Én is pont ilyen háromlyukú talkedlisütőt láttam a nagymamámnál! Ő tarkedlinek hívta. :-) De az fémből volt, és a nagyi a tükörtojást is ebben sütötte. Olyan lapos, lencse alakú mélyedések voltak benne.
Még nem próbáltam, de jól hangzik:)))
Marcipán muffinHozzávalók: 1 ½ csésze liszt ½ csésze őrölt mandula 1 csomag sütőpor ½ csésze cukor (barna és kristálycukor keverve) ½ csésze folyékony növényi margarin (olvasztott) 1 csésze ásványvíz marcipángolyócskák
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral. A cukort elkeverjük a margarinnal és az ásványvízzel, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztából 1-1 kanálnyit teszünk a formák aljába, mindegyikre helyezünk 1-1 marcipángolyócskát, majd a maradék tésztával befedjük a golyókat. 20 percig sütjük.
Tipp: A muffinok tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát
es eleg nagyok...
en igazabol tarkedlisutot keresek, de itt most elbizonytalanodtam,
mert eddig nem sutoben hanem a gazon, egy 3 lyuku serpenyoben szoktuk sutni
meg emlexem, a nagymamamnal lattam 3 lyuku, cserep tarkedli (vagy tukortojas?) sutot
(20-30 eve pedig biztosan nem muffint sutott benne :-) )
Iigen, láttam én is, hogy muflisütőnek árulják, de nem tágítok, talkedlihez való az!
Sőt: valszeg kemencébe vagy parázs fölé. :)
Különben meg 6 mélyedés van csak benne, hát mire elég 6 db mufli???
ribizli
A zabpihe a szokásos, kapható (Fortunate) volt, és egyáltalán nem marad ropi, jól fölszedi az almás trutyit. Az egy hétig eldugott pár darab mufli még mindig puha volt, csak arra kell vigyázni, ne kezdjen penészedni. Most vettem Plus boltban osztrák vagy német zabpelyhet, kék papírzacsiban, és a fél kiló kerül 99 forintba, nem akartam hinni a szememnek. A magyar az százhuszon-harmincon forint a negyedkilós! (Nálam ez azért számít, mert zabkorpával együtt, joghurtban ez a reggelim minden nap.)
A jövő héten ismét ipari méretekben sütögethetem ezt a muflit, kisfiam 10. szülinapja lesz, és vinni akar az osztálytársainak is :)
A budaörsi Tescoban láttam a kerámia muffinsütőt, de túl nagyok voltak a mélyedései az elképzeléseimhez. Kilencszázvalahány forintba került decemberben.
De bizony muffinsütő az! Épp az általad ajánlot honlapon itt található. Én is láttam KArácsony előtt a Tescoban, nem is volt túl drága. De igazából nem értettem, mi lehet az értelme pont egy muffin sütésénél vastag kerámiatálat használni. :-OO
Szerintem az nem muffin, hanem talkedlisütő, bár annál is kell előmelegítés, ha jól sejtem.
A talkedli meg egy fánkféle, tarkedlinek is hallottam már hívni, és eddig leginkább a Mesterségek Ünnepén láttam feltűnni.
Egyébként a légkeverős sütésnél szokták írni a használati utálásban, hogy nem kell előmelegíteni, és ugye az sincs előírva sehol, hogy a tepsit üresen ne tehetnéd be melegedni a sütőbe. :)
ribizli
Karácsonyra kaptam egy pataki féle kerámia muffin sütőformát. Először is azzal kezdtem, hogy kinyomoztam, mi az a muffin. Utána megpróbáltam recepteket szerezni (ami sikerült is), és itt kezdődtek a bajok. Minden recept kiemeli, hogy a sütőformát előmelegített sütőbe kell betenni. A sütőforma leírása viszont szó szerint így fogalmaz: "A sütésre előkészített étellel az edényt a tűzhely hideg sütőjében rácsra tegye, és fokozatosan melegítse a kívánt sütési hőmérsékletre.". Nekem úgy tűnik, hogy ez a két dolog szöges ellentétben áll egymással, ezért most nem tudom, hogyan és mire tudom használni ezt a fajta sütőformát.
Hú, de jó, hogy eszembe hoztad. Egyszer már emlegette vki, hogy talán a tuskóban lehet kapni. Instant porridge v. mi a fenének hívják. Na utánanézek...
A hátoldali joghurtost én is megcsináltam, pont aznap, mikor a 102 kisqtya volt a tvben, és azóta azt dalmatának hívjuk, merthogy fehér és pöttyös :)
A garihoz kell a blokk, és ha nem vakarás miatt sérül a bevonat, akkor visszaveszik. Viszont nekem a perem alatt hajlamos picit rozsdásodni, nem tudom, hogy, úgyhogy bőszen törölgetem mostanság :(
Kaptam egy fantasztikus receptet, először a bejglisütésnél megmaradt fehérjéket használtam föl hozzá, de mostanában folyton ezt kell sütnöm "rendelésre" :) Íme:
ZABPELYHES-MAZSOLÁS MUFFIN
Hozzávalók:
8,5 dkg margarin 11 dkg barnacukor 4 tojás fehérje 1 teáskanál vaníliaaroma 12 dkg zabpehely 16 dkg liszt 1 teáskanál fahéj 1 teáskanálsó (én nem teszek bele, amúgy is sokallom) 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 2,4 dl almaszósz (vagy hígabb almalekvár) 2 evőkanál víz 15 dkg mazsola
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffinformákat kivajazzuk. A mazsolát lobogó vízbe tesszük, majd leszűrjük és hagyjuk megszáradni. Habverővel kikeverjük a vajat és a barnacukrot. Hozzáadjuk a többi összetevőt a mazsola, a tojásfehérjék és a vanília kivételével. A tojásfehérjéket a vaníliával kemény habbá verjük. A habot óvatosan belekeverjük a masszába, majd a mazsolát is beleforgatjuk. A tésztát a muffinformába kanalazva 20-25 percig sütjük.
A minimuffinoshoz át kell alakítani a receptet, egy kis matek :) három adag ilyenből, tehát 12 fehérjéből indulva lesz négy tepsinyi, tehát 24 picurhoz 3/4 mennyiség kell, vagy nyersen eheted a tuszmákot :) (úgy is nagyon finom) :)
Hát nemtom, de nekem rá volt írva ez a jótanács az ikeásom papírjára, és azóta a másik 2 formámat (gyümölcskenyér és torta) szintén így avattam be. Nyilván van valami értelme, különben nem írták volna rá :) Söt, úgy emlékszem, nem árt idönként megismételni az eljárást, ezzel hosszabbítani a szilikon élettartamát.
Jaj, ne görcsöljetek már azon a "kapszlin"! Mivel a legtöbb sütőforma eleve tapadásgátolt, nem ragad bele a süti! A muffin tésztája eleve "zsíros" még hozzá.
A trükk abban van tapasztalataim szerint, hogy meg kell várni, míg foghatóra hűl a süti, akkor én egy fa vajkéssel szoktam kipöckölni. Ha nem akar egyből jönni, körbekanyarintom az oldalát. Sose ragadt még bele, pedig sokfélét csináltam már.
Én csak akkor teszek papírformát a lyukakba, ha elviszem olyan helyre a kész sütit, ahol praktikus, hogy csomagolt, vagy ha kisgyereknek adom a kezébe majd.
A bögre a standard 2 dl-es a receptekben.
A pupeka púpozott evőkanál joy-nyelven, a szalagáré meg nyilván szalalkáli. :)
Most meg is kívántam a muflit, tehát megyek sütni.
ribizli
Egy gyors kérdés szilikontulajdonosokhoz: egy ismerősöm karácsonyra kapott szilikonos formát, és vki azt tanácsolta neki, hogy az első használat előtt főzze ki, mert ezzel meghosszabbodik az élettartama. Ti hallottatok már ilyesmiről? Van ennek értelme? Hiszen a forróvíz csak 100 fokos lehet, a sütő meg úgyis min. 180-200...
Nekem - természetesen :-)))) - már sikerült beleragasztanom néhány muffint, de azt hiszem rájöttem a hibára. Túl sok tésztát teszek a mélyedésekbe, és ahogy megnőnek, a szélénél ragadnak bele. Ill. túl sokáig sütöm, mert mi jó ropogósan szeretjük. Legjobban a papírjára írt joghurtos recept szerinti muffint szeretem sütni, de az extra hozzávalókat variálom. Aszalt barack, csokichips, színes zselécukor (hú, ez is jól bele tud ragadni! :-)) ), mazsola, etc.
A 3 éves garancia hogyan érvényes? Ha beleragad, visszavihetem? :-)) Meg kellett volna őrizni a blokkot?
Képzeljétek, a Dr.Oetker minimuflisütőmbe, amit kaptam, még soha nem ragadt bele egyikfajta süti se!!! (Pedig már jó sokat sütöttem benne.) Kis ecsettel kiolajoztam a gödröcskéket, és sütés-langyosra hűtés után kézzel minden további nélkül kiemelhetőek a muflik. Semmi papír! Igaz, hogy kicsit drága volt a tepsi a többihez képest (3190 Ft), de nagyon megérte, és HÁROM ÉV GARANCIÁT ad rá az Oetker!
Ilyen tepsiket pl. a Lehel csarnokban is lehet kapni, ennél olcsóbban (fekete, tapadásgátló). Nekem a Jézuska tojt egy muffin szakácskönyvet, s abban is azt írja, hogy a lyukakat kenjük be vajjal és tegyük mélyhűtőbe. Kapszlikat még a rendesebb papírboltban is lehet kapni. Vagy vegyél szilikonsütőt, abba semmi nem kell, igaz kicsit drágább, mint a másik, de semmi macera nincs vele, sütés után kiborítod a muffinokat és folyóvíz alatt kimosod a formát és kész.
Huu, sajna csak most neztem erre "karacsonyi-muffin" ügyben, tehat jocskan utolag, de azert köszi a receptet. Igenigen jol hangzik, de kerdesem az volna, hogyan kell az ilyent enni? Kiskanallal, vagy csak ugy harapni fagyistol?
Vegülis en a nemet Spekulatius keksz alapjan sütöttem egy Spekulatius-Muffint, ami teljesen finom füszeres volt, csak kicsit szaraz. Ha vkit erdekel a dolog megirom a receptet.
Katalinra vettem Cicusomnak ~sütőt, és múlt héten hozzá egy gáztűzhelyet.
Valamelyik nap reggel Sthal Juci épp muff int sütött. Naná, hogy sehol sem sikerült kapszlit szerezni hozzá. Kénytelen voltam sütőpapírból vágni bele.
A massza:
150 g vaj,
130 g cukor + 2 csomag vaníliás, habosra keverve, bele 2 tojás, a gép megy tovább,
120 g liszt,
2 pupeka darált mák,
2 pupeka reszelt csoki,
1 moka szalagáré -sütőpor épp nem volt.
Az összekavart szárazat óvatosan beleengedtem a dépbe, és köbö 1/2 dl ócsórumot öntöttem bele, hogy könnyű-ragadós massza legyen.
A "kapszlik" aljára pottytam 1-1 kanálnyit, elfészkeltem, bele eresztettem 1-1 káka S.baracklekvárt, rá újabb kanálnyi masszát tettem, végén a maradékot elosztottam.
Betoltam a sütőbe, 180oC-on 20' alatt megsütöttem!
/Lányom nem szereti a mákot, ezért csak felét nyúlta le.../