Nem sikerült a mustot forrásba hozni, este az élesztő szépen felfutott, reggelre összeesett, próbáltam friss mustot hozzátenni, de rosszabb lett, a tartályban meg szertefoszlott. Kezdek aggódni, szombat óta ott van minden védelem nélkül
Előbb kimaradt,.a zacskó nem egy hivatalos mértékegység.
20-30g/hl között van emlékeim szerint az adag, amiket én használok.
Ennyi cukor nem oszt, nem szoroz. A táblázatokban nyomon tudod kovetni miből mi lesz. Ha megfogalmazod a célt, annak megfelelően kell játszani vele. Hülye módon telenyomni butaság. Ha gyengébb az év, gyengébb a mustfok akkor kell cukor. Idén szerintem aki több cukrot szeretne, annak várni kell és süt majd a nap. Mégiscsak az az igazi,nem pedig a tescos napsütés!
Az én "zacskóm" fél kilós (500g) ami durván 20hektó (2000liter) musthoz való. Ahogy Persil írta az élesztőt ne csak beleszórd, hanem szépen fel kell "futtatni". Én kútvízzel csinálom mindig, és ha van nap, akkor kiteszem oda, vagy a radiátoron melegen tartom és lassan engedem kihűlni. Konyharuhát teszek a tetejére. Ha szépen eljátszol vele, beoltod, másnap már dolgozik.
Tápsót beleteheted legelőször egyben, vagy pedig szakaszosan, ahogy fogy a cukor. Ha már van refraktometered, akkor szépen nyomon követhető a változás. Nem az értékek helyessége/pontossága a lenyeg, hanem a tendencia. Én ennek megfelelően adagolom a tápsót az erjesztes során.
Ilyen mélységig nincsenek borászati ismereteim, én mondjuk a beoltáskor adom mellé a tápsót, rosszat meg nem akarok mondani.
D ahogy írod, ha van még egy fél zacskó élesztőd, azzal megpróbálhatnád a beoltást. Én legalábbis megpróbálnám. Pár litert kivéve, megcsinálva az előírásszerinti kelesztést még most este és belerakva a kivett mustba, ha reggel ezt a kivett anyagot beleöntöd a hordóba (nekem az inox-tartály is hordó), pláne, ha leszeded a hordó tetejéről az élesztőt, akkor még simán be tudod indítani az erjedést, és hozzáadhatod a tápsót.
A fajélesztőt (általában) keleszteni szokták, fajtától függően 10X-es mennyiségű meleg, de nem forró vízben/mustban, majd apránként további mustot adva hozzá, hogy szokja az élesztő a hordós must hűmérsékletét. ez a kelesztés egy több órás folyamat, minél türelmesebben csinálja az ember, annál jobban sikerül a beoltás. A legtöbb fajélesztő "killer", azaz hiába indult már meg a mustban a vadélesztők képződése, előírás szerinti kelesztés esetén ez az élesztőtörzs legyőzi a vadélesztőket, és csak ez fogja a mustot megerjeszteni. ha csak úgy beleszórtad, akkor semmi garancia nincs arra, hogy kellő mértékben el tud szaporodni, mielőtt a vadélesztők elhatalmasodnak a mustodban.
itt van ez az átváltó. igaz, hogy német nyelven, de pofonegyszerű ahasználata: a megfelelő helyre be kell írni a (most ott levő adatot kitörölve/felülírva) megfelelő adatot, majd a go! ikonra klikkelni, az oldal ebből az egy adatból meg fogja adni a többit. ha pl a brix oszlopába beírod, hogy "21", kiadja, hogy ez 18.36 KMW-nak és 11,68 alc%-nak felel meg (bár az igazat megvallva picit alábecsüli az alkoholt, legalábbis az OBI laborjához képest). De ugyanígy ki lehet vele számoltatni, hogy hány brixes kell legyen egy 13 alkoholfokos borhoz a must (20,24 KMW)
Az azért más. Az én refraktométerem mutatja a brixet, oechslét és a KMW-t (magyar mustfok) is, így ha én mustfokról beszélek, mindig a KMW-t értem alatta, sosem a brixet.
Amúgy 1 kg cukor 100 l mustot kb 0,6 fokkal emel, ez azt jelenti, hogy a te 60 l-edet kb. 1 fokkal emelte. Az élesztőt csak úgy beleszórtad, vagy kelesztetted előírás szerint?
Én a Bakonyi-félét használom, mert a sylvestris-féle kénszint-nézőjével egyszer jól befürödtem, jóval magasabb értéket mutatott, mint ami valójában (az OBI-labor szerint) benne volt. Elméletileg meg tudod a tieddel is nézni, 5 és 9 közé kell essen, ideális esetben kb 7-es, 7,5-ös kéne legyen, de ez fajta, évjárat és gazdafüggő (művelésmód, terhelés, növényvédelem, szüret időpontja etc.)
Egy 19 fokos mustból 12,5-13 alkoholfokos bor lesz, ha szárazra kierjed. Semmivel se lesz jobb borod, ha a 18,5-öst felcukrozod. (Mondjuk ha brix 18,5-ös, az csak 10,5-ös alkoholt ad, ahhoz tényleg kellhet 1 kg)
Kiegészíteném azzal, hogy ha emeled a cukorfokot, akkor a bortörvény szerint tilos emelni a savtartalmat és fordítva, ha emeled a savat, akkor nem cukrozhatsz. Jó, mondjuk a bortörvény nem engedi meg azt se, hogy 19 fok fölé cukrozz... (Cukrozás lehet mustsürítményből is, itt értelemszerűen emelkedik a savszint is, de nem errél beszéltem)
Eddig az úszófedeles (tegnaptól)tartályban van 60l 18,5 cukorfokos must, tettem bele 1kg cukrot és 1/2 zacsi borélesztőt. A teteje kezd habzani, de co2 párna még nincs.