de szemben ne állj vele ha lehet :) Sok sikert
Én nagy korong tesztelő vagyok! Folyamatosan próbálgatom a korongokat!
Hiltit is próbáltam, én átlagosnak mondanám. Bár Ők most alkottak valamit azt hiszem, na majd megnézem egy pár boltban, hogy még mindig a régi korongokat nyomatják.
Makita, DeWalt, Milwaukee is átlagos korongok, szinte egyformán kopnak.
Ami kiemelkedik 1-es és 1.6-os méretben (ezeket használom a legtöbbet) az a 3M és a Scorpio korongok. Na meg hogy most nagyon rákattantam a Husqvarnára, annak is elég jónak mondható az 1.6-os korongja. Persze ezek drágábbak is, mint a Makita, DeWalt.
Csiszolásban első hely egyértelműen 3M Cubitron, aztán Norton.
Lamellásban a műanyag belsős Fein, utána 3M és talán a Norton a 3. helyre.
Amikor nincs úgy dolgom két sorozatot nézek, no nem a tévében azt évek óta csak a forma1-re használom.Az egyik a The Walking Dead a másikmeg a Limitless,Ezekkel én elvagyok.Ja.. most jöttem haza a kocsmából itunk egy keveset.Szabin vagyok nov. 5-ig.Közben csütörtökön eltemessük édesanyámat.Úgyhogy most nincs tulzottan jó kedvem.ja meg egész nap a kispolák első felfüggesztését csináltam,de most kurva hamar rámsötédetett.
értem. majd ha sok pénzem lesz akkor veszek egy ac/dc awit de akkor már tényleg soknak kell lenni, mert csak hobbira venném, itt maszekolni annyi értelme lenne, mint a schorbert norbinak afrikában a kazettáját árulni. itt nincs az embereknek pénzük csak a betevőre.arra is alig.
szeretem a szakmámat de úgy látom csak minősített okájés lelkes amatőr maradok.
Ismerős a dolog :-) faluhelyen így megy ez.Valamiért azt gondolják a hegesztés ingyen van.Mikor megemlítem mennyibe fáj egy kevert gáz csere vagy egy spulni drót ne adj isten az elektróda, akkor nagy kerek szemek.
Köszönöm a választ. Kombi gépben nem gondolkodom. Amit nem tudtam eldönteni hogy szükségem van az AC re vagy nem. Az igazat megvallva a tapasztalatom az hogy 3 fázison az AC sokkal jobb mint egyen. Sajna nekem nincs 3 fázisom,ezért rágódom ennyit.
Köszönöm! Az iWeldben egyedül ez az ostoba majomplakát nem tetszik, nem mellesleg van egy Monkey 1660-am, az alacsony U0-tól és a kissé vékony és porzabáló burkolattól eltekintve perfekt, van erő, szinte bántóan alacsonynak tűnő amperen (nincs skála) is tud sok lenni, nagyszerű az ív (nem bolondul meg szaggatáskor se, mint khm Esab). Alfawelddel nincs tapasztalatom, nem is nagyon találtam olyat, hogy valamihez képest milyen. És persze a gariháttérrel kapcsolatban se nagyon. Van ezekről valami infó?
Én is próbálkoztam alu hegesztéssel a Formig 175-össel.Nekem is az jött le hogy a teflon betétet a legrövidebb kilógó módon meg kell erősíteni mert felgyűri az egészet.Én egy rézből esztergályozott betéttel oldottam meg.
Az aluhegesztést annyiszer próbáltam amennyi a képen van.Kicsit szánalmas az eredmény.Ha többet gyakorlok és kitapasztalom a gépet jobban ment volna.Az alapanyag régi időkből Ladával kicsapott és tiszteségesen kifizetett alu jelzőtábla oszlop.
meg sem kérdezte az illető hogy mibe kerül pedig 1 órát csináltam, zsebre tette a szántás árát és elment. ismerősöm volt, biztos ezt természetesnek vette:))
Elnézést,hogy így ismeretlenül tanácsot adok,az aluhoz a teflon betéthez van egy "feltét"az áram átadó felőli oldalra.Nagyjából 15cm hosszú fémspirál (mint amilyen a vashoz való) az egyik fele annyival vastagabb 1,5 cm hosszan, hogy rátekerhető a teflonra.Enélkül kínlódás mert nagyon sűrűn begyűri közvetlenül a görgő után.Saját tapasztalat az itthoni 1 fázisu gépemmel, de a céges is ezt csinálta dupla görgős előtolóval.
nem olyan régen járt a kertünkben egy kis traktor aminek nincs kabinja , 2 ekével jött a srác hát elég kicsi ekékkel, bele is tört a földünkbe:)) letört az egész felfüggesztés, meg kellett hegesszem co val, meg kimerevítettem. de nem csinált sem előtte sem utána rendes szántást. végül hívtam egy nagy traktort 3 as nagy ekékkel, és felszántattam a szántást:)) 3 sort húztam rá co val a kettes eke felfüggesztésére minden oldalról. utána nem tört el de akkor sem jól szánt.kb 15 cm mélyre tud lemenni.