Nem is értem, hogy a szlovákok ezt hogy gondolják...Belerúgnak egy hatalmasat a magyar nemzettársainkba, a köztársasági elnökünkön keresztül belénk, itthoni magyarokba, de mi azért csak menjünk oda hozzájuk nyaralani, meg síelni??
Ráadásul nyugatabbra alapvetően esnek az árak. Pld. a 2010-es franciaországi sielés ára változatlan, de most már a kaja is benne van.
Bár tény, hogy a legtöbben inkább azért mennek oda, hogy ezzel is kifejezzék, a szlovák politikusok magyarellenes hisztijei komoly gazdasági kárral is járhatnak.
Mi még néhány éve is sokszor mentünk inkább Jasnára, Donovalyba síelni, mint a sógorokhoz, egyszerűen azért, mert a Tátrát jobban szerettük, van egyfajta hangulata ami Ausztriából hiányzik, nagy része ennek nyilván gyerekkori nosztalgia stb.
De ennek vége. Amíg ott Ficót választja a többség, addig én oda nem.
Hiányoznak a szlovák szállodákból a magyar turisták, a statisztikai hivatal adatai szerint a magyar turisták száma az első félévben közel 40 százalékkal csökkent: 52 ezerről 32 ezerre - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfői száma alapján az MTI-Eco.
Télen is jóval kevesebb magyar síelt Szlovákiában, a szállodások tragédiáról beszélnek, hiszen több tátrai hotelben a magyar vendégek foglalták le a szobák jelentős részét. Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg a Szlovákiába látogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák-magyar viszony.
A Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) a magyar turistakártyában bízik, amely árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyarok ott töltsék téli szabadságukat. Az akciót a Magyar Természetbarát Szövetséggel készítették elő, és már több tucatnyi üdülőközpont, szálloda és aquapark csatlakozott hozzá.
Két nagy problémát látok a fórumozók többségénél. Természetesen nem a helyesírásra gondolok, mert az ember itt általában gyorsan, gyakran megzavarva, nem teljesen odafigyelve ír és küld. Az első leggyakoribb hiba, hogy sokan nem tudják értelmezni a szöveget. Persze vannak olyanok akik direkt rosszul értelmezik a szöveget, hogy saját szájíz szerint félremagyarázva a dolgokat válszoljanak. Természetesen nem tudhatom, hogy konkrétan Te direkt értelmezed rosszul a szöveget, vagy egyszerűen nem tudom értelmezni. Kiragadod az inflációt a Bokros-csomagból és azzal érvelsz. Közben már egyszer kijavítottalak, hogy én nem egy az egyben Bokros csomagról beszéltem. De ha infláció, akkor legyen ez a téma. Kérdem borjú ábrázattal, ha Orbán tartja igéreteinek nagyobb részét, vajon az végeredményben nem vezet inflációhoz? Persze ott vannak azok a fránya devizahitelek. Tehát elvben nem lehet elengedni az inflációt. De akkor mit tehet? Restrikciós gazdaságpolitikát? Oppá akkor megint közeledünk Bokroshoz? Nevezhetjük ezt a fiskális politika megszorítási intézkedéseinek is. Vagy mégsem jó a megszorítás? De akkor el kell engedni a költségvetést. Az viszont jobb esetben csak nagyobb eladósodáshoz, rosszabb esetben gazdasági és politikai instabilitáshoz vezet, amit infláció nélkül nem lehet megúszni. De ki fog finanszírozni egy költségvetési harakirit restrikciós igéret nélkül ma és a közeli jövőben? Persze, ha varázsütésre valóban komoly gazdasági fellendülés lenne a nagyvilágban, akkor Orbán gazdasági álmai nincsenek teljesen veszve. A Gyurcsány és Medgyesy kormány sok kárt tett az országnak. Annyira felborítani a költségvetési egyensúlyt nagy bűn. Nem értem teljesen a FIDESZ kommunikációját. Az emberek nagyot csalódhatnak Orbánban, mivel maximum 2 évig fogják elviselni, hogy minden a szocikra lesz kenve, egyébként joggal lesz rájuk kenve. A kárt amit a szocik okoztak 5-6 év alatt lehet csak rendbetenni. De azt is csak akkor, ha a világ gazdasága jó irányt vesz fel. Remélem Orbánból nem lesz ELQURO3, pedig jelenlegi megnyilvánulásai alapján úgy néz ki. Egyébként Szlovákiában is ELQURO2 van hatalmon. ELQURO1 Mecsiar volt. Még az inflációról annyit, hogy figyeld meg, euróbevezetés Szlovákiában volt, mégis a nagyobb infláció Magyarországon van. Pedig a visszaesés is nagyobb Magyaországon, legalábbis a számok azt mutatják. A logikus az lenne, ha jelenleg Szlovákiában lenne nagyobb infláció.
A másik leggyakoribb hiba a fekete-fehér látásmód, ez rád kimondottan jellemző. Nos ez rám biztosan nem jellemző, mert ez a szöveg is amit leírtam, biztosan nem tetszik a FIDESZeseknek és az MSZP-seknek sem. Tulajdonképpen senkinek. Tudod miért? Mert nem fekete-fehér a látásmódom. Hm, sokat írtam, többet akartam, de ennyit nem szabad itt a fórumon, mert úgy tippelem 3 mondatot olvas el átlagosan egy átlagember a hozzászólásokban.
>>em várom Magyarország összezuhanását, bár ezt már a fejemhez vágták néhány évvel ezelőtt is, amikor a Gyurcsány kormány túlkötekezésére és a gazdaságra veszélyes igéreteire hívtam fel a figyelmet
Igen, részemről is megkaptad már korábban is, azzal összekötve, hogy a várakozásokkal ellentétben Magyarországot a nemzetközi pénztőke nem fogja hagyni tényleges csődbe szaladni. Mára már túl vagyunk a dolgon.
>>Te szépen hagynád menni az embereket körbe-körbe a sivatagban. Eszedbe sem jutna a jó útra rávezetni őket.
Nem igazán így működök. Mára azt gondolom, hogy vannak olyan társadalomfejlődési állomások, amiket demokratikus szemlélettel nem lehet komoly feszültségek okozása nélkül megoldani és ezért van az, hogy a kormányzás művészete elsősorban abból áll, hogy miképpen lehet kényszerítő körülményeket kialakítani, ami után nem marad más, mint, hogy akkorra már mindenki jó választásnak tartsa az előre vivő megoldást.
>>Nagyon utálom mikor a mézesmadzagot huzogatják az emberek előtt. Te is ilyen mézesmadzag húzogató vagy, a realitás távol áll tőled.
Nem mézesmadzagot húzogatok, hanem próbálom kizökkenteni a gyurcsányozásba beledermedteket, mert már láthatóan új partihoz terítik a lapokat és nem szeretném azt, hogy hirtelen érjen az új helyzet, hogy a ballib választási tematizálás döbbentsen rá, annak minden következményével.
A korábbi érvedhez, miszerint Orbánnak bokroscsomagolni kellene, jelzem, hogy Bajnai az USA-ban a Morgan, Rockefeller, Citygroup főnökeivel folytatott megbeszélésén elejtett egy kérdésre válaszoló mondatot, miszerint nem lesz módjukban trükközni, mert az egyedüli lehetőségként szóbajöhető megoldás, a forint infláltatása komoly belpolitikai konfliktusokat okozna, mivel nagy méretű a lakosság deviza hitel állománya. Tehát Orbán nem tudna bokroscsomagolni, még, ha akarna sem. Nem tudná átrendezni a pénzügyi gyeplőt tartók körét még azon az áron sem, hogy a lejtmenetre újabb lejtmenetet szervezne, de van olyan érzésem, hogy nem is akarja.
Meg fogja lovagolni két-három ciklus erejéig a felmenetet, legfeljebb nemzetiszín pántlikát köt rá.
A dolognak ez a lényege. Nem kérdés, hogy Magyarország kilátásai milyenek. Jók. A kérdés az, hogy a jövőbeni magyar kormányzatot végig lehet-e noszogatni ezen az úton, vagy megpróbálja új pályára vinni a gazdaságot, pontosabban a mögöttes befolyásolói kört le tudja cserélni vagy sem. A váltás nehézségét éppen az adja, hogy jó és megfelelő kommunikáció esetén egyre népszerűbb pályát kellene ott hagyni. Amennyiben megpróbálja, az lesz az orbáni elqrás, mert olyan helyzetet kell kialakítani hozzá, amivel a most berendezkedett tőkét elüldözheti. Azt sem tudjuk persze, hogy mit súgott Antal Orbánnak a halálos ágyán és ki kivel van.
Szóval ha igazi argumentumok nincsenek, akkor jösz ilyen alávaló mondattal, hogy "miszerint továbbra is várod Magyarország összezuhanását". De mivel Internetről van szó, természetesen elviselem, hogy sokan csak a sértegetésben élik ki magukat. Sajnos te is csak közéjük tartozol. Már nem tekinthetlek sajnos komoly beszélgetőpartnernek, pedig azt hittem az vagy. Tévedtem.
Csak mellékesen, nem várom Magyarország összezuhanását, bár ezt már a fejemhez vágták néhány évvel ezelőtt is, amikor a Gyurcsány kormány túlkötekezésére és a gazdaságra veszélyes igéreteire hívtam fel a figyelmet. Nem, Magyarország nem zuhant össze, de aki azt mondja, hogy a Gyurcsány kormány nem tett mindent majdnem tönkre amihez nyúlt, egy jobb sorsra érdemes országban, az eléggé vak. Magyarul igazam lett. Nagyon utálom mikor a mézesmadzagot huzogatják az emberek előtt. Te is ilyen mézesmadzag húzogató vagy, a realitás távol áll tőled. Ha valaki figyelmeztet a rossz irányra, az egyáltalán nem biztos, hogy rosszat akar. Te szépen hagynád menni az embereket körbe-körbe a sivatagban. Eszedbe sem jutna a jó útra rávezetni őket.
A világgazdaság masszívan beindult és ráadásul az elején nagy rally szok lenni, szerintem a magyar ipari termelés is nekilódul rövidesen, nagyon üresek a raktárak.
Egy jó hír. Az Opel új, kanadai,osztrák tulajdonosi köre 12.000-es leépítést tervez Európában, ennek keretén belül Németországból Szentgotthárdra telepítik a motor és váltógyártást.
Tévedsz, nincs szükség megszorításra annál nagyobbra, mint amit Bajnai most művel. Orbánék szerencsére jó állapotban fogják megkapni a kormányzási lehetőséget, ráadásul a külső környezet is segíteni fogja őket. A szerkezetváltást majd abban az ütemben fogják csinálni, ahogy a beinduló prosperitás igényli a képzettebb embereket és segítségükkel egy képzettel két képzetlen számára is teremtődik lehetőség.
Megértem az álláspontodat, miszerint továbbra is várod Magyarország összezuhanását, pláne annak fényében, hogy Szlovákiában egyre több jele látszik a Fico féle elqrásnak. Gyurcsányék is 'elqrták', de a különbség az, hogy ők nagyon jó időben. Az emberekbe fektetni kell, leginkább a legelesetebb rétegekbe, mert a középosztállyal ellentétben azok nem tudják magukat fejleszteni a felmenetről felmenetre növekvő kihívásoknak passzoló szintekre.
A tények akkor is tények maradnak. A Gyurcsány kormány szó szerint elkúrta és ha a FIDESZ gazdaságpolitikát csinál a jelenlegi gazdasági jelszavaiból, már előre beharongozom a csúnya jövőt. Legalábbis az egyszerű embernek és az országnak. A gazdagok tuti megússzák. Sőt!!! Remélem a választások után megjön Orbánnak az esze. De ha megjön az esze, csak négy évig marad hatalmon, mert a magyarok nem tudnak választani. Egyébként ugyanez jellemzi a szlovákokat is. Az igérgetőknek hisznek mindig, kivéve ha már nincs kiben hinni.
Azért írtam Bokros-szerűt, mert teljesen nyilvánvaló, hogy nem a régi csomagra van szükség. Azóta eltelt néhány év. CSAK BIZONY NAGYON HASONLÓRA, tehát fájdalmasra.
Amúgy nem vágom, miért Szlovákiához kell magunkat hasonlítgatni. Nem oda igyekszünk, hanem a legfejlettebb államokhoz. Kisebb-nagyobb lépéselőnyök mindig lehetnek, de ahogy ezek jönnek, úgy mennek is. Lásd: amilyen nagy lökést adott az autóipar betelepülése Szlovákiának, olyan nagy gondot okoz most, vagy tényleg irigykedtünk kicsit az euró miatt, nade azért annyira nem biztos, hogy jól jönnek ki belőle. És már Szlovákia sem olyan "olcsó", mint volt egykor. Nyilván kevésbé vonzó a befektetőknek és a turistáknak is. Biztos, hogy sokat fejlődött Szlovákia, meg Románia is az elmúlt években, de varázsolni senki se tud. Én ennek egyébként örülök, de nem hiszem, hogy ezekhez kéne méricskélnünk magunkat. Meg most ez is olyan, hogy ha van autóipar, vannak beszállítók is, de olyat azért nem hallottunk, hogy a nagy autóipari cégek innovációs központokat telepítettek volna Szlovákiába, vagy high-tech cégek nőttek volna ki a földből, vagy hogy az üzleti kultúra sokkal magasabb fokon állna stb.
>>Egyébként mondhatsz bármit, Szlovákia óriási előnyt szerezhetett volna már
De nem szerzett óriási előnyt.
Fico gazdaságpolitikája pedig nem minőségi problémák miatt olyan, amilyen, hanem most érkeztek el oda, hogy a körmükre égnek dolgok. Költeni kell. Ezt alátámasztja, hogy a jelenlegi közvélemény kutatási adatok arra utalnak, hogy Fico jelentősebb választási költségvetés nélkül is kormánypozícióban maradna. A magyar kártya kijátszása még a kezére is játszik, önmagában elégséges motiváció az átlagembereknek,akik Slotát túl soknak tarthatják a problémára, Ficot viszont optimálisnak. Úgy tűnik a győzelmi igény nem magyarázza a költekezéseket.
Miért teszi mégis?
>>Magyarországon nem látom a jelét, hogy a társadalom érett lenne egy igazi gazdasági reformra.
Mert a szlovák társadalom a dzsuvás ligetújfalui panelekben, vagy a szürke, bádogtetős falusi házakban pont a gazdasági reformra érett.
Lármafákat leszerelték már mindenhol?
>>Magyarországot úgyis csak egy Bokros-szerű csomag teheti rendbe.
Tudod Te, hogy mi volt a Bokros csomag? Infláció elengedése és vámpótlék bevezetése. Nem strukturális természetű lépés, hanem fiskális megszorítás. Jelenleg zajlik egy ugyanolyan rendbetétel, viszont a strukturális természetű dolgok irányáról nem nagyon kellene vitázni, mert még koránt sem biztos az egyesült európai impérium, lehet, hogy a történet más irányt vesz, és visszaerősödik az ember szerepe. Gondolom neked közelebb van a cseh testvér, így Vaclav Klaus és Vörös Dani minapi jelzés értékű afférja miatt is érdemes több alternatív jövőképben gondolkodni és az él tanulóság erőltetése helyett inkább kissé lemaradva megőrizni a kompatibilitást a változásra.
"Mi tagadás, szívesen idézem magam. Színesebb lesz tőle a beszélgetés."
Hát igen, szerencsétlenségedre találkoztál egy olyannal, aki jobban ismeri az adatokat, mint te és sajnos egyből lekontrázott. Bár egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy bocs tévedtem :)
Lopnak, de még mennyire lopnak. Érdekes módon a nemzeti erők Szlotáék vannak ebben az élen. De az is lehet annyira buták, hogy még lopni sem tudnak rendesen. Mindenesetre nekik lehet, elég a választóikat ijesztgetni a magyarokkal és a szavazataik megvannak.
Egyébként mondhatsz bármit, Szlovákia óriási előnyt szerezhetett volna már Magyarországgal szemben, ha nem ilyen vacak a Fico kormány gazdaságpolitikája. Magyarországon vannak valóban kedvezőbb jelek, de vajon meddig tart ez? Jövő tavaszig? Magyarországon nem látom a jelét, hogy a társadalom érett lenne egy igazi gazdasági reformra. Magyarországot úgyis csak egy Bokros-szerű csomag teheti rendbe. Erre még kell várni néhány évet.
"Igen én a múltról és jelenről, vagyis a tényekről beszélek, s szarok a magadfajta "több mézet a madzagra" c. idióta jövendőmondásokra. S ezzel nem vagyok egyedül, a hülyítés kora minden jel szerint végérvényesen lejárt."
Na azért ne légy ilyen bizakodott, mert a statisztikai módszertár, amit használsz az igen sokszor csődöt mondott. Öreg Rockernek is van némi igaza, habár neked most a témában több van, de nem százszázalékosan. Nem lehet mindenre az a válasz, hogy az Ecostat így meg úgy.
Igen én a múltról és jelenről, vagyis a tényekről beszélek, s szarok a magadfajta "több mézet a madzagra" c. idióta jövendőmondásokra. S ezzel nem vagyok egyedül, a hülyítés kora minden jel szerint végérvényesen lejárt.
Most viszont drága lett a munkaerő, növelni akarják az adót, a korábbi működő tőke letelepedés során kötött alkuk miatt beszűkült a letelepedési tér azon a területen, ahol jó az infrastruktúra, késik a keleti országrészt integráló infrastruktúrális fejlesztés.
Szlovákiában a kétségkívül impozáns társadalmi nyilvánosság és visszacsatolás mellett is lopnak azért, nem is kicsit. Úgy látom, hogy ők ebben az aspektusban a fásulás irányába haladnak, míg mi megyünk ki az erdőből.
>>Vagy gondolod Magyarorszagnak "Too big too fall" statusza van?
Hajlamos vagyok kicsit ezt hinni. A magam részéről megdöbbentem, hogy milyen impozáns összeggel húztak ki bennünket. Volt egy kis zabszem előtte, de szeretnek bennünket a bankárok az biztos.
>>Viszont amelyik nem akar, az lehet hogy olvassa.
Lehet. Ennek ellenére itt építkezik a Mercedes autógyár, ami kevésbé van kitéve a kínai konkurenciának, mivel a jól csengő márkanév a bővülő középosztályban még mindig a minőség garanciája. Ha figyelnéd a tülekedést az entertainment szektorban, akkor feltűnne, hogy három projekt 8.5 milliárd dollár beruházással akarja Magyarországot fejleszteni. Itt a koreai plazmakijelző gyártó, amelyik 4 gyártóbázist kíván letelepíteni. A kínai adat kábel gyártó, amelyik évi 1.2 milliárd dollár forgalmat tervez a magyarországi gyártókapacitás kiépítése után. A Hankook megduplázza a termelését az új gyártási kapacitás kiépítésével. A lényeg pedig, hogy most már szinte biztos, hogy 2012-től gázt küld külföldre Makó, a tervek szerint a felfutás után évi 10 milliárd m3, 2-3 milliárd dollár értékben.
Ilyen pozitív gazdasági kilátások, beáramló valuta mellett a legcsekélyebb okunk sincs aggódni a finanszírozás miatt.
Ami történt, az lényegében az, hogy Gyurcsányék előre elköltöttek pénzeket jóléti szint emelésre az általuk kalkulált források terhére, ámde ez sem elhibázott, hiszen jó indulási alapot teremt sokaknak a világszínvonalú fogyasztói társadalomban történő érvényesülésre.
"Szerinted mi az oka?" Nem tudom... talán, mert jelentős támogatásban részesülnek, a hazai vállalkozások rovására.
Persze nem mindenben előz meg bennünket Szlovákia, de ha így haladunk, nemsokára eljön az az idő is.
"Holtversenyben utolsók - miénk a világ egyik legrosszabb adórendszere : A svájci székhelyű Világgazdasági Fórum idei jelentésében elsősorban a magyar adórendszert kritizálja, befektetés- és munkaösztönzésben Brazíliával holtversenyben utolsók vagyunk a vizsgált 133 ország közül. Szintén rosszul állunk a kormány költekezésében: a kormányzati döntéshozás terheit tekintve hazánk a 130. helyen áll a vizsgált 133 ország közül, míg felesleges kormányzati kiadásokban is csak hatan előznek meg."