Keresés

Részletes keresés

jamesz64 Creative Commons License 2021.04.11 0 0 1528

Szia!

"Pofás"  jószág!

A húzó erő mennyi lehet?

Előzmény: Törölt nick (1526)
jamesz64 Creative Commons License 2021.04.11 0 0 1527

Szia!

Először szerintem csak egy törött üveg darab élével szineld  /vakard/  le a lakkot, ha nem vagy megelégedve akkor fűrészlapozd meg. A jelenlegi kalapács nyeleim lenolajkencével vannak beeresztve,  szerintem jobb lett így mint simán csak a fa. 

Előzmény: vfrtom (1524)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.11 0 0 1526

Hossza 76cm a markolata kőris és jávor laminátum 5mm lapokból.

89-ben csináltam a karokat és az aluminium  csigát acélsodronnyal összefűzve a tartósság miatt, nyílpuskának nagyon precíz és nyugodt volt 15cm vesszővel de jelenleg is jól teszi a dolgát meglepően gyors.

Előzmény: Shingen (1522)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.11 0 0 1525

Én szinte mimndegyik kalapácsom nyelét vasfűrészlappal annak fogaival szálára felhúzom rovátkolom, nem kell szorítani és nem fárasztó annyira vele így a meló.

Ja és nem csúszik! pedig fáradtolajban van pácolva :-) 

Előzmény: vfrtom (1524)
vfrtom Creative Commons License 2021.04.11 0 0 1524

Üdv. Hülye kérdésem lenne, vettem egy másfélkilós kalapácsot, de lakkozott a nyele. Nagyon jó vele dolgozni, de eléggé csúszós nekem a nyele. Hamar elfárad a kezem, mit lehetne tenni vele, hogy ne csússzon annyira?

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.09 0 0 1523

Szombat-vasárnap ? teszek fel.,   sok a tennivalóm,  kilóg a lóláb :-)

Előzmény: Shingen (1522)
Shingen Creative Commons License 2021.04.07 0 0 1522

Ha nem off, rakhatnál az íjról képet, vagy küldök egy mail címet. Megnézném szívesen.

Előzmény: Törölt nick (1519)
Shingen Creative Commons License 2021.04.07 0 0 1521

Még szalagcsiszolót nem sikerült megvalósítani, egyenlőre.

jamesz64 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 1520

Szia!

Küldj egy email címet privátba.Van pár fotóm.

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.07 0 0 1519

Hali

Sikerült flexhez készítened szalagcsiszoló adaptert? ha igen tehetnél fel fotókat.

Van egy trabant laprugóból készített mini csigás íjjam jelenleg 22kg h.erejű és 350mm húzású ami eredetileg számszeríjnak készült 15m-es célbalövéshez.

Jól szuperált és átalakiulva is jól mükszik, a laprugóknak csak egy bibijük van nyomásra hengerelik őket és nem húzásra de ettől függelen jól bírják íjnak és sz.íjnak egyaránt. ( azért idönként illik kicserélni a karokat , mert eltörhetnek mint a kalapácsgépeknél a kötegelt rugók bizonyítottan )

Előzmény: Shingen (1512)
Shingen Creative Commons License 2021.04.06 0 0 1518

Köszi szépen a válaszokat!

jamesz64 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1517

Egyébként Borsodban több rúgó készítő cég is van. Talán egyediben is elkészítik megfelelő erejűre.

Előzmény: jamesz64 (1516)
jamesz64 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1516

Neked kell kiválasztani a vastagságot. Kis polszki, trabant 5-6-7mm, a terepjárók, kisteher pl. Pajero stb, innen felfelé akár 8-12mm körül.

A "Szigeti féle"  számszeríjam az  160 fontos, és a rúgója csak kb 6mm vastag, tehát nagyon függ a rúgó "erejétől" is.

Előzmény: Shingen (1514)
szimizso1 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1515

Régi Trabant 601-es laprugó. A legalsón még szemek is vannak, és elég hosszú, hogy középen megfogatva a két karja be tudjon hajolni felajzáskor.

Előzmény: Shingen (1514)
Shingen Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1514

Nem tudom személy kocsinak milyen vastag a laprugó lapja, de teherkocsi van itthon az vagy 1.5 cm vastag.

Ha abból csinálnám nehéz lenne felhúzni. Az már talán a csörlőshöz lenne jó talán.....

Előzmény: jamesz64 (1513)
jamesz64 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1513

Szia!

Valami régi laprúgós jármű rúgójából egy szelet szerintem megfelelő lenne. Autószerelő műhelyekben vagy bontókban érdemes keresgetni.

Előzmény: Shingen (1512)
Shingen Creative Commons License 2021.04.05 0 0 1512

Sziasztok!

Nem kimondottan kovácsolás kérdésem lenne.

Tegnap néztem YT videokat középkori számszeríj készítéséről.

Maga a famunkát és az elsütő szerkezetet el tudnám készíteni, de az íj karjával tanácstalan vagyok azt miből lehetne megcsinálni.

Van vkinek vmi ötlete?

Nem a csörlős számszeríjat akarom megcsinálni, hanem amit kézzel lehet felhúzni és nem is kell a 2 cm osb lapot átlője.

Működő replikát akarnék.

Vmi rugóacélra gondoltam, de nem tudom miből lehetne csinálni a kart.

Szerintem elég lenne egy 8mm vastag és 3cm széles rugóacél, csak nem tudom miből lehetne csinálni?

köszi

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.12 0 0 1511

A diferenciáltnál és az agyagos kitakarásnál is ugyanúgy viselkedik a csapágy, főleg ha erőssen ötvözött fajta.

Mindkettőnél olajban és vízzel is hűtéskor először élfelé bezsugorodik , majd a háta felé felhúzódik és az élnél határvonalnál álltalában a kés szélességének a feléig szabályosan-barázdáltan berepedezik haránt.

Nagyon sokszor csináltam már próba edzéseket csapágyaknál de eddig mindig a telibe edzés kitakarások nélkül melegvízbe hozott igazán jó eredményt , a megeresztés a kulcs a csapágynál de mivel megint sikerült eltörnöm egyet igaz kapott szigorúan-szándékosan-durván, sötét kékig fogom ereszteni mindenhol kivéve a kb.15mm es élszallagot.

Csináltam már lángal is csak az élét melegítve és hűtve de akkor is berepedezik ha meg nem melegítem min. cseresznyepirosra akkor puha marad. 

Most nézem majd a vidit és elmélkedem a találmányodon vizuálisan :-)

Előzmény: jamesz64 (1510)
jamesz64 Creative Commons License 2021.03.12 0 0 1510

Egyszer majd én is akarok egy kukrit kovácsolni. Ezek szerint a csapágy törékeny, lehet, hogy differenciált edzést kellett volna csinálni rajta, kitakarással, vagy csak részlegesen hevíteni lánghegesztő pisztollyal. Lehet.

Előzmény: Törölt nick (1508)
jamesz64 Creative Commons License 2021.03.12 -2 0 1509

Szia!

Nem csoda, hogy nem találsz róla semmit ez még csak az én fejembe van meg /saját találmány!/.

Több alapötletet építek egy gépbe, egy hajtóműves motor az Arkhimédeszi spirálal végzi a kalapács emelését miközben egy erős spirálrúgót is megfeszít. Ezáltal a kalapács nem csak a saját súlyával hanem a rúgó erejével együtt mér ütést a szerszámra. 

Fontosnak tartom, hogy minden magasságban a kalapácsfej függőlegesen álljon, ne üssön ferdén szerszámra, ezért kellenek a pantográf karok /a kalapács nyelek/.

A hajtóműves motor fordulat száma a frekvenciaváltóval szabályozható /a kívánt ütés szám szerint/, lábkapcsolóval indítható.

Nézd meg a két videót két alapötlet benne van.

https://www.youtube.com/watch?v=d9K9aIpQWrQ

https://www.youtube.com/watch?v=OYUC4CmJ-X8

Előzmény: Törölt nick (1507)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.12 -1 0 1508

Kisebb fákat vágtam ki daraboltam össze vele, az 50mm ágat egy csapásból viszi gond nélkül. Nem véletlenül kell vigyázni ezzel a késformával-tömeggel, vágáskor hirtelen begyorsul a metszési szögnél a kisfejszémnél hatékonyabnak bizonyult és nem fárasztó vele a meló :-)

Előzmény: Törölt nick (1507)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.12 -1 0 1507

Szia!

Napok óta keresgélek hasonló megoldású ráverőgépet amit körvonalaztál de nem járok sikerrel.

Skicced van róla esetleg vagy csak terminus, én hírtelen paralelogramma mozgásúnak képzeltem el

Sikeresen eltörtem az egyik kukrimat ami csapágyból volt és telibe bíborvörösre volt ersztve fél órán át és jegesvízben hűtve hirtelen majd újra ersztés és megint hűtés.

Teljesen átkovácsolt tömbanyagból , a törésképe nagyon finom szemcséjű volt érnek még meglepetések

de összehegesztettem azóta jó :-)

Előzmény: jamesz64 (1499)
jamesz64 Creative Commons License 2021.03.10 0 1 1506

Szia!

Szépen alakulnak a munkáid!

A pántot /bundot/ a hegesztés lecsiszolása után is rá tudod kalapálni és akkor máris eltakarja a hegesztést.

Csak akkor áss le fa tőkét ha biztos vagy a satu helyében, ha még "keresi a helyét" akkor inkább valami mobilis fém alapra helyezd, pl acél autó kerék felni.

Eredetileg satupad sarkán lehetett.

Előzmény: vfrtom (1505)
vfrtom Creative Commons License 2021.03.10 0 1 1505

Ja, "szálló" drót miatt. Csak úgy kopognak a védőszemüvegen. :)

Egy ilyet kalapáltam, minap. Sajnos hegesztve van, mert mikor próbáltam egyedül ráhajlítani a kötésként kikalapált vasat, rájöttem, hogy még vagy két kéz hiányzik. :(

Ez meg a legújabb szerzemény. Illik az ilyet földbe süllyesztett fára rakni? Vagy inkább valami vasra próbáljak szert tenni és arra tegyem?

tompai Creative Commons License 2021.03.10 0 1 1504

Üdv!

A sarokcsiszolón drótkorong használata szigorúan védőeszközök használata mellett , arcot takaró álarc kesztyű kabát esetleg bőrkötény a szálló drótszálak miatt , munkám miatt sokat használom .

tisztelettel: tompai 72

Előzmény: jamesz64 (1503)
jamesz64 Creative Commons License 2021.03.08 0 0 1503

Drótkorong sarokcsiszolón, drótkorong asztali kettős köszörűn, drótkefe, lamellás csiszolókorong.

Előzmény: vfrtom (1502)
vfrtom Creative Commons License 2021.03.08 0 0 1502

Akkor jól néztem. Ti mivel tisztítjátok meg a fémet kovácsolás után? Gondolok itt a reve (remélem jól írtam) eltávolításra. Én drótkoronggal csinálom fúróba fogva. Esetleg más megoldás?

Előzmény: jamesz64 (1501)
jamesz64 Creative Commons License 2021.03.08 0 0 1501

Igaz, az M14 azaz szabványos metrikus menet, 14mm-es átmérőn 2mm-es  menet emelkedés. Van olyan sarokcsiszolóm amire rá is nyomtatták az M14-et.

Előzmény: vfrtom (1500)
vfrtom Creative Commons License 2021.03.07 0 0 1500

Üdv. Egy normál méretű 125mm-es sarokcsiszolónak milyen méretű a tengelyen a menet? M14*2nek nézem. Igaz-e? Köszi.

jamesz64 Creative Commons License 2021.03.04 0 1 1499

Szia!

A rúgós kalapácsomnál  mint minden rúgós kalapácsnál a fordulatszám növelésével arányosan növekedik az ütés ereje.

Ezzel csak az a baj, hogy a maximális ütőerőhöz kb 220 percenkénti ütés szám jár.

Ez nyújtani jó simítani jó, de lyukasztani vagy bármilyen nyeles szerszámmal dolgoztatni már nagyon gyors, kis fordulaton meg nem üt elég nagyot.

Az új gép alap elve a Y.T.   DA VINCI HAMMER.

https://www.youtube.com/watch?v=REEdg7rU7Sw

Természetesem alaposan át dolgozva. Hajtóműves motor frekvenciaváltós fordulatszám szabályzás elektromos lábkapcsolóval vezérelve akár egyes ütésékre is alkalmas lesz. A nagy kb 20Kg-os kalapács fej nem körív mentén mozog hanem dupla pantográf karokkal a kalapácsfej mozgás közben mindig függőleges marad. A mechanizmus része lesz egy nagy spirálrúgó ami  állítható előfeszítéssel  a kalapácsfej súlya mellett az ütő erőt adja.  

Úgy tervezem, hogy a "ráverő segédet" tökéletesen tudja pótolni, nekem "csak" az anyagot és a nyeles szerszámot kelljen kezelnem.

Remélem, hogy idén elkészül.

Előzmény: Törölt nick (1498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!