Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Abban biztos lehetsz, hogy rendesen meg lesz építve:-)
Nem nagyon szeretnék megválni az Ergustól, baromira tetszik. Eleinte én is furcsállottam azt, hogy az előfúvást nem lehet állítani és hogy a HF mellett nem liftes, hanem koppintós a manuális ívgyújtás, de aztán ahogy használni kezdtem, beláttam a logikáját. Ahol van nagyfrekis ívgyújtás, ott eszébe sem jut az embernek liftezni vagy koppintani. Tudom, hogy van olyan környezet, pl. érzékeny elektronikus rendszerek közelsége, ahol nem ildomos a nagyfreki. De a gyakorlatban mikor hegeszt az ember webszervert, CT gépet, mikrohullámú adatátviteli eszközt, mindezt úgy, hogy üzemelnek? Kb soha. De ha mégis, akkor ott van a koppintós üzemmód :-)
Az előfúvást egyébként sem szoktam állítgatni ott sem ahol lehetett, általában 2 mp-en hagytam és indulásnál rányomok a pisztolyra 1-2 mp-et még távolabb a munkadarabtól, így nem kell számolgatni. Sokkal egyszerűbb és gyakorlatiasabb, mint menüben állítgatni. Gyanítom, hogy az olaszok nem spórolásból hagyták ki, vagy mert nem tudták volna megoldani, csak ez így bőven elég a profiknak. A hozzám hasonló amatőrök meg vegyenek mást, ha ez nem tetszik:-)
Egyébként ez a felfogás megfigyelhető úgy általában a profi cuccoknál. Csak annyi funkciót pakolnak bele ami feltétlenül szükséges. De azt tudja minden körülmények között, ott nincs kompromisszum. A fotós cuccomon figyeltem fel erre először. Amikor megvettem az első igazán profi szettemet, először furcsállottam, hogy az előző sokkal olcsóbb gépemben több kényelmi funkció volt. Amiket egyébként sem nagyon használtam, de a tudat, hogy ott van azt szerettem. Aztán amikor elkezdtem dolgozni a profi géppel (nem hobbifotós munkákra) akkor értettem meg, hogy miért ilyen. Nincs arc-, meg mosolyfelismerő program, nincs beépített vaku meg effélék. De ha egy félhomályos sekrestyében kell fotózni, vagy nyakig a vízben egy vízicsúszda alatt, vagy egy 3x3 méteres kis szállodai szobát kell befogni, akkor sincs semmi gond. Soha nem kell keresgetni a gombokat, ahová nyúlok, ott van. Nem is egy van, ha elforgatom akkor is pont ott van a másik, ahol keresném. Ha vaku kell, akkor rakjam fel a külsőt, amivel a legritkább esetben villant az ember egyenesen telibe, mint a beépítettel. Nincs vörösszem effektus, nem kell hozzá külön program. Ahogy a zoomot állítom úgy viszi a vaku a saját reflektorát, tudja, hogy mekkora távolságra kell villantani. És még sorolhatnám napestig. Ja és kisebb a felbontása megapixelekre vetítve, mint az előző félprofi gépemnek, de amikor feldolgozásra kerül a fotó, akkor látszik csak, hogy nyomába sem ér a másik. Pedig papíron jóval többet tud.
Mondja már meg valaki, hogy ha kiöntök egy stampót a házipáleszből egy pohárba, honnan a büdös ló@aszból teremnek elő azonnal a muslicák! Benn a lakásban?Kik ezek? Eddig hol voltak? Honnan teremtek azonnal elő.Nézték az üveget mikor bontom.Őrszemeket állítottak,vagy mi?
Valamikor amikor volt sok munkám korlátokra a kollegám cserélhetős görgős szalagcsiszolóján oldottuk meg az ilyen áthatásokat.Volt pár csőméretre való görgője aztán csak csere szalagfeszítés és akár szögbe is tudtunk áthatást csinálni.A naggyát flexel megoldottuk a többit csiszoló.Egy beltéri saválló lépcsőkorlátnál a szép hegesztés az egyik disze volt.Ott nem lehetett 5-6mm-ert bevaracskolni.
Látom Rahed Lee jövőjét hogy most egy plazmavágón gondolkozik, mert az megoldaná gondját.
Nem akarnám összebarmolni a hajlított csővázamat. 15 ezerben van csak az anyag, meg a hajlítás. 16 "szögletes lyukat" kellene kivágnom. Ennyi precíz sarokfuratot kifúrni sem semmi. Keresztbe bevágni még menne, de hosszirányba hogyan vágnék ki egy 25-ös négyszögletes lyukat?
Kéretik rendesen megcsinálni a tróglit mert ha a gépet eladod akkor vevő leszek rá.
Nekem is gondolkoznom kellene egy könnyebb, hajlékonyabb awi kábelon mert ami most van egy TBI nehéz mint a dög a vastag gumiborításával.
4méternél hosszabat nem akarok mert az tudod hogy előgázt nem lehet a gépen állítani.Van valami fix másodperc oszt annyi.A maseratistijén már van ilyen állítási funkció.
Háát, elég szopós technika a zártszelvény ívelésére ez a lépcsősfúró.
Kipróbáltam ma délelőtt. Ide egy sokkal combosabb gép kellene, mint ami nekem van. A vége felé vagy megfogta az oszlopost, vagy már füstölt. Egy csatlakozást megcsináltam, de olyan időigényes, hogy valami más technikát kell keresnem, lévén 16 csatlakozási pontom lenne. Azt hiszem felhívom a marósomat és kifaggatom, hogy mennyiért marná ki nekem a szelvény íveket. Ha nem túl súlyos, akkor inkább megcsináltatnám marógépen.
Próbáltam fúrni, flexelni, lyuköszörűvel igazgatni. Mindegyik működik, de anyira nem, hogy nekilássak ennyi csomópontnak.
Az biztos, hogy fasza lesz ez a hegesztőkordé, de már látom, hogy ez a projekt is kezd a szokásos irányba fordulni, vagyis az elképzelt gazdaságos kivitel felejtős. Ezt még el is viselném, csak most már tényleg el kellene oda jutnom, hogy egy gépet ne cseréljek le fél év után. A méretre készített hegesztőkocsival együtt. Erre most jó esélyem van, mert ilyen profi masinám mint a Wig 201-es Ergus, még sohasem volt. Kicsit siratom néha az AC/DC-t, de amit ez a digó nyújt DC vonalon, az sok mindenért kárpótol.
Hanem egy flex awikábelre előbb-utóbb be kell, hogy ruházzak. Vettem ezt a spéci svéd GCE munkakábelt, ami nagyon jó, de olyan sprőd, mintha betonvas végén lenne a 26-os pisztoly. nagy áramokhoz biztosan kell, de az átlag dolgaimhoz elég lenne egy vékonyabb, hajlékonyabb.
Ez nagyon gyere be :-) ahogy Rahed Lee is írja, kedv csináló.Egy ideje gondolkodom egy csőhajlítón de ez nagyon adja magát.A problémád, felvetésed jó irányba indított.
Az én szögletes fúróm a sarokcsiszolóm vágókorongal.Egy darab azonos méretü csövön próbáld ki a zártszelvény méretét kivágni fel vágni bevágni:-)) és hogy kövér legyen a sarkokat kifúrva meg van a zártszelvény rádiusza.Nem tudom hogy vagy bebútorozva szerszámilag, de esetleg egy koronafúró? vagy a nem rég emlegetett szalagcsiszoló megfelelő átmérőbe a zártszelvényhez?
Kicsit más; nemrég "összekalapáltam" egy 4 tonnás hidraulikus prést,30mm- es csappal simán átszakította a 3mm- es bádogot...
Ez nagyon jó! Nem túl termelékeny, de háztájiban elég lenne. Az már látszik, hogy a normálisan működő csőhajlítók elve ugyanez. Kedvet kaptam én is egy ilyent építeni.
A cső 32-es vékonyfalú. 48-ban volt házhoz szállítva. Az átmérő négy-ötszörösére szeretném az íveket venni. Hát végül is így van egy 12T-es hidraulikus emelőm és 6 db klf. méretű 90 fokos öntöttvas pofám, majd ezekkel kezdenem valamit egy jó csőhajlító építésénél.
Szerintem már maga a működési elve nincs jól kitalálva ennek a "gépnek", két ponton feltámaszt és középen egy ponton adja le az erőt így persze, hogy töri azt amit beleteszek.
Érthető az általad készített vázlat és az elkészítése sem nehéz. Közbe én is keresgéltem és ezt találtam. http://www.farmmix.hu/molnarkocsi.html Az általad keresett Tímárszerszám általi is tökéletes. Lehet válogatni és nem is drágák.
Na igen az egy profi nagy teljesítményű gép, és a még egyenes résznél van a feltűző tüskén az a "dudor" ami megegyezik a cső belső átmérővel. Amit linkeltem az a puha réz csövet hajlítja törés nélkül egy ügyesen kitalált egyszerű kis géppel,ami a nagy gép alapjain működik tüske nélkül, de látványosan.
Ott is valami ilyen rendszerű gép üzemelt, ahol én hajlíttattam a 32-es acélcsövemet. Sajnos nem volt alkalmam alaposabban kikérdezni a szakit, mert nagyon rohanós nap volt, de nekem valami acéltüskéről is beszélt. Ez a tüske a cső belső átmérőjével megegyezett, ha jól emlékszem, tehát elvileg bele lehetett dugva a csőbe. De perpillanat nem látom át, hogy miként működött. Majd legközelebb kiderítem.
Ez a csőhajlító nagyon jó a régi vas csöves fűtés hajlításaihoz.Már én is próbálkoztam vékony falu cső hajlítással, nem jött be a homokos sem.Nem rég láttam ezt a megoldást, és nem tűnik bonyolultnak. https://www.youtube.com/watch?v=2h6DH-PxrWw
Fasza kis hajlitó,gondolom jó ára lehetett,milyen vastag az a cső?
Mi annó ismerőssel lehajtottunk pár autóba való bukócsövet 5/4 es vastagfalú csőből,derékszögnél egy kummát nem horpadt meg,üres csővel,mondjuk nekünk kicsit nagyobb rádiusza volt.
Köszi az ötletet nem is rossz. Átgondolandó részemről.
Ózd városában nincs OBI, Praktiker, Let's do It, Raab Karcher egyike sem. Ebben a városban az infrastruktúra fogalmát sem ismerik. Néhány üzlet már így is bezárt és kivonult mert nem volt rá igény. Az okát nem nehéz kitalálni. A legközelebbi OBI Miskolcon és Egerben található. Praktiker szintén Miskolcon van ami csak van.
Nem vagyok szakértője a témának, de szerintem melegítés után vissza lehet edzeni egy újabb melegítéssel és gyors visszahűtéssel. Megvannak ennek a módszerei, paraméterei. De biztosan nem olyan egyszerű, van ismerősöm aki hőkezelésre szakosodott mérnök, erről szól a diplomája.