Keresés

Részletes keresés

ms bakter Creative Commons License 2003.05.06 0 0 797
Videót nem használnak az állás reprodukálására, a biró helyezi vissza a golyókat az eredeti állásukba, amit - ahogy irod - mindkét játékosnak jóvá kell hagynia. A golyókat visszatetető játékos nem szokott kukacoskodni, bár már volt erre is példa (Stephen Hendry...).
Előzmény: Törölt nick (790)
ms bakter Creative Commons License 2003.05.06 0 0 796
Egyáltalán nem kéne, hogy ismerj, csendes és amatőr rajongója vagyok ennek a sportnak. Angliában jártam egyetemre, itt legyintett meg a szele a snooker szépségének (nameg az épp akkor, 1994-ben játszott 18:17-es Hendry/White döntőnek...)

Sokat olvastam magáról a sportról, azt gondolom, többé-kevésbé képben vagyok mind a szabályokkal, a játékosokkal, mind pedig a snooker történetével kapcsolatban. 5 alkalommal voltam kint személyesen is Sheffieldben, hogy a helyszinen élvezzem az eseményeket (hamár az Eurosport nem közvetitette öket...). Kb. 10 éve snookerezem (kihagyásokkal...), a legnagyobb break-em 42.

Az Eurosporthoz úgy kerültem, hogy felhivtam őket, és a fentiek alapján felajánlottam a közreműködésemet, amit ők elfogadtak. Örültem neki és élveztem a közvetitést.

Egyébként pedig 29 éves vagyok, kisebb marketinges cégeket vezetgetek, és van még egypár hasonlóan izgalmas hobbym...

Előzmény: Törölt nick (789)
Justice Dr. Creative Commons License 2003.05.06 0 0 795
Ha még nem látta volna vki a döntőt, most is megy összefoglaló a Euron!
Közben észrevettem, hogy az esti sessionra Williams lecserélte fekete ingjét fehérre. Ennek biztos köze van a győzelemhez. ;)
ms bakter Creative Commons License 2003.05.06 0 0 794
No, akkor próbáljuk meg őket sorba venni:

1. Pirosból leeshet 2 is (vagy akár több is) egyszerre, ilyenkor a leesett pirosok száma szerint kap a játékos pontot. Ha le van maradva az adott játékos a frame-en belül, ez lehet éppen hátrányos is, hiszen az együtt leesett pirosakhoz már nem lehet szineset választani. (Volt egyébként egy ilyen szituáció tegnap délután, ha Doherty-nek lement volna a 2. piros is, eggyel kevesebb szineset tudott volna lőni, és igy már snooker-re lett volna szüksége.) Ha az egy vagy akár több pirossal együtt lemegy bármelyik szines, illetve a fehér, az természetesen hiba.

Lehet még egy különös esete annak, hogy szabályosan esik le 2 golyó, méghozzá szinesek. (Ez már csak 2 db együttes találat lehet, 3 vagy több golyó egyszerre nem.) Nevezetesen: a végjátékban vagyunk, már csak a szinesek vannak az asztalon. Az egyik játékos elvéti mondjuk a soron következő sárgát, és a fehér egy olyan helyen áll meg, hogy snooker keletkezik a sárgára a másik játékosnak. Ez ugyebár egy free ball-os szituáció, ahol a soron következő játékos egyik lehetősége, hogy bármely, a sárgától különböző szines golyót nevez meg (legyen mondjuk a fekete) célgolyóként. Innentől kezdve a fekete ugyebár átlényegül sárgává, és a lerakása esetén 2 pontot ér. A különleges helyzet úgy áll elő, hogy ebben az esetben a fekete és a sárga együtt is letehető, akár úgy, hogy a 2 golyó vonatot képez, akár úgy, hogy a fehér löki be mindkettőt. Fontos azonban, hogy ELŐSZÖR a feketét kell eltalálni. Ilyenkor a 2 pont csak egyszer számit (azaz nem 4-et kap a játékos), és a sárga már nem kerül vissza az asztalra, a következő golyó a zöld lesz. Megint érvényes amit az előbb irtam: A fehér, vagy a sárgától és a feketétől különböző szines golyó természetesen nem mehet le az asztalról. (Értelemszerűen a fekete és a sárga helyett más szinű golyók is szerepelhetnek, ezeket csak példaként használtam.)

2. Alapesetben a válasz igen, ilyenkor az adott frame-et (ha ezt értetted a "party" alatt) a játékos elvesziti. Azt, hogy a golyók állása snooker-t képez-e, a biró dönti el, illetve ő az, aki egy ilyen szituációban a 2. rontás után figyelmezteti a játékost, hogy ha még egyszer téveszt, elvesziti a framet. Láttam ilyet élőben, John Parrott elveszitett egy framet úgy, hogy egy különálló pirosat akart "megvékonyozni", ahelyett, hogy a csomagba belemászott volna(természetesen nem volt snooker-es helyzet).

3. Van Mo-n snooker liga, a versenyzők azonban nem profik, amennyire én tudom. Egy-egy ranglista versenyen az 1. dij 15.000 Ft szokott lenni, ebből biza nem lehet megélni... Én is szerepeltem a ligában egy alkalommal kb. 5 évvel ezelőtt, de nem tetszett az egész. Igy inkább máshol játszom.

4. Nem tudok ilyen dákóról.

5. Az hogy a biró bemondja-e a miss-t, az ő saját döntése. Ehhez az adott helyzetet, és a játékos képességeit kell mérlegelnie, illetve a szabálykönyv szerint konkrétan valami olyasmit, hogy "mindent elkövetett-e az adott játékos, hogy a célgolyót eltalálja". Ha a golyók nem pontosan kerülnek vissza (pl. a pirosak csomagjának más a felépitése), nem biztos, hogy túl nagy szerepet játszik, lényeg, hogy az adott helyzet reprodukálása a megjátszandó golyó(k) szempontjából azonos nehézségű legyen. Egyébként pedig a biró az, aki egy ilyen helyzetben úgy is dönthet, hogy inkább nem mondja be a miss-t :).

A snooker versenyekről és a ligáról leginkább a Billiard Art klubjában lehet információkat szerezni (IV. ker, Elem u.). (Én magam nagyon rég nem jártam itt.)

Előzmény: neszt76 (787)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 793
Ha nem is biztos,de elképzelhető..
Én mindenesetre nem tartom ennyire triviálisnak,mint te.Nem olyan könnyű dolog az,mint amilyennek láttuk Ronnie 147-esét..
Sztem "átvágott" minket az a zseni...:))
Előzmény: IVan (792)
IVan Creative Commons License 2003.05.06 0 0 792
Akkor versenyeken nem csináltak, de biztos tudnak maximumot is.
Előzmény: Törölt nick (791)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 791
Azt hiszem,hogy csak a versenyeken elért centuryket hitelesítik,akkor meg miért ne lenne hihető?
Előzmény: IVan (788)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 790
Az 5-ösre emlékszem.:))
A bíró is,és a játékosok is megjegyzik az állásokat,és csak ha mindkettő rábólint a rekonstruálásra,akkor OK.Plusz(ezt nem tudom,hogy minden versenyre igaz-e) van egy videó,amin rögzítik az állásokat,és az is segíthet..
Előzmény: neszt76 (787)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 789
Na,akkor én,mint tiszteletbeli "Úr", köszöntelek közöttünk.:)
Bocsi,lehet,hogy illene tudnom rólad sok mindent,de a hazai snooker életet nem igazán ismerem(=egyáltalán nem),sz'al ha kérhetnélek,pár szót magadról lécci..
Előzmény: ms bakter (785)
IVan Creative Commons License 2003.05.06 0 0 788
Nekem meg az nem tűnik hihetőnek, hogy a legjobb magyarok nem tudnak 100-ast csinálni.
Előzmény: neszt76 (786)
neszt76 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 787
Szia Attila!
Hejj, de beleszóltam volna egyszer-kétszer..
Jó, akkor a kérdések:
1. Mindig csak egyetlen golyó eshet le? Nincs kivétel?
2. Ha rálát (nincs snooker-állás) a célgolyóra és 3*nemtalál, bukta a party-t? (El tudok képzelni olyan állást, hogy nem dönthető e, hogy rálát-e?)
3. Van magyar profi tábor?
4. Van olyan dákó, hogy gumi a vége, nem bőr? Azt nem kellene sose cserélni... Csak a kréta helyett nedves rongyot kellene használni, sokkal jobban húzna, nem koszolná a fehét golyót.. stb.. miért nem ilyet hasznának? Vagy nincs is ilyen, csak a képzeletemben?
5. Ha belebikázva ront egy játékos, akkor hogyan rakatják vissza a bíróval az egyész pályát, ha az ellenfél azt kéri? (Nekem ezek a fontos kérdések. :-) )

Ja, amúgy pool bajnkságot nyertem már, szívesen áldoznék snookerre is, de nem tudom, hogy vannak-e magyar snooker versenyek, stb.. erről hol kapunk infót?

Előzmény: ms bakter (785)
neszt76 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 786
Ez érdekes. Nem látok szmájlit, de ne haragudj, nem tűnik hihetőnek. Saját asztalon, vagy kocsmában? :)
Előzmény: IVan (780)
ms bakter Creative Commons License 2003.05.06 0 0 785
Gondoltam, én is bejelentkezem az Urakhoz. Kocsis Attila vagyok, én voltam az egyik szakkommentátor a döntőn. Ha valakinek további szakmai kérdései vannak (különleges szabályok, snooker vagy az egyes versenyek eredményei, sheffield-i tapasztalatok, stb.), szivesen válaszolok (vagy megpróbálok), akár emailben is.

A felhasználónevem ne tévesszen meg senkit, másik nagy szenvedélyem a vasútmodellezés, annak a topicjába rendszeresen irok. Illetve remélem, hogy most már itt is rendszeresen fogunk találkozni...

Üdv.

IVan Creative Commons License 2003.05.06 0 0 784
Már több mint egy éve nem játszottam.
Előzmény: Justice Dr. (783)
Justice Dr. Creative Commons License 2003.05.06 0 0 783
:))))
Indulj nyugodtan!:P
Előzmény: IVan (782)
IVan Creative Commons License 2003.05.06 0 0 782
Hát versenyen én még nem is indultam soha, mert azt hittem szar vagyok.
Előzmény: Justice Dr. (781)
Justice Dr. Creative Commons License 2003.05.06 0 0 781
Aha ezt mondták asszem. Te viccelsz?? A VBdöntő két résztvevője sem csinált még hivatalos versenyen 147et......
Előzmény: IVan (780)
IVan Creative Commons License 2003.05.06 0 0 780
Azt mondták az este, hogy több éve nem csinált magyar 100-as breaket? Hát én már legalább 15x csináltam 147-et is.
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 779
Az a 100R-s asztal meg asszem az Arnold sport vagy mi a szösznél kapható,és erősen hobbi-kategória,amilyeneket kocsmákban meg strandokon állítanak fel..
Lehet,hogy nem egészen erre gondoltál?:))
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 778
Nem tudok sajna segíteni,ilyenekhez "buta barna" vagyok.:))
És mint ilyen,feltételezem,hogy az mindig ott lesz,és amikor kedvem szottyan,csak klikkelek egyet,és...:)
Előzmény: neszt76 (776)
neszt76 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 777
Ok, holnap hozom.
Előzmény: Justice Dr. (768)
neszt76 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 776
Kíváncsi lettem volna, hogy ez jobb minőség-e, mint amit készítettem, de sajna nem tudtam letölteni. Ahogy elnézem ez ilyen realvideo dolog, de a kérdés az, hogy maga az rm file-t hogy lehet megszerezni? (nincs kedvem online megnézni.)
Előzmény: Törölt nick (767)
neszt76 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 775
Nem túl jó állapotút 200e -ért láttam eladót. Gondolom a snookerasztal ennek a többszöröse lehet. Ha valaki tud konkrétat, arra kíváncsi lennék. Persze el is kell helyezni valahol... :))
Külön "hobbi-snooker-házat" kell fenntartani..
Előzmény: tcs19 (772)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 774
Olyan 100R körül,ha jól emlékszem..
Persze nem versenyasztalt..:))
tcs19 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 773
Mármint nem a snooker asztalra gondoltam.
tcs19 Creative Commons License 2003.05.06 0 0 772
Mennyiért lehet billiárd asztalt venni?
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 771
Vegyük természetesnek ezeket a dolgokat!:))
Bár a snooker-fan etikett is biztos nagyon szigorú előírásokat tartalmaz.:))
Előzmény: Justice Dr. (770)
Justice Dr. Creative Commons License 2003.05.06 0 0 770
Na most már naptára is van indexes snooker baráti körünknek. :)) Ahogy elnézem a nagy versenyek az év elején vannak-voltak, a trükklökő VBről lesz még összefoglaló a Euron valszeg.
Ja és köszi kalendáriumért! :))
Előzmény: Törölt nick (764)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.06 0 0 769
A köszi meg lemaradt.:))
Most viszont sziasztok,megyek vissza "teniszezni".:))
Előzmény: Törölt nick (767)
Justice Dr. Creative Commons License 2003.05.06 0 0 768
Ha jó minőség akkor engem érdekelne, mert tagnap véletlenül másik csatornát vettem fel videoval, az összefoglalóban meg nem volt benne eddig. :(
Előzmény: neszt76 (766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!