Keresés

Részletes keresés

cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 350

Megpróbálom mégegyszer elmondani!

Hiába keresnek többet, ha a dunyhába van a lóvé! A szlovák

sokkal takarékosabb, mint a magyar! Hizlalja a bankbetétjét,

hízik is szépen!

DE: Nem járólapoztat, nem vásárol új bútort,nem festet, gipszkartonoztat stb. nem

vesz új tv-t , rossz skodával jár!Nem vesz téli szalámit, kofolát iszik! Pedig megte-

hetné,hogy zsírúj bútor , jobb autó, drágább kaja, tutibb lakás, mert jobban keres!

De nem ez a helyzet!!

Amíg így spájzolnak és nem változik ezzel kapcsolatban a szemléletük és

igényeik, addig kereshetnek akár 1500 eurót/hó akkor is alacsonyabb lesz az

életszínvonaluk! Mert nem teremtenek magasabb szintű életkörülményeket

és nincs is rá igény egyenlőre!

A takarékosságért pedig nem marasztalom el őket, mert mint látjuk

a magyar habzsi-dőzsi nem vezetett jóra!

De úgy gondolom ők a másik véglet és amíg ez így lesz addig az életszínvonal

alacsony marad!

Sztem az életszínvonalnak csak 50%-ban van köze a gazdasági és kereseti

adatokhoz. A másik 50% a lakosság beállítottságán múlik!

Előzmény: Soproni Kékfrankos (326)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.10 0 0 348
Egyetértek!Bocs,hogy félreértetelek!
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.10 0 0 347
ha nem tudsz angolul, roviden: az EU legszegenyebb 20 regioja kozul 3 magyar! Szlovak ebben a 20ban nincs benne.
Előzmény: zotya-DUB (345)
SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 346
Az ország állapota és a hitelek önrésze között nem sok összefüggés van. Ami jelent valamit, hogy a hitelekből mennyi az államilag támogatott. Na ez az, amiből nálunk sok van.
Előzmény: tejköd (342)
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.10 0 0 345
te mennyit ittal? Ez ugyanis a hivatalos, mert valosag, nem az hogy valaki latott egy lepukkant hazat!

"Magyarország három régiója is az Európai Unió 20 legszegényebbje közé került, ezzel még a Szlovákiában legelmaradottabbnak számító keleti régiónál is rosszabb eredményt értek el az Eurostat legfrissebb felmérése szerint. Az uniós statisztikai hivatal a vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP tekintetében vizsgálta meg az EU 271 régióját."

Itt az eredeti cikk angolul. A magyar regiok a legszegenyebbek kozott vannak!
Előzmény: Törölt nick (334)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 343
Tudom, azért hoztam példának, mivel elképesztően magas az egy főre eső GDP-jük, viszont nagyon kevesen vannak. Egyébként a magyar azért még több, mert jóval többen is vagyunk. Most kérdeztem le az Eurostaton, a luxemburgi, a magyar, és a szlovák GDP-t euróban:

gdp
Előzmény: swill (336)
tejköd Creative Commons License 2009.03.10 0 0 342
Fogalmam sincs, hogy mennyi önrész kellett náluk, de én is csak arra próbáltam volt célozni, hogy az ottani bankok nem adták felelőtlenül a fedezet nélküli hiteleket a boldognak és a boldogtalannak, ezért aztán az ország állapotán ez vastagon meg is látszik. Viszont kétségtelen, hogy szerencséjükre, egyelőre még nincsenek is úgy eladósodva, mint mi.
Persze, hogy mit hoz a jövő, ezt még se ők, se mi nem tudhatjuk.
Előzmény: cortx6 (317)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 341
Félreértesz.
Én azt mondtam, hogy a GDP közvetlenül nem releváns az életszínvonal tekintetében.
Az egy főre jutó GDP, viszont már nagyon is az!
Előzmény: Hrisztó (340)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.10 0 0 340
Nem releváns az egy főre jutó GDP abban egyetértünk,csak egyes szakértők gyakran használják az életszinvonal mérésének egyfajta mérőszámaként!
Viszont egy nagyon fontos mérőszám!
Előzmény: swill (328)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 339

Ez katasztrófa!

Lehet itt süketelni, mi nem csináljuk jól a dolgokat!

A piros vonal mindent elárul!

Előzmény: Soproni Kékfrankos (335)
SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 338
Amikor a hozzászólást írtam, a grafikon még nem volt sehol, azt csak az után láttam, hogy elküldtem. Ennyi. Amúgy mosdatja a fene őket, valóban elcseszték. Szép sorban mindannyian.
Előzmény: PJ Proby (324)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 336
A Luxmburgi egy főre jutó nagyon magas viszont, 100k USD fölött van.
Előzmény: Soproni Kékfrankos (332)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 335
Annyira rosszul muzsikáltunk az utóbbi pár vében, hogy sajnos ez reális veszély. persze én is reménykedem, hogy nem maradunika gödör alján. Viszont azt látni kell, hogy mi a pénzügyi válság hatásai nélkül is igen pocsékul teljesítettünk. Szintén az Eurostat adatai alapján csináltam az ábrát, jól mutatja mennyire megzuhantunk, lehetőségeinkhez képest igencsak alulteljesítünk:

GDP
Előzmény: Törölt nick (331)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 332
A szlovák GDP mennyi?

Nyilván kisebb mint a magyar, sőt, a luxemburgi vagy a monacói is kiseb mint a magyar.
Előzmény: Hrisztó (325)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 330
A 316-os hsz-ben lévő ábra mutatja, illetve az Eurostat táblázatát is linkeltem.
Előzmény: SaGa (318)
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.10 0 0 329
Sehol! Hiszen láthatod az ütemkülönbséget. A szlovákok 2006-ban értek utól, pedig az azt megelőző években nálunk is megvolt a min. 4%-os növekedés, ami csak a fele volt az övékének.
Előzmény: Törölt nick (320)
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 328
Ha nem az egy főre jutót kérdezed, hanem a teljeset, akkor a magyar nyilván jóval több, de életszínvonal tekintetében ez nem releváns.
swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 327
Az egy főre jutó valami 18ezer USD fölött van 2008-ban ha jól emlékszem.
Már vagy 10%-al több mint a magyar.
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 326
Ezért tartok ki amellett, hogy hiába jobbak a
gazdasági mutatóik. Az életszínvonal alacsonyabb mint nálunk!

Ez a munkavállalók esetében már nincs így. Még tavaly nyáron cikkeztek arról, hogy a szlovákok többet keresnek mint mi.
Nálunk drágább a munkaerő, tehát egy munkaadónak többe kerül foglalkoztatnia egy magyart mint egy szlovákot, és a magyar bruttó bér is magasabb, viszont az alacsonyabb adók miatt nettóban már a szlovákoknál az előny.
Előzmény: cortx6 (317)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.10 0 0 325
A szlovák GDP mennyi?
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.10 0 0 324

Ezt a lekörözést se ártana kicsit árnyalni...

Kellőképpen árnyaltam!

2006-ban teljesen azonos szinten, az EU átlag 63,5%-án álltunk. Azóta mi lejebb csúsztunk az EU átlaghoz képest, a szlovákok pedig már jóval 70% felett vannak. Erről szóltak az általam idézett növekedési adatok.

De ha vetted volna a fáradságot, s megnézed a pár hsz. -szel korábbi grafikont, azon azt is láthatod, hogy hosszabb távon sem volt nagyságrendi/lényegi különbség a két ország fejlettségi szintje között.

Úgyhogy ne gyere ezzel az szerecsenmosdató, a jelenlegi rezsim impotenciáját mentegető lejárt szavatosságú dumával, hogy mi csak azért nem tudunk nagyobb ütemben fejlődni, mert sokkal magasabb szinten vagyunk!

swill Creative Commons License 2009.03.10 0 0 323
Szlovákiának hasonló (illetve most már több) az egy főre jutó GDP-je mint Mo-nak.
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 322
Ido kell arra, hogy a jobb gazdasagi mutatok a mindennapi eletben is meglatszodjanak, X evnyi hatranynak nyilvan vannak szembetuno jelei.

No igen, de ha minden marad így ahogy most, akkor igen rövid időn belül óriási különbségek lesznek, hisz az utolsó 3 év fejlődését alapul véve olyan 10 év múlva a szlovák egy főre eső GDP a magyar kétszerese lesz.

Akkor, -illetve már olyan 5 éven belül sem- majd még azok a baloldali érvek sem állnak meg, hogy nálunk nagyobbak a szociális juttatások, transzferek. Mivel ugye lehet, hogy GDP arányosan így van, de abszolút értéken már az övék lesz a nagyobb.
Pl. nálunk egy főre vetítve 1500 euró az átlagos szociális támogatás, a szlovákoknál csak 1000. De ugye ha GDP arányosan ők nem változtatnak, mi meg kénytelenek vagyunk mert tarthatatlan, akkor 10 év múlva a miénk lesz majd olyan 1000, az övék meg a duplája.
Előzmény: Törölt nick (297)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 321

Az üdítőknél pont nem a Coca ill. Pepsi termékekre gondoltam, mert

azok nem szlovák eredetűek! Hanem amit mondtam, hogy nem jut

eszembe a neve egynek sem! Tudod mit? Azokra gondoltam ami nem

Coca ill. Pepsi! Nagyon sokat próbáltunk, már nem próbáljuk! A sörök

viszont jók!

Előzmény: Demokrapia (314)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 319

"udvozollek a normalis kenyer vilagaban "

Ez elég relatív, hogy kinek mi a normális kenyér!

Van akinek az, ami sokáig eláll!

Nekem az aminek jó az állaga és az íze! Nem akarom fikázni a szlovák

kenyeret, de számomra ehetetlen! Attól függetlenül, hogy meddig áll el!

Hála a jó rokonaimnak, az mi kedvünkért mindíg van otthon az előbb már

emlitett kifliből! Megsúgom a párom sem és az após sem és az anyós sem

eszi meg az ottani kenyeret!(Az anyós 23 évig élt szlovákiában).

Egyébiránt itthon lipóti kenyeret eszem, drága de az 1 hét nem probléma neki!

Előzmény: zotya-DUB (315)
SaGa Creative Commons License 2009.03.10 0 0 318
Ezt a lekörözést se ártana kicsit árnyalni...

Tudod, ha valamiből van 1 egységed, majd a következő évben lesz 2, az 100% növekedés. Ugyanez az egy egység 100%-ról már csak 1%...

Amikor az ilyen x% növekedéssel példálózik valaki, mindig mellé kéne tenni, hogy honnan 10% és honnan 3?
Előzmény: PJ Proby (308)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 317

Igen ez így van! Ezért tartok ki amellett, hogy hiába jobbak a

gazdasági mutatóik. Az életszínvonal alacsonyabb mint nálunk!

Azért itt a gépjárműparkkal kapcsolatban felhoznám, hogy a

mi tuti autóink frankó devizahitelből vannak! Enélkül megnézhetnénk

a mi kocsiállományunkat is! Ehhez jön még az, hogy náluk nem volt

ám 0%-os önrész a büdös életbe sem. Azt hiszem 30 vagy 40% önrész

kellett náluk, de javítson ki valaki ha tévedek. Nem biztos, hogy így van!

Előzmény: tejköd (306)
Soproni Kékfrankos Creative Commons License 2009.03.10 0 0 316
A cikkben szereplő adatok táblázatos formában az Eurostat oldalain:

GDP per capita in PPS

Én ábrázoltam ezen adatok alapján az elsőkörös csatlakozó Kelet-európai posztkomcsi országok fejlődését. Mint látszik 2003 után gyakorlatilag stagnálunk, nem közelítünk az EU-s átlaghoz, sőt egyhe csökkenés tapasztalható a magyarok esetében.
Ami a szlovákokról nem mondható el, sőt, az észtekkel együtt már beelőztek minket:
PPS kep
Előzmény: technoid22 (280)
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.10 0 0 315
"A kenyérnek túl tömör gumiszerű tésztája van!"

udvozollek a normalis kenyer vilagaban :-)) Ugyanis sokkal tovabb elall mint a magyar, es nem hullik atomjaira masnap. Persze a nemet kenyerektol meg nagyon messze van az is, mert azok 1 hetig siman elallnak.
Előzmény: cortx6 (312)
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.10 0 0 314
A magyar kenyér az sokkal jobb. Ez vitathatatlan. A virslinél már vitatkozhatnánk. Attól függ melyiket veszed. Bár én ritkán eszek virslit.
Ami az üdítőket illeti nagyjából ugyanaz kapható, mint Magyarországon. Coca, Pepsi, stb. Mondjuk régebben a kofola volt az itteni legfelkapottabb üdítő. De azt szerettem is. Főleg a jó csapolt hideg kofolát. De ma már nem nagyon iszom, minthe más íze lenne.
Előzmény: cortx6 (312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!