Nagy meló lesz, az biztos. Nem is a feltöltése, hanem a feliratozás - szerintem... Nagyon úgy tűnik, 60-70 kép még a kezelhető méret a 800x600-asokból, de tényleg jobb szétszedni kisebb egységekre, mondjuk, évszakokra vagy növénycsoportokra.
Ja, meg végre a végére értem a feltöltésnek, link az adatlapomon, csak szólok itt is, hátha a másikat valaki nem olvassa, bár elég nagy az átfedés...
Ahogy elnézegettem a Gunnerákat, pl. német nyelvterületen ekkora, és talán az itthoniakra is számolhatunk kis ráhagyással Rheum palmatum vagy Petasites hybridus méretet:
Fehér kert: :-) Ismerős a helyzet! A Ligulariát és a büdöskét külön kezeled, és külön sarokba próbálod őket összeültetni némi Rudbeckiával, Tropaeolummal és krizikkel, így nem fogják ütni egymást.
Calla lily: Zantedeschia-t csak úgy, mint a dáliákat, télire felszedősen, vagy nagyon védett helyre, tavasszal startolva, aztán télire jó alapos takarással, különben úgy elfagy, mint a huzat. Egyébként sok víz kell neki, alapból mocsári-vízparti növény nálunk jóval kellemesebb klímákon...
Csomagküldős rózsák: Tavaly sikerült a kettes számú kedvenc Pissarro-t három év után újra felvenniük a kínálatba, lecsaptam rá, most már újra nem lehet kapni - szóval amint meglátsz valamit, érdemes azonnal cselekedni, mielőtt eltűnik, mint a 'Limelight' hortenzia anno...
Szia, a 'Pinky Winky' H. paniculata, azaz bugás hortenzia, és sokkal jobban bírja a meszet (és a hideget), mint a macrophyllák általában, minden faxni nélkül szép lesz, csak süsse azért a nap is.
Gunnera: itthon vagy bugyolálod, vagy tetelteted az első két-három évben, aztán ha megerősödik, lehet vele egy próbát tenni, tavasz végi ültetéssel.
Kéregmulcs van mindkettőn (ez nem nyert :-) Most vettem egy rodi tápot, majd tavasszal ráöntöm, ettől várom a csodát...
Igen, télen is zöld páfrányra gondolok, nekem a télálló ezt jelenti, azt hiszem valamelyik CSodakert magban is van egy cikk ezekről (de nem biztos hogy ebben olvastam). Vagy ennyire rosszul értelmeztem volna azt hogy télálló (=örökzöld) páfrány?
lehet nem értem jól értettem a kérdésed, de mi az hogy télálló páfrány? Olyan, ami télen is zöld marad, vagy olyan, ami nyáron zöld, télen a földben áttelel, és tavasszal kihajt. Ha a másodikra gondolsz, akkor nyugodtan válogathatsz mindenféle páfrányból, mert ezek többsége simán kitelel nálunk a talajba, pláne ha egy kis avarral betakarod.
A rodiknak nem elég ha csak megindítjuk őket. Folyamatosan gondoskodni kell a savas talajról nekik. Ez megoldható, ha fenyőkéreggel takarod a tövet, mert a kéreg bomlása savasan történik, ezzel máris biztosítva némi savasságot, aztán itt vannak külömböző rodi tápok, de ezt nem muszály megvásárolni drága pénzért, ha havonta egyszer meglocsolod a növényt sima vízzel, amibe beletszel 1 kupaknyi citromlevet, máris jót teszel neki, persze a folyamatos napi locsolás mellett. Szerintem ne bojgasd meg. A másik növény is a savanyú talajt szereti, kedvezz neki is egy kis kéregmulccsal. De jönnek majd a rhodisok, és segítenek, vagy menj át a rhodi topikba, és olvassgass kicsit biztosan megtalálod a választ kérdeseidre.
van e valamelyikőtöknek télálló (azaz télen is megmaradó) páfránya? Ilyet szeretnék beszerezni? Melyik fajtát érdemes?
Tófóliával nekem is vannak gondok: van jó néhány lyuk rajta, 10-20 cm-es hasadások is, tavaly nyár óta így már fel sem tudtuk tölteni... valami ötlet a javításra? Javítófolt+ragasztó megoldás? Vagy csak egyszerűen új fólia letevésével oldom meg a dolgot? (ez utóbbit nem szeretném, mert 2 éven belül meg lesz nagyobbítva a tó kb 3-szorosára, akkor úgyis be kell erre ruházni)
Rododendron: évről évre kevesebb virágot hoz. kb 3 éve van a kertben és nemhogy nől, hanem veszíti az ágait, olyan elhaló féle szinű (barna) lesz a levél is és utána az ág is. Vagy nem jól locsolom nyáron (=nem eleget) vagy elkapta valami fertőzés. Félárnyékos helyen van, igaz nyáron a magasan lévő nap miatt csak pár órát van árnyékban, rodiföld-be ültettük, de azt hiszem elkövettük azt a hibát hogy a rodiföldet nem kerítettük körbe. Szóval 3 év alatt abból már lehet nincs semmi. Tanácsos e tavassazl újraültetni, új rodiföld, de már körbekerítve?
Másik: egy örökzöld azálea - ez is rododedron fajta papírja szerint) amikor megvettem, gyönyörűen virágzott, következő évben egy szem virágja nem volt. Valahogy az az érzésem, hogy a rododenron fajtákkal nincs szerencsém... vagy mivel nem a mi klímánkra valóak igazán, csak akkor virágoznak, ha nagyon sokat törődnek velük. HOgyan tudom kideríteni hogy ennek mi baja van? Látszólag semmi, csak nem hozott virágot.
Az enyém még nem mértékadó, Tartomo képeit nézegettük, és nagyon lassan nyílt meg a 300valahány képes mappa. Az egyes képek megnyitásánál utána már nincs gond. A régi képtárban eddig a szokásos képek kicsinyítésénél törekedtem a 600x800-ra, 43 % volt ez általában. 200k fölé nem nagyon mennek. Aztán automatikusan beütöttem ezt a 43 %-ot, a méretet nem figyelem folyton. Eleinte Il figyelte, jó-e. A képek nagy részét onnan pakolnám át.
Én is 1-2 éve még csak irigykedtem,aztán nekiestem a kertnek.Itt minden kérdésre választ kapsz,úgy hogy csináld csak bátran!!!!!Nagyon sok örömöd lesz benne!
A hosta, és a hortenzia nem egy növény! Itt a hortenziákról volt szó az elmúlt pár hsz-ban. A hosta magyar neve: árnyékliliom, míg a hortenzia latinul: Hydrangea. Semmi baja nem lesz az hostádnak kint. Tavasszal szépen ki fog hajtani.
Bevallom,elég régóta a háttérolvasótok vagyok.Rengeteget tanultam tőletek és néha irigyen néztem a képeiteket.Minden kertészkedőnek ezennel gratulálok és mélyen fejet hajtok előttetek.
Az én kis kertecském most van kialakulóban.Ősszel már beszereztem pár bokrot,a többi tavaszra vár.
Most viszont beleakadtam egy problémába a hsz-eiteket olvasva........
A hostát,amit ősszel rendeltem,nem kellett volna kiültetnem,hanem át kellett volna teleltetnem????
Szia, üdv a klubban! Látom, neked is volt hol megfertőződni.... ;-)) Képeket várjuk, meg ha összegyűlik annyi, akkor érdemes valamilyen tárhelyre felnyomni őket, hogy lehessen bennük gyönyörködni. :-D Tavasszal aztán úgyis el fog kapni a gépszíj, ilyenkor, tél vége felé már mindenki izeg-mozog és nagyon utálja ezt a kopárságot, és alíg várja, hogy beinduljon az élet...
Ugye, nem eredeti méretben töltöd fel a képeket, hanem 800*600-asokban vagy 800*1270-esekben? Akkor 80-160 k/képmérettel kell számolni és kb 20-30 mp alatt behoz egy-egy albumot még itt is...
Nem gondoltam, hogy baj lesz belőle, ha minden képem egybe van, mert nekem rögtön nyitja. Kérdezem, hogy másnál is nagyon lassú-e, mert akkor szétbontom kisebb mappákra?
Már egy ideje olvasgattam a topicot, de most látván, hogy januártól ennyire fellendült, úgy döntöttem én is csatlakozom hozzátok :-) A Csodakert magazint már én is kb 1 éve minden hónapban nézegetem, én azért találok benne egy pár jó ötletet, amit nálunk is hasznosítani lehet. Magamról annyit: imádok kertet tervezni, vagy egy tisztességes méretű kertünk a családi ház körül (kertészkedni sajnos kevés időm van: vagy terhes vagyok, vagy kisgyerekem van, vagy építkezünk, szóval nem tudom mikor fog eljönni az az idő, amikor több időm lesz a kerttel foglalkozni), terveim mindenestre vannak szép számmal (közül lassan-lassan valósulgatnak meg a dolgok, ahogy a pénztárca és idő engedi, az utóbbira sajnos nulla eshetőség van az építkezésünk miatt) A díszkert szeretete kb 10-12 évvel ezelőtt fertőzött meg, akkor Angliában éltem, és ezernyi szép kertben gyönyörködhettem, azóta is imádom nézni az angol kertészeti műsorokat, melyekből itthoni adón is csurran cseppen néha.
Megpróbálok képeket keresni a meglévő kertemről és ide feltenni (bár nem sok értékelhető lesz köztük, ősz végén fényképeztem ugyanis, amikor már semmi se virágzott szinte.
Lenne egy pár tanácsra is szükségem, ami majd szépen sorba kérdezek tőletek, mert látom, igen nagy tapasztalatotok van már, ami előtt tisztelettel adózok :-)
Tomi! Most néztem a képtáradat. Úgy néz ki, nem célszerű ennyi képet betenni egy könyvtárba, nagyon lassan szedi össze magát a megynyitott album. Mutattam a férjemnek, nem volt türelme kivárni, leállította a betöltést. Esetleg külön tél, tavasz, nyár, stb. Még én is gondolkozom, hogy csináljam, a növényeinkről szóló könyvtár nálam is túl nagy lenne, a virágágyásos is. Azt hiszem, valahogy csoportosítani fogom, megpróbálom kilesni, hány képpel nyílik meg az album elfogadható idő alatt. Minden esetre a türelmetlenebbek kedvéért valószínűleg megtartom a régi képtáramat, és akit érdekelnek a részletek, az újban megnézheti. Lassú ez a Picasa.
Így van, nagyon tanulságos!!! Ha nem a saját kertem be nőne el sem hinném, hogy az tavasszal még alíg 60 cm-es fűzfám mostanra magasabb nálam(174cm vagyok), talán úgy 2m-es már!!! Az igaz, hogy minden nap meg volt locsolva, és egy öntözőkannányi vizet kapott(10l) naponta, és az 1-2 naponta működő pázsit locsoló is sokat öntözte, de akkor is nagyon nagyot nőtt, több mint háromszorosa lett a tavaszi méretének, nem semmi teljesítmény.
Julika! Tavasztól fényképezz sokat, nagyon tanulságos évek múlva visszanézni, honnan is indult a kert... Sokkal jobban tudod értékelni a növények növekedését úgy, hogy megmarad emlékeztetőnek az ilyen volt sorozat is... ~:-D
Tófólia: mezőgazdasági fólia vagy igazi tófólia? Utóbbinak pedig kutyabiztosnak kellene lennie (0,8-1 mm)...
Persze, de az még odébb van. Egyelőre hagyom a régit, ez még kísérleti stádiumban van. De tetszik a feliratozhatóság. Jobb így, mint mondjuk 300 db. DSCFakárhány nevű képet látni egy rakáson.
Készülök átköltöztetni az albumomat a Picasa-ra. Jó, hogy itt el lehet látni feliratokkal a képeket. Próbaképpen feltettem a legegyszerűbb albumot a fóliasátorról. A többi elég nagy meló lesz.
Akkor lehet, hogy meg tud nőni olyan nagyra, de szerintem a botanikus kertben biztosan valami spéci dologgal betakarták, meg hát az csak egy botanikuskert ;) . Persze a mikroklíma is nagyon sokat számít. Várom a fotót nagyon!!