>nyomtasd ki s probáld magad kitölteni nagy nyugalommal
Pontosan ezt csinaltam mielott elmentem volna az ugyvedhez es tole csak azokat a dolgokat kerdeztem meg ahol valami nem volt 100%-ig 1ertelmu az urlapon. Igy bukkant ki az uttoromozgalomban betoltott szerepem. :-)
Egyetlen kerdesre nem tudott valaszolni tisztan az ugyved. Egyreszt ellenorizte nekem es Magyarorszag valoban rajta van azon orszagok hivatalos listajan, akikkel lehet egy USA-beli allampolgarnak kettos allampolgarsaga. Masreszt amikor majd leteszem az allampolgarsagi eskut (Oath of Allegience) akkor egyertelmuen arra teszek eskut, hogy nem leszek mas orszag allampolgarja. Azt mondta, hogy nem tudja, hogy hivatalosan hogyan egyeztetik ossze a kettot, de nyugodjak meg, az amerikai oldalrol siman megtarthatom a magyar allampolgarsagomat.
Nagyon kellemes 45 percet toltottem az ugyvednel es csak 60 dollart kert erte. (Kovetkezo alkalom mar $180 dollar/ora lenne, de nem hiszem, hogy lesz ra szukseg.) Minden kerdesemre valaszolt. Mindent tudok amit akartam. Es azt is tudom, hogy mik a kovetkezo lepesek. Tenyleg nem akarok itt senkit se untatni ezert most nem megyek bele nagyon a reszletekbe. A lenyeg:
1. en megkerem (es szerinte siman megkapom) az allampolgarsagot
2. amint megvan (7 honap - 1 ev) rogton kerjuk a felesegem "adjustment of status"-at, amit automatikusan meg fognak adni 3 heten belul.
3. addig mig felesegem nem kapja meg a zold kartyat, illetve eloszor csak az egy evig szolgalo ideiglenes munkavallalasi engedelyt, addig viszont tanulonak kell lennie ahhoz, hogy itt tudjon maradni.
4. Volt egy csomo mas kerdesem is, de mivel azokat eddig itt nem reszleteztem a valaszait sem fogom.
5. Erdekessegnek megemlitem, hogy arra a kerdesre az urlapon, hogy milyen szervezetnek voltam tagja az eletben azt javasolta, hogy ne irjam be, hogy milyen egyhazba/egyhazkozsegbe jartam, viszont irjam be, hogy uttoro voltam. Es az utobbinal hangsulyozzam, hogy csak 14 eves kormig es azt, hogy ez egy ifjusagi szervezet volt es nem kommunista.
6. V-Visa csak azoknak jon szamitasba, akiknek nincs mas lehetoseguk itt lenni. Tekintve, hogy a parom tud tanulo lenni ezert inkabb azt tanacsolta az ugyved.
P.s. Nagyjabol o is azt mondta a tanulovizummal/green card-dal kapcsolatban, amit rigojanos.
"Viszont az en eletemrol van szo es ha valami modon lehet normalis mederbe terelni akor azert en igenis hadd analizaljam agyon."
En csak arra az egy dologra celoztam, hogy miert nem lehet az INS szerint tanulovizummal zoldkartyaert folyamodni. Erre egyszeru a valasz, felesleges filozni a magyarazaton. Van itt meg eppen eleg reszlet, amin lehet ragodni. Azt, hogy ennek az egesz ugynek a kimenetele nagyon fontos neked, es sok fejfajast okoz, azt tokeletesen megertem. En is keresztulmentem az utvesztokon, egyutt erzek veled, hidd el.
Ha csak tanacskeres ugyben mesz az ugyvedhez, azt jol teszed. Ha nem kerul penzbe (legalabbis kevesbe).
>Tanulovizumot csak olya kerhet/kaphat/hasznalhat, akinek a tanulmanyai befejezese utan nem all szandekaban itt maradni.
Ez le van igy irva explicite valahol? Eleg sokat olvasgattam a temat es sehol sem talalkoztam vele. En ezt hittem, hogy tanulo vizumot az kerhet aki tanulni akar. Es hogy az iskola elvegzese utan mi lesz az egy masik tema. Amugy gondolom, hogy implicite igazad van.
>nem kell agyon-analizalni.
Neked valoban nem es elnezest is kerek, hogy itt fogyasztom a nagyerdemu olvasokozonseg idejet vele. Viszont az en eletemrol van szo es ha valami modon lehet normalis mederbe terelni akor azert en igenis hadd analizaljam agyon.
>az ugyved penzkidobas
Az informaciokat valoban be lehet szerezni, be is szereztem. Ezert valoszinuleg csak egy rovid kis beszelgetesre megyek az ugyvedhez es nem az fog tortenni, amit o szeretne, hogy adjak ezer dollart, hogy vegigsegitsen a proceduran. Amibe nem latok bele realisan igy kivulrol az az, hogy minek mennyi az eselye. Mibe kothetnek bele? Es mi legyen a dolgok sorrendje a mi esetunkben. (Van egy csomo reszlet amit nem irtam le.) Ezeket fogom megkerdezni tole.
Nem ez a lenyeg. Tanulovizumot csak olyan kerhet/kaphat/hasznalhat, akinek a tanulmanyai befejezese utan nem all szandekaban itt maradni.
Period. Azzal, hogy zold kartyaert folyamodik valaki tanulovizummal a kezeben, pontosan ezt a szabalyt serti meg. Teljesen egyszeru, nem kell agyon-analizalni. Ok sem teszik.
En megertem a frustration-t, de ez a szabaly.
A V-Visarol en nem sokat tudok. De annyit hozzateszek (szvsz), hogy az ugyved penzkidobas, mert minden informaciot be lehet szerezni magadtol is.
A szifilisz teszt nekünk azért volt az esküvő után, mert csak a házassági anyakönyvi kivonattal lehet a követségre menni. Gondolom ha Mo-ról intéződik a dolog, akkor menyasszony vizumhoz előtte kérik, feleségvizumhoz utána.
Koszi, ezekkel tisztabn voltam. Igazabol most a V-Visa-ra vagyok kivancsi, hogy annak mi az eselye, hogy azt megkapjuk. Meg van egy fel oram az ugyvedig es aztan talan okosabb leszek.
re 7765
OK, ugy is fogalmazhattam volna, hogy a rugalmassag hianya. Mi legalisan adtuk be asszonykam zold kartya kerelmet. Es legalisan is tanult. Most miert zavarta oket, hogy a ketto egyszerre tortenik? Azert mert azt hittek, hogy illegalis bevandorlo akar lenni. Hat kerdem en egy illegalis bevandorlo bead ket legalis kerelmet?
Eleg sok olyan ismerosom van, akinek van zold kartyaja itt es felsege mas orszagban. A felesegek elvileg valoban, "alanyi jogon" megkaphatjak ferjuk utan a zoldkatyat, csak eppen annyira le van az INS maradva az adatfeldolgozassal, hogy 7 evet kell varni ra. Elvileg az en felesgemnek is ezt kellett volna tennie. Nem jobb, hogy ehelyett itt tanul. Es nemzetkoi diaknak szolo tandijat fizet, ami evi 10ezer dollar korul van. Meg jol is jar az orszag velunk.
Nekem volt AIDS és szifilisz teszt, általános orvosi vizsgálat, egy tüdő röntgen (a felvételt ki kellett hozni magammal) és két oltás: rubeola és egy közös difteria-tetanus. De ezek mind csak akkor jönnek, amikor minden hivatalos papir be van adva a követségre.
A diploma utan meg maradhat egy rovid ideig dolgozni (gyakorlatszerzes celjaval), ha az lejar, akkor haza kell mennie. Az nem hosszabbithato. Persze a ceg, ahol dolgozik, sponzoralhatja, es akkor kerhet olyan vizumot.
Pont az ilyenek miatt írtam, hogy önhibáján kívül is kerülhet az ember rossz helyzetbe. Mindenesetre nekem ez sem a rosszindulat jele (legalább is az USA, az itt élő emberek, sőt a szabályokat betartó konzul részéről sem) hanem egy olyan helyzet, amikor az indokolt védekezőlépés (mert valami valóban kell a tömeges illegális bevándorlás ellen) nem igazán sikeres (mert az én rosszszándékom automatikus feltételezésének kötelezettsége az eljárás során legalábbis nekem teljesen jogosan nem tetszhet, bár persze nem is az a cél, hogy tetsszen) és mint bármilyen bürokratikus procedúra, ez is tartalmaz zsákutcákat, mert az élet színesebb, mint amira gondolni lehet bármilyen szabályozás kidolgozásakor.
schgy
>S nem is olyan rosszidulatuak mint azt kissé lejebb hiresztelték ezen a topikon.
Akkor elmondom, hogy velunk mi tortent par eve. En allando lakos (permanent resident) vagyok 6 eve. Felsegem tanuloi vizummal van itt es valoban folyamatosan iskolaba is jart es most is jar. Az en zold kartyam alapjan beadtuk a felesegemnek, aki szinten magyar allampolgar, a zoldkartya kerelmet vagy 5 eve. Ra egy evre hazalatogattunk M0-ra. Mivel eppen lejart a vizuma bementunk a kovetsegre, hogy meghosszabitsuk. Ott azt mondtak, hogy csak ugy engedik vissza az USA-ba ha visszavonjuk az o zold kartya kerelmet. Mondvan, hogy o tulajdonkeppen nem is tanulni akar kint hanem elni. Ez hosszutavan igaz, de azert o meg el akarta, akarja vegezni az egyetemet is. Ha nem vonjuk vissza be sem engedik az orszagba. Szoval az en szememben ez kifejezetten rosszindulat. Tudom, hogy en csak egy eset vagyok es ebbol nem szabad altalanositani, csak azt akartam megmutatni, hogy van ilyen is.
Mellesleg akkor alairtuk a papirt es megkapta a tanulovizumot, viszont e pillanatban nem tudjuk, hogy mi lesz a statusza, amikor meg lesz a diplomaja. Lehet, hogy "kenyszerul" PhD-zni is. :-)
P.s. Ma megyek ugyvedhez, hogy megtudjam mik a lehetosegeink.
Magyarországon is kell, az alkalmazott procedúra szerint (először csak tartózkodási, majd bevándorlási engedélyt kell kérni) ráadásul kétszer is kell mindenféle orvosi vizsgálat, bizonyos országok esetén oltások is (mondjuk ezek nem az európai országok). Persze, ha ideiglenes tartózkodási engedélyt kérsz (ez évente hosszabbítandó), akkor semmi ilyesmi nincsen.
Az odaházasulók viszont általában előbb-utóbb bevándorlási engedélyt kérnek ott is. :-)
schgy
Milyen orvosi vizsgálat? Milyen oltások? Én hirét se hallottam ilyeneknek, pedig már 3 éve itt élek USA-ban. Azaz nekem nem kellettek ilyenek amikor kijöttem. Miért? Én fertözhetek csak egy ideházasuló nem? :)
"Az esetleges névházasság pedig ugy van "lemérve" hogy 3 évig( mán az USA-ban) a nem amerikai házastárs még mozdulni se nagyon mozdulhat, mert nem hogy állampolgárságot nem kérhet de a rezidens státusza is megfigyelés allatt áll."
Csak a rend kedvéért, ez két év és nem három. Az én zöld kártyám is jelenleg a beutazástól számitott két évig érvényes. Azt pedig nem mondanám, hogy nagyon szem előtt tartanának, mert eddig hirét hamvát se hallottam az INS-nek.
Classic, most majd az jön, hogy minden papirodat át kell iratni az új nevedre, forditásokat fényképeket megcsináltatni, az orvosi vizsgálat, az oltások majd csak a következő lépés.