Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2564

ha Te ettől jobban érzed magad a te dolgod...nem lehet könnyű életed

Előzmény: h.apci (2563)
h.apci Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2563

Kiegészítésül: az ipar adalékként, vagy összetevőként valóban használja pl. a sütőporhoz is, de ilyen alapon bármit lehetne mondani, hogy használjuk a konyhában, még a legextrémebb dolgokat is... Még egyszer elnézést!

Előzmény: h.apci (2562)
h.apci Creative Commons License 2014.10.23 -1 0 2562

:))))))))))))))))))))))

 

Provokáció volt, tudtam, hogy hülyeséget beszélsz és honnan veszed, nem tehetsz róla. Csak autentikus forrásból, főleg, ha nem értesz hozzá! A "Culinaris" már csak ilyen... Amiről ott is szó van, az nem más, mint a borkősav... :)))))))))))))) Jobbulást!

Elnézésed kérem a szívatásért! :(

Előzmény: Törölt nick (2561)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2561

na nem ennyire erős :)

Természetes térfogatnövelő. Adjunk 2 rész borkőhöz 1 rész szódabikarbonát és sütőport kapunk. A borkő természetes - szőlőből és néhány más, savas, fanyar gyümölcsből kivont - fehér , por állagú, elsősorban a sütőpor komponenseként, sütéshez és főzéshez használjuk, természetes térfogat-, és stabilitásnövelő. Tojásfehérjéhez is adhatjuk, valamint cukorral, cukormázzal való elegyítése krémesebb textúrát eredményez, mert megakadályozza a cukor kristályosodását.

na ennyi:)

Előzmény: h.apci (2560)
h.apci Creative Commons License 2014.10.23 -1 0 2560

"...a másik dolog, hogy a konyhában igaz nem befőzéshez, de használatos a borkő..."

 

Ne feszítsd tovább a húrt! Kíváncsivá teszel... ...talán úgy, mint a vízkő? :(

Előzmény: Törölt nick (2551)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2559

Ja, kivétel a nyersen darált kápia paprika. Azt csak sóval tartósítom, és kész. 

Előzmény: gomba2008 (2558)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2558

Én nem dunsztolom. A bolti kapros tartósítószerrel csinálom lustaság okán. Nem kell hőkezelni, csak ráöntöm a lehűtött levet az uborkára/paprikára/zöld paradicsomra/stb. Üveg lezár, oszt kész. Eddig tetszett a családnak. 

Általában semmit nem bonyolítok. Vagy hőkezelek, vagy tartósítót használok. A kettőt együtt minek? Paradicsomlé pl. hőkezelve, lekvárok egy része nyersen tartósítva, másik része dunsztolva, de akkor nincs tartósító. Befőttek dunsztolva, savanyúság tartósítva. 

Néha persze előfordul baleset 1-1 üveggel, ezt nem lehet kizárni. Pár hétig szemmel tartom az üvegeket. Ami addig nem adta meg magát, az már nem is fogja. Idén még nem volt semmi nemkívánatos esemény. 

Előzmény: Mariska néni (2553)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2557

persze, hogy aggódunk a cékládért, nagyon rossz érzés az, amikor a rengeteg munka füstbe megy, de biztosan jó lesz, és persze aggódunk a saját cuccainkért is

a fóliád elég nagy térfogatú, hogy ne érje azonnal kedvezőtlenül a hideg, ha kibírja decemberig az remek

Előzmény: TINTUS (2556)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2556

Köszönöm, hogy aggódtok a céklámért :))))

 

Komolyra fordítva kíváncsi vagyok , hogy sikerül-e hosszú időre megóvnom a pinpotól.

 

Időnként írok majd róla....elvégre 11 kilóról van szó.

 

Más:  16. napja ugyan az a reggelim :

 

nagy lábosba 3-4 félfőre vágott hagyma + 7-8-9 színes jó érett vastaghusú és egy csípős paprika + 2 paradicsom ledinsztelve fedő alatt  aztán rá vagy 12 tojást.

 

Ez úgy 3-4 napig kitart.  Sütöm hozzá a krumplis kenyeremet -amit már mutattam- 

nem bírom megunni.    Ha bezár a fóliám akkor úgy is vége a jó létnek.

 

Általában december első napjaiig kitart a fólia.Bár volt rá példa, hogy egy-egy faggyal fenyegető éjszakára kiraktam a kis ventilátort és ment pár órát ...néhány forintért persze  csak az idén a 6 méteres fóliából 9 méteres lett és lehet, hogy nem elég a technika.

h.apci Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2555

Szép lett a végén a Bogyiszlóid is, miután kiheverte a tavaszi megrázkódtatást, de szegény mire jobban termett volna, ősz lett. Kellemes, egyenletesen csípős, vastaghúsú lett. Hagytam belőle magnak annyit, hogy jövőre már nem csak kóstolónak lesz. :)

Előzmény: Mariska néni (2552)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2554

ne is mondd, ez egy külön téma

főztem én már meg uborkát, hát nem volt jó, ment a komposztba

inkább legyen rosszabb íze, de ropogós, szerintem, sajnos nálam sem kőkemények, de mivel több adagot készítettem, ahogy te is remélem nem egyformák, sem ízre, sem állagra

nos ez idővel kiderül

Előzmény: Mariska néni (2553)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2553

Nálam meg kicsit puha a próbaképpen felbontott csemege ubi, nem figyeltem eléggé a dunsztolásra. Remélem nem mind - üvegenként készült Zsebi receptje szerint. Az íze nagyon finom.

Előzmény: Törölt nick (2551)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2552

Finom volt:) Magja nélkül frissen ettük, lecsóba is került, kimondottan erős savanyúságba is. Már felszámoltam az ágyást, helye spenótnak kellett, a pirosakat összedaráltam a cseresznyepaprikával.

Előzmény: h.apci (2547)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2551

1.

mondjuk az említett zöldségtárolóról mesélhetnél egy kicsit többet, a kénszalag az rendben van, de hogyan néz ki a tároló?

 

2.

nem szeretném ragozni a borkő témáját tovább, nyilván a borkősavra gondoltam ( és azt használok is), a másik dolog, hogy a konyhában igaz nem befőzéshez, de használatos a borkő

 

de mindegy is, a fiam geológusnak tanul majd kifaggatom róla :)

 

egyébként meg a lényeg, hogy a Tintus céklája ne romoljon meg

 

én a csalamádétól félek picit, ezt írtam is, így azt kezdtem el fogyasztani először , eladni is, eddig mondjuk minden rendben van

a cékla az hőkezelt, a leendő vevők letesztelték, ízlik

csemege ubit én teszteltem, nem vagyok elégedett, kicsit sok benne a fűszer, de már mindegy, majd jövőre változtatunk a recepten

 

Előzmény: neduddgi(én) (2548)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2550

:o))

Az élelmiszeripai vegyészetből tartott felzárkóztató szaktanfolyamot eredményesnek minősítem.

Mint gyakorlat vezető, a tiszteletdíj egyharmadára tartok igényt, téged, mint szakoktatót, kétharmad illet meg.

:o)))

Előzmény: h.apci (2549)
h.apci Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2549

"Éééés akkor tegyük hozzá a gyakorlatot:

A borkövet konkrétan semmire sem használjuk. (Mármint a konyhában.)..."

 

Hát ez az... :))))))))))))) Jó tudni... (mondta Pelikán elvtárs). :)

Előzmény: neduddgi(én) (2548)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2548

Éééés akkor tegyük hozzá a gyakorlatot:

A borkövet konkrétan semmire sem használjuk. (Mármint a konyhában.)

A borkősavat leginkább a citromsav kiváltására használjuk, megjegyzendő, hogy pl. szörpök aromájának élénkítésére inkább a citromsav ajánlott, míg pl. a hámozott gyümölcsöt barnulásának a ,megakadályozására a borkősavas víz is tökéletes. (Kicsit más az ízük.)

A borkén elsősorban gombaölő szer, némi baktericid hatással megfejelve. Kifejezetten tartósítószerként használják, különféle erjedést okozó gombák ellen. Ezért tett TINTUS a pimpósodás ellen borként az uborkába és a céklába.

 

Csakhogy még árnyaltabb legyen a kép: ha időben eszembe jut, akkor betárolás előtt a zöldségtárolónkban el szoktam égetni egy marék kénszalagot, mert a keletkező kén-dioxid gáz erős gombaölőszer. A boroshordókban is kénszalagot égetnek, mielőtt feltöltik őket.

Előzmény: h.apci (2545)
h.apci Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2547

Milyen lett a világoszöld paprika, aminek a magját küldtem? Nálam piszok erős az idén, ezért alig fogyott, ráadásul volt annyi más, hogy savanyúságnak sem tettem el eddig belőle. Keveset ültettem az idén, de azok tele vannak még most is pirosra érett egészséges paprikákkal. Töröm a fejem - a bőség zavarában, hogy mi legyen velük. :)

Előzmény: Mariska néni (2541)
h.apci Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2546

Pocsék egy idő lett mára, több, mint 40 mm eső esett, a szél összedöntött mindent, de a szegény sokat szenvedett paprikáim még nagyszerűen tartják magukat. Tegnap - ijedtemben az időjóslattól -  még leszedtem három üveg savanyúságnak valót vegyesen, a romosakat két adag sült paprikának tojással reggelire, s egy szép adagot - főleg csípőset - a napi reggelikhez. Még maradt is annyi, hogy kitart, amíg a fagy el nem viszi... (Nagyon élvezem; ilyen még nem volt, mert általában október elején mindig volt annyi fagy, hogy tönkretette.)

h.apci Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2545

Csak azért, mert sokan próbálnak tájékozódni innen is... Nem szerencsés a fogalmakat, s főleg a felhasználási lehetőségeket vaktában, pongyolán keverni; egyebek mellett van borkő, borkősav, borkén:

 

A borkő (latinul tartar) a boroshordókon és borosdugókon kiváló, főként kálium-hidrogén-tartarát kristályokból álló képződmény. Kr. u. 800 körül ebből izolálták a borkősavat.

 

A borkősav (INN: tartaric acid) (régebben szőlősavnak is hívták) szerves sav, szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson fehér kristályokat alkot. A dikarbonsavak közé tartozik, a molekulája emellett két hidroxilcsoportot is tartalmaz. A borostyánkősav dihidroxiszármazékának tekinthető. Savmaradékának neve tartarát (régebben uvát). Sokféle növényben előfordul, különösen a szőlőben és a tamarinduszban (Tamarindus indica), továbbá egyike a borokban megtalálható legfontosabb savaknak. Élelmiszer-adalékként is használják mint savanyúságot szabályozó szert és antioxidánst.

 

A kálium-metabiszulfit (E224) egy fehér színű, kén szagú, kristályos por, melyet antioxidánsként, sterilizálásra, valamint élelmiszer adalékként tartósításra használnak. Kémiailag közel áll a nátrium-metabiszulfithoz, és egymás helyettesítésére is szokták őket használni. Általában a kálium-metabiszulfitot alkalmazzák, mert nem származik belőle nátrium-klorid, vagy más néven étkezési só. Borkénnek is nevezik.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bork%C5%91sav

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium-metabiszulfit

 

Előzmény: h.apci (2538)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2544

Lehet hogy fagyot kaptak?  A hagyma kibírja, de utána már csak zöldhagymának való. 

Articsókát hogy szoktad? Kint hagyod, vagy telelteted? 

Előzmény: taormina001 (2542)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2543

Na ez még a másik. A karósbabot egyszer már megszedtem, de kb. fele még rajtamaradt, hogy legyen ültetni jövőre. 

Előzmény: Mariska néni (2541)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2542

Én szombaton hazamegyek, és az idén nem szándékozom már jönni. A Cannákat sajnáltam, de fölszedtem, már csak 1-2 kósza virág volt rajtuk, nem hiszem, hogy sokat számítana az az 1-2 szeles-esös nap. ami még hátra lett volna nekik. Nekem a daturákból csak nagyon kevés kelt, de sokkal több nem is fért volna. Azok még nagyon szépek, teljes virágzásban, kint is hagytam öket. Az egynyári daturát nekem még nem sikerült teleltetnem. A liláról két magtokot is gyüjtöttem; akkor szedtem le, mikor fölrepedtek, a sárgán van egy nagy, ami remélem beérik. Több meg nem kell. A Physalisok az üvegházban rettenetes növényszörnyetegek lettek; kidagadtak az ablakon és az üveg résein is; visszavágtam öket, aztán ameddig bírják ott maradhatnak. De az üvegház sajnos nem fagymentes. Nagyobb baj, hogy a Kaliforniai paprikák is ott vannak még; teljes virágzásban. Januárban vetettem, nem tudom mikor kellett volna.

Articsókám van, 1 db, már 3 éves, tavaly virágzott, de olyan szép volt, hogy nem volt kedvem megenni. A cékla kint maradt, a többi zöldséget fölszedtem; ideje is volt, a répa erösen kukacosodott, a karalábé meg már csak fásodott volna. Az üvegházba vetettem kétféle salátát és dugtam hagymát; ezek az idén se nöttek meg; nagyobb dughagymaméretüek maradtak. Valaki tudja, hogy miért?

Előzmény: gomba2008 (2540)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2541

Én is téliesítek folyamatosan, majd a veteményesben beszámolok róla. Kiszedtem az utolsó zöldbabot, lett is belőle jó kis rakott zöldbab, meg jutott a fagyasztóba is.

Előzmény: gomba2008 (2540)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2540

Nekem még nem is áll szándékomban téliesíteni. Egyszerűen nincs még itt az ideje. Még szüretelem a paprikát, céklát pl. Nem szoktam mindent egyszerre, mert a növények nem egyformán fagytűrők. Nomeg erősen remélem, hogy nem lesznek még fagyok. Nincs még kész az "üvegház", előbb azt kell befejezni. 

A daturákról jut eszembe. Köszönöm szépen a tavaszi magokat. Mind egy szálig kikelt, és nagyon, nagyon szépek lettek. Már vannak magtokok, de abban már nem vagyok biztos, hogy lesz idejük beérni a magoknak. Megpróbálok pár növényt kiteleltetni. Te hogy szoktad? Felásod, és fagymentes helyre viszed?

Van idén articsókám. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. Fogalmam nincs, hogy csírtaképes-e, még sosem volt ilyen növényem. Felhasználási módját sem tudom, majd jövőre, ha sikerül esetleg szaporítani, kipróbálom a konyhában is. 

 

Előzmény: taormina001 (2539)
taormina001 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2539

Még néhány óra munka, és én is kkész vagyok idénre. 10 nap kb. éjjel-nappali müszak...

De az egynyári Daturák nálam is kint maradtak, tele bimbóval.

Előzmény: gomba2008 (2537)
h.apci Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2538

Jól tudod, tényleg van, de nem ez volt a téma...

Előzmény: Törölt nick (2536)
gomba2008 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2537

"A kert már rendben van, várja a telet."

 

??????????????????????????????? Nálam még érik a paprika, a kannák még teljes pompájukban, virágzik a datura, érik még eper, a banánok még elvannak kint, az összes trópusi növényem kint van. Batáták pl. még a földben.  Biztos, hogy egy országban élünk?

Előzmény: zsebi41 (2523)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2536

van borkő és borkén is, de lehet tévedek

Előzmény: h.apci (2535)
h.apci Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2535

Ez itt nem telefon... Borkén! :(

Előzmény: Törölt nick (2533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!