Keresés

Részletes keresés

Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1235
Nem, folyamatos 70% páratartalom, műanyag ablakok, turbo kazán. Van egy Aereco légbeejtő a konyhában a gáztűzhely miatt, de nehogy már azon keresztül szellőzzön ki a 80 nm lakás 2 nap alatt.:) Mire hazaértünk 60 alatt volt. Láttam a képeket a házról, nagyon durva. Megoldódott már? Szerintem próbáld meg egy vizes sarokban vakolatig! (glettet is) lekaparni a festést. Csodát tapasztalsz majd! Tudom, mert próbáltam...
Előzmény: Axióma (1234)
Axióma Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1234
Ugy, hogy van vagy nyilt kemenyed, vagy szellozod, vagy nem jol zaro ablakod, vagy ilyesmi, tehat effektive legcsere tortenik. A paranyomas nem csak a falon keresztul letezik, csak ott nem igazan jut ervenyre, de mashol eredmenye is van.
Masik lehetoseg, hogy a nem folyamatos 60%-bol mentel el nyaralni, hanem mondjuk 40% volt de "gyorsan" beparasitottad 60-ra, es valamennyit a kornyezet (fal, butor, szonyeg, agymatrac stb.) is felvesz, tehat mas lesz a nyugalni allapot. De ezt csak akkor mondom, ha nyomasprobazott leallitott szellozos p.hazrol beszelunk:) egyebkent tutira az elso az igaz. Altalaban olyanok, amire nem is gondolsz: gaz miatti kotelezo legbeejto, wc szellozteto, szagelszivo, stb.
Előzmény: Peter Kropotkin (1232)
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1233
Én utáltam. Nekünk már 20 éve is volt, aztán 10 éve vettem egy mosó-szárítót is, mindig büdös "szárítógép" szagúak voltak a ruhák.
Előzmény: Infomaker (1226)
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1232
Akkor az hogy lehet, hogy ha elutazunk 2-3 napra, a fűtéshez nem nyúlunk és mire hazaérünk 10-15%-kal alacsonyabb páratartalmat mérünk, mint előtte?
Én egyébként nem is azt írtam és állítom, hogy a fal_átengedné_a párát-bár kis mértékben nyilván átengedi-hanem azt, hogy amennyiben hagyják, képes természetes páraszabályzóként működni azáltal, hogy magába szívja, illetve kibocsátja a párát.
Előzmény: Axióma (1231)
Axióma Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1231
A fal hidd el, hogy nem csak hogy nem szellozik (szep is lenne, ha atengedne a levegot), de me'g a parat sem engedi at szamottevo mertekben. Probald ki! Szuntesd meg a legcseret, zarj be a hazba 70-80% paratartalmat, hagyd a kazant hogy tartsa a homersekletet (ugyanaz a _relativ_ p.tart. maradjon), paranyomas van bentrol kifele mint allat, de a paratartalom nem fog meresi hibanal jobban esni. Akar muanyag akar meszfestek van.
Előzmény: Peter Kropotkin (1230)
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1230
Szerintem nincs igazad, ugyanis az én (mi) mániánk arról szól, hogy a magas páratartalom a festék miatt van, ugyanis nem engedi szellőzni a falat, így az nem tud természetes páraszabályzóként viselkedni.
Előzmény: Axióma (1229)
Axióma Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1229
Azzal, hogy meszes festest csinaltok, meg mindig magas lesz a paratartalom. Es bar valoszinu, hogy a magas paratartalom legdurvabb veszelye ugyan a penesz (marmint a penesz okozta egeszseg- es berendezesitargy-karosodas), de a magas paratartalom sehogy sem jo, illetve a hohid meg a penztarcanak nem jo (ahol normal paranal is lehet penesz). Legalabb az elobbi esetben (nincs hohid de sok a para) jobb ha olyan a festek, hogy vigyazni kell a parara mert feltek a penesztol, mintha 70-80%-ban elsz de nem veszed eszre. (Korokozok peldaul szeretik... az ember szamara a 40-60% a jo.)
Tehat en a meszet mint tuneti kezelest elhiszem, de szerintem mindenkepp a szonyeg ala sopor valamilyen mas problemat. Tudott es realisan nem megoldhato hohid kivetelevel szerintem akar rosszabb is lehet.
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1228
Igen, csak az ok a festésben keresendő a legtöbb helyen....A párának meg nem a páramentesítő az oka.:))
Előzmény: memorix (1225)
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1227
Örülök, hogy te is így tapasztaltad, engem már konkrétan többen néztek hülyének a "festékmániám" miatt...
Előzmény: bist7 (1200)
Infomaker Creative Commons License 2010.02.12 0 0 1226
Ruhaszárítás ügyben:

vettem egy kipucolt, 6-8 éves miele szárítógépet 35ezerért..kondenzációs, tehát egy edénybe gyűjti a vizet.
Ha kész, szó szerint mehetne a ruhák a szekrénybe.
memorix Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1225
Nem a penészt kell vakargatni hanem az okát kell megszüntettni...

pl:

Teszt: Fagor DH-22 páramentesítő

http://birdie.hu/blog/2008/teszt-fagor-dh-22-paramentesito/
Előzmény: irnix80 (1217)
bist7 Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1224
Szia.
Olvasd az 1200-es hozzászólásomat.
Előzmény: Peter Kropotkin (1223)
Peter Kropotkin Creative Commons License 2010.02.02 0 0 1223
Nekem régi mániám, hogy a mostani "korszerű" műanyag glett- és festékanyagok okozzák a durva penészesedést. Próbából egy kevésbé látható részen kapard vissza vakolatig a festést+glettet. Én végeztem kísérletet és nekem bebizonyosodott. Az új anyagok mind szarok, vissza a meszet!
Axióma Creative Commons License 2010.02.02 0 0 1222
Persze, csak kerdes, hogy egy sehol se szigetelt haznal a falakon kell-e kezdeni. Ha mar odaig eljutott a dolog, hogy a falakat kell, akkor a 10 nem sok, sot pontosan, az a minimum. Altalaban az Austrotherm "vastagon megeri" akcio (mar vagy 3 eve van tavasszal es osszel ilyenjuk) legvastagabbja eri meg legjobban (ez viszont kuszik felfele, 10 volt eleinte, legutobb mar a 12-t is akcioztak).
Előzmény: petya1981 (1221)
petya1981 Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1221
"10 centinel kevesebbet meg nincs ertelme felrakni, nem a vastagsag kerul sokba benne" idézet töled höszigetelés topikbol........na erről beszélek
Előzmény: Axióma (1219)
Axióma Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1220
Spriccelos cucc helyett vegyel <100Ft hypo-t, tok ugyanaz!
Masreszt meg valahol viz jut bele, folyamatosan. Alulrol milyen a vizszigeteles, es kivulrol nem tudja-e verni az eso vagy nem tud-e odacsorogni a viz a vizszig. feletti reszhez (befele lejto jarda, erkely, terasz)?
Normalis a 40-60% lenne, gondolom tudod, es ha erzed is a torkodon akkor vszinu nem a meroeszkoz a hibas (volt mar olyan is...) Ezt az alacsony paratartalom hogyan jon ossze, szelloztetovel, vagy kemeny + beejtes (legtomortelenseg) van? Mert ahol laknak, ott tuti hogy felhalmozodas van, ha nincs allandoan eltavolitva.
PS. ld. fent: nem ertek hozza, csak olvasmanyelmenyekbol...
Axióma Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1219
1. Nem tulzas a 10 centi ugy alapbol
2. Tuti, hogy kizarolag a fal leszigetelese miatt nem lesz peneszesebb, mint volt (na jo, kiveve talan ha a vizszigeteles sincs rendben es az addig kifele szellozott, de talan ilyen gond nincs)
3. Egyaltalan nem biztos, hogy a legelso szigetelesi lepes a falak szigetelese kene legyen (eselyesebbek: a) regi huzatos ablak ha nem is csereje, de legalabb a huzat megszuntetese - figyelem, ETTOL lehet peneszesedes, vegyel paratartalom-merot es 60% fole ne engedd, szelloztess kezzel vagy gepi uton!
b) plafon szigetelese 25-40 centi asvanygyapottal, reszletek ld. (Ho)szigetelesek topik - fodem jelenlegi allapotatol fuggoen itt is kellhet extra paratlanitasi figyelem)
Szigoruan SZVSZ es NEM vagyok szakember, csak amiket itt osszeolvasgatok...
Előzmény: petya1981 (1218)
petya1981 Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1218
sziasztok! most akarnám szigetelni házunkat 10 cm nikecelel,,már annyi féle variáciot hallottam de még most se tudom eldönteni mi is lenne igazábol a legjobb......sok a 10 centis nikecel elég egy 4 centis,nem szabad kivülröl szigetlini majd elep a penész,nyugotan szigteld le csökkentesz fütés költségeden................................most mit csináljon az ember mert én már teljesen kivagyok kire halgassak ahány embert megkérdezek mindenki mást mond.....már tényleg a f.a.sz. kivan.fütés költségemen valahogy muszály csökkenteni,mert ez már tulzás amilyen gáz árak vannak, pedig szénnel fütök de muszály néha bekapcsolni a gázt mert reggel nagyon hideg van....szigetelni muszáj valamennyire de mennyire, meg egyáltalán van értelme......félek a gombáktol is de valamit muszály kitalálni szeptemberre babát várunk és neki kell a meleg!!!!!!!!! ha valaki tud olyan tanácsot adni aminek tényleg van valami lényege is megköszönöm üdv :istván
irnix80 Creative Commons License 2010.01.29 0 0 1217
Sziasztok!

2009-ben újítottuk fel B30-as téglafalazatú házunkat. (szerkezetkészre visszabontva, új víz-, fűtésrendszer, villamoshálózat, néhol még az aljzatbeton is. Biztosan sok víz jutott a falakba) A régi meszelés le lett csiszolva, glettelve minden, és du*fény* falfestékkel ki lett festve.

Eddig 20 éven át semmi penész nem volt az állandóan nyitott fürdőszoba ablak feletti rész kivételével, most meg a ház D-DNY-i részét kivéve mindenhol vannak kisebb (északi oldalon inkább nagyobb) penészfoltok.

A páratartalom 21-24°C mellett 24-26%, már vattát köpünk, a falon mégis gyönyörűen virítanak a penésztelepek.
Spriccelős cucc 1200 Ft/fél literes áron eltünteti, de jó volna megszüntetni véglegesen.
exDínó Creative Commons License 2010.01.28 0 0 1216

Ha látatlanban egy amatőrtől elfogadsz véleményeket (bár Te magad is leírtad a bajok okozóit):

- kívülről nincs vakolva: jó esetben csak a nútfédereknél, rossz esetben a habarcsolásnál is légrések vannak, ahol gyakorlatilag csak a belső vakolat a "falad" ->hideg falfelület

- a koszorú le van szigetelve, vagy az is csupaszon van? Ha nincs szigetelve, akkor -> combos hőhíd

- decemberben költöztél, akkor gondolom akkor lett kész a ház -> tele van még nedvességgel (belső vakolat, aljzat,...stb), amire még ti is rátesztek (főzés, mosás, lélegzés:) )

"Szellőztetés, légcsere folyamatos" Ez mit jelent? gyakran szellőztettek, vagy van gépészet?

Ezzel szerintem az alábbit lehet csinálni:

- túlfűtés (bár ez jelentős költségekkel jár)

- páratartalmat mérni és minél lejjebb szorítani (pld az előbb említett páramentesítő géppel, vagy valami hasonló HATÉKONY megoldással és gyakori szellőztetéssel)

- a nedvesedő sarkoknál a levegőt mozgatni (pld ventillátorral)

- ahol előjött a penész, ott azonnal kezelni (pld Szavo, vagy más penészölő)

És persze minél előbb szigetelni/vakolni a házat kívülről, és a padlásra is tenni még vagy 20 centi szigetelést :)

De majd jönnek a nálam tapasztaltabbak, és segítenek.

Előzmény: tamas83 (1214)
Jani Bácsi Creative Commons License 2010.01.28 0 0 1215
Ha estetleg valakit érdekel
az ALDI-ban mától akciós Eumig dh-320a páramentesítő gép (39 990Huf). Nagyon jó kis gép, teljesen meglepett, hogy h aldi ilyesmivel akciózik. Nagyon profi, máshol nem igazán lehet ilyet venni. Ma reggel vettem kettőt, hamarosan újépítésű hűzba költözünk (1-2 honap), es elengedhetetlen lesz, hogy használjuk, hogy kiszáradjon a ház.

tamas83 Creative Commons License 2010.01.28 0 0 1214

Sziasztok!

December elején költöztünk be új házunkba. 38Leier fal, csak belülről vakolva. Olyan problémánk van, hogy az északi sarkok vizesek. Ha hideg van a spejzben folyik a víz, a plafon nedves (betonkefni+10cm hőszig). Ilyen a hálószoba is, de ott csak egy kisebb folt van a sarokban. Ha nincs ilyen hideg, akkor jobb a helyzet. Szellőztetés, légcsere folyamatos. A spejzben nincs fűtés, hogy járjon a levegő nyitva szoktuk hagyni az ajtót.

Mit javasoltok? Lehet, hogy az első tél miatt még nedvesebb a ház? Hőhíd miatt lehet gond?

Segítsetek, mert nem tudjunk mit tegyünk.

Köszi.

bist7 Creative Commons License 2010.01.26 0 0 1213
Szia.
Családi házban lakunk, a feleségem -10 -20° ban is a padláson szárítja a ruhákat.
1 hét alatt meg szárad.
Előzmény: memorix (1211)
Axióma Creative Commons License 2010.01.26 0 0 1212
OFF Igazad van, neha van ahol megoldhato. De min. 90%-nal nem. Es en me'g mehetnek a tetoterbe, bar ott most 8 fok korul van... de tarsashazi lakasban, legyen akar 70+ nm, nincs nem szobaban hely. Sot, nagy a furdonk viszonylag, de ott se tudnam kiteregetni azt a 2-3 adagot ami egyszerre kellene, es a szellozese is szarabb. Szoval nem az a szabaly, hogy szobaban nem teregetunk, hanem hogy veszunk egy paramerot, es 60% alatt tartjuk szelloztetessel... vagy egyeb paratlanito modszerrel. Szigoruan szvsz. ON
Előzmény: memorix (1211)
memorix Creative Commons License 2010.01.26 0 0 1211
Miért kéne a szobában?Hogyan szabadulnál meg a párától a szobában?

Régen a ruhák szárítása a teraszon vagy a mosókonyhában történt...célszerű ezért olyan helységbe szárítani, ahol meszes a falfesték , esetleg jó szellőzéssel bír vagy könnyű sűrűn szellőztetni, lehetőleg a lakótérbe nem célszerű ruhát szárítani...a szárítás során mindenképpen biztosítani kell, hogy a ruha ne fagyjon meg..

Más kérdés ha kis panel lakásokba pl nincs hely...családi házaknál általában a fürdőszoba, előtérbe fregolin terítik ki a száradó ruhákat télen hidegben...megint más kérdést ha a ház rosszul van tervezve és nem gondoltak erre a funkcióra... ilyenkor a szellőztető gép beépítése vagy mozgó szellőztető gép használata sokat csökkenthet a pára mennyiségen...

Előzmény: Axióma (1210)
Axióma Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1210
OFF most tenyleg, hol szaritasz, ha nem a szobaban (lakasban) ilyen minuszoknal? En lelkes voltam, me'g +3-ban is kivittem, de este -0,5-nel sikerult eszembe jutnia, szerencsere csak latszott hogy merev mar (fagyott), de nem serult semmi. Mondjuk viz se biztos hogy sok kiment belole... ON
Előzmény: memorix (1209)
memorix Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1209
A lábazatot és a falat kellett volna hőszigetelni és már is eltűnt volna a penész és a ruha szárítást nem a szobában kell elvégezni...a pára tartalmat kell csökkenteni...szellőztetővel...

A falra pedig meszes festéket kell felrakni...

A 3mm parafa nem sokat ér...ez nem megoldás...pár év múlva máshol lesz probléma..
Előzmény: m6 (1201)
dejódió Creative Commons License 2010.01.25 0 0 1208
A párátlanító
A a párátlanító berendezések a hűtve szárítás elvén
működnek, azáltal, hogy a levegőben lévő nedvességtartalom
a párátlanító berendezés hűtőkörén lecsapódik. A párátlanító
gép tehát, nem más mint egy egyszerű hűtőgép aminek a
hűtőkörén egy ventilátor keresztülszívja a helyiség levegőjét.
A hűtőkörön átszívott levegőből a pára víz
formájában kicsapódik, majd egy túlfolyás
érzékékelővel felszerelt vízgyűjtő tartályba
folyik. Mindenképpen fontos eleme a
párátlanító gépeknek a túlfolyás érzékelő,
hiszen ezen alkatrész hívatott megakadályozni
a cseppvíz szétfolyását a gép belsejében,
illetőleg a helyiségben.
A párátlanító berendezés hűtőkörén átszívott (és lehűlt) levegőt a gépnek azonnal vissza kell fűteni,
hisz ennek hiányában előbb-utóbb lehűlne a helyiség. A fűtést közvetlenül a hűtő hőcserélő mögé
elhelyezett fűtőkörrel (kondenzátorral) biztosítják, amihez a kompresszor (hűtéskor keletkező) hőjét
használják fel. A visszafűtés hatására a párátlanító gép által beszívott és kifújt levegő hőmérséklete
közel egyforma.
Egyes gépek a kondenzátoron felül rendelkezhetnek külön fűtőbetéttel, amely nem csak párátlanítja
egy helyiség levegőjét, hanem egyúttal képes fűteni is azt. A párátlanító gépek további
szolgáltatáskínálatáról a cikk alsó harmadában részletesen olvashat.
Az emberi szervezet számára ideális szint a 40-60 % közötti páratartalom, ezen az értéken még nem
kezdődhet el a penészedés, az atkák szaporodása és más magas páratartalmat igénylő kártevő
fejlődése. A páramentesítő berendezést amennyiben -van rá mód- érdemes a fentebb leírt két érték
közé beállítani.
Párátlanító berendezés használata javasolt olyan helyeken, ahol értékes berendezési tárgyakat,
bútorokat, műkincseket, festményeket, értékes könyveket tartunk.
Komfortérzetünk növelése érdekében használhatjuk lakásokban, irodahelyiségekben is, főképp az
olyan helyeken ahol az átlagosnál magasabb a páratartalom (pl. konyha, fürdőhelyiségek, stb).
Használhatjuk továbbá nedves pincék, raktárak és alagsori helyiségek dohos párás levegőjének
páramentesítésre, illetve mosással és ruhatisztítással (vasalással, szárítással) foglalkozó
cégek/vállalkozások helyiségeinek páramentesítésére.
Beltéri uszodákban, gyógyfürdőkben, fürdőkben a párátlanító berendezés használata szinte
elengedhetetlen, mert az itt keletkezett nagy mennyiségű pára a falakon és az üvegfelületeken
csapódna le, előbb-utóbb tönkretéve ezzel a helyiséget és a nyílászárókat.
Szolgáltatáskínálat
A különböző márkájú páramentesítő gépek szolgáltatáskínálata (nagyjából) egyforma. A piacon
lévő összes gép ismeri a folyamatos üzemet, ez annyit jelent, hogy addig működik páramentesítő
amíg a saját beépített higrosztátja (páraérzékelője) túlzott páratartalmat érzékel a levegőben, az után
a gép automatikusan leáll. A folyamatos üzemet megszakíthatja, ha esetleg üzem közben a
gyűjtőmedence megtelik.
Az automatikus páratartalom szabályozást nem minden piacon lévő gép ismeri. Ez a szolgáltatás
annyit jelent, hogy egy előre beállított értéket megadhatunk a párátlanító berendezésnek ami ezáltal
ki ill. bekapcsol mikor eléri a kívánt értékeket. A készülékeken általában nem tudunk relatív
páratartalmat állítani (%RH) csak a gépen előre jelölt fokozatokat.
A tartály telítettség visszajelzőt sok gép ismeri, bár van amelyik nem jelez vissza, hanem csak
megáll mikor a biztonsági (túlfolyás) kapcsoló kikapcsol.
Hasznos szolgáltatás lehet még a állandó pára kivezetés, ilyenkor a készülék nem egy tartályba
gyűjti a vizet, hanem egy csövön vezethetjük egyenesen a lefolyóba. Hasznos szolgáltatás ugyan, de
azáltal a készülék már nem mobilizálható olyan könnyen, lévén a lefolyóhoz van kapcsolva.
A ventilátor sebesség-választást szintén majd minden készülék ismeri. Általában 1 és 3 fokozat
között választhatjuk meg a sebességét attól függően, hogy milyen gyorsan mekkora mennyiségű
levegőt szeretnék keresztülszívatni rajta, és természetesen attól függően, hogy mennyire lehet
zavarló számunkra a ventilátor által keltett zaj. Mint a legtöbb háztartási gépen általában, itt is a
legmagasabb számmal jelölt érték biztosítja a legtöbb légszállítást.
Sok készüléket ellátnak a gyártók manapság időzítővel is. Ez egy igen hasznos és praktikus
kiegészítő szolgáltatás, beállítható a működésre szánt idő, ami miután lejár a gép kikapcsol,
függetlenül a pára, páratartalom mennyiségétől. Ideális lehet ez a szolgáltatás pl. otthon, ahol a
fürdés vagy zuhanyozás után a készüléket egy-két órán át üzemeltetve összegyűjthető a helyiségből
a pára.
kovitp Creative Commons License 2010.01.25 0 1 1207
Sziasztok!

Egy újabb történet a penésztől való megszabadulásról.

Öt évé költöztünk a mostani lakásunkba. Első évben nem volt penész, de a függönyök rendesen mozogtak a régi nyílászárók miatt. Tavasszal ablakcsere, a tél kezdetével meg jött a penész. Átrendeztük a szobákat, vegyszereztünk, CERESIT-et vettünk, jobban fűtöttünk, eredmény semmi. Ez így ment a mostani tél kezdetéig, amikor ismét kezdődött a penészedés, és ismét elkezdtem a neten valami megoldás után kutatni. Ekkor találtam meg az AERECO, és egy másik cég –aki ezeket beépíti- oldalát, ahonnan sok infót összeszedve, ezt találtam a problémám megoldásának. Kértem is árajánlatot, de sokallottam az összeget, így nem rendeltem meg a kivitelezést. De vettem egy gázkészülékekhez való, ablakba szerelhető légbevezetőt, amit a konyhába saját kezűleg beépítettem december elején. Mivel a konyhában, és a fürdőben is van szellőzőkémény, így a légelvezetésről nem kellett gondoskodnom. Ennek az egy légbevezetőnek a beépítésével a lakás egész területén az addigi 60-70%-os páratartalom, most a kinti hőmérséklet fügvényében 35-55% között mozog, általában 40-50%. Az eddig penészes, és páralecsapódásos helyek csont szárazak, az eddig 1,5-2 napig száradó ruha most fél nap alatt megszárad, a fürdőben fürdéskor a tükrön eddig folyó víz helyet, most minimális pára képződik. A beépítés előtt féltem, hogy fog érezni a légáramlás, de ez csak a szellőző közvetlen közelében érzik, tőle 30-40 cm-re már semmi. A fázós feleségem a konyhában közvetlenül az ablak alatt is szokott dolgozni, és a kinti mínuszokkor sem mondta, hogy zavarná a légbevezetőn beáramló levegő. A gázfogyasztásunk az több lett, de ennek nagy részét nem a szellőző rovására írnám, hanem arra, hogy a feleségem is pont decembertől kezdett műszakban dolgozni, így napközben is sokat itthon van (Ez előtt napközben mindig levettük a fűtést 2-3 fokkal). Az összesen kb. 3-4000 ft.-os emelkedésből maximun 1000-et fognék a légbevezetőre.

m6 Creative Commons License 2010.01.24 0 0 1206
Hello!
Nem nézek be alá,mert ha le akarnám szedni jönne a fal is,mert olyan erős ragasztója van.
Amúgy,ha csak a parafa túl oldalán penészes,akkor nem érdekel,de köszi az észrevételt.
Előzmény: r0226 (1203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!