Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Egy fa kell. Csak azért, hogy legyen szilva is a kertben. Friss fogyasztás, esetleg befőtt, lekvár. Elterjedtebb fajta kellene, amit tartanak az árudák, és önporzó legyen.
Az a kérdés, milyen célra akarod ültetni. Friss fogyasztás, lekvár, aszalás, pálinka, ivólé? Nekem a Topend Plusz, és Kulinária fajtákról van pozitív tapasztalatom. Korábban a Csacsanszkák jók voltak, de kiöregedtek, kipusztultak nálam. Sok jó tulajdonságokkal rendelkező fajta van, amiről ebben a topikban is olvashatsz a korábbi bejegyzésekből.
Nekem kb.20 évvel ezelőtt volt ilyen fám. A csemete vételekor a Debreceni muskotályossal párban ajánlották a beporzás miatt. Valószínű a Debreceni muskotály igényelte a porzót. Emlékeim szerint, moníliára érzékeny volt, és részben magvaváló a gyümölcse. Véleményem szerint, jelenleg már sok nála jobb tulajdonságokkal rendelkező fajta van.
Enyén hamar kékül, de akkor még nem szoktam enni, ilyankor savanykás, lédús. Akkor szeretem, amikor már aszalódik (auguszus). Mag mellett akkor is savanykás (és nem magvaváló), ízvilág inkább japánszilva, mint szilva. Pálinkát főztem belőle, többet nem fogok. Nem tudtam lerázni. Szedni pedig macera és nem szapora mérete miatt. Magoztam cefrézéskor, illatta nagyon jó. ízre nekem inkább hajaz fosókára (de jobb), mint szilvára. Én átoltom, mert lejtő miatt nem tudok nagy létrát oda rakni. Anélkül meg piszok lassú leszednem.
Tudna nekem valaki küldeni 2-3 db közepes vagy nagyobb méretű Penyigei/Nemtudom szilva csemetét?
Faiskoláknál nem jártam sikerrel. Sok helyen elfogyott már, egy magánszemélynél, aki hirdette, ott min. 10 db-ot kellett volna venni. Se pénzem nincs rá, se helyem hozzá.
Nekem elég lenne 2-3 db, természetesen előreutalással kifizetem! Nem kell, hogy oltott legyen, sima is jó gondolom, habár nem értek hozzá.
Szia, nekem vany olyan fám, amit kökényszilva oltóvesszőként kaptam.
Nagyon erőteljes, egészséges fa ( fosóka alanyon ). Agyagos talajon van. Sosem permeteztem és sosem látszott rajta betegség. Annyi a bajom vele, hogy lejtőn van, létrázni itt nem tudok. Apró termés viszont nem jön le magától.
Ez így van ahogy mondod: soha nem permeteztem, és eddíg tele volt mindíg szilvával. Mivel szilva lekvárt nem nagyon szeretik a családban, de aszalványt, ecetes szilvát, no meg a pálinkát annál jobban. Tudod nálam a szilva az "magva váló". Ahány ház, annyi...... Eddíg minden évben (leszámítva az utólsó 2 év mindig fagykár volt) a besztercei volt amit felhasználtunk. Ez lassan öreg fa lesz kb. 20 éves. Ha sikerülnek az oltások a penyigein, akkor jövőre ez lesz a soros. Különben a beszterceit sem permeteztem soha (csak lemosók) Nem volt különösebb gondom vele.
Kb, 6-7 éve mivel volt üres helyem a kertben, hagytam magam rábeszélni és vettem 2 db. penyigei szilvát. Bár csak ne vettem volna! Nem magva váló. Terem mint a bolond. Csak gyümölcs levesnek használtuk. Nem baj. Most akarom átoltani őket Top end plus, jolefa, haganta fajtákra.
Az egyiken csak egy fajta lesz, a másikon 2 fajta.
Üdv minden fórumtársnak.Santa rosa oltóágacskát szeretnék kérni ..kombináltfácskámhoz.esetleges csere, postaköltség téritése ellenében.Ha valaki tud kérem segitsen.
Ha nem ragaszkodsz a fajtákhoz, meg esetlegesen bevállalod a vírust, akkor tudok küldeni két másféle ringlót meg egy korai szilvát amin nem láttam vírus tüneteket. Valamelyik csak beporozza alapon. Ha érdekel írj rám magánban.
Valószínűleg a vírusmentesség miatt nem jártál sikerrel. Egy faiskolai fa ültetésével nem tudod megoldani? Az enyém viszonylag későn kezdett teremni, de azóta nincs probléma.
Egyszer már írtam ide a fórumra, hogy szeretném átoltani - mert nem terem - a Sermina ringlóm egyik ágát, ehhez keresek pár szemes oltóvesszőt Althann ringló, Ageni, Cacanska rodna fajtákból. Az akkori próbalkozásom sikertelen volt, ezért próbálkozok újra. Ha tudtok, segítsetek. Csereként tudok felajánlani Toptaste szivát, Kuresia kajszit, vagy Feketicsi meggyet.
Sziasztok ! Több helyen kérdezem mert mennék vásárolni. Közeledik a metszés időszaka ki milyen kézi ágvágó fűrészre esküszik max alsókar vastagságú ágaknál. Fiskars vagy más ?