"Igazad van, és jó a szemed! Majd lesz még magyarabb sarok is,"
.
Így van Tom, a képeidet alaposan meg szoktam nézni és elolvasni is és a lefényképezett nagy ismertető táblán meglepődve láttam, hogy az egész egyházi komplexum a magyar alapítású Pálos atyák tulajdona.
.
A táblán amit lefotóztál így van alul odaírva: "Pauline fathers and brothers" magyarra fordítva "Pálos atyák és testvérek".
.
A Pálosokat Szent Özséb magyar szerzetes alapította a Pilisben valamikor az 1200-as években (wikipediában utána nézhetsz a pontos dátumnak).
"Szentélyek sokasága és vajon többet is láthatunk belőle? "
Természetesen, ha nem zavar a párhuzamos képvezetés! Ezek a képek mennek a vcs fórumon is - nagyobb képekben -, és amikor készültek, ide is szántam belőlük! :-D
Az időm szoros, és csak röviden! :-D
A csak gyalogolható rész kezdete! :-D
A fig tree, és jól mutató fa - kiállású -, a természetben, de a házak közelében a betont is feltöri a gyökere!
Sziasztok Hungarosiculo, Tom, és kedves többiek! Most csak köszönök, és benéztem egy kicsinyég, egyelőre nincs több képem, de majdcsak szedegetek párat még!
Természetesen nem jöhetett volna el, csak a Monarchiával. Az inspiráció, és a technológia döntően, és alapvetően az osztrák, vagy a polgárosodó zsidó dinasztiáké volt, és ezt követte, vagy buzdította, sőt hívta a magyar arisztokrácia progresszív része. De a húzóerő, és a technológia osztrák, és német alapvetően. Én nem kiabálok és nem is kiabáltam kígyót-békát a Habsburg házra, soha nem "kuruckodtam", azontúl, hogy a magánvéleményem nem gigantikus sem Rákócziról, sem Thökölyről, sem a kurucokról, akik a török oldalán harcoltak az egyesített Habsburg - Lengyel erők ellen. Nem vagyok seggre ülve sem a "márciusi ifjaktól", sem Kossuthtól, de az is tény, hogy a Habsburg ház ferencjóskájától sem. meg a behívott 200000 orosztól sem, sőt, az utána következőktől sem. Deák Ferencet, és a kiegyezést tartom történelmi dicsőségnek, bár sok szempontból az utána következő időszak éles különbségei (kivándorlás, és stb.) megtörténtét sem lehet elhallgatni. Az kétségtelen, hogy az addig zömében ostoba és tohonya vagy alázatoskodó és egyben pöffeszkedő miliő ebben az időszakban váltott progresszívre, és termékenyre, és Magyarország többet fejlődött, mint előtte két évszázadon át. Hogy aztán röpke húsz év múlva ferencjóska, meg a saját ostobasága Trianonhoz vezessen. Bár - személyes véleményem, és nem a vita miatt írom - Trianonról leginkább a saját ostobaságunk tehet.
Róma, a Santa Maria in Cosmedin templom. A 6. században (1500 évvel ezelőtt) épüét, mai alakját 1120-ra nyerte el. Ma a görög katolikus egyház tulajdona. A szertartást látjátok is a képeken. Amiről híres az előcsarnokban látható ősi római faragvány aminek a neve az Igazság szája, azt tartja róla a hagyomány, hogy a hazug ember ha beteszi a kezét akkor leharapja. (Saját fotok)
"Avignonról én is hallottam, a Viterbo nevű kisvárosról nem"
.
Dehogyisnem, max. nem tudatosult benned.
.
"Három évig nem sikerült pápát választani
IV. Kelemen 1268-ban bekövetkezett halála nem várt zavart okozott a konklávé működésében. A pápaválasztó bíborosok a Rómától 60 kilométerre északra található Viterbóban gyűltek össze. A Viterbóban összesereglett bíborosok két nagy pártra szakadtak: egy franciára és egy olaszra, a franciák egyre növekvő befolyása pedig patthelyzetet, egy két éven és kilenc hónapon át tartó interregnumot eredményezett.
1270 nyarán Viterbo vezetése végül megelégelte, hogy a városnak kell eltartania a főpapokat, így – megsürgetve ezzel a döntéshozatalt – először csak vizet és kenyeret adott a bíborosoknak. Amikor a városvezetés belátta, hogy drasztikus lépés sem hozta meg a kívánt eredményt, lebontatta annak az épületnek a tetejét, ahol a bíborosok tartózkodtak. (Ez volt a pápai palota conclave terme). Három nap múlva a piacenzai születésű Teobaldo Viscontit, Liége főesperesét választották meg pápává, aki még csak pappá sem volt felszentelve."
Ezt a képedet nagyon köszönöm. Megírom miért: töbet mond nekem mint egyszerű épület (ahogy az 50 es évek buszképe, a felkapaszkodó egyenruhásokkal, vagy a hatvanas képek felszabadultabb forgataga a villamos járta Azstoriánál is).
1890. Békés hangulatot áraszt és a bélvárosi öltözetet nézve egyfajta polgárosult eleganciát. 1880 és 1900 Budapest és az ország legfényesebb időszaka. Tudom ekkor épült föl Budapest és nemcsak Budapest, hanem megannyi vidéki város: magyarul az egész ország.
Nem tudom, ekkora gazdasági bumm (amit eleddig sem az Orbán, sem a Gyurcsány rendszer otthon nem tudott produkálni) létrejöhetett volna-e az Osztrák- Magyar Monarchia adta európai közép-nagybirodalmi lét nélkül? Szerintem aligha. Lehet kígyót békát kiabálni a Habsburg házra, de ekkora gazdasági boom-ot birodalmi keretek nélkül alig hiszem, hogy lehetett produkálni, mivel azóta sem sikerült.
2. utána a jobb felső sarokban rákattintasz arra a karikára amiben két egymással szemben álló ki nyíl van, teljes képernyős módban lapozgathatod az összes képet!
Viterbo, pápai palota. Épült 1257-ben és mai állapotában is sértetlen. Annyit kell tudni róla, hogy ebben az időben Rómában eluralkodott az erőszak és a pápák jobbnak látták áttenni a székhelyüket a jóval kisebb Viterbo városába. Csöndes kis város volt ez akkor és az ma is. Itt székeltek a pápák aztán jó 24 évig. Hogy aztán még tovább költözzenek, egyenesen Dél-Franciaországba, Avignonba, ahol is jó 100 évig maradtak. Szval a római pápák székhelye nem volt állandóan Róma, inkább azt mondanám jobbára Róma. Saját fotók.
Tom közben megváltozott itt az indexen a képfelrakás sokkal egyszerűbb lett és sokkal szuperebb mint bárhol. Ha a felső képekre kattintasz az elsőn, majd jobboldalon legfelül a nyilakra kattintva teljes képernyős nagyításba kiteszed, teljes képernyős slideshow szerűen tudod lapozgatni a képeket és ez remek újítás. Gratula az index fejlesztőinek.
Nézd, én nem tudom, hogy a "12. század - de lehet, hogy korábbi.." megfogalmazás mit jelent. Magát az eljárást tartom kultúremberhez méltatlannak, illetve hát alapvetően hungaronak. A szemléletet, a nemtörődömséget, az ostobaságot és az érzéketlenséget. Hiszen akik szétzúzták, azoknak fogalmuk sem lehetett, hogy akár 4.-ik századi, vagy 12.századi. Valami régi szar, ami nekik útban volt ahhoz, hogy a pénzt mihamarabb megkapják. "A fasz sem törődik ezzel a szarral, takarítsuk el, azt gyerünk tovább.." Hát így valahogy. Amit a bombák meghagytak, mejd a hungarok egy kanál szarért akár, de eltakarítják..
Ez a Geist házat a Kálvin téren a bomba takarította el a nagy háborúban. Gyönyörű lehetett, Ybl tervezte 1863-64-ben. A beruházók pont annyit törődtek a műemlék templommal, mint a bomba a Geist házzal.
Ez végtelenül szomorú. Se talán mégse olyan katasztrófa. Van egy ellentmondás a szövegben. Elöször azt írják, "kora középkori", ez a 4-7. századot jelenti, aztán a végén kinyögik, hogy lehet hogy 12. századi, ami már késő középkor. (hogy aztán 1348-al véget is érjen). Nagyon nem mindegy, mert egy kora középkori templom előkerülése alapvetően felforgatná a történelemtudományt. (ti. jelen tudomásunk szerint a bizánci hatás Erdélynél véget ért. )
No, Hungarosiculo, hát most elég pregnáns képet kaphatsz attól, hogy mitől hungaro a hungaro, és mennyire más a Siculo. Úgyhogy azt gondolom eléggé jól teszed, ha maradsz Siculo, még ha hungaro is.