Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Végre elérhető a szoloink hu oldalon az összetett keresés. Egyszerre többféle tulajdonságot megadva tudsz keresni a rengeteg szőlő között. Ráadásul rögtön a legnépszerűbb szőlők lesznek az eredménylista elején. Próbáld ki te is. Itt a részletes leírás az új funkcióhoz.
"Mi van akkor, ha a megfelelő mennyiségű csapadék miatti jó kondíció és intenzív növekedés miatt nem rothadt le minden?"
Igazából valami ilyesmit szeretnék hallani, illetve ebben akarok hinni:-)
Valahol ez motoszkál a fejemben nekem is, hogy annyira de annyira jó kondiban van a szőlő, hogy kis szerencsével ( tudom, messze még a vége) nagyon jó év is lehet ez!
A tavalyi nagy peronoszpóra fertőzés után biztos, hogy nem tudtunk elintézni minden áttelelő képletet. Az idei korai meleg/csapadék (április elején) megteremtette az ideális körülményeket a fertőzéshez viszont a szőlő még nem volt fogékony állapotban később meg már nem volt kedvező. (április 2. felében a napi közép hőmérséklet a 3,3 és 8,2°C között volt)
Én legalább is erre gondolok abból kiindulva, hogy a növényvédelmi előrejelzések vagy két hónapja csak a lisztharmatot prognosztizálják. (most meg már mindent ;-) )
Vettem pár konténeres csemegeszőlő oltványt, 2 napra rá megjelent pár olajos folt levélen majd kiverődőtt a gomba a fonákon. De csak ez volt eddig + jég...
Virágzás előttit nem voltam képes kiszórni. Most a virágzás utánit próbálnám de minden nap vagy vizes vagy jön az eső. Szóval ilyen szempontból ugyan az mint nálad.
Betegséget én sem láttam, kötődésre sem panaszkodhatok.
Mi van akkor, ha a megfelelő mennyiségű csapadék miatti jó kondíció és intenzív növekedés miatt nem rothadt le minden?
Igaz, hogy a 2 hét előny is van, de jött már front délről is, nem hozott semmit.
Most ha szárazabb meleg jön majd lehet, hogy változik a képlet.0
A saját szőlőmön és a környezetemben is azt látom, hogy a nehéz körülmények ellenére: (késő-tavaszi fagyok, rendkívül sok esőzés , nálunk 60 mm esett egy hét alatt, szinte minden nap esik, de egész évben, közép dunántúl), a szőlők gyönyörűek, semmiféle fertőzést nem látni. Annak ellenére, hogy nem is lehet szinte preventíve permetezni az esők miatt. Vagy esik, vagy meleg van, szóval a gombariasztó pánikcsengő folyamatosan szól a fejemben, de szerencsére nyoma sincs semminek. Összesen kétszer permeteztem idén, akkor is még aznap megázott. A szomszédom 2 éve külföldön dolgozik, azóta nem tud foglalkozni a szőlőjével (metszés volt csak) tavaly ilyenkor már totál fertőzött volt, idén makk egészséges, nem hiszek a szememnek.
Nálam is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy 2 évesek, a pölöskei szép (a képen balra) a Szuvenír viszont sárga...
De az elmúlt napokban elkezdett bezöldülni....
Nálam a talajvíz erősen vasas, anno kísérletképpen szórtam ki vasgálicot a fűre, azt mondták attól méregzöld lesz - semmi nem történt, tehát a vashiányt kizárnám...Magnéziumhiány lehetséges, de tavaly zöld volt minden. A Néró is sárga, a magnéziumhiány miatt egy másik helyen annak bordó lesz a levele, és csak később, úgy tapasztaltam....
De mivel a Szuvenír magától zöldülni kezdett, arra hajlok, amit Laca ír, az időjárási anomáliák a ludasak...
A képen látható zöld levelek egy-két napja jelentek meg meg, Cabrio top és kén volt legutóbb a menü, keserűsót idén még nem használtam.
Mennyi idősek ezek a tőkék? Szerintem fiatalok, 2-3-4 évesek lehetnek. Ilyen zöld pöttyöket akkor láttam sárga levélen amikor hiánybetegség után megkapta a hiányzó anyagot levélpermetben. Ahol érte zöld lett.
Van olyan hiány hogy a levél homogén világos zöld.
Amúgy a sok eső is okozhat ilyet, szerintem bízd rá inkább, várj ki.
atka biztos nem. de hogy mi, azt sajnos nem tudom, h.lyeséget meg nem akarok mondani, pedig azt a legkönnyebb.
se a takács-, se a gubacsatka kártétele még csak nem is hasonlít erre, mindkettönél van valamilyen torzulás, a takácsatkánál apró lyukak, a gubacsatkánál dudorok
Van 3 tőke Pölöskei Muskotály fajtám, az az idei év furcsasága, hogy elvileg szép nagy levelek, de nem zöldek, hanem sárgák, vagy világos zöldnek mondanám.
A klorózis ha jól tudom, nem így jelentkezik, hanem az ér töve sötétebb, a köz világosodik.
Rovarölő 2x volt az idén, 1 mospilan és egy Flumite (bár igaz ez kicsit késön történt május közepén)
Mind a 3 tőke permetezve volt már eddig is többször, most virágzanak... virágzás előtt kaptak Fitohorn szőlő lombtrágyát.
Az Usztojcsivij Dokucsajevoj - Ellenálló Dokucsajev-et jelent. Az ellenállóság a szülők közül a Datier de Saint Valle-ből jöhet. Aminek az egyik szülője a nálunk Eger 2-ként is ismert Villard Blanc. A vinograd.info-n (ez alapján csináltuk a szoloink.hu-s leírást is) azt írják, hogy ellenálló a peronoszra, lisztharmatra és a szürke rothadásra. Viszont a címkézés szerint csak közepesen ellenálló. Ez a látszólagos ellentmondás onnan jöhet, hogy ez egy régebbi fajta, amikor elkezdték a rezisztencia nemesítést. Amúgy szerintem a Talizmán szintjét biztos hozza.
A másik szó "stabil, elenálló" jelentésü. Sztem amúgy nem kellene annyira rágörcsölni a szölöfajták müvészneveire, mert ezek mind fantázianevek, l. pl. az "ezerjó", ha a valsóságot tükrözné, akkor "ezerrossz" lenne a neve, vagy az olaszrizlingnek semmi köze az olaszokhoz.