Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.22 0 0 22678

"A férfi is, a nő is hasonlít valamelyest az emberre, ugye? :)

Az ember meg hasonlít valamelyest az Istenre.

Hasonlít, nem azonos azzal."

— ez volt a válaszom a kérdésedre.

— erre te:

"Ne variálj! Nem ez van odaírva! Istenre hasonlít..."

1 Mózes, 1:27 - Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.
— így a Biblia.

— nem úgy, hogy Isten férfi és nő. Nem úgy, hogy a teremtő Isten egy istennő, aki legalább ketten van.
Teremtett férfit és nőt. Igen, nevezi a férfit és a nőt Ádámoknak: embereknek. Igen, azt írja a Biblia, hogy az ember hasonlít az Istenre. A férfi is, meg a nő is.
Nem, sehol sem írja a Biblia, hogy két teremtő Isten van. Igen, írja a Biblia, hogy az a Valaki, akit földi munkálkodása idején Jézusnak neveztek, aki értünk a Krisztussá (Messiássá, Megváltóvá) lett: Általa lett a Teremtés.

Az előbbi válaszomban használt "Kitadimanta, butaság" kifejezéseket nyugodtan helyettesítsed be esetleg számodra szimpatikusabbakra! (Ha nevetsz rajta, akkor nem kell.)

Vannak sokan, akik felállítanak elméleteket arról, hogy a Biblia csupa ellentmondás, és az elméleteiket igazolandó kutatnak a Bibliában.

Nekem meggyőződésem, hogy a Biblia nem ellentmondásos, és amikor ez nem tűnik nyilvánvalónak mégsem, akkor a felmerülő kérdések megválaszolása után kutatom a Bibliát.
Ez nem jelenti azt, hogy én mindent értek, megértek a Bibliából. — ugyan én nem értek meg mindent, de ebből sem következik számomra egyéb, mint az, hogy én vagyok az, aki nem ért meg mindent a Bibliából. Az nem következik számomra, hogy a Biblia ellentmondásos lenne az én nemértéseim miatt.
Én szinte tökhülye vagyok a matematikához. — van itt a családban egy matematikus, aki néha igyekszik nekem magyarázni a matekot, de nem értem meg (noha nem héberül magyarázza) . Ebből számomra nem következik sem az, hogy ha én nem értem meg, akkor ő sem érti, sem az, hogy a matematika ellentmondásos.
Számomra az következik, hogy én vagyok, aki nem érti meg a matematikát.

Előzmény: kitadimanta (22670)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.22 0 0 22677

"Ember, te elolvasod egyáltalán amire válaszolsz?"

Természetesen elolvastam, és nem értem a reakciódat.

Arra szólítottál föl, keressem meg, amit nem kell megmagyarázni, ami világos, mint a Nap.

A 22664-ben leírtam. Mi nem világos számodra?

Előzmény: Törölt nick (22674)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.22 0 0 22676

Kitadimanta: (fennhangon) — Teremtsünk butaságot a magunk képére és hasonlatosságára.

— Kitadimanta megteremté hát a butaságot: férfibutasággá, és lánybutasággá teremté azt.

Most vedd igénybe a mondatértelmező készséged, és keressed ki azt a mondatrészt, amely azt mondja, hogy legalább két Kitadimanta teremtette meg a butaságot, oké? 

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22675
A keverés egyébként ott kezdődik, hogy végletesen összekevered az írástudást, a valódi tudással. Nem tudom észrevetted e, de folyton az írások mögé bújsz, azokból idézel, illetve azokra hivatkozol. Nem kell. Az írások nem azért vannak. Realizáció.
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22674
Ember, te elolvasod egyáltalán amire válaszolsz? Már megalapozott a gyanúja, hogy nem.
Előzmény: kitadimanta (22672)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22673
He. He-he. He-he-he.
Előzmény: kitadimanta (22671)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22672

"Most keresd meg azt, amit szükségtelen, amit nem kell megmagyarázni, mert olyan nyilvánvaló, mint a Nap."

Leírtam. Olvasd el, ha nem érted, az már nem az én bajom...

Előzmény: Törölt nick (22669)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22671

"Te folyamatosan azt hiszed, noha: nem mi értékeljük az igazságot, hanem Az értékel minket."

Az igazság nem értékel semmit és senkit.

Előzmény: Törölt nick (22668)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22670

"Ha te azt mondanád, hogy teremtsünk embert, majd teremtenél embert, akkor ketten lennél? Legalább?"

Természetesen. Ilyet akkor mondanék, ha legalább ketten vagyunk. Ilyen a magyar nyelvtan. Általánosban tanultam... Te nem?

"A férfi is, a nő is hasonlít valamelyest az emberre, ugye?"

Ne variálj! Nem ez van odaírva! Istenre hasonlít...

Lásd: "Amikor arra kérlek, hogy idézz a Bibliából, akkor egyáltalán nem a következtetéseid érdekelnek. "

Tudod, a bagoly meg a veréb....

"Hasonlít, nem azonos azzal."

Nem is mondtam...

Úgy látom, Neked komoly szövegértési problémáid vannak, vagy egyszerűen nem AKAROD érteni az elmondottakat, leírtakat, de ez szíved joga... Lépjünk ezen túl én nem erőltettem tovább...

Előzmény: Törölt nick (22666)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22669
Ez mind szép és jó... de mi köze van mindennek a Jávorfácska által feltett kérdéshez? Az isteni Szentháromságot (egység) akarod a dualitásból - és a dualitással? -megmagyarázni? Nos... nem mondom azt, hogy nem lehet... de az ilyesmi enyhén szólva is mindig korlátokba ütközött és ellentmondásokat involvált, mióta világ a világ. Megmagyarázni - persze - mindent meg lehet - s ahogy mondtam - ezt is. Most keresd meg azt, amit szükségtelen, amit nem kell megmagyarázni, mert olyan nyilvánvaló, mint a Nap. Szólj, ha megvan. AUM
Előzmény: kitadimanta (22664)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22668
Na látod, ez a baj. Te folyamatosan azt hiszed, noha: nem mi értékeljük az igazságot, hanem Az értékel minket.
Előzmény: kitadimanta (22662)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22667

Pardon: tehát ketten lennél - aki teremtetted az embert? - így akartam írni. 

Előzmény: Törölt nick (22666)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22666

Ha te azt mondanád, hogy teremtsünk embert, majd teremtenél embert, akkor ketten lennél? Legalább? 

A férfi is, a nő is hasonlít valamelyest az emberre, ugye? :) 

Az ember meg hasonlít valamelyest az Istenre. 

Hasonlít, nem azonos azzal.

Amikor arra kérlek, hogy idézz a Bibliából, akkor egyáltalán nem a következtetéseid érdekelnek. 

Előzmény: kitadimanta (22665)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22665

Hűűűű... De nehéz eset vagy...

"Ha a magyar fordításban legalább két teremtő istenről van szó, akkor légyszíves idézni a magyar fordításból azt a legalább kettő istent, amelyek az embert teremtették. Idézzed!"

Ez az egyik bizonyíték:

"Teremtsünk embert a MI képünkre." Ez legalább kettő.

És itt a másik:

Férfiúvá és asszonnyá teremté őket.

Az istenek "képe", kinézete, hasonmása: férfi és asszony.

Ebben csak a szavak, mondatok vannak, amiket meg kell érteni. Ennyi...

Előzmény: Törölt nick (22663)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22664

"És ha az Egy Isten egy Szentháromság? Erről mi a véleményed?"

Előszöris tisztázzuk, hogy ebben a vonatkozásban az EGY nem matematikai szám, hanem az isteni egy-séget jelenti. Isten mindkét aspektusát. Más szóval az Isten nem egy Isten, hanem kettő. Darabszám szerint!

Ugyanakkor egységet képez, mint a családban a férfi és a nő. Ugye, az ember sem 1 db ember, hanem kettő, mégis ember-ként beszélünk róla, s nem emberek-ként.

Ahogyan nem létezhet férfi nő nélkül, úgy fordítva sem lehetséges, így elválaszthatatlanok, egyenrangú felekként tökéletes egy-séget alkotva ideális szimbólumai az Isteni kettősségnek. Nemritkán az isteni párost ikrekként jelenítik meg (akik egyben férj és feleség) nyomatékot adva az előbb elmondottaknak.

Jézusnál Atya-Anya néven szerepelnek illetve csak szerepelnének, ha az Anya(Isten) nem lenne tabu a zsidó hitrendszerben, de mivel finoman szólva persona non grata, helyette a Szentlélek megnevezés használatos, ami ugyan azzal a jelentéssel bír. (Természetesen ezt sem vallják be, inkább letagadják a csillagos eget is...)

A Szentháromság tulajdonképpen az előbbi páros kiegészítve a Fiúval.

a Szentháromság egy allegória, egy olyan hasonlat, ami a család felépítésével, funkciójával modellezi (magyarázza, teszi érthetővé) az Isten megnyilvánulását, az Univerzum működését.

Eredetileg Anya, Atya, Fiú (azaz gyermek) szerepelt benne, teljesen logikusan, hiszen ez egy családmodell.

Az Atya-Anya páros az isteni pár, amely még passzív, nem csinál semmit, nem történik semmi.

Nem nehéz kitalálni a szimbólum mondanivalóját, amikor belép a képbe a Fiú (a gyerek), hiszen mi lehetne más közlendője, mint maga a teremtés képi megjelenítése a család-minta alapján.

Olyan világos ez mint a Nap, csak meg kell nézni néhány teremtésmítoszt, s rögtön szembeötlik, hogy a legősibb Isten-pár szüli a Fiút, (akik rendszerint szintén egy pár, vagy ikrek) s ők további párokat hoznak világra megvalósítva ezzel a teremtés folyamatát.

A kánaáni legendák szerin Él és Aséra nászából születtek az Istenek, Baál teremtette az embert.

Íme a Sumér monda:

„Volt idő, amikor még sem az égnek, sem a földnek nem volt neve, és csak az Ősatya , Apszu és az Ősanya, Tiámat léteztek, de még ők sem éltek külön, hanem vizeiket összekeverve egy testet alkottak. (…) De a két ősisten házasságából idővel ketten születtek: Lahmu és Lahamu, ezeket pedig követték Ansar és Kisar,” 

Az Azték teremtésmítoszban Ometecuhtli-nak az első istenek apjának és Omecihuatl-nak az első istenek anyjának volt négy fia….

„A mangaia nyelvben Vatea egy istenség, aki félig ember, félig hal formájú, a többi istenség és az emberek apja (Tregear 1891, a kore alatt). Vatea és felesége, Papa egy ikerpárral rendelkezik, ők Tangaroa és Rongo.”

(Mangaia egy sziget a Csendes óceánban.)

Előzmény: Jávorfácska (22661)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22663

Ha a magyar fordításban legalább két teremtő istenről van szó, akkor légyszíves idézni a magyar fordításból azt a legalább kettő istent, amelyek az embert teremtették. Idézzed! Ne hagyatkozz semmire, a logikádra-következtetéseidre se, hanem idézzed a Bibliából azt a legalább kettő teremtő istent, kérlek! 

Előzmény: kitadimanta (22660)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22662

"Magyarán: nem vagy kész szétosztani a vagyonodat (mindenedet) a szegények és rászorulók között..."

Nem, nem vagyok, nem is leszek.

Nem  hülye vagyok, hanem segítőkész. A kettőt ne keverd össze!

"De, hogy mi köze van az anyagi javaknak és értékeknek az igazsághoz, azt nem tudod."

Miből gondolod, hogy nem tudom?

Szerintem ha valaki ilyen megállapításokat tesz, mint Te itt fönt, annak vannak gondjai az igazság-értékeléssel...

Előzmény: Törölt nick (22659)
Jávorfácska Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22661

És ha az Egy Isten egy Szentháromság? Erről mi a véleményed?

Előzmény: kitadimanta (22660)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22660

"Nomármost: a magyarra fordított Biblia szerint Isten teremtette az embert, és a magyarra fordított Bibliában nem jelenik meg Elóhim kérdése. — amikor meg a héber Elóhim kifejezés kapcsán javasoltam neked egy hébert beszélő barátomat: visszautasítottad."

A magyarra fordításban nem egy Istenről van szó, hanem legalább kettőről. A kérdés: Kik ők?

Lehet tippelni is, de a legjobb, ha az ott előforduló Elohim névből indulsz ki.

Ez az egyik.

A másik: Mit jelent "az Isten képe férfi és nő" kifejezés?

E két dolgot próbáld meg összerakni a logika segítségével, s meg tudod mondani mi a helyes válasz a kérdésekre.

Előzmény: Törölt nick (22658)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22659

Magyarán: nem vagy kész szétosztani a vagyonodat (mindenedet) a szegények és rászorulók között... Inkább arra hivatkozva, hogy ez úgysem megoldás, fenntartod és támogatod az igazságtalanságot... 

Mert, ugye, te most azt gondolod, némileg joggal, hogy a banki rendszer igazságtalan. De, hogy mi köze van az anyagi javaknak és értékeknek az igazsághoz, azt nem tudod. Csak annyit látsz, hogy a bankok szankciói igazságtalanok, mert vannak sajnos, akik e szankciók nyomán váltak földönfutóvá.  

Előzmény: kitadimanta (22651)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22658

Emlékeztetőül: ki teremtette az embert; kicsoda Elóhim? — ezek voltak a kérdéseid.

Nomármost: a magyarra fordított Biblia szerint Isten teremtette az embert, és a magyarra fordított Bibliában nem jelenik meg Elóhim kérdése. — amikor meg a héber Elóhim kifejezés kapcsán javasoltam neked egy hébert beszélő barátomat: visszautasítottad.

Milyen nyelvre fordított Biblia alapján szeretnél további kérdéseket intézni felém? 

(Vissza is kanyarodtunk egy olyan kérdéshez, amely nem témája e topiknak.) 

Előzmény: kitadimanta (22657)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22657

"külső irodalmak (tehát olyanok, amelyek megerősítik a Bibliában írtakat) nélkül nem bírsz betenni a Bibliába semmiféle istennőt, aki teremtette volna az embert."

Nem kell betenni, oda van írva:

Teremtsünk embert a mi képünkre. (kik?) férfiúvá és asszonynyá teremté őket. Mi tehát az isten(ek) képe?

Előzmény: Törölt nick (22656)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22656

A Bibliában semmi sem változott, de külső irodalmak (tehát olyanok, amelyek megerősítik a Bibliában írtakat) nélkül nem bírsz betenni a Bibliába semmiféle istennőt, aki teremtette volna az embert. 

Előzmény: kitadimanta (22655)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22655

És most mit akarsz ezzel mondani? Mi változott meg a bibliai szövegben azóta? Vagy lehet másként is értelmezni a leírtakat?

Előzmény: Törölt nick (22654)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22654

Oké. 

1 Mózes, 1:27 - Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.

— Hagyd is el hát mindazokat a külső irodalmakat, amelyek mást mondanak, mint ami a Bibliában írva van, oké? — csak a miheztartás végett. :) 

Előzmény: kitadimanta (22653)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22653

"Tehát csak akkor veszed figyelembe a külső véleményeket, ha azok MEGERŐSÍTIK a "bibliai leírást"?"

Jelen esetben igen, mert a Bibliában leírtak a téma. - Ha jól emlékszem rá...

A miheztartás végett: Ez volt a kérésed. Jó lenne, ha emlékeznél rá Te is...

Előzmény: Törölt nick (22652)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22652

Ez egyre érdekesebb lesz. 

Tehát csak akkor veszed figyelembe a külső véleményeket, ha azok MEGERŐSÍTIK a "bibliai leírást"? — ha nem erősítik meg a Bibliát, akkor nem kellenek neked?

Másnak irodalmak sem tudhatják pontosabban, hogy mit jelentenek a Bibliában leírtak, mint anennyire a Biblia olvasói tudhatják. - keresed azt a "megoldást", amely számodra logikusnak tűnik? 

Előzmény: kitadimanta (22647)
kitadimanta Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22651

"Amúgy, ha tényleg annyira EGYÜTT érzel a kisemmizettekkel, mint állítod, akkor rajta, oszt szét közöttük a vagyonodat!"

Nem ez a megoldás az igazságtalanságra.

Előzmény: Törölt nick (22650)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22650

Amúgy, ha tényleg annyira EGYÜTT érzel a kisemmizettekkel, mint állítod, akkor rajta, oszt szét közöttük a vagyonodat! Tessék bizonyítani! 

Előzmény: kitadimanta (22648)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 22649

Nem. A marhaság az, hogy teljesen bele vagy ragadva a magántulajdon hamis fogalmába és az életet is aszerint szemléled. Hamis fogalmakkal mérgezed magad, így pedig nincs és nem is lehet tiszta a szemlélet. Ezért is vagy eltévedve az erdőben.   

Előzmény: kitadimanta (22648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!