Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Van néhány, november elején duggatott, talán Fino-dugványom, "akik" most együtt telelnek a nagyokkal egy fűtetlen helyiségben, kérdésem, érdemes-e átvinnem őket a világosabb és 18-20 fok körüli konyhaablakba, vagy várjak tavaszig? (Dél-nyugati fekvés)
A múlt héten vásároltam 2 drb kumquat obovata termő citrust a citrusok.cz -től. Mára mind a kettő teljesen leszáradt, mivel már beteg haldokló növényeket küldtek.
Tudna valaki küldeni esetleg oltóágat valamilyen kumquat fajtából es miyagava mandarinból? (Természetesen nem ingyen kérem)
A tavaly feltett fotód és leírásod alapján a fa termett és nőtt, amíg a vásárláskori lendület tartott, amit magával hozott.
A talaja nem megfelelő, nem jó a ph-ja, nem tud tápanyagot felvenni, akármivel tápozod - ezért vannak hiánytünetei. Fokozhatja csapvíz, kútvíz használata locsolásra.
Szép lassan elpusztul. Lakásban nem lehet citrust teleltetni, ha nincs más lehetőséged télre elhelyezni, akkor kár erőltetni.
Az ajánlott teleltetési hőmérséklet, hacsak nem tudsz nekik elegendő fényt biztosítani, az +5-10 fok, minimális öntözéssel. (Most már mindegy erre a szezonra.)
Köszi! Igen, a héj belereszelésre is gondoltam, több "főzősműsorban" használják a lime héjat, mint ízesítőt. Azok kifejezetten klasszikus lime-kinézetűek, vagyis kisebbek, mint egy citrom, kerekebbek, és zöldek. Vajon ezek akkor mifélék? Nem gondolnám, hogy keserű a héjuk, akkor nem tennék édességbe.
Koktélokban szerintem a Mexikói, Tahiti, Karibi a használatos akár szeletelve, akár a leve.
A világ más részein más fajták is előfordulhatnak, Ázsiában van/lehet még egyéb fajta számtalan, ami nálunk nem vált ismertté.
A főzés, sütés más kérdés. Ha a héjreszelékre gondolsz, mint ízesítőre, akkor a fentiek keserűek, én nem használom ilyen célra. Erre a normál citromok (pl. a Lisboa), a Nápolyi lime (C.Aurantifolia La Vallette) alkalmas (civil nevén francia citrom), a Meyernek nagyon vékony a héja és kevésbé ízes. Ízesítőként még a Buddha keze is jó lehet, de ezt még nem próbáltam.
"miszerint színe zöld" - erről is folyt mér eszmecsere. Némelyik nem is zöld, ha érett.
A cédrátok felhasználásáról sokat írtam az utóbbi időben.
Lime-okra visszatérve. Melyik az, amelyiket a főzésben, sütésben, koktélokban használják, mint "lime". Vagy ez tök mindegy, mind megfelel a kritériumnak, miszerint színe zöld, és fűszeresebb ízű, mint a citrom - mind a leve, mind a héja? (Bocs, ha már volt róla szó, de kissé elvesztem a sokféle lime közt, melyek némelyike nem is zöld, és ugye van amelyik édes :)))).
Néhány mandarint vettem a piacon, felirat szerint spanyol származású. Élénk narancssárga, lapos, kb. 6-8 cm átmérőjű, vékony héjú, nem könnyen hámozható, magnélküli. Nem tudom, van-e ilyen megnevezés, én azt mondanám rá: köldökmandarin. Az íze még elmegy, de a gerezdek bőre rendkívül szívós, megrághatatlan.