Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Azért nem szóltam senkinek mert agyban még 20 éves vagyok, akkor meg még mindig ment minden (most is felkaptam arrébb tettem, nem súly ez az 50-60kg XD) csak másnap reggel derül ki az ágyból felkelve hogy nem 20 éves izmok csontok, hanem 43 :-) Igazából az elmúlt 1,5 év ülőmunka tett oda a derekamnak :-(
Korral járó nyűgök :-) (lehet nekem is el kéne kezdeni inni XD)
Műhely berendezés közben jól meghúztam a derekam, 4 napja diclofenac+movalis, meg mokaszin cipő, mert nem tudok lehajolni cipőfűzőt kötni:-)
Oszlopos fúrót (nagy régi Gépszövös) újítottam fel itthon, szétkaptam apróra, mindent lefestettem, bezsíroztam, átvezetékeltem. Mivel METABO itthon a géppark nagy része, ez is olyan színt kapott, meg metabo matricát :-) Na, ezt ketten kellett volna emelni, nem egyedül :-))
Érdemes körülnézni a Metabo weboldalán. Ott is érzékelhető, hogy mostanság más léptékben gondolkoznak, jó eséllyel sikerül visszaszerezni a régi hírnevüket.
Az alfa 185 (meg az iweld is) inverteres hegesztő, csak egy pár nagyon pici tekercs van benne. Nem tudom hogy milyen anyag, de szerintem nem sok jelentősége van.
Ez ugyan egy iweld 165 belülről de az alfa 185 ugyanez:
2009-ben vettem a Metabo W2000-est (230-as) akkor 35-ért. Még ebben nem volt lágy indítás.
El kellett végeznem vele egy nagy melót (csarnok fűtés, meg nagy gépek lebontása, na az amit ott kapott 1-2 hónap alatt ...) és úgy voltam vele hogy csak azon az egy melón megkeresi az árát és még hasznot is hajt, ha másnap bedöglik is már megérte. 3 év ipari garival adták. Még 2 évig jól meg volt nyüstölve, azóta csak itthon használom, de köszöni szépen, azóta sincs kutya baja sem.
Egy dolog nem szimpatikus benne, hogy a szórásvédőt csak imbusszal tudod állítani, a drágábbakon ez megy szerszám nélkül is. (ez mondjuk csak kötözködés, mert évek óta ugyanabban a helyzetben áll)
6 év masszív nyúzás után így néz ki
használat közben:
szerintem (tapasztalat) nyugodtan megveheted a legolcsóbb (WX2000) 230-as metabo-t is, nem fogsz csalódni.
Volt is a körben. Csak amint lejárt a garancia és kellet hozzá 4-5 év múlva cucc egyik kereskedő sem akart vele törődni :(
Amúgy nekem nem iparban lenne használva hanem ha kell vmi nagyobb anyagot vágni. Lehet egy évben 2-3 alkalommal kell de akkor legyen üzembiztos a gép. Ezért nem akarok piacit
Gipszkartonos behajtók meg a fúrók nudlik. :) Egyszerűen semmi.
Igazgatok két brigádot (9 ember) kipróbálták, de a vélemény az, hogy Makitát vagy a Dewaltot nem nyomja le semmiben. Én most Makitát vettem a fiúknak. Hibátlan, nyomják egész nap és kutya baj eddig. Gipszkartonozás.
Anyukám barátja szintén gipszkartonozás, belsőépítészet. Ők se nagyon voltak oda, ott meg is állt az egyik fúró. Hiltit használnak meg Dewaltot, de, ha csere érettek lesznek akkor Makita lesz. Ők sokat nyomják a fúrókalapácsot is és az Makita!
Annak ellenére mondják, hogy nem kell Fein, hogy van egy Multimasterjük is. Na az viszont hibátlan!
Apám is vett egy ilyen multigépet csak Stanleyben, meg sem közelíti a Feint mondjuk árban sem. :) Amúgy is a Stanley gépek is valami agyhalott szüleménye lehet. Kiegészítőkben viszont hibátlan!
Az újabb Metabo gépek gyártását is visszatelepítették Európába. Látszik is a minőségükön, meg a 3 év garancián. Talán a legolcsóbbak még távolkeletiek, de a többség már ismét Németországban készül. Az enyémen asszem három helyen virít a "Made in Germany".
Majdnem örök életű gépek,van pár szerencsétlen konstrukció/pl EVO/de ez a régebbi ez örök!Súlyuk is van,talán nem ok nélkül!És ő még németben gyárt/Fein,Festo,Kress/ nem úgy mint a többi aki a távol keleten!A Hilti is elbújhat mögötte!Bár igaz ez csak 180as de lehet ez is jó az igényekhez!!
Az ügyfélkörömben található fémipari cégek közül jópáran csak Fein szerszámgépeket használnak. Borzasztóan néznek ki, az évek során már minden külső behatás elérte őket, leestek, beáztak, ráléptek stb, de csak mennek és mennek napi 8 órában.