örököltem egy leandert, ami tele van nyáron hangyával. A növény majdnem elpusztult, megmetszetegget, már szép hajtások, és levelek lettek rajta, de a hangyák mitől lehetnek, és hogy lehetne kiírtani őket?
lehet hogy nem rohadt meg, az én páfrányom viszont igen.azért javasoltam,hogy nézd meg.a földet viszont mindenképp ki kell cserélni.és hannabori jaslata sem rossz,egy két marék sódert keverhetsz bele.
hát nemtudom. én a helyedben azért ártaknám a kókuszrostbol valami könnyebben száradósba,vagy ha nem akarod,akkor tedd öket rá a radiátorra,ott nagyon hamar kiszárad,és a muslincák elköltöznek.meg a meleg amugy is segiti a gyökeresedést
Így lehet, mert amivel bejöttek ősszel, az ilyen nedves tőzeggombócba ültetett növény volt.
Most meg az egy-két hete kókuszrostba dugott dugványok körül, direkt párásan tartott cserép körül vannak. Ott nem merek még földet cserélni, inkább még egyszer belocsolom rovarirtóval. Remélem az a dugványoknak nem árt.
Ezt nem tudom megcsinálni, mert most a gyökértelen, párás keltető doboz cserepei körül repkednek. Alig várom, hogy ott legyenek már gyökerek, nem merem átmosni.
Hmmmmmm. Megnézem majd a gyökerét, de elvileg nem lehetne baja a gyökerének, mert nem kap annyi vizet. Viszont fürdőszobában van a cserép, tehát lehet, h eleve a párás környezet tetszik nekik és a cserepet választották lakóhelyül ;)
majd beteszem. a muslincákkal pedig.... nekem is voltak, az a tapasztalatom,hogy csak oda költöznek,amelyik virágnak rohad a gyökere.azt javaslom,hogy amelyikben muslincák laknak,sürgösen át kéne ültetni,ugy hogy a gyökerekröl teljesen le kell mosnia régi muslincás földet,majd friss,tiszta földbe átültetni.a kell a régi füld is azt ki kell fertötleniteni,majd egy kis trágyázás után más virágoknál fel lehet használni.nekem ez a tapasztalatom velük kapcsolatban.nekem egy páfrányomat mevágták tönkre. sok szerencsét a bogarászáskoz :)
Tudtok abban segíteni, hogy mit kezdjek a szobanövényeim földjébe (?) költöző muslicákkal? Egy új virággal jöttek be, télen már belocsoltam mindent rovar és gombaölős vízzel, de olyan, mintha most a másik szoba növényeihez költöztek volna át. Vannak kókuszrostba eldugott hajtásaim, akörül repkednek most.
Nem okoz nagy kárt, de bosszantó, mikor az embernek az orra elől kell hessegetni őket. :-)
kedves hannabori! ahogy javasoltad, megnéztem a gyökereit. hát nem volt sok neki sajnos. aki megmaradt,az is el volt száradva,és helyenként nagyon meg volt vastagodva.az én kis "csodakönyvem" azt irta,hogy gyökérgubacs-fonálféreg. most vizben vannak a levágott szárai. remélem ,ha elültetem, nem támadják meg megint.
néhány szép kép:
a dieffenbachia, decemberi kép,azóta 20 centit nőtt,a két schefflera arboricola(azóta sajnos teljesen felkopaszodtak:( de majd kinn a szabadban... :) )és a sansevieriás ablak(a karácsonyi kaktusz azért ott hátul bevillan)
ha már a viaszvirágnál tartunk! van nekem ez a kis csóró példány,de nem jutok vele dűlőre.a képen még egész jól néz ki de most! a levelei ilyen aszottak lettek meg sárgulnak, és lepotyognak :(azt hittem hogy kevés vizet kap, elég szárazon tartottam eddig.meg a talaján is hamar átszaladt a viz.volt már napon,meg is égett, volt egy sötétebb helyen,ott kezdett el aszni.az egyetlen inda amit hozott 2 év alatt az csak 20 centis lett és levele se nagyon jönnek rajta. a kérdésem a következö: esetleg egy átültetés seguthet rajta, vagy nem érdemes már tárolgatni? és ha levágnám? mést egy keleti ablakban van,ujabb tünetei nem voltak! kérlek segitsetek!!! elöre is köszönök minden választ!
Ebből van nekem pár cseréppel, szaporítom őket, de egyelőre nem virágzott még. a helyet szereti mindegyik tő, mert nőnek szépen. Csak hát nem bont virágot egyik sem :(