Érdekes, hogy az örök első, a Pucci, az idén nem jár az élmezőnyben. Valamikor nekünk is volt fóliánk, én sem bírtam ki, hogy ne tegyek be párat..., de most már talán annyira nem izgat a dolog..., na meg fólia sincs.
Minden nap szóba akartam hozni..., nálam sincs atka (csak Ildikónak sikerült ügyesen találnia 1 növényen, kétségbe is estem, de nem volt folytatás!), de fekete tetű akad, igaz, a szemem rajtuk, na meg nekem most elég kicsik a növényeim, könnyen észreveszem. Szóval még elég volt a manuális beavatkozás.
A Haydn? Nahát!:-) Jól nézhet ki. Nekem még mindkettő méteres lenne talán, ha nem metszettem volna, így most alacsonyabbak. Pedig már jó sok víz lefolyt a Dunán azóta..., mikor is lehetett? 2009-ben talán?
Nálam is ez a helyzet:-((( én ma permeteztem. Volt,hogy a buga fekete tetű kupac volt. Ráadásul amit 2 hete támadtak meg annak a zsenge levélkék deformálodottak lettek.
barack,cseresznye, de még a paradicsom is fekete tetves volt mára.
Locsoltam ma,és majdnem infarktus......sárga tetű kolónia,mondhatom,leámon ennyit még nem láttam egy kupacban :( Ami még érdekesebb,és még soha nem láttam,a bimbókat támadták be,nem a leveleket két növényen :(
Most gyors lemostam azt a néhány növényt,de ebből sajna permetezés lesz,nincs mese,a bimbóról nem tudom szépen leszedni,félek,hogy letöröm !
Judit Judye-ja is rózsaszín,de semmi pénzért nem válnék meg tőle,épp a színváltósság miatt, nem is nőtt sokat,a pillái is....nincs belőle pótlásom se,úgyhogy ezer szemem rajta :)
Hát igen, a Haydn, az aztán szereti ontani a virágot. Sajnos az idén nem fogja, visszavágtam. Szép, de azért persze nem lehet egy napon említeni a Chopinnal. De érdekes, mert egy nagyméretű leanderhez sem hasonlítható. Na most ebből is igen sok hajtást adtam tovább, de nem emlékszem, hogy bárki írta volna, hogy nagy növény lett belőle. Igaz, ennek talán nem is jöttek soha alsó hajtásai.
Ilyenkor már részben árnyékot vet rá az egyik nagy diófánk, az ajtaját csak a reggeli fagyveszélykor csuktuk be. Egyébként kipakolok mindent, csak ha nagy esőt mondanak, az éppen virágzó duplákat viszem be. Ilyenkor tavasszal, jó szolgálatot tesz, itt beindulnak a dézsás növények, a palánták, behozom a tarra vágott leandereket, a frissen átültetetteket.
Na éppen, hogy bent maradt, a rózsaszín színe miatt rezgett a léc, de viszont nagyon dúsan virágzik, és azt még hozzátettem,hogy színátmenetes, ezért maradt.
Igen megmaradt, a telet megsínylette de majd helyrejön.
Persze nézelődj, itt is tudsz http://leandervarazs.gportal.hu , igaz mostanában elhanyagoltam a honlapot, jön a nyár gyerekek itthol lesznek majd folytatom.
Most cserepeztem be 3 Kerberoset egyet felcímkéztem Neked.
Marianné elég esélyes, hogy tőlem van..., mint elég sokaké. Jó móka volt annak idején. Ha nem ismered, röviden elmondom..., egy dán cég találta ki, hogy bizonyos leandereket törpésít, és zenészekről nevezi el őket. Hogy pontosan mely leandereket választották, azt nem tudjuk. Ma már nem működnek. Valaki a fórumról (már régóta nincs itt) vett ilyet, és én is nagyon szerettem volna. Egy Oázis kertészetben szinte csodával határos módon találtunk kettőt, az egyik teljesen ki volt száradva, ingyen odaadták, de aztán ahogy kutakodtunk, találtunk egy egészségeset is! Nagyon boldog voltam!!! Sikerült visszahozni az életbe a kiszáradtat is, annak hajtásait aztán mind elosztottam. Ám úgy két év múlva az elpusztult, de a másik remekül van, és nálam még mindig kicsi fácska. Azt is metszegettem, és ajándékoztam folyamatosan. Egyszer az egyik topictársat meglátogatva szembesültem azzal, hogy az ő Chopinja hórihorgas lett. Másé meg maradt kicsi. Így jöttem aztán rá, hogy ha alulról vágtam a friss hajtást, az megnőtt, mert abban nem volt törpésítő, de ha a bokorról vágott hajtást kapta valaki, az kicsi maradt. Mostanában nincsenek információim, de ilyen leanderhez biztos, hogy csak ilyen "házias" módon lehet hozzájutni, mert már nem árulnak üzletben. De, mint írtam az este, valami törpésítve lett, nem olyan mint a Roeding és nem is olyan, mint a Provance...., akár kicsi, akár nagy, a virágai különlegesen szépek. Szerintem gyönyörű!
Hirtelen Bea Nauticájára gondoltam,de megnéztem,az más tényleg,őrület ez a sok fajta,meg a vérünk....a hörcsög....de nincs mese,éheztetni kell mostmár :)Mindent a szemnek....csak és kizárólag.... :)Egy két magonc van,ami...és slussz....:)
Jó,hogy bennemaradt a szelektáltakban,megérdemli,gyönyörű!:-)
Chopin ,,származásáról" lemaradtam! Marianntól vettem 1-2éve, talán most virágzik majd, és össze tudom hasonlítani akkor a Villával. Mert amit mástól vettem Chopint, az dettó ugyan az, mint ami volt Villám. Na ezt jól megírtam.
Nem rákos, hanem iszonyatosan gombás lett a leander. A szár repedésein is bekerültek a kórokozók a szárba ezáltal a kéred felső része szétrothadt. Majd gyógyulni kezdett de hegesedés maradt.
A bekarikázott beteg szárat válasszad le, a többit metszed vissza, és alaposan permetezd le a csonkot.
Bár nálam is "kavarodás van" a Carpentras körül, akitől én vettem az Marianntól vette(állítólag), de az enyém mégsem olyan mint Hópici Bendegúzé. Így hát ez a férfi szerintem nekem nem Carpentrast küldött anno hanem valami mást.
De ez a "más" nem Provence,kicsit másabb, színben szerkezetileg is.
Lona akkor Neked is lesz ilyen Kreberose! Tudod én még jövök Neked egy leával a kis bordó csemete miatt amit adtál.
Sajnos ezt kaptam a Kewpie helyett 3. alkalomra is, Kewpiet vettem de ez lett:-(
Köszi a választ, akkor teljesen visszavágom. Bár ebben az esetben is megmarad a törzséből sérült/beteg rész - a 2. képen bekarikáztam, hogy mire gondolok. Vagy azt le kellene választanom a többitől? A levelei foltosak, az új hajtások szárai is mind foltosak, mint az első képen. :(
Én biztos vagyok benne, hogy nem ugyanaz a kettő, hiszen tudjuk, hogy a Chopin milyen okból és honnan származik. Bár nekem nincs a másik, amit írsz..., így elvben nem nyilatkozhatnék. Van egy másik is, nem jut eszembe a neve, arra is mindig azt mondták, hogy ugyanolyan (Mrs. Roeding), de nem, tuti hogy nem. Aztán van, akinél nagyra nőtt Chopin van, van akinél kicsi..., de ez, mint idővel kitapasztaltam, részben azon múlt, hogy akinek én küldtem honnan kapta a hajtást (ha bokorról, akkor kicsi maradt, ha alsó hajtásról, akkor megnőtt). Bár ami igaz, az igaz, a kis Chopin végül is valamiből lett kicsinyítve..., szerintem a nagyot talán nem is lehet annak nevezni..., és akkor lehet, hogy abból kicsinyítették, amit te mondasz, és nem a Provancéból.