Ugyanis nem a vezérlőről kapcsolod le az áramot, hanem csak a sin egy darabjáról.
Csak a mozdony nem kap digitális vezérlőjelet (és áramot). Amint visszakapcsolod a mozdony alatti sint, a mozdonydekóder újbol veszi a parancsokat és a beállított gyorsulással elindul. De próbáld ki ha nem hiszed. :-))
Azert a szakaszolasokkal (hagyomanyos modon) vezerelt rejtett palyaudvarral lessz egy kis gond ha digi uzem megy rajta:
Amikor bekapcsolod a digi cuccot, akkor az nem fog emlekezni arra hogy a mozdonyok melyik iranyba es mekkora sebesseggel mentek (A vilagitas es hasonlok allapota mindegy) Azaz bekapcsolaskor mozdulatlan marad mindegyik mozdony. Hiaba adod ki a szakaszra a feszultseget, a mozdony addig nem fog elindulni amig a vezerlovel arra nem utasitod (A mozdony szama alapjan, es persze az irany sem mindegy).
Nekem kisse macerasnak tunik az, hogy ha van Pl. 3 komplett szerelvenyem a rejtett palyaudvaron akkor bekapcsolaskor mindegyik szamat es iranyat tudnom kell, es el kell oket inditani a vezerlovel, es csak ezek utan kapcsolgathatom a hagyomanyos vezerleset a palyaudvarnak.
Erre a problemara megoldast jelenthet hogy ha a digitalis vezerlo megtudja jegyezni a kikapcsolas elotti allapotat a rendszernek. De szerintem ezt a ROCO Lokmaus2 nem tudja. LENZ guruk! A LENZ tuja ezt a funkciot ?
Szerintem felejtsd el a Roco InterComm-ot akik látták azok szerint nem egy nagy dobás. Egy az idén megjelent Roco Report-ban volt róla egy cikk, hát nem mondott túl sokat. Szerintem arra, hogy a RR&Co-is kezelni tudja még igencsak várni kell.
Ami azonban érdekes, hogy november végére fog kijönni két Lenz set és mindekettő 100.000 ft alatt lesz. Ebbe inkább érdemesebb beruháznod.
Kereskedok: En mar sokat lazadtam, hogy az arak igy meg ugy, de ez van. Tudomasul kell vennunk, hogy ennyi az ar, es kesz. Ennyibol tudja a kereskedo a koltsegeit fedezni. Es kesz.
Azert lehet venni, hogy a kereskedok lesik a kuncsaftok kivansagat, mindig van valami akcio. Nezzetek be csak egy modellboltba. Valami mindig akcios. Ki kell varni, ez a hobbi nem arrol szol, hogy mint az OBB, hirtelen beszerzek 300 taurust.
A mennyiseg problema : Hat igen, anno egy kulfoldi kiallitason (Lipcse) beszelgettem gyartokkal. A lenyeg az, hogy mas az ar 1 db, 5 db, 10 db cucc vasarlasakor. Kesz, ez van.
Amig mi modellezok nem tudunk piacot teremteni, hogy adott modellbol 20 darabot bevallalhasson a kereskedo (es Nem a Fuggerth Szilire, meg a kurrens Taurus modellekre gondolok), addig ennyiert kapja. Olcsobban nem adhatja, mert akkor veszteseges lesz. Pl a DB 101-bol, vagy egy Re460-bol mikor lehet 20 darabot eladni? Sajna, ha azt saccolom, hogy egy ev is keves hozza, akkor kozel vagyok a megoldashoz.
Az meg hogy egyik kereskedo olcsobb, dragabb, hat ez van. Velemenyt nem merek mar irni, mert Marez leerveli a hajamat :-) Lenyeg, nyugodjunk bele, ennyibe kerul. Legalabb mi modellezok tartsunk ossze.... Mondjuk annyit tehetunk, hogy szolunk egymasnak, hogy skacok, itt most ocsoer' adnak valamit.
Ja, ha mar osszetartas: Nem volt idom szervezni a digi osszeroffenest a hetvegen. A most kovetkezo hetvegere szervezzunk azert valami potlo jellegu dolgot?
Most a kereskedokhoz fordulnek kerdessel: kiveseztem a Roco Lokmouse2 hardvert, elolvasgattam a Lenz szabvanyokat. Ezek alapjan azt a kovetkeztetest vontam le, hogy egy-ket hibat leszamitva, jo kis kutyu. Kivancsi volnek, hogy a Roco rs232 illesztoje mikorra er az orszagba (ar is jol jonne), mert ha azt tudja, amit elvarok tole, egy okos progival sok minden kihozhato belole. Szoval arra volnek kivancsi, mikortol lehet a boltba sorbaallni erte, mert lehet hogy a segitsegevel ki lehet tolnom a SET01 vasarlast egy idore...
Sziasztok!
simico-nak teljesen igaza van!
Azért mert a vonatokat digitálisan vezérled, attól még a hagyományos mechanikus kapcsolások teljesen jól működnek. És ha ez egy rejtett pályaudvar (vagyis úgy sem látja senki)akkor ki a fenét érdekel ha a szerelvény vészfékezéssel áll meg egy szakaszolásnál és elalszik a lámpája. Így Bicsinek már csak azt a pár dekóder árát kell kiizzadnia. :-))
Bicsi, akkor most végletekig leegyszerüsítve és kicsit durván megfogalmazva: a rejtett pályaudvart (majdnem) úgyanúgy csináld meg, mintha analóg lenne a pálya. Nem kell digitálisan semmit sem kiolvasni, stb, egyszerüen sz@rsz a digi vezérlésre! Úgyanúgy szakaszolgatsz, reléket meg anyámkínját beépítesz az automatikus vezérléshez, stb. Egyetlen dolog, amiben el fog térni az analógtól: a sínszálakban nem lehet (pontosabban nincs értelme) megcserélni a pólusokat, mert digitális üzemnél ennek nincs jelentösége. A huroknál (ha van) meg a megfelelö digitális hurokvackot kell beépíteni.
Hogy még egyértelmübb legyen: nálam is a rejtett megkerülövágányok úgyanúgy szakaszolva vannak, mint analóg üzemben. A 600 Ft-os Piko "kapcsolópulton" egyszerüen lekapcsolom azt a vágányt, amelyiken meg akarom állítani a robogó vonatot és mivel nem fog egyáltalán áramot kapni, ezért megáll. Ha újra el akarom indítani, akkor visszakapcsolom és mivel újra áramot kap, szépen (a dekóderben beállított késleltetéssel) elindul. Automatika esetén a hülye simico helyett egy relé vagy akármilyen bizbasz fogja kapcsolgatni a szakaszolt vágányrészt. Mindehhez semmilyen digitális kütyüre nincs szükség, kell hozzá pár méter kábel, szakaszoló papucs (vagy fürész) és árambevezetö papucs (vagy forrasztópáka), na meg 600Ft-os Piko kapcsolópult (vagy mindenféle elektronikus hókuszpókusz). Na, remélem most már tényleg minden vili :)
Szerintem olcsóbb és egyszerübb, ha bontóból (vagy ismeröstöl) összedobsz egy "minimál pc"-t a terepasztalhoz és akkor nem gond az ISA kártya sem. 30-40eFt-ból (vagy még olcsóbban) össze lehet rakni egy K5-ös vagy PI-es gépet.
A dekóder a Modell és Hobby-nál még mindig 6990,- Ft :)
En meg csak most kezdem a digitalis elet rejtelmeit felfedezni, ezert lesz nehany egyszerubb kerdesem.
1. Nekem egy Roco indulo keszletem van. Szeretnem PC-vel osszekotni (RR&Co), de a katalogusokban szereplo Roco InterComm (10785)beszerzese remenytelen. Ossze lehet-e esetleg kotni egy LI100-al??? Ha igen, akkor kell-e meg hozza valami?
2. Megcsinaltam 'Facsiga' I/O vezérlőjét, ami megy is szépen. A problémám, hogy 8255-os vezerlot csak ISA slotost kaptam az Urban elektronikaban. Ez 7.500-ert OK. A listan olvasott cimen (cobracontrol) viszont kicsit huzosnak talalom a 119.000 Ft-os netto arat meg ha 96 portos is. Tud-e valaki normalisabb beszerzesi forrast? (A net tele van taiwani gyartok ilyen termekeivel, csak magyar forgalmazot nem talalok).
simico
>A rejtett pályaudvart ugyanúgy megcsinálhatod szakaszolással és a szükséges elektromos bizbaszokkal, mintha analóg lenne a pálya (így ugyan adsz egy pofont a digitális vezérlésnek, de nagyságrendekkel olcsóbb, mint méregdrága "vackok" beszerzésével). Sztem rejtett pályaudvarban az analóg nyerőbb lenne. Nekem ránézésre nem tűnik könnyebben kezelhetőnek, ha digitálisan mozdonycím alapján kell vonatot váltanom olyan helyen, ahol nem is látom őket. Igaz, én ezt erősen automatizálni szeretném, és nem fejben tartani, hogy mi ment be, és minek kell kijönnie. Két rejtett pu.-s felépítsé esetén ez nem is megolható a gyakorlatban.
Ahogy nézem, megpróbálkozom a vegyes vezérléssel, egy LT100 kéne a dologhoz. Asszem, számomra kölség és egyéb oldalakról ez lesz a megoldás.
A Marklinnél a mennyiség alapú a kereskedőnek adott kedvezmény mértéke, tehát minnél többet adott már el annál nagyobb a következő évre adható kedvezmény illetve függ a beválalt eladandó mennyiségtől is. Sajnos itt is az árukapcsolás elve érvényesül tehát, hogy az eladhatóra is legyen mennyiségi kedvezményed az eladhatatlan termékeket is árulnod kell és teljesítened a kvótát. Szóval nem egyszerű.
Az RR&Co most letölthető 4.5 B4 verziója csak 30 napig menti a munkát.
Én jó sokat csináltam a 30 nap alatt, és most kenhetem a hajamra mert a régebbi B2 verz. nem eszi meg ezt. Ha tudjátok a régit használjátok mert az csak 15 percenként szól bele az életünkbe. A nem regisztrált változatokról van persze szó. Martisz írta régebben a 200 júros reg.-et, de az meg nem az én pénztárcámnak való.
BT.
Bár én nem vagyok guru és így látatlanba elég nehéz bármit mondani, de van "középút" a drága LVZXYDZS dobozok és a totál analóg között. Ha nem akarsz túl sok automatizmust, akkor a mozdonyok vezérlésére szvsz elég a Roco digi készlete +1-2 egérrel a gyerekeknek (így nem vesznek össze a vezérlön :), a kitéröket, jelzöket, stb, meg a "szokásos" analóg módon vezérled.
Én így építgetem az asztalt; csak a mozdonyok vannak digitálisan vezérelve, a kitérök és az alagútban levö rejtett megkerülövágányok rendes analóg "kapcsolópulttal" vannak vezérelve. A rejtett pályaudvart ugyanúgy megcsinálhatod szakaszolással és a szükséges elektromos bizbaszokkal, mintha analóg lenne a pálya (így ugyan adsz egy pofont a digitális vezérlésnek, de nagyságrendekkel olcsóbb, mint méregdrága "vackok" beszerzésével). Így a rejtett pu kivételével sehol sem kell szakaszolgatni (kivéve ha nagy a pálya/sok vonat megy egszerre és ezért nem elég egy erösítö+trafó), tehát kevesebb macera, kevesebb kábelezés, kevesebb hibalehetöség, élethübb és szvsz "szórakoztatóbb" vasutazás. És pc sem kell hozzá :)
Szia! NEM VITAINDÍTÓNAK (kár lenne ilyennel terhelni a fórumot), de a magas ár relatív. Nézz körül: ha a többszázezres Lenz cuccok nem drágák, akkor a Maerklin miért lenne az (de meg is fordíthatod a dolgot, ha a Maerklin drága, akkor a Lenz miért nem az)? Egyébként nézd meg, hogy mennyiböl jön ki egy akármilyen mozdony hanggal (gözmozdonynál +füstölövel): kb ugyanannyi lesz (esetleg drágább), mint az ezt alapból tudó Maerklin mozdony (fém házzal). TEE erröl tudna mesélni :)
Mindezt annak ellenére mondom, hogy se "Maerklines", se "Lenzes" nem vagyok, mert nekem egyikre sincs pénzem (marad a Roco DCC és abszolút kézi vezérlés, úgyis mindent én akarok állítgatni :)
Bocs ha nem voltam egyértelmű nem a Magyar kereskedőkre vonatkozott hanem a gyártóra a maerklin cég hozza kényelmetlen helyzetbe a képiselőitt./magas ár miatt./
PC nem szükésgszerű, de egy csomó mindent meg tudsz csinálni vele amit csak a hw-el nem. Köszi.
Ez nálam sajnos elvi kérdés, lehet hogy hülyén hangzik, de munka után a hobbimban egyszerűen nem akarok PC monitort látni:)