Videót nem használnak az állás reprodukálására, a biró helyezi vissza a golyókat az eredeti állásukba, amit - ahogy irod - mindkét játékosnak jóvá kell hagynia. A golyókat visszatetető játékos nem szokott kukacoskodni, bár már volt erre is példa (Stephen Hendry...).
Egyáltalán nem kéne, hogy ismerj, csendes és amatőr rajongója vagyok ennek a sportnak. Angliában jártam egyetemre, itt legyintett meg a szele a snooker szépségének (nameg az épp akkor, 1994-ben játszott 18:17-es Hendry/White döntőnek...)
Sokat olvastam magáról a sportról, azt gondolom, többé-kevésbé képben vagyok mind a szabályokkal, a játékosokkal, mind pedig a snooker történetével kapcsolatban. 5 alkalommal voltam kint személyesen is Sheffieldben, hogy a helyszinen élvezzem az eseményeket (hamár az Eurosport nem közvetitette öket...). Kb. 10 éve snookerezem (kihagyásokkal...), a legnagyobb break-em 42.
Az Eurosporthoz úgy kerültem, hogy felhivtam őket, és a fentiek alapján felajánlottam a közreműködésemet, amit ők elfogadtak. Örültem neki és élveztem a közvetitést.
Egyébként pedig 29 éves vagyok, kisebb marketinges cégeket vezetgetek, és van még egypár hasonlóan izgalmas hobbym...
Ha még nem látta volna vki a döntőt, most is megy összefoglaló a Euron!
Közben észrevettem, hogy az esti sessionra Williams lecserélte fekete ingjét fehérre. Ennek biztos köze van a győzelemhez. ;)
1. Pirosból leeshet 2 is (vagy akár több is) egyszerre, ilyenkor a leesett pirosok száma szerint kap a játékos pontot. Ha le van maradva az adott játékos a frame-en belül, ez lehet éppen hátrányos is, hiszen az együtt leesett pirosakhoz már nem lehet szineset választani. (Volt egyébként egy ilyen szituáció tegnap délután, ha Doherty-nek lement volna a 2. piros is, eggyel kevesebb szineset tudott volna lőni, és igy már snooker-re lett volna szüksége.) Ha az egy vagy akár több pirossal együtt lemegy bármelyik szines, illetve a fehér, az természetesen hiba.
Lehet még egy különös esete annak, hogy szabályosan esik le 2 golyó, méghozzá szinesek. (Ez már csak 2 db együttes találat lehet, 3 vagy több golyó egyszerre nem.) Nevezetesen: a végjátékban vagyunk, már csak a szinesek vannak az asztalon. Az egyik játékos elvéti mondjuk a soron következő sárgát, és a fehér egy olyan helyen áll meg, hogy snooker keletkezik a sárgára a másik játékosnak. Ez ugyebár egy free ball-os szituáció, ahol a soron következő játékos egyik lehetősége, hogy bármely, a sárgától különböző szines golyót nevez meg (legyen mondjuk a fekete) célgolyóként. Innentől kezdve a fekete ugyebár átlényegül sárgává, és a lerakása esetén 2 pontot ér. A különleges helyzet úgy áll elő, hogy ebben az esetben a fekete és a sárga együtt is letehető, akár úgy, hogy a 2 golyó vonatot képez, akár úgy, hogy a fehér löki be mindkettőt. Fontos azonban, hogy ELŐSZÖR a feketét kell eltalálni. Ilyenkor a 2 pont csak egyszer számit (azaz nem 4-et kap a játékos), és a sárga már nem kerül vissza az asztalra, a következő golyó a zöld lesz. Megint érvényes amit az előbb irtam: A fehér, vagy a sárgától és a feketétől különböző szines golyó természetesen nem mehet le az asztalról. (Értelemszerűen a fekete és a sárga helyett más szinű golyók is szerepelhetnek, ezeket csak példaként használtam.)
2. Alapesetben a válasz igen, ilyenkor az adott frame-et (ha ezt értetted a "party" alatt) a játékos elvesziti. Azt, hogy a golyók állása snooker-t képez-e, a biró dönti el, illetve ő az, aki egy ilyen szituációban a 2. rontás után figyelmezteti a játékost, hogy ha még egyszer téveszt, elvesziti a framet. Láttam ilyet élőben, John Parrott elveszitett egy framet úgy, hogy egy különálló pirosat akart "megvékonyozni", ahelyett, hogy a csomagba belemászott volna(természetesen nem volt snooker-es helyzet).
3. Van Mo-n snooker liga, a versenyzők azonban nem profik, amennyire én tudom. Egy-egy ranglista versenyen az 1. dij 15.000 Ft szokott lenni, ebből biza nem lehet megélni... Én is szerepeltem a ligában egy alkalommal kb. 5 évvel ezelőtt, de nem tetszett az egész. Igy inkább máshol játszom.
4. Nem tudok ilyen dákóról.
5. Az hogy a biró bemondja-e a miss-t, az ő saját döntése. Ehhez az adott helyzetet, és a játékos képességeit kell mérlegelnie, illetve a szabálykönyv szerint konkrétan valami olyasmit, hogy "mindent elkövetett-e az adott játékos, hogy a célgolyót eltalálja". Ha a golyók nem pontosan kerülnek vissza (pl. a pirosak csomagjának más a felépitése), nem biztos, hogy túl nagy szerepet játszik, lényeg, hogy az adott helyzet reprodukálása a megjátszandó golyó(k) szempontjából azonos nehézségű legyen. Egyébként pedig a biró az, aki egy ilyen helyzetben úgy is dönthet, hogy inkább nem mondja be a miss-t :).
A snooker versenyekről és a ligáról leginkább a Billiard Art klubjában lehet információkat szerezni (IV. ker, Elem u.). (Én magam nagyon rég nem jártam itt.)
Ha nem is biztos,de elképzelhető..
Én mindenesetre nem tartom ennyire triviálisnak,mint te.Nem olyan könnyű dolog az,mint amilyennek láttuk Ronnie 147-esét..
Sztem "átvágott" minket az a zseni...:))
Az 5-ösre emlékszem.:))
A bíró is,és a játékosok is megjegyzik az állásokat,és csak ha mindkettő rábólint a rekonstruálásra,akkor OK.Plusz(ezt nem tudom,hogy minden versenyre igaz-e) van egy videó,amin rögzítik az állásokat,és az is segíthet..
Na,akkor én,mint tiszteletbeli "Úr", köszöntelek közöttünk.:)
Bocsi,lehet,hogy illene tudnom rólad sok mindent,de a hazai snooker életet nem igazán ismerem(=egyáltalán nem),sz'al ha kérhetnélek,pár szót magadról lécci..
Szia Attila!
Hejj, de beleszóltam volna egyszer-kétszer..
Jó, akkor a kérdések:
1. Mindig csak egyetlen golyó eshet le? Nincs kivétel?
2. Ha rálát (nincs snooker-állás) a célgolyóra és 3*nemtalál, bukta a party-t? (El tudok képzelni olyan állást, hogy nem dönthető e, hogy rálát-e?)
3. Van magyar profi tábor?
4. Van olyan dákó, hogy gumi a vége, nem bőr? Azt nem kellene sose cserélni... Csak a kréta helyett nedves rongyot kellene használni, sokkal jobban húzna, nem koszolná a fehét golyót.. stb.. miért nem ilyet hasznának? Vagy nincs is ilyen, csak a képzeletemben?
5. Ha belebikázva ront egy játékos, akkor hogyan rakatják vissza a bíróval az egyész pályát, ha az ellenfél azt kéri? (Nekem ezek a fontos kérdések. :-) )
Ja, amúgy pool bajnkságot nyertem már, szívesen áldoznék snookerre is, de nem tudom, hogy vannak-e magyar snooker versenyek, stb.. erről hol kapunk infót?
Gondoltam, én is bejelentkezem az Urakhoz. Kocsis Attila vagyok, én voltam az egyik szakkommentátor a döntőn. Ha valakinek további szakmai kérdései vannak (különleges szabályok, snooker vagy az egyes versenyek eredményei, sheffield-i tapasztalatok, stb.), szivesen válaszolok (vagy megpróbálok), akár emailben is.
A felhasználónevem ne tévesszen meg senkit, másik nagy szenvedélyem a vasútmodellezés, annak a topicjába rendszeresen irok. Illetve remélem, hogy most már itt is rendszeresen fogunk találkozni...
Az a 100R-s asztal meg asszem az Arnold sport vagy mi a szösznél kapható,és erősen hobbi-kategória,amilyeneket kocsmákban meg strandokon állítanak fel..
Lehet,hogy nem egészen erre gondoltál?:))
Nem tudok sajna segíteni,ilyenekhez "buta barna" vagyok.:))
És mint ilyen,feltételezem,hogy az mindig ott lesz,és amikor kedvem szottyan,csak klikkelek egyet,és...:)
Kíváncsi lettem volna, hogy ez jobb minőség-e, mint amit készítettem, de sajna nem tudtam letölteni. Ahogy elnézem ez ilyen realvideo dolog, de a kérdés az, hogy maga az rm file-t hogy lehet megszerezni? (nincs kedvem online megnézni.)
Nem túl jó állapotút 200e -ért láttam eladót. Gondolom a snookerasztal ennek a többszöröse lehet. Ha valaki tud konkrétat, arra kíváncsi lennék. Persze el is kell helyezni valahol... :))
Külön "hobbi-snooker-házat" kell fenntartani..
Na most már naptára is van indexes snooker baráti körünknek. :)) Ahogy elnézem a nagy versenyek az év elején vannak-voltak, a trükklökő VBről lesz még összefoglaló a Euron valszeg.
Ja és köszi kalendáriumért! :))