Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Jól tetted hogy megcsináltad, és szép lett az eredmény. Garanciába nem szólhat bele mert a görgő amit így módosítottál/javítottál, "kopóalkatrész". Azért arra kíváncsi lennék hogy egy másik esab görgő is billegne-e, de nem érdemes most már ezen rugózni.
Csak nem hagyott nyugodni ez az Esab tológörgő mozgás.Esztergályoztam egy csapot(8,03) majd ráfogattam a görgőt.Kb 12 századot szedtem le belőle, a képen jól látszik a nyoma.Pont a feszítőcsavar két oldalán egyformán.A huzalnútot is megigazítottam egy picit.Jó kemény anyag volt.
A dinse dugók számozása a réz csatlakozó és a befogadott kábel vastagságára utal és mm2-ben értendő. A kábelvastagság általában tól-ig van megadva, pl. 35-50. Ez 35-50 mm2-es kábelig alkalmas. Kisebb gépeken általában 25-ös, a nagyobbakon 35-ös dinse van. De van, hogy 200-as gépet is 25-ös dinse-vel szerelnek. Testfogóból nyugodtan rakhatsz rá nagyobbat is. Azok sokkal erősebb rugóval és nagyobb érintkező felülettel rendelkeznek. Én 400 A-es testfogót raktam a 200-as ERGUS-ra. Ez biztosan nem lötyög és masszív, biztos kontaktust biztosít.
Kizártnak tartom, hogy egy lomha C16-os kismegszakító ne lenne neki elég. Nálam is 16A-es van, perpillanat a harmadik 200A-es gépet nyúzom és simán elmegy 16-ról. Az előző két BLM gépem eleinte csak 10A-ről kapta a kraftot és még azzal sem volt gond. Biztos, hogy gépe is válogatja, mert a 200-as AC/DC BLM bekapcsolásnál jobban meghúzta a hálózatot, mint a jelenlegi ERGUS. A BLM-nél pislogott egy pöttyet a világítás, az ERGUS esetében szinte semmi. Gondolom ebben lehet lágyindító áramkör.
A kábel keresztmetszetről nincs infóm, csak arra próbáltam rákérdezni, hogy amennyiben cserélni kell a kábelt akkor a kábel csatlakozó kiválasztásánál mit-hogyan értelmezzek. Vagy a dugó átszerelhtő az új kábelre?
Az a grafikus kijelző, kicsit bazári stílusra sikeredett :-)) Az awi-ja nagyon alap lehet, a szelepes pisztolyt látván, talán csak koppintós. De egyébként tetszik ez a neandervölgyi stílus, látszik, hogy strapára tervezték.
Azt írta hogy egyben akarja rendelni a cuccot, csak azt nem hogy honnan :-) így nem nagyon tudom mi a választék. Amúgy azt ajánlottam volna hogy az esabtól rendeljen warriort, mert az 30 alatt egy tuti (ha nem a legtutibb) pajzs, nagyon kényelmes, és most még akciós is.
pajzsnál olyat vegyél amiben cserélhetőek az elemek, enyémben cr 2032 es van 2 db. vannak olyan pajzsok amikben nem cserélhető és meg kell fúrni a cseréhez de az kockázatos. norbi(maseratisti) majd ajánl neked valami jófélét ahogy ismerem:))
Na, ha lesznek Európában a legolcsóbbra kíváncsi leszek. Kombi gépeket nem csippantom annyira. A legolcsóbbnak az ára az nem olyan húzós a Caddy c200i-hez képest. Köszönöm, majd én is rákeresek.
Még csak az USA-ban van. Nem is tudom hogy ott ment-e a Caddy. Még az se biztos hogy Európába majd jön.
3 modell van ahogy a honlapot néztem, mindhárom 251-es típus. Csak abban különböznek hogy a legolcsóbb csak mig/mag/porbeles (1360 USD) a középső kapott MMA-t, a "legnagyobba", meg van liftes awi is. (1600-1700 USD körül)
Igaz ide csak linkeltem az írást, de köszönöm,hogy elolvastad a nem szokványos írásom.Nincs még egy hetes nálam a gép amiről kérdezel.Tudtommal április óta van a piacon, a 160 amperos "testvérével".Számomra az awi volt a fontos,és ez elsősorban arra van össze állítva.Természetesen mint elektródás gép is tökéletes, de esetünkben nem az elektródás kivezetéshez csatlakozik az awi kábel hanem külön kivezetése van és ott van mellette a kapcsoló csatlakozó is.Van benne nagy frekis gyujtás, gáz szelep és beállított gáz elő és után fúvás is.Kellemes meglepetés volt még, hogy egyből látszik a beállított amper. Nálam 8 ampertől indul 208- ig.8 ampernél is stabil az ív, 15 amperral próbaként hegesztettem 0,5 mm- es réz lemezt.Megjegyzem ezelőtt nem hegesztettem awival, igaz co val lángal és elektródával meg túl sokat, öregszem :-( ha van konkrétabb kérdésed, megpróbálok válaszolni.
Most akadtam a topicra, hogy gépvásárlásos is van, ezért ide is bemásolom.
-------------------
Új vagyok az inverters hegesztés iránt érdeklődők táborában!
Jelenleg egy Hetra 100-as trafóval hegesztgetek, de úgy néz ki megadta magát (ragad, kenődik a pálca, de azért végig elfeketedik---, 2,5-ös ESAB pálcáról van szó)
Már régóta tervezem egy invereteres hegyeysztő vásárlását, és a pénztárcámnak illetve az otthoni barkácsolásnak megfelelően (kapu, lemez, rozsdamentes esetleg alu és réz ) kinéztem a Alfaweld TIG 200QT - AWI / MMA inverteres hegesztőgépet.
Már sokat olvasgattam a fórumot, hogy mit és miért válasszak. Jó lenne ha AWI-is lenne, de még job ha plazmavágós, de sajna csak egy fázisom van és kis pénztárcám, így a plazmavágó funkció kiesik.
Valakinek a hozzászólásában (nem találom a visszakeresésnél) olvastam, hogy rendelkezik ezzel a típussal.
Szeretném ha véleményezné a kiválasztottat vag akár más javaslatot is szívesen veszek.
Ami adott az a rendelkezésre álló 16 A, mivel a telken is szeretném használni, és a 100 e alatti beszerzési ár.
Előre is köszi a segítséget.
Ui: még soha sem volt a kezemben inverteres hegesztő markolat:((((