Nagyon is lehet, próbáld ki. A fűszerekkel lehet variálni, a felöntő lé savasságát-édességét is lehet változtatni. Sőt még az egészben elrakott uborkát is lehet csípőssé is tenni 1 kis chilivel, vagy vegyesen rakni apró uborkát csípős paprikával, és ezer féle variáció lehet.
Tavaly csináltam először, de nálunk bevált. Ez így egy alap lett, amit bármikor, bárki bármilyen ízre elkészít.Az az igazság, hogy még téli ajándéknak is bevált az ismerősök körében. A felöntőlé+ egész variációk már kötöttebbek. Ott az ízvilág már nem változtatható lényegében.
Ez biztos jó Vera. Én sem hőkezelek semmi savanyúságnak valót. Még a levet se főzöm fel. Sőt a hűtőben sem tartogatom. Amint ráöntöm a lét, rá a tetőt, megy a polcra. A borkéntől megtartja a színét és ropogós marad akár uborka, akár paprika. Az én receptemben szerepel cukor is mert úgy szeretjük. :)
Tintus, én nem tudok receptet adni, mert rengetegféle van, mindenkinek más tetszik, ízlés szerint. Az uborkára automatához a 90 / 30 percet ismerem. Viszont tavaly nagyon leegyszerűsítettem: csak ecet + só + szeletelt uborka. és pirinyó borkén, hogy fehér maradjon. Még a cukor is elmaradt, mert a párom az uborkához nem szereti a cukrot. Ez egy svéd uborkarecept leegyszerűsített, "lekopasztott " változata. Az elkészített felöntőlével le kell önteni a leszeletelt ubbit, jó 24 órát a hűtőbe betenni, többször átforgatni. S mehet az üvegekbe, s a polcra. Semmi macera sem az automatával, sem a tűzhelyen. Működött, mert használatkor friss volt, s mindenkinek a szájaízeszerint lehetett ízesíteni.........Amennyiben tetszik a technikája SVÉD uborkarecept változataival találsz recepteket/ adag, mennyiség, fűszerváltozatok/ sokan dicsérik, alig van vele munka, s friss marad.
Régebben ha sok kígyóubi volt egyszerre akkor meghámoztam, leszeltem és dunsztos üvegbe elraktam persze csináltam hozzá levet és azt felforraltam előtte. Hát nem izlett :(((
Most van befőző automatám ( tavaly zöldbabot, csemegeubit, céklát, meggyet csináltam és mind jó lett ) és idén a szeleteltet azzal gondoltam készíteni..... Valaki már csinált ilyent ? kimondottan automatával? Hány percig milyen hőfokon? Köszönöm.
Nem lenne egyszerűbb az, hogy a spárgát tiszítás, pucolás után feldarabolom 3-5 centis darabokra, forrás után 5 percig főzöm sós, citromsavas vízben, majd mennek a befőttes üvegekbe. Fejre fordítom őket 5 percre, mint a lekvárt szoktam, aztán mennek a dunsztba 1 napra. Szerintem az így befőzött spárga is elállna legalább 2-3 évig, minden tartósítószer nélkül.
És sokkal gyorsabb, mint 2 órán át alacsony fokon főzni és közben rettegni, nem durrannak-e szét az üvegek.
sot, tavaly tettem el rokagombat savanyunak, aminek az eredeti receptje hidegvizrol es nyers eltevesrol szolt. en, biztos ami biztos, azert forraltam 2-3 percig, es semmi baja. ezert nem ertem a 120 percet.
persze, jó a fazék is, nem gondolnám hogy 120 percig kellene a tűzőn tartani,egy maszlag lenne, az igaz hogy a spárgával annyi kapcsolatom van hogy azzal kőtőzőm ki a nővényeket, de pl a céklát 5 percig , az ubit addig se tartjuk a tűzőn
nem a befozokeszulek erdekel, hanem az elv. ha felteszek egy labasba vizet, es abban 120 percig forralom a spargat, akkor abbol szar lesz. hogyan tudja ezt maskepp a befozokeszulek? ha otthon spargat keszitek, azt max 3-5 percig szoktam forralni.
Egyszerre hármat szoktam készíteni, a szeletelt, vákuumozott sonka jól fagyasztható. A befőzőautomata pontosan tartja a hőfokot. Ha túl magasra megy a hőmérséklet, akkor sok lé kiválik a húsból, az eredmény meg szárazabb lesz.
Legfeljebb annyi kényelem, hogy nem kell őrizgetni.
Kirakom a teraszra és ott hagyom.
De én soha sem próbáltam a tűzhelyes megoldást. Így kritizálni is hülyeség lenne részemről. A másik topikban írtam is, hogy van aki megoldja automata nélkül. De én rutintalan vagyok hozzá.
A családban is csak a szaliciles-nátrium benzoátos, száraz dunsztos megoldást csinálták, így nem volt honnan tanulni. Ráadásul régen nem is érdekelt.
A lányom itthon lesz Írországból 1 hónapig, május 16-tól kb. június 15/20-ig. Szeretném, ha életében először megkóstolhatná a Szomolyai cseresznyét, amit én magam is csak egyszer ettem életemben.
Olyan személyt keresek, akinek van legalább egy szomolyai fája és május végén, június elején tudna eladni nekem 5-10-15 kilót ebből a cseriből.
Természetesen előreutalással kifizetem a cseri árát + a postaköltséget. Helyileg szegedi vagyok, ha esetleg a közelben lakik valaki, akkor természetesen személyes átvétel is megoldható.
E-mail címem publikus, ha valaki tud segíteni, írjon legyenszíves! Köszönöm szépen előre is.
Más fajták köszönöm, nem érdekelnek, esetleg a Kavics fajta, amit szívesen megkóstolnék még.