Keresés

Részletes keresés

gombóc29 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11749

Ágika, ugye ez az a bizonyos töltött szőlőlevél?

Hol lehet nálunk szőlőlevelet kapni??

Nem mintha rögvest szaladnék venni :)

Csak úgy, kiváncsiságból.

Szoktam mondani,

hogy nálam már a vajas kenyér kenése főzésnek számít :(

Előzmény: hági (11748)
hági Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11748

:))) szólj mikor, és elötted  lesz.

Előzmény: rendjel (11747)
rendjel Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11747

Jó jó, Detty kérésére feltetted ide, de az én kérésemre nem tennéd fel elém az asztalra?:)

Detty,- valamit megígértem én is beteszem a topikba de elfelejtettem. Mi volt az?:) Öregszem sajna, felejtek:)

Előzmény: hági (11745)
rendjel Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11746
Politikamentes topik:))) Arra ott a polidili. Kösz!
Előzmény: DivkA (11739)
hági Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11745

Detty kérésére feltettem ide is.Kint,mármint Jordániában megtanultam a készítését és nosztalgiáztunk :))))

fondueszakács Creative Commons License 2007.03.16 0 0 11744
Főleg akkor ijedünk meg, ha ilyesmiket olvasunk: "Izzadsággal is terjed a halálos kór" http://inforadio.hu/hir/tudomany/hir-107569 Ugyan csak ritkán halálos, de elég veszélyes.
Előzmény: pere1 (11743)
pere1 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11743
Megtaláltam az oltási papírt.Gamma-globulint adtak októberben,meg a többit.Aztán meg kellett ismételni decemberben a Hepa B,majd május-augusztus (így van rajta szó szerint) Hepa A+B
Előzmény: Hannibalbarkas (11741)
pere1 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11742

Így már értem Hurgadhat.Alexandria egy pofás kis város,műemlék nagyon nincs,de van egy jó kis könyvtára.Egy új,amit rengeteg pénzből építettek.Nem fogtok nagyon rohanni,ha Siwaba is mentek?Állítólag legalább 1 nap oda és egy másik nap vissza.

Mivel mentek Asszuánba?

Előzmény: Hannibalbarkas (11740)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11741

Hepa A-ra ezt írja az oltóközpont honlapja:

Két módja van a védelemnek: azonnali hatást gamma-globulin adásával lehet elérni, ez azonban csak 6 hétig tart. Az aktív védőoltás elölt vírust tartalmaz. Az első oltás után 6-12 hónapos, a második után 10 -15 éves védelem alakul ki. 

A B-re pedig ezt:

Genetikus úton előállított hepatitis B vírus felületi antigént tartalmaz. Az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. Három oltás után életre szóló a védettség. Különleges helyzetekben gyorsított oltási renddel oltanak. Hazánklban 2000 óta a 14 éveseket kötelezően oltják hepatitis B ellen.

Én úgy tudom, hogy van egy kombinált oltás is, de arról nem írnak külön.

Előzmény: pere1 (11735)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11740

Mihez képest van messze?:-) Luxorhoz nem annyira.

Igazából a páromra jött rá a fürödhetnék meg a snorkelhetnék. Ilyenkor (április közepe) a Földközi tengerben még nemigen lehet fürdeni, a Vörös tengerben viszont igen.

Amúgy Alexandriába érdemes benézni? Jót is, rosszat is hallottam felőle. Viszont egy fél napot Siwa és Kairó között talán érdemes lenne eltölteni.

Ja, igen. Hurghada tényleg turistagyár, bár a downtown még nem annyira. Viszont a Sinai tényleg messze lenne, pedig barátságosabb verzió.

Előzmény: pere1 (11734)
DivkA Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11739

hát gyerekek, nem semmi most nézem a hír tv-t, nagyon elszomorító....és menjen ki az ember egy ünnepségre a családjával gyerekeivel,hihetetlen....

bár most nem láttam kisgyerekes családokat már érthető okokból,mindenki tanult az októberi esetből,de akkor emlékszem hogy egy gyereket sétáltató család elött kaptak el egy tüntetős és húzták át az úton a rendőrök..stb...háborús helyzet..sosem hittem volna... :(

DivkA Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11738

házipatikát írogatom össze, szokásos kis  lista, ha esetleg eszedbe jutna a gyóccer neve az érdekelne, vagy ha még tudsz ajánlani olan bogyót amit mindenképpen vigyek..

Orrszívó nélkül biztos nem indulok el, az bármikor kellhet, bár volt már aki lehurrogott érte, hogy szegény gyerek, de hát ez van, az ő érdekük, nem direkt 'szivatom' őket :)))

Előzmény: detty21 (11727)
DivkA Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11737

Szia szép estét,

cseppet hisztérikus lettem a minap, tudod hallgattam a rémtörténeteket és muszáááj volt kiírnom magamból, vannak ilyen napjaim mostanában sajnos...hálisten mára  a kisebbik fiam is kipöttyösödött...mostanra jött ki rajta is a bárányhimlő..melegváltás..ehhe...

kaptam elérhetőségeket oltásközpontokhoz is, meg mindenfélét, azt hiszem először mindenképpen megvárom a háziorvosunkat, hátha el tudja ő intézni és nem kell ide-oda rángatni a srácokat, meg az is tény, hogy nem szeretnék felesleges oltásokat beadatni nekik :)

A 3 éves oltást megkaptuk már decemberben töltötte a Kicsim meg, hát tudom hogy nem olcsó sajnos, manapság mi az, azzal nyugtatom magam, hogy nem egyszerre van ez a rengeteg pénz "kidobva" hanem fokozatosan..ehhe. no meg ha egyszer már megvolt akkor már nem kell miatta idegeskednem.

Nagyon szépen köszönöm hogy válaszoltál, azt még megkérdeznem, mivel ti túl estetek rajta, hogy nagyon kellemetlen,vagy van az oltásnak mellékhatása,tehát rosszullét, láz ilyesmi ?

köszönöm szépen,

pusszantásh

Előzmény: detty21 (11726)
DivkA Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11736
próbáltam fényezni magam....:DDD ha meg nem bánod:DD puszika
Előzmény: gombóc29 (11725)
pere1 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11735
A hepára nekem azt mondták hogy az A elég egyszer,a B tipusú pedig 3hónapra ad védelmet és ha teljes védelmet akarok,akkor 2 vagy három hónap után ismételni kell.Nekem adtak Sabin cseppet is,mert rám nem lenne ártalmas,de nehogy hazahozzam.
Előzmény: Hannibalbarkas (11731)
pere1 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11734
Hurgadha egy turistagyár.Messze is van.Miért nem Alexandriát és annak a tengerpartját próbáljátok?
Előzmény: Hannibalbarkas (11733)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11733

Detty!

Mennyire emlékszel tavaly őszről kairói árakra? Pl taxi a reptérről a belvárosba, meg hasonlók.

Szíria sajnos idén is ugrott, helyette két hét Egyiptom lett a befutó. Éppen tervezem az utat, ami abból áll, hogy A. kb egy hónapra való igényét próbálom 15 napba besűríteni...:) Nagyjából sikerült is.

Egy vagy két sivatagi oázis, Kairó, Asszuán, Abu Szimbel, Edfu, Kom Ombo, Luxor, Hurghada lesz az legvalószínűbb útvonal.

Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11732

Szerinte Tamerza lesz az.:-)

Ez pedig nem:)

Előzmény: namitirok (11697)
Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11731

Oltás ügyben fellapoztam a Tunisia LP-t. Háááát... Azért megkérdezném, hogy eszetekbe (illetve bármelyikünk eszébe) jutott-e T-ba utazás előtt beoltatni magunkat

- diftéria

- tetanusz

- hepa A

- hepa B

- tífusz

- gyermekbénulás

- veszettség

- TBC

ellen. (Jó, néhányat gyermekkorunkban már megkaptunk /azt hiszem/).

Egyébként szerintem a hepa AB elleni oltás nem haszontalan, bár T-ban inkább csak a saját megnyugtatásunkra szolgál.

Viszont amikor Marokkóba mentünk, akkor beoltattuk magunkat tetanusszal. Azt ne kérdezzétek miért, A. ötlete volt.

HB

Ui: Kétféle hepa oltás van.

Az egyik azonnal hat (valami gamma-globulin, vagy mifene), de csak hat hétig tart a hatása, a másik az, amiről detty írt. 

Hannibalbarkas Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11730

Azért nem vagytok semmik...:)

Két nap alatt ennyi hozzászólás... Mire végigolvastam, addigra már el is felejtettem, hogy mikre szerettem volna reagálni.:(

Kezdhetem előlről.

HB

detty21 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11729

nekünk simán a gyerekorvos ill háziorvos felírta receptre, és utána be is adta.

Előzmény: pere1 (11728)
pere1 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11728
Oltás ügyben lehet jobb a Duna Plazánál lévő ÁNTSZ-hez menni,mert az általános vélekedés szerint az olcsóbb kicsit és kevesebben vannak.
detty21 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11727

ja, tudom mit akartam még.

Házipatika. Azt ugyis meg tudod beszélni a gyerekorvossal. Mi homeopátiázunk, ezért mindig viszek egy rakás homeopátiás bogyót, meg azon felül, ami kell más gyógyszert. Kell persze hasmenésre, de van egy szer, most nem jut eszembe a neve, olyan mint az infuzió, ha hasmenésnél kiszáradás veszély van, vízben feloldva azt kell meginni. Biztonság kedvéért mindig azt is elvisszük. Szunyogcsípésre is kell valami, nem tudom, hogy allergiásak-e rá. Nekünk Korfun volt, hogy 1 éjszaka alatt (rögtön az első) teljesen megették a gyereket, reggelre feldagadt az összes, a végén az orvosnál kötöttünk ki. Ki gondolta esti érkezésnél, hogy rögtön akkor beszabadul egy szunyog a szobába, és jól is lakik reggelig. De persze a helyi szer mindig nagyon jó, mi is azt vettünk. (1 hét alatt szerencsére elmult a feldagadás, igy nem kellett a nagyiktól hallgatnom, hogy még a gyerekre sem tudunk vigyázni... :)) ) Persze, ki tudta, hogy mellettünk van egy folyó, és onnan jönnek a szunyogok. Aztán persze lázcsillapító, ilyenek, a szokásos gyógyszerek. (megkockáztatom, hogy orrszívó, mi mindig vittük, porszívót meg helyben kerestünk).

Azt kellett volna látni, mire elmagyaráztuk Szíriában, hogy miért kell nekem a takarítónőtől a porszívó... és hogy néztek rám, mint egy gyilkosra. :))

na jó, befejezem, inkább kérdezz még, ha van mit.

detty21 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11726

Na én is végigolvastam... mit műveltek itt mostanában?????!!! alig tudom követni!!

Mééé nem csörgött rám valamelyik, hogy vészhelyzet van???

Oltás - DivkA.

Azt már lehet, hogy írtam, hogy másfél éves volt a gyerek, amikor Tunéziában jártunk vele. Oltás nélkül. Merthogy előtte már voltunk kétszer, és láttuk, hogy semmi afrikai nincs benne. VAgyis van, de nem azokon a helyeken, ahova két gyerekkel el fogsz jutni. A szálloda meg 4-5 *, oda nem kell. Mondjuk mi beültünk egy szakadt kis helyi étterembe enni, a gyereknek vittük a tuti bébiételt, hogy abból nem lehet baj. Aztán megkértem a bácsit, hogy melegítse meg az üveget. Erre visszahozta megmelegítve (mikro persze nincs), kirakva tányérra, (spenót volt), gyönyörűen helyi kanállal elegyengetve, mintával. Hát, akkor kicsit aggódtam, de nem a hepatitisz miatt...persze a gyereknek semmi baja nem lett, de ez volt az első ilyen utunk, még nem voltunk rutinosak... :)))

3 éves volt, amikor Szíriába mentünk, oda igen beoltattuk magunkat is meg őt is hepa A-B-vel. De nem kellett volna, de ugyanígy nem tudtuk, ahogy Te. De nem bánom, igen ilyeneket lehet olvasni, én is végigolvastam ezeket. És mivel ezek az oltások egy életre szólnak (vagy talán majd valamikor soká ismételni kell még) ezért nem bánom, hogy megvan, igy tutibb... hátha kell még tényleg :)) És mivel az iskolában ugyis megkapta volna, tök mindegy, tul vagyunk rajta.

Ezért megértem, ha meg akarod nyugtatni magad. Pár dolgot tudjál azért:

1.  ha már igy döntesz, érdemesebb az A-B oltást egyben kombinált oltásban beadatni. Olcsóbb is, és kevesebbszer kell megszurni a gyerekeket.

2. Ezek az oltások elég drágák különben, főleg, hogy ismételni kell 3x őket... a haramadikat 6 hónap mulva ugy emlékszem. Érdemes előre megkérdezni 1-2 gyógyszertárban, hogy kapható-e, mikor először mentünk Szíriába, épp hiánycikk volt, mert kivitték az összeset a cunami áldozatainak, igy nekünk  Bécsből kellett meghozatni, hogy mire indulunk be lehessen adni. Élmény volt... akkor 10.000 volt egy oltás asszem.

3. A Gyáli uti oltóközpontban lehet különben érdeklődni, hogy milyen oltásokat javasolnak. De ha őket hívod, még vagy 5 oltást fogsz beadatni nekik, azok ha kell ha nem mindenkit be akarnak oltani. Majdnem rábeszéltek a tífuszosra is...  de szerencsére azt nem adattuk be. Be ne dőlj Te sem!!!!!!!!

4. A fentiek miatt időben el kell kezdeni az oltások beadását, mivel az első és a második között 1 hónapnak el kell telnie. Ezen kívül ugye van még a 3 éves gyerekednek a 3 éves oltása is, arra is figyelj, hogy hogy esnek egybe az oltások.

hirtelen ennyi jutott eszembe.

gombóc29 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11725

ha alapvetően normális vagy,

akkor nem itt van a helyed

Itt az alapvetően nemnormális embörök gyűlnek :)

Előzmény: DivkA (11722)
gombóc29 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 11724

nem mooooooooost!

Majd.

Később.

Amikor már neked sem lesz jó :)

Előzmény: Satinette (11721)
Satinette Creative Commons License 2007.03.14 0 0 11723

Semmi gond, mi jól elvoltunk,

te meg ne vedd a szívedre!!! :)

Előzmény: DivkA (11722)
DivkA Creative Commons License 2007.03.14 0 0 11722

Jóestét , jó szurkolást, jó ünneplést és még több pihenést ( utazást?:D ) a hosszú hétvégére !!! :)  ( múlik a hisztim, bocska mindekitől :DD alapvetően normális vagyok, kivéve amikor éppen nem :P )

Pusszantások(k) ! 8)

Satinette Creative Commons License 2007.03.14 0 0 11721

Gombóczi, várlak!!!!!,  akár már holnap is! :)))

és bocs, hogy néha becsapongok a Restibe....

Előzmény: gombóc29 (11720)
gombóc29 Creative Commons License 2007.03.14 0 0 11720

Hát skacok, az ember lánya agyon dolgozza magát

ti meg itt eközben széthancurozzátok a restit :)

Végig olvastalak benneteket,

arra eszméltem, hogy tele vagyok kiütéssel és

részegen fetrengek :)

Jó vót.

Sat, hétvégén előkészítem a mocit,

megdumálunk egy hétvégét ppp-re,

és megtervezzük az októberi rómát! :)

Ne ijedj meg, nem mocival :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!