Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Valóban otthoni barkácshoz kell, de azért néha kellene vékony (0,8-1,0 mm) rozsdamentes lemezt is hegesztenem, rezet és alumíniumot is, ezért gondolkodom AWI-ban (bár az alut nem a kiválasztottal hegyeszteni mert DC)
A palack és tarozékainak beszerzése egy későbbi project less, de nem szeretnék ezért ismét gépet venni ezért gondoltam a 2:1-ben variációra.
Mivel nincs ismeretem az inverters hegesztés terén (valamilyen szakirodalmat vadászom, hogy mit, mivel hogyan és ezekhez milyen géptudás szükséges) ahhoz, hogy vegre el tudjam dönteni mi lenne számomra a legmegfelelőbb, leggazdaságosabb.
A lánghegesztésben van némi tapasztalatom, mivel gázvezték és készülékszerelő az egyik alapszakmám (25 éve nem ebben dolgozom, de koprábban tizengynéhány év tapasztalatot szereztem)
Mivel "rozsdamentes" csőhegesztés is cél, ezért gondoltam, jó ha tudja az AWI-t.
Persze csak barkács és nem kisipari munkákról van szó , csak ha lúd legyen kövér vagy félkövér alapon.
Az elektródafogó kábel keresztmetszete 1x16 négyzetmiliméter,ez van rá írva.Az elektróda fogó masszív bronz erős rugóval.Visszatérve az eredeti írásodra, a 100- as Hetra helyett nem lenne elég egy "egyszerű" inverteres MMA hegesztőgép? A Q200 áráért már márkás jó nevű gépet is kapsz.Az AWI- hoz nekem már meg volt az argon palack nyomás csökkentő, pár fajta wolfram, ezek plusz költség.
Azert mert programmodositassal mindet tudja. 1000 forint raforditas 200.000 haszon. A procinak megmondani hogy milyen parameterekkel mukodjon nem nagy durranas
A "pulzáló üzemmód" vagyis impulzus hegesztés vékony anyagoknál hasznos. A lényege, hogy külön tudod beállítani a bázisáramot és a csúcsáramot. Ezen két érték között "pulzál", vagyis nem megy folyamatosan pl. 90A-ral, hanem mondjuk 40-90A között változtatja a hegesztőáramot. Ezáltal kisebb a hőterhelés, nem ég át a vékony anyag sem. Az, hogy egy hegesztési impulzuson belül milyen arányban legyen az alacsonyabb bázisáram és a magasabb csúcsáram, ezt az impulzus kitöltéssel lehet szabályozni, %-os léptékben. Azt meg, hogy 1 mp-en belül hány impulzus fusson le, az impulzus frekvenciával szabályozhatod. Minél magasabb, annál kisebb a hőterhelés, nem deformálódik, nem ég át olyan könnyen az anyag. Aztán néhány gépen még az impulzus jelalakot is lehet állítani pl. négyszögjel, sinus stb.
Jól tetted hogy megcsináltad, és szép lett az eredmény. Garanciába nem szólhat bele mert a görgő amit így módosítottál/javítottál, "kopóalkatrész". Azért arra kíváncsi lennék hogy egy másik esab görgő is billegne-e, de nem érdemes most már ezen rugózni.
Csak nem hagyott nyugodni ez az Esab tológörgő mozgás.Esztergályoztam egy csapot(8,03) majd ráfogattam a görgőt.Kb 12 századot szedtem le belőle, a képen jól látszik a nyoma.Pont a feszítőcsavar két oldalán egyformán.A huzalnútot is megigazítottam egy picit.Jó kemény anyag volt.
A dinse dugók számozása a réz csatlakozó és a befogadott kábel vastagságára utal és mm2-ben értendő. A kábelvastagság általában tól-ig van megadva, pl. 35-50. Ez 35-50 mm2-es kábelig alkalmas. Kisebb gépeken általában 25-ös, a nagyobbakon 35-ös dinse van. De van, hogy 200-as gépet is 25-ös dinse-vel szerelnek. Testfogóból nyugodtan rakhatsz rá nagyobbat is. Azok sokkal erősebb rugóval és nagyobb érintkező felülettel rendelkeznek. Én 400 A-es testfogót raktam a 200-as ERGUS-ra. Ez biztosan nem lötyög és masszív, biztos kontaktust biztosít.
Kizártnak tartom, hogy egy lomha C16-os kismegszakító ne lenne neki elég. Nálam is 16A-es van, perpillanat a harmadik 200A-es gépet nyúzom és simán elmegy 16-ról. Az előző két BLM gépem eleinte csak 10A-ről kapta a kraftot és még azzal sem volt gond. Biztos, hogy gépe is válogatja, mert a 200-as AC/DC BLM bekapcsolásnál jobban meghúzta a hálózatot, mint a jelenlegi ERGUS. A BLM-nél pislogott egy pöttyet a világítás, az ERGUS esetében szinte semmi. Gondolom ebben lehet lágyindító áramkör.
A kábel keresztmetszetről nincs infóm, csak arra próbáltam rákérdezni, hogy amennyiben cserélni kell a kábelt akkor a kábel csatlakozó kiválasztásánál mit-hogyan értelmezzek. Vagy a dugó átszerelhtő az új kábelre?
Az a grafikus kijelző, kicsit bazári stílusra sikeredett :-)) Az awi-ja nagyon alap lehet, a szelepes pisztolyt látván, talán csak koppintós. De egyébként tetszik ez a neandervölgyi stílus, látszik, hogy strapára tervezték.
Azt írta hogy egyben akarja rendelni a cuccot, csak azt nem hogy honnan :-) így nem nagyon tudom mi a választék. Amúgy azt ajánlottam volna hogy az esabtól rendeljen warriort, mert az 30 alatt egy tuti (ha nem a legtutibb) pajzs, nagyon kényelmes, és most még akciós is.
pajzsnál olyat vegyél amiben cserélhetőek az elemek, enyémben cr 2032 es van 2 db. vannak olyan pajzsok amikben nem cserélhető és meg kell fúrni a cseréhez de az kockázatos. norbi(maseratisti) majd ajánl neked valami jófélét ahogy ismerem:))