Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem.van e valakinek tapasztalata erről a hegesztő gépről?Esetleg próbálta e valaki itt a fórumozók közül? Hogy viselkedhet alunál illetve szénacélnál,érdemes lenne e bele fektetni a lówét,kinek mi a wéleménye?
Szerintem jó választás lesz a Pegasus 160 as,a 160 PD-t felejtsd el,nagyon nagy a meghibásodási esély/százalék,20-25%,tetszetős meg digitális de ha nem akarsz egy olyan gépet a műhelyedbe hogy mikor ránézel mindig az jusson az eszedbe hogy fasza de vajon meddig birja,mikor kell visszaküldözgetni gariba javitani akkor kerüld el.
Köszönöm szépen a tippet. Gyakorlatilag ugyanezt próbáltam tegnap, csak koronafúróm nem lévén, lépcsősfúróval próbálkoztam. Azzal nagyon strapás. Holnap veszek egy 32-es koronafúrót :-)
30-as zártszelvény és 32-es cső esetén , a zártszelvény közép vonalán a szükséges hossz + a cső átmérő fele + 1 cm bejelőlöm és 6-os furóval teljesen átfurom a zártszelvényt. A kőrkivágó belső átmérője megegyezik a cső külső átmérőjével, a 6-os furat megvezeti a körkivágót, alaposan befújom vágó spray-jel a kőrkivágót, az adjál neki (de érzéssel) átnyomom teljesen, több oda-vissza emeléssel. A vágás végén óvatosan, mert a leeső részt begyűrheti a kőrkivágó. Ha meg van, akkor lamellás csiszolóval utána igazítom és ez lett az eredmény 5 perc alatt. (remélem érthető amit írtam -:) )
Köszönöm az észrevételt, de nem nagyon fog mozogni,inkább az a cél,hogy egy helyen legyen a szerelés.Az alsó keret 280 x 700 mm + 80 mm a kerék túllógás.A hajlított zártszelvény is és a többi felhasznált anyag is maradék hulladék volt nem került pénzbe még a kerék sem.Az a zártszelvény hajlítás kívül enyhén horpadt, belül hullámos oldalról jól néz ki.Egy 1 x 1,2 m U alakja volt, raklapba volt beszorítva függőlegesen és ennek támaszkodott az új emelő hátfal és a többi alkatrész szállításkor. Felszerelés után meg kaptam később a párját is.Ami érdekes 1 mm a falvastagsága.
En raraktam volna a palackot a tengelyre. A vaz alakja miatt ugyis megallna meg gep nelkul is. Mozgatni viszont kisebb ero kell foleg geppel.... meg rovidebb is az egesz. Hogy hajlitottad a zartszelvenyt?
Nem biztos, hogy jól jártál volna a cserével. Amióta elkerült tőlem a BLM állítólag még kétszer purcant ki rövid időn belül, ugyanazzal a hibával:-(( Még szerencse, hogy garanciális. De így is fenemód bánt a dolog.
Abban biztos lehetsz, hogy rendesen meg lesz építve:-)
Nem nagyon szeretnék megválni az Ergustól, baromira tetszik. Eleinte én is furcsállottam azt, hogy az előfúvást nem lehet állítani és hogy a HF mellett nem liftes, hanem koppintós a manuális ívgyújtás, de aztán ahogy használni kezdtem, beláttam a logikáját. Ahol van nagyfrekis ívgyújtás, ott eszébe sem jut az embernek liftezni vagy koppintani. Tudom, hogy van olyan környezet, pl. érzékeny elektronikus rendszerek közelsége, ahol nem ildomos a nagyfreki. De a gyakorlatban mikor hegeszt az ember webszervert, CT gépet, mikrohullámú adatátviteli eszközt, mindezt úgy, hogy üzemelnek? Kb soha. De ha mégis, akkor ott van a koppintós üzemmód :-)
Az előfúvást egyébként sem szoktam állítgatni ott sem ahol lehetett, általában 2 mp-en hagytam és indulásnál rányomok a pisztolyra 1-2 mp-et még távolabb a munkadarabtól, így nem kell számolgatni. Sokkal egyszerűbb és gyakorlatiasabb, mint menüben állítgatni. Gyanítom, hogy az olaszok nem spórolásból hagyták ki, vagy mert nem tudták volna megoldani, csak ez így bőven elég a profiknak. A hozzám hasonló amatőrök meg vegyenek mást, ha ez nem tetszik:-)
Egyébként ez a felfogás megfigyelhető úgy általában a profi cuccoknál. Csak annyi funkciót pakolnak bele ami feltétlenül szükséges. De azt tudja minden körülmények között, ott nincs kompromisszum. A fotós cuccomon figyeltem fel erre először. Amikor megvettem az első igazán profi szettemet, először furcsállottam, hogy az előző sokkal olcsóbb gépemben több kényelmi funkció volt. Amiket egyébként sem nagyon használtam, de a tudat, hogy ott van azt szerettem. Aztán amikor elkezdtem dolgozni a profi géppel (nem hobbifotós munkákra) akkor értettem meg, hogy miért ilyen. Nincs arc-, meg mosolyfelismerő program, nincs beépített vaku meg effélék. De ha egy félhomályos sekrestyében kell fotózni, vagy nyakig a vízben egy vízicsúszda alatt, vagy egy 3x3 méteres kis szállodai szobát kell befogni, akkor sincs semmi gond. Soha nem kell keresgetni a gombokat, ahová nyúlok, ott van. Nem is egy van, ha elforgatom akkor is pont ott van a másik, ahol keresném. Ha vaku kell, akkor rakjam fel a külsőt, amivel a legritkább esetben villant az ember egyenesen telibe, mint a beépítettel. Nincs vörösszem effektus, nem kell hozzá külön program. Ahogy a zoomot állítom úgy viszi a vaku a saját reflektorát, tudja, hogy mekkora távolságra kell villantani. És még sorolhatnám napestig. Ja és kisebb a felbontása megapixelekre vetítve, mint az előző félprofi gépemnek, de amikor feldolgozásra kerül a fotó, akkor látszik csak, hogy nyomába sem ér a másik. Pedig papíron jóval többet tud.