Mit gondoltok hány sebességfokozatot tudsz kapcsolni a LOKMAUS2-vel??
Nekem speciel az lett volna a logikus, hogy 128-as speed step módban 128-at.
Na jó legyen csak 100.
És így is gondoltam amíg meg nem néztem belűlről is a dolgot.
Tippeljetek.
crash: köszi, most már legalább ezt is tudom (valami hasonlót gyanítottam, de én nem értek az elektromos dolgokhoz).
Meia_lua: az áramátvivö kuplung szép (nagy darab :), de az ára is az... ezért lenne egyszerübb elbújtatni egy kis vezetéket :) Legfeljebb az ingavonat sose lesz megbontva (bár kis ügyességgel nyilván meg lehetne csinálni bonthatóra a vezetéket, még mindig jóval olcsóbban, mint a bumfordi és drága kuplungokkal).
Simico:
A vezérlőkocsi (digitális) világításának megoldására ott az "áram átvivő kupplung" és még szét is lehet szedni (igaz csak kézzel a pályába épített szétkapcsoló nem kapcsolja szét)
Már csak a magyar nemzeti bank kell hogy rádszakadjon :O)))
Fonóban megcsodáltam az N-es digitális "asztalt", addig nem is tudtam, hogy van N-es méretben is dekóder. Ezeket elvileg lehetne használni H0-ás mozdonyoknál is (ahol nincs hely 745-ös dekódernek és az ember nem akarja "szétbarmolni" a mozdonyt) vagy a müszaki paraméterei (feszültség, árameröség és egyéb sütemények) miatt csak az N-es mozdonyokhoz jó? Ezek N/TT-hez hasznalatos dekoderek. H0-ba epitve az a gaz veluk, hogy csak 500mA-t adnak le a motornak, es csak ket funkciojuk van (vilagitas a mozdony ket vegen, es max 100mA).
Egy normal H0 mozdony 0.8A-tol felfele eszik. Ott pedig pusztulas van. Bar a H0-as Kopf-be N-es dekodert kell rakni...
007Gergö: köszönöm a válaszod, így már minden világos. Most már csak a banknak kell rámszakadnia... :)
Nem tudom, hogy a vezérlökocsi világítására lett-e már müködö megoldás, de valami eszembe jutott. A 745-ös dekóderen lóg egy "felesleges" lila vezeték. Ez nem tudom mire szolgál, de nem lehetne felhasználni a világítás be/kikapcsolásához? Mert ha nem akarjuk megbontani az ingavonatot (elvileg a valóságban tilos megbontani öket), akkor ezt a vezetéket tovább lehetne vezetni bújtatva (pl a kocsik alvázán, a kapcsolószerkezetnél átvezetve) a kocsik között a vezérlökocsiig, ahol a megfelelö elektronikai hókuszpókuszt (és vele a vezérlökocsi világitását) lehetne vele kapcsolgatni. Mintha az rémlene, hogy ez a lila vezeték az F1 gombbal lenne kapcsolatban (valami "jövöbeli" plussz funkciót lehetne vele kapcsolgatni), de lehet, hogy rosszul tudom.
Nagy hülyeség, amit írtam vagy van benne valami?
És még valami, amit állandóan elfelejtek megkérdezni. A Fonóban megcsodáltam az N-es digitális "asztalt", addig nem is tudtam, hogy van N-es méretben is dekóder. Ezeket elvileg lehetne használni H0-ás mozdonyoknál is (ahol nincs hely 745-ös dekódernek és az ember nem akarja "szétbarmolni" a mozdonyt) vagy a müszaki paraméterei (feszültség, árameröség és egyéb sütemények) miatt csak az N-es mozdonyokhoz jó?
Próbálta-e már valaki összeházasítani a ROCO-t a LENZ-el. Elvileg működnie kellene, a leírásból legalábbis erre a következtetésre jutottam (az internetről töltöttem le) A RocoNet és az XpressNet is elvileg egy sima RS485 busz, az összekötőkábelt aránylag hamar ki lehet kisérletezni. Nekem a ROCO van de lehet hogy LENZ-el bővíteném. Ha valakinek LENZ cucca van és hajlandó kisérletezni összejöhetnénk.
Crash:
A szombati összejövetelek engem is érdekelnének.
Feltettem egy videofile-t egy PC vezérelt kettős menetről. Letölthető a web.axelero.hu/martrain website LENZ oldaláról. 7,7 Mbyte !
Remélem tecceni fog...
Én , mint már korábban írtam, a havi egyszeri összeröffenést (minden hónap első szombatján ?!) tartom szerencsésnek. Ez ok, de az elsot meg kellene mar tartani, mert a multkor is volt terem, es bambusszal ott gubbasztottunk.... Rajtunk kivul pedig senki.
Szoval az LB100 es az LR100 meg nem eleg magaban ahhoz, hogy barmit is behuzzon, ahhoz meg egy LS100 kell, ami a munka piszkos felet vegzi el.
Tegyuk fel, hogy ket szakaszod van (Bal es Jobb).
Mindket szakaszt LB100-al figyeled es LR100-ra kotod a kimeneteit.
Az LS100-t ugy kell programozni, hogy
1. ha a Bal LB foglalaltsagot jelez, akkor huzzon meg - Egy db rele mondjuk min. 2 zaro es 1 bonto erintkezovel. Ez a Jobb oldali jelzo piros fenye (zaro), a Jobb oldali jelzo zold fenye (bonto) es a Bal oldali szakasz kezeloasztali foglaltsagjelzo LEDje (zaro)
2. a Jobb LB esete megegyezik a fentiekkel csak a masik terkozre.
Bocsi, ha kicsit zagyva lett, de faj a fejem es nathas vagyok... Mondhatnam ugy is, hogy kicsit szet vagyok esve.
Ha bovebb leiras kell, akkor szoljal es a hetvegen megprobalom leirni erthetobben.
Ja, jelzonel nem akarod megallitani a vonatot ???
Mert akkor a helyzet mar bonyolodik....
A digi osszejovetel sajna foldrajzi pozicio miatt oktober 2-ig nem megoldhato, de ha az osszeroffenest oktober elso hetvegejere tennek, akkor mennek en is. Persze csak ha az asszony is ugy gondolja :)
> A "hivatalos" ára 5.000,- Ft lendkerékkel és kardánbefogóval együtt.
Ez egy ferdén hornyolt 5 pólusú motor kétoldali tengelyvéggel? Érdekelnének a méretei. (Hossz, legnagyobb átmérô, és ha kétoldalt lapos, akkor a lapok közti távolság, a "legkisebb átmérô")
Most akkor lesz holnap digitális összejövetel vagy sem? Attól függgően megyek ki a börzére. Vagy esetleg a "minden hónap első szombatja" lesz amit valamelyikőtök felvetett itt a fórumon?
Szia Uplink!
Úgy látom nem igazán voltam érthető, úgyhogy megpróbálom megmagyarázni mire gondoltam.
A kiindulási alap az hogy nem PC-s vezérlés alkalmazok hanem egy kezelőasztalról irányítom a tartozékokat.(kezdetben.)
A kiszigetelt szakaszon azt értem amit az LB 100-assal "figyeltetek". Ha erre a szakaszra jármű érkezik ezt az LB 100-as érzékeli továbbítja az adatot az LR 100-nak és azt szeretném, hogy a kezelő asztalon foglaltság esetén világítson egy lámpa v. LED.Ha nincs ott semmi akkor nem világít. Mint az igazi vasúton. Állomási vágányokon ill. állomásközi (térközi) szakaszokon alkalmaznám ezt.Térköz esetén, ha elhalad egy jármű egy jelző mellett és az utána lévő részen tartózkodik addig a jelző vörös legyen és ha a pálya felszabadult váltson szabadra. Így tudja-e működtetni a jelzőt?
„Röviden” ennyi.
Lehet, hogy így sem igazán érthető,de bízom benne hogy személyesen találkozhatok Veletek a digit összejöveleten és szóban jobban el tudom magyarázni az elképzelésemet.
Üdv
Zoli