Nem találom....csak a site-on ahol olvastad.István mit tudsz? A spanyol légiohoz http://www.youtube.com/watch?v=QvUjY4_TNkQ Van itt minden,parádé.....Megint Istvánhoz,érdekességképp felsorolhatná milyen alakulatokat ismer fel.Én nem sokat. Krisztus jegyesei 1.43-1.50
Egy kicsit forgattam a légiós dolgokat és azt olvastam, hogy a légiósok építette út, Algériában vagy hol,Duala és Bugarik közt még ma is a "Légiósok Útja" nevet viseli...
De ,de bocsánat.Addig jöt amég irtam.Hullajók a képeid,ha emlékszel egyszer volt csokinyuszis a másikon husvétkor,azon is jót röhögtem.Honnét szerzed őket?Biztos hadititok.....
A legnagyobb, emberfeletti teljesítménye az LE-nek mégis Madagaszkár volt, az Üveg-hegység. Eddig ők a világ egyetlen alakulata, ami átkelt ezeken a hegyeken (aki nem tudja - a hegység felszíne vulkanikus kőzet-lapokból áll, ami a széleinél - az esők és szél hatására - éles, mint a penge, vagy tört üveg lap.
Ezt a màsik oldalrol olloztam.... (16 589-es hsz) :
Nekem a Légio "höstettei" közül ez a kedvencem.............
A Foum-zabel - i alagut......
A légiosok Algériàban több ezer kilométer utat csinàltak......
A 4° étranger (Castel elödje...) példàul csinàlt egy utat 200 Km hosszan Marrakech et Ourzazat között, ami egy ponton 2 100 méter magassàgban àthalad a Tichka hàgon.....
Az alagutat 1927-ben kezték "kivàgni" a sziklàbol csàkànnyal, àsoval, és lapàttal....
"L'Energie de leurs muscles et une farouche volonté furent leurs moyens" (Az izmuk energiàja, és az Ök vad és bûszke önfelàldozàsuk volt a szerszàmuk)
6 honap alatt 40 légios végzett a 8 méter széles, 3 méter magas és 60 méter hosszu alaguttal........
Jóval egyszerűbb. Eredetileg is fehérre készültek a csákó huzatok és nyakvédők, még jóval azelőtt, hogy a kekit bevezették 1892-ben, a brit seregnél. Egyszerúen a sivatagban és a trópusokon mást nem lehetett hordani fejfedőnek. Másrészt pedig az egyenruha története jóval előbbre datálja a fehér fejfedőket, mint ahogyan azt a franciáknál bevezették volna. Mellesleg Mexicóban a fehér huzatot a légiós kepikre (és a fehér sombrerokat)... osztrák javaslatra vették fel. Az egész mexikói hadsereg fehér kepi-huzatot és nyakvédőt hordtak.
Szkobelev Turkesztáni-hadjárata alatt az oroszok még tovább mentek. Nem csak a kepik, de a zubbonyok is fehérek voltak (Verescsagin festményeit ajánlom a témában). Korábban pedig, egészen az 1700-as évek közepétől, a brit, Indiában állomásozó csapatok hordtak fehér fejfedőket, illetve fehér csákó-huzatokat.
De az érdekes amit olvasok,hogy a fehér képi ugy alakult ki a khaki szinűből,hogy a mosástól és a napon levéstől lett egyre fehérebb igy vált az "ancienneté"jelképévé. Hasonló mint mikor a karatéban nem voltak övek és a fehéret nem mosták ez jelölte a különbséget.
" Le 14 juillet 1939, la Légion défile en tenue d'été à Paris qui découvre pour la première fois les Képis blancs. C'est la consécration officielle devant le public parisien." Üdv mindenkinek.Lehet két egyforma nevű topic?Nem mintha bánnám:)))))
Elotte is voltak francia foldon,"dolgozni" vagy felvonulni,de az biztos,hogy 1939 jul.14-en vonultak fel elosszor képi blanc-ban(feher kepi)a vilag legszebb sugarutjan a katonai felvonulason.
A modern magyar hadtörténelemnek is megvoltak a saját "idegenlégiói" nevezetesen, 1848-49-ben: Bécsi légió Német légió Olasz Légió és a legjelentősebb a Lengyel légió
Ezen túlmenően a "Tanácsköztársaság" idején két nemzetközi ezred alakult, világháborús, első sorban orosz foglyokból.
Ezekről az alakulatokról (remélem jól tudom) elmondható hogy saját honfitársaik szolgáltak.
Mint pl. a svájci gárdában, saját és francia tisztek irányításával, mig az igaziban (épp most olvastam a másik topicban,magyarok is a mostani időkben) minden náció képviselve volt.
A svájci gárda a mai napig legendás alakulat, (vatikáni őrség) 1757-ben a rossbachi csatában a francia visszavonulást egy svájci ezred fedezte, álva a poroszok tüzét.
Állitólag Nagy Frigyes rá is kérdezett kik ezek a katonák, " a svájciak" volt a válasz...