Közép-Amerika az egyik legizgalmasabb, ha nem a legizgalmasabb kontinens. Apró, Magyarország méretű vagy annál kisebb országok alkotják (kivéve Mexikót), melyek mindegyike egy külön csoda. Minden ország legalább annyi meglepetést tartogat, mint fél Európa. Mind közül a legszebb Guatemala, de Costa Rica és Panama is megér egy misét, hogy a Moszkító-partól Hondurasban már ne is beszéljünk. Jöhetnek utazási tippek, a legjobb hostelek és a helyi vezetők címei, valamint utazási élmények. Jó mulatást!
Nekem meg eddig pont Mexiko a kedvencem, es Costa Rica jon be legkevesbe.
Brutal turistas, elnyugatiasodott es draga. Akik arrol jottek, azt mondjak, Panama detto. Guatemala es Honduras oke, de DK-Azsia minden tekintetben kenterbe veri a regiot. Szerintem a kultura hasonlo minden itteni orszagban, a kaja halal unalmas, a strandok/szigetek tok felejthetoek es persze turistak is boven.
Mexikoba talan visszamennek, esetleg termeszet miatt Belizebe is, de amugy jo eselyt latok arra, hogy nekem ebbol a regiobol egy ut eleg lesz.
Merre felé jártál? Nekem Panama nagyon tetszett, Mexikó valahogy nem igazán vonz, az idén erősen gondolkodtam egy guatemalai-hondurasi úton, de aztán győzött (megint) Dél-Kelet Ázsia...
Koszi az infot, a repteren nem probaltam, sajnos a hotelban Holiday Inn Claytonban csak prepaid net lett volna, az is csak ugy ha deli 12-ig elore igenyelem, szoval mar csak a hajorol tudtam uzenni. ;-) Valamikor januar 20-a korul megyek vissza, addig Guatemala partjainal csavargunk.
Szerintem ingyenes wifit is sok helyen fogsz találni, a Tocumen reptéren tuti, de sok egyéb helyen is meglepően sok lehetőség van kávézókban, vendéglőkben, bevásárló központokban, de a legtöbb közép-kategóriás szállás is biztosít ingyenes hozzáférést.
A Csatorna északi részén-így Colonban sem-jártunk. Maga a város képek-beszámolók alapján egyáltalán nem tűnt bizalomgerjesztőnek. A Gatun-zsilip és tó már érdekesebb lett volna, de miután a déli oldalt jobban bele tudtam illeszteni az utitervünkbe, így inkább arra felé néztünk körbe egy kicsit.
Bocas, David, Panama, San Blas tartományok szvsz teljes biztonsággal bejárhatóak hátizsákkal és persze ésszerű viselkedéssel. Darient elsőre sajnos nem vállaltam be jórészt időhiány miatt meg 0 helyismerettel nem tűnt ésszerűnek a dolog. Utólag úgy gondolom, nem lett volna ott sem gond.
A Csatornából no meg a liberális bankrendszerből befolyó bevétel igen csak nyugtatólag hat ám a kedélyekre. Ahogy láttam a kisebbségben élő népekkel sem bánnak rosszul: törzsi autonómia van, saját törvényeik, kultúrájuk szerint élhetnek...Nem rossz hely az...
Nem ismerem az ottani állapotokat, nem jártam ott, semmi konkrét infón, csak feltétlezem, hogy ott azért Mexico és Columbia közelében, ráadásul nyomorgó karib országok mellett, vélelmezhető, hogy igencsak nagy a bűnözés. Nagyban is, maffia szinten (kábítószer ill egyéb csempészet), de nyilván kicsiben is. Aztán meg a Panama csatorna is vonzza ott a rossz arcokat, gondolom... Ez tűnik ésszerűnek, de persze tévedés jogát fenntartva...
Csak, hogy felhozzam egy kicsit a topicot: Panama.
Nem sok szó esett eddig róla, pedig van minden ami kell: felhő-erdők, vulkánok, jó kaják, modern főváros, máshol viszont még törzsi életmód, viszonylag jó infrastruktura, kedves, vendégszerető emberek...ja és van "nyugodt, feherhomokos idill" is!
Sziasztok! Tervezünk párommal Karácsony után 3 hetes utat Guatelmalába, Belizebe. Nagy tapasztalatunk van Afrikában, Ázsiában. 1. Jár valaki akkor arra, hogy a húzosabb részeken többen legyünk? 2. Mennyire vészes a közbiztonság, hátizsákos, buszos utazgatáshoz?
Egyebkent ha nyaron lettem volna ugyanebben a szituacioban (es van cernam onnan intezni a vizumokat), akkor valszeg visszafordultam volna Pakisztan fele... csak azert reagaltam, mert tudom, szamodra 5 honapos RTW ut tul rohanos, ami persze valahol igaz is. :o)
Baromi jellemzo sztori. Jo volt, olcso volt, nagyon kellemes elmenyek. Persze megindult a "gringo" bevandorlas, Kanadabol, Europabol, USAbol. Az arak felmentek, a helyiek szerettek volna ugy elni mint a jovevenyek, es a kozeli csocselek (Jamaica, Panama) rajott milyen jo lett a szuret a szomszedban.
Először nem is értettem, hogy ezt mire mondod, aztán megfejtettem. :-) A kipipálás nem neked illetve rólad szólt (végtére is utadat részben együtt terveztük és a tervet még alul is "teljesítetted), hanem Bolondnak volt válasz arra, hogy a kedvenc rendszeres látogatása miatt az ember kevesebbet tud máshova utazni, így csak lassabban tudja bejárni a világ többi/nagy részét.
Nem kipipalni szerettem volna, de nekem kevesebb lehetosegem van megindulni. Egyebkent a mostani ut legjobb resze pont a valtozatossag volt - klima, kultura, tajak...
Ezutan valoszinuleg tema szerint fogok utazni (mint Karakoram Hwy, Amazonas, stb.), plane hogy egy darabig nem is fogok menni...
Szerinted mi a baj CR-val? Annó tök jó híre volt, de mostanában egyre több roszat hallani róla. Csak a túlzott népszerűség tett be neki, vagy más is van?
En igy vagyok a Cook-al. Sot tervezgetjuk hogy leaselunk egy talpalattnyit oreg korunkra:) Mar mikor masodszorra mentunk tudtuk hogy nem kell kapkodni a szetnezessel, hagyhatunk valamit a kovetkezo latogatasra. Costa Ricaban is terveztuk hogy veszunk egy kunyhot, de a dolgok nem ugy alakulnak ott ahogy nekunk tetszene. Latogatas lessz meg de maradando visko nem. Akkor inkabb Inuvik.
Én Indonéziába minden évben visszajárok asszem '98 óta, és bár ez valóban vesz el az időmből rendesen, azért csak jut idő másra is. Csak lassanként. De úgysem célom a "világot" egy egyéves RTW jeggyel "kipipálni"! :-)
Ez a baj ezzel az utazas dologgal. Az ember megszeret valamit aztan tovabb kell allni. Ha meg visszajarsz valahova allandoan (kacsint-kacsint Cook) akkor nincs ido/keret a vilag tobbi reszere. Ejj, nyomorult elet!:)
Costa Rica is egy olyan hely ahova nem szabad csak egyszer menni. Mint a Sziklas Hegyseg. Minden evszak mas (habar csak 2 evszak van igazan) es az ember mindig fel tud fedezni uj dolgokat. Nem beszelve az allatvilagrol (nem osszekeverendo a Jaco partizokkal:). Igaz hogy nagyon gazdag a flora/fauna de neha szerencse is kell hogy lass valamit. Pl egyik kora reggel kimentem setalni es hallottam hogy a kozeli fakon howler majmok reggeliznek. Konnyu volt megtalalni oket, a videokameraval kovettem oket ugy 10 percig. Nagy elmeny volt. Aztan dobbentem ra milyen hulye voltam, az egesz filmezes alatt nem neztem a labam ala hogy hova lepek!! A jungelben ez egy nagy no-no! Minden alkalommal lattunk uj allatokat, novenyeket. Nna, most en is felizgattam magam!:) Menni kell megint!