Ez a silvercrest aszaló tud hőmérsékletet is állítani? Tegnap ismét futottam egy kört a hasonló felépítésű, de szabályozhatatlan aszalónkkal, hasonlóan szeletelt fügével, de a legnagyobb odafigyelés mellett is "megégette" a héjat, pedig biztosan nem megy 60°C felett.
Ha lenne fagyasztó kapacitásunk lefagyasztanám én is ! De volt gyümölcs elég jól és rengeteg van benne ,most is a szőlőt kéne belerakni legelsőnek ,de még a zöldség ,sárgarépa nincs is benne pedig azt is fel kell szednem .
Szilvát, meggyet, paradicsomot, meg leveszöldségeket aszaltam régebben az udvaron egy szúnyoghálón.
Az első éveb majdnem az összes szilvám megpenészedett, ezért azóta ha aszalok, a gyümölcsöket, és a paradicsomot rögtön lefagyasztom, és csak akkor veszem elő ha enni szeretnénk belőle.
Tudjuk, kösz a tálca forgatást ! Az enyém is ilyen volt csak úgy gondoltam lehet tárolni de nem tudtuk megpenészedett ,néhány napig gondolom hűtőben eltartható . Tönkre megy egyébként az összes fügém mindből lé csorog és megerjed a fán ! Nem volt még soha ilyen bajunk .
Cserélgetni kell a folyadékot benne hátha eltalálod mire vevők . Pl a lyukat megkentem fügével akkor sok belement csak felették ,vagy megszáradt és ismételni kellett volna .
Nem nem ! A földre dobott fügén legalább 50-100 darab darázs rágta ette a fügét de kaptak a lapáttal és laposak lettek . De közben a fán szó szerint kiették a füge belsejét csak a héja maradt ,mit egy papír ! De szilvát is találtam ilyen szilva alakú papírtokot amit kiettek szárazig . Méhek egy sem volt ,szerintem nem engedték oda !
Hasonlóan jártam el jó pár éve. Mondjuk belement 10 – 20 db egy palackba, a többi többszáz pedig vígan ette a gyümölcsöt. Már letettem a palackos megoldásról, de nem is látok más kiutat sajnos.
(Egyébként úgy tudom, a darázs nem eszi, csak beleszúr, majd a kifolyó nedv miatt a méhek gyűlnek oda és kiszippantják a belső édes folyadékot.)
Én is próbáltam nem tudom hány doboz sört szét öntöttem nem megy bele ! 12 flakon lóg mindenfelé a fákon szőlőben de alig fognak darazsakat ! Első évben jól mentek a cukros vízre de most már nem mennek bele ,megtanulták jobb elkerülni ,pedig átlátszó flakonnal kezdtem ,most meg zöld flakonnal csinálom . Lehet hogy érzékelik a többi darázs látványát ,vagy fuldoklás közben valahogy komunikálnak . A flakon mellett le legelik a fügéimet a flakonba meg 5-6 darab ha van pedig már tettem bele fügét ,szőlőt ,de nincs hatásuk rá ,rá se szagolnak csak a fügéimet zabálják ! De ezek másféle darazsak is ,most a földben lakó darazsak hemzsegnek amik a húsra is oda mennek ,ezek kisebbek és úgy tűnik okosabbak is az ereszalattiaknál !
Rákerestem a Babitsra, de az sokkal pirosabb a képen mint az enyém. Általában világos barnás színe van, most valamiért csíkos lett. Sötétebb tónusú mint szokott.
2 éve a szomszédban láttam, hogy sört önt egy fellógatott műanyag palackba, és ezer szám mennek rá a darazsak, legyek. Akkor tájt a Pennyben volt akciós műanyag darázscsapda, és azóta Én is ezt a technikát alkalmazom. A legolcsóbb sör tökéletes erre a célra! Nem tudom, hogy a fügénél működik-e, mivel az én bokraim még picik nem terem mindegyik, de egy próbát szerintem megér.
Megkóstolnám ha megmondod mennyiért kótyavetyéled nekem ((::!! De nem most mert még mindig nem kaptam fizut ,lassan éhen halunk megint ,pedig a műhelyemen kell tetőt cserélnem ,már csak az a kérdés miből veszek vasalatot meg állvány csavarokat ?! És lehet dolgoznom is kell menni ,na még ez is ((::!!
Na ezt kipróbálom ! most a cukros víz bármit teszek vele nem működik ,pedig már fügét is dobtam bele ,meg egyéb más gyümölcsöt de nem eszik . Arra jöttem rá másféle darazsak járnak most mint régen ! A nagy lódarazsak jelentek meg vagy 2-3 éve ,meg a kisebb méretű földben lakó darazsak . Az eresz alá fészket építők eltűntek ,kihaltak vagy az üveg megfogta őket .
Tányéron tárolom a dohányzóasztalon és elfogy... :-)
Csak ne lenne benne olyan sok kalória!
Darazsak ellen egy védelem van, intenzív csapdázás és a rothadó termést nem szabad a fán hagyni.
Nálam most darázsilag nyugi van, de ehhez az kellett, hogy a csapdák több száz példányt megfogjanak.
A bodzaszörp a legjobb csali egy kiskanál 10%-os ecettel. Nem tudnak ellenállni neki.
Aldiban vettem literes kiszerelésben.
Egyébként én a szottyos fügét a komposztra dobtam, nem való az már cefrébe. Cefrébe azt tesszük, amit megennénk, asztali minőséget.
Hogy elegendő összejöjjön egy cefrére, a naponta leszedett 5-6 kg fügét lefagyasztottam és egyszerre belepakoltam egy nagyobb hordóba. Egy nap alatt felengedett. Fúrógéppel és habarcskeverővel pépesítettem, kapott egy pektinbontót, egy tasak borkősavat, nemesélesztőt és hermetikusan lezártam.
Most van főerjedésben, mostantól két naponta felnyitom és a tetejét lenyomkodom amíg át nem fordul. Akkor habzásgátlót kap és azonnal lefőzöm. Utána már ráérek, ha van időm, akkor tisztázom egy újabb főzéssel. Ezután 6 hónap pihentetés után már érdemes kóstolgatni. Tökéletes egy év után lesz.
A cefreízű szottyos füge már nem jó. egyes fajtás eső után vagy a mustlicák hatására azonnal romlanak. Amikor megreped a héj, akkor lesz jó. Amikor leveszed és a szára tejedzik, akkor MÉG nem jó.
Ez is nagy sárga termésű és nyitott serleges ez miatt az eső ha úgy áll belefolyik ,és gondolom szennyeződést visz a belsejébe és beindul az erjedése . Csak mire cseréljem és hogy fajta azonos is legyen ,lásd visszább ez pont olyan amit kért csak épp nem kék !
És hol tárolod ? Nekem megpenészedett az aszalt füge . Próbáltam negyedelni ,felezni ,azt is amit te írtál hogy szeleteket vágtam belőle ,de nem lett jó . Az is lehet itt más a talaj vagy több vizet adagolok és vizesebb a termés . Most pl víz csorog a termésből ,nem válik le a kocsánya inkább szétmegy a kezemben , és cefre ízűek . 1 dizsperzites vederrel oda adtam cefrébe . Rengeteget a darazsak szétrágtak belőle .
Ha ilyen aszalód van, akkor valamit rosszul csináltál.
70 C fokon kb 12-14 óra alatt aszal. Nem baj ha kemény lesz, a levegőből felvesz valamennyi nedvességet és visszapuhul.
Kb 8-10 mm vastag szeletekre vágom a fügét, amikor a gépbe rakom. Az alját és a tetejét levágom, csak a gyümölcshúsos részt aszalom. Egy őszi füge nagyjából kettő, ritkábban három szeletet ad.
Nekem is van ilyen aszalóm de nem tudtuk vele megaszalni ,szárított rajta de 24órát is kéne menjen de aztán se lett aszalt ,hanem csak olyan kérges inkább . Megpróbáltam tárolni de megpenészedett . Még a szílvát se sikerült tárolni csak hűtőben . Valahogy nem jól aszal vagy sokkal tovább kell aszalni és alacsonyabb hőfokon .
Brunswick, itthon sokszor "Ujjas Óriás" vagy "Újjaslevelű Óriás" néven fut. Jellegzetes hogy esőben könnyen reped és utána gyorsan megromlik. Nekem is volt, tavaly kiszáradt és kiástam. Nem bánom, mert - bár egyébként finom - egy ilyen nagyobb őszi esőzés pillanatok alatt tönkreteszi.
Nekem is van ilyenem akkor ! Bár most a termésével nem vagyok elégedett mert folyadék folyik belőle és nem lehet levenni a száráról inkább szétmegy. Vizet pedig nem látott már egy hónapja !