Kiegészítésül: az ipar adalékként, vagy összetevőként valóban használja pl. a sütőporhoz is, de ilyen alapon bármit lehetne mondani, hogy használjuk a konyhában, még a legextrémebb dolgokat is... Még egyszer elnézést!
Provokáció volt, tudtam, hogy hülyeséget beszélsz és honnan veszed, nem tehetsz róla. Csak autentikus forrásból, főleg, ha nem értesz hozzá! A "Culinaris" már csak ilyen... Amiről ott is szó van, az nem más, mint a borkősav... :)))))))))))))) Jobbulást!
Természetes térfogatnövelő. Adjunk 2 rész borkőhöz 1 rész szódabikarbonát és sütőport kapunk. A borkő természetes - szőlőből és néhány más, savas, fanyar gyümölcsből kivont - fehér , por állagú, elsősorban a sütőpor komponenseként, sütéshez és főzéshez használjuk, természetes térfogat-, és stabilitásnövelő. Tojásfehérjéhez is adhatjuk, valamint cukorral, cukormázzal való elegyítése krémesebb textúrát eredményez, mert megakadályozza a cukor kristályosodását.
Én nem dunsztolom. A bolti kapros tartósítószerrel csinálom lustaság okán. Nem kell hőkezelni, csak ráöntöm a lehűtött levet az uborkára/paprikára/zöld paradicsomra/stb. Üveg lezár, oszt kész. Eddig tetszett a családnak.
Általában semmit nem bonyolítok. Vagy hőkezelek, vagy tartósítót használok. A kettőt együtt minek? Paradicsomlé pl. hőkezelve, lekvárok egy része nyersen tartósítva, másik része dunsztolva, de akkor nincs tartósító. Befőttek dunsztolva, savanyúság tartósítva.
Néha persze előfordul baleset 1-1 üveggel, ezt nem lehet kizárni. Pár hétig szemmel tartom az üvegeket. Ami addig nem adta meg magát, az már nem is fogja. Idén még nem volt semmi nemkívánatos esemény.
persze, hogy aggódunk a cékládért, nagyon rossz érzés az, amikor a rengeteg munka füstbe megy, de biztosan jó lesz, és persze aggódunk a saját cuccainkért is
a fóliád elég nagy térfogatú, hogy ne érje azonnal kedvezőtlenül a hideg, ha kibírja decemberig az remek
Komolyra fordítva kíváncsi vagyok , hogy sikerül-e hosszú időre megóvnom a pinpotól.
Időnként írok majd róla....elvégre 11 kilóról van szó.
Más: 16. napja ugyan az a reggelim :
nagy lábosba 3-4 félfőre vágott hagyma + 7-8-9 színes jó érett vastaghusú és egy csípős paprika + 2 paradicsom ledinsztelve fedő alatt aztán rá vagy 12 tojást.
Ez úgy 3-4 napig kitart. Sütöm hozzá a krumplis kenyeremet -amit már mutattam-
nem bírom megunni. Ha bezár a fóliám akkor úgy is vége a jó létnek.
Általában december első napjaiig kitart a fólia.Bár volt rá példa, hogy egy-egy faggyal fenyegető éjszakára kiraktam a kis ventilátort és ment pár órát ...néhány forintért persze csak az idén a 6 méteres fóliából 9 méteres lett és lehet, hogy nem elég a technika.
Szép lett a végén a Bogyiszlóid is, miután kiheverte a tavaszi megrázkódtatást, de szegény mire jobban termett volna, ősz lett. Kellemes, egyenletesen csípős, vastaghúsú lett. Hagytam belőle magnak annyit, hogy jövőre már nem csak kóstolónak lesz. :)
főztem én már meg uborkát, hát nem volt jó, ment a komposztba
inkább legyen rosszabb íze, de ropogós, szerintem, sajnos nálam sem kőkemények, de mivel több adagot készítettem, ahogy te is remélem nem egyformák, sem ízre, sem állagra
Nálam meg kicsit puha a próbaképpen felbontott csemege ubi, nem figyeltem eléggé a dunsztolásra. Remélem nem mind - üvegenként készült Zsebi receptje szerint. Az íze nagyon finom.
Finom volt:) Magja nélkül frissen ettük, lecsóba is került, kimondottan erős savanyúságba is. Már felszámoltam az ágyást, helye spenótnak kellett, a pirosakat összedaráltam a cseresznyepaprikával.
mondjuk az említett zöldségtárolóról mesélhetnél egy kicsit többet, a kénszalag az rendben van, de hogyan néz ki a tároló?
2.
nem szeretném ragozni a borkő témáját tovább, nyilván a borkősavra gondoltam ( és azt használok is), a másik dolog, hogy a konyhában igaz nem befőzéshez, de használatos a borkő
de mindegy is, a fiam geológusnak tanul majd kifaggatom róla :)
egyébként meg a lényeg, hogy a Tintus céklája ne romoljon meg
én a csalamádétól félek picit, ezt írtam is, így azt kezdtem el fogyasztani először , eladni is, eddig mondjuk minden rendben van
a cékla az hőkezelt, a leendő vevők letesztelték, ízlik
csemege ubit én teszteltem, nem vagyok elégedett, kicsit sok benne a fűszer, de már mindegy, majd jövőre változtatunk a recepten
A borkövet konkrétan semmire sem használjuk. (Mármint a konyhában.)
A borkősavat leginkább a citromsav kiváltására használjuk, megjegyzendő, hogy pl. szörpök aromájának élénkítésére inkább a citromsav ajánlott, míg pl. a hámozott gyümölcsöt barnulásának a ,megakadályozására a borkősavas víz is tökéletes. (Kicsit más az ízük.)
A borkén elsősorban gombaölő szer, némi baktericid hatással megfejelve. Kifejezetten tartósítószerként használják, különféle erjedést okozó gombák ellen. Ezért tett TINTUS a pimpósodás ellen borként az uborkába és a céklába.
Csakhogy még árnyaltabb legyen a kép: ha időben eszembe jut, akkor betárolás előtt a zöldségtárolónkban el szoktam égetni egy marék kénszalagot, mert a keletkező kén-dioxid gáz erős gombaölőszer. A boroshordókban is kénszalagot égetnek, mielőtt feltöltik őket.
Milyen lett a világoszöld paprika, aminek a magját küldtem? Nálam piszok erős az idén, ezért alig fogyott, ráadásul volt annyi más, hogy savanyúságnak sem tettem el eddig belőle. Keveset ültettem az idén, de azok tele vannak még most is pirosra érett egészséges paprikákkal. Töröm a fejem - a bőség zavarában, hogy mi legyen velük. :)
Pocsék egy idő lett mára, több, mint 40 mm eső esett, a szél összedöntött mindent, de a szegény sokat szenvedett paprikáim még nagyszerűen tartják magukat. Tegnap - ijedtemben az időjóslattól - még leszedtem három üveg savanyúságnak valót vegyesen, a romosakat két adag sült paprikának tojással reggelire, s egy szép adagot - főleg csípőset - a napi reggelikhez. Még maradt is annyi, hogy kitart, amíg a fagy el nem viszi... (Nagyon élvezem; ilyen még nem volt, mert általában október elején mindig volt annyi fagy, hogy tönkretette.)
Csak azért, mert sokan próbálnak tájékozódni innen is... Nem szerencsés a fogalmakat, s főleg a felhasználási lehetőségeket vaktában, pongyolán keverni; egyebek mellett van borkő, borkősav, borkén:
A borkő (latinul tartar) a boroshordókon és borosdugókon kiváló, főként kálium-hidrogén-tartarát kristályokból álló képződmény. Kr. u. 800 körül ebből izolálták a borkősavat.
A borkősav (INN: tartaric acid) (régebben szőlősavnak is hívták) szerves sav, szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson fehér kristályokat alkot. A dikarbonsavak közé tartozik, a molekulája emellett két hidroxilcsoportot is tartalmaz. A borostyánkősav dihidroxiszármazékának tekinthető. Savmaradékának neve tartarát (régebben uvát). Sokféle növényben előfordul, különösen a szőlőben és a tamarinduszban (Tamarindus indica), továbbá egyike a borokban megtalálható legfontosabb savaknak. Élelmiszer-adalékként is használják mint savanyúságot szabályozó szert és antioxidánst.
A kálium-metabiszulfit (E224) egy fehér színű, kén szagú, kristályos por, melyet antioxidánsként, sterilizálásra, valamint élelmiszer adalékként tartósításra használnak. Kémiailag közel áll a nátrium-metabiszulfithoz, és egymás helyettesítésére is szokták őket használni. Általában a kálium-metabiszulfitot alkalmazzák, mert nem származik belőle nátrium-klorid, vagy más néven étkezési só. Borkénnek is nevezik.
Én szombaton hazamegyek, és az idén nem szándékozom már jönni. A Cannákat sajnáltam, de fölszedtem, már csak 1-2 kósza virág volt rajtuk, nem hiszem, hogy sokat számítana az az 1-2 szeles-esös nap. ami még hátra lett volna nekik. Nekem a daturákból csak nagyon kevés kelt, de sokkal több nem is fért volna. Azok még nagyon szépek, teljes virágzásban, kint is hagytam öket. Az egynyári daturát nekem még nem sikerült teleltetnem. A liláról két magtokot is gyüjtöttem; akkor szedtem le, mikor fölrepedtek, a sárgán van egy nagy, ami remélem beérik. Több meg nem kell. A Physalisok az üvegházban rettenetes növényszörnyetegek lettek; kidagadtak az ablakon és az üveg résein is; visszavágtam öket, aztán ameddig bírják ott maradhatnak. De az üvegház sajnos nem fagymentes. Nagyobb baj, hogy a Kaliforniai paprikák is ott vannak még; teljes virágzásban. Januárban vetettem, nem tudom mikor kellett volna.
Articsókám van, 1 db, már 3 éves, tavaly virágzott, de olyan szép volt, hogy nem volt kedvem megenni. A cékla kint maradt, a többi zöldséget fölszedtem; ideje is volt, a répa erösen kukacosodott, a karalábé meg már csak fásodott volna. Az üvegházba vetettem kétféle salátát és dugtam hagymát; ezek az idén se nöttek meg; nagyobb dughagymaméretüek maradtak. Valaki tudja, hogy miért?
Én is téliesítek folyamatosan, majd a veteményesben beszámolok róla. Kiszedtem az utolsó zöldbabot, lett is belőle jó kis rakott zöldbab, meg jutott a fagyasztóba is.
Nekem még nem is áll szándékomban téliesíteni. Egyszerűen nincs még itt az ideje. Még szüretelem a paprikát, céklát pl. Nem szoktam mindent egyszerre, mert a növények nem egyformán fagytűrők. Nomeg erősen remélem, hogy nem lesznek még fagyok. Nincs még kész az "üvegház", előbb azt kell befejezni.
A daturákról jut eszembe. Köszönöm szépen a tavaszi magokat. Mind egy szálig kikelt, és nagyon, nagyon szépek lettek. Már vannak magtokok, de abban már nem vagyok biztos, hogy lesz idejük beérni a magoknak. Megpróbálok pár növényt kiteleltetni. Te hogy szoktad? Felásod, és fagymentes helyre viszed?
Van idén articsókám. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. Fogalmam nincs, hogy csírtaképes-e, még sosem volt ilyen növényem. Felhasználási módját sem tudom, majd jövőre, ha sikerül esetleg szaporítani, kipróbálom a konyhában is.
??????????????????????????????? Nálam még érik a paprika, a kannák még teljes pompájukban, virágzik a datura, érik még eper, a banánok még elvannak kint, az összes trópusi növényem kint van. Batáták pl. még a földben. Biztos, hogy egy országban élünk?