Nem teljesen egymásutáni generáció. Párban járnak, ha jól tudom. Tz10 kistestvére a Tz9. Tudásban van némi különbség(pl:videó nagyobb felbontású). Azt nem értem ,miért nem másképp jelölik, mert ez így zavaró. pl:Tz9 és nem Tz10, hanem Tz9b.
A reset óta eltelt annyi nap a kézhezvételig. Általában kerek időpontokra állítják a reset dátumokat a firmware-ek írói, és mivel nincs értelme sok évvel a modell gyártása előtti időpontra állítani az órát, úgyis csak azt követő dátumok jöhetnek szóba, úgyhogy a minimumdátumnak ezért állítottak 2009-et. Bárki, aki TZ6-ost resetel, erre áll be a gépe (nem csak a tied), ha az a firmware van beleégetve.
Amúgy a szalagon azon a napon a tiéd volt a 173. gép. :-)
A dátummal kapcsolatos következtetés rossz - ha kicserélték benne valamelyik modult, azután a gyári alapbeállításra való visszaállítás is szükséges (egyébként is, még a szervízmódból való kilépés is azzal jár, talán még ennél a gépnél is). Így volt ez az én FZ20-asommal is pár éve, amikor a CCD-t cserélték benne. Ha megnézed, nemcsak a dátum állt vissza a gyári alapbeállításra (relatíve új az a fényképezőgép, ezért 2009-re áll be, nem 1980-ra, mint az IBM PC-k a hőskorból:-) ), a képek sorszámozása is újraindul ilyenkor.
Ha valami fájlkezelővel nézed meg a kártyát (akár gépen keresztül is, bár én a magam részéről a kártyaolvasókat preferálom), ott vannak azok mind a kártyán, dátumtól függetlenül, én nem bíztam sose azokban a felhasználóbarát programokban, amik kiveszik a kezemből a kártyás fájlműveleteket.
Szóval nem is annyira "kifogástalan" a gép a javítás óta.......
Az elmosódottság most is jelentkezik, ha nem is annyira penetránsan, mint azelőtt...
És ami érdekes. A géppel nyomban gondtalanul fotózni kezdtem, ám az otthoni computerbe bejátszva a képeket, nem találtam azokat. Nem a mai dátumot írta rá a képekre...
mivel valami titokzatos "unit"-ot cseréltek a lelkecskéjében, hamar rájöttem, hogybizony feltehetően újból be kellett volna állítani a dátumot...
Csakhogy nagy gépben sehol nem voltak a képek, még az "időszámítás előtti" időpontnál sem....
Aztán ahogy a TZ-t a kezembe vettem, hogy újból állítsam a dátumot, akkor vettem észre, hogy a gép valamilyen rejtélyes okból 2009 január 11.-től dátumozta a "szervíz utáni" fotókat...
Ebből én arra a primitív következtetésre jutottam, hogy valamai régebbi, más, beteg gépből 2009 januárja után kibányászott, használt és akkor sem túl frankó unit-ot rakta kbeaz én gépembe........
Kezd egyre érdekesebb lenni a történet.... A mai képeket összehasonlítva a "megbolondulása előtti" idők képeivel, még a nagyon laikus nejem is érzi a különbséget .- a mostaniak kárára......
Egyetlen reménység, hogy ennek a TZ-6-osnak a kitolós obketivjét nem akadályozza védősapka. Amit, ha az ember fia vagy jánya elfeljt lekapni bekapcsolás előtt, akkor előbb vagy utóbb, az objektiv mozgató fogja kárát látni....
Hehehehehe.. közel egy éve vagyok egy TZ-6-os elvakultan szerelmes birtokosa...
Az aksi kapacitásával soha nem voltam igazán kibékülve, főleg mert típusjeléhez - TZ = travel zoom - méltóan utazásokra használom és olyankor nem igazán fogom vissza magam az exponálógomb nyomogatásával....
eléggé zavart, amikor a barcelonai csavargások során vissza kellett érni a szállodába töltögetni az aksit (Na jó, meg a lábainkat is, mert szóval azért valahogyan csak megoldottam volna különben a fokozott üzemmódot..::)))
Viszont idén április elején szó szerint meghülyült a gép. Enyhén elmosódott, finoman életlen képeket kezdett ontani magából...
Eleinte azt hittem, én vagyok ökör, nem jó beállítással csinálok valamit, de a bibi nem szűnt meg, holott mindennel próbálkoztam.
Végül remegő lábakkal elvittem a Panasonic szervizbe garanciális gyógyításra. A korábbi, más termékek más gyártóival kapcsolatban megtapasztalt fura, olykor hónappokig eltartó esetekkel szemben itt minden hiper gördülékenyen zajlott, az ígérttől egy nappal előbb kifogástalan állapotban visszakaptam a masinát...
Ami mégis homlokráncolásra késztetett, az az, hogy tényleg a gép hülyült meg. (És mégsem én...)
Valami "unit" került cserélésre, aminek az ára kb. 14.000.- HUF...
Ha jól vissza bírok emlékezni, kb. 2000 óta vannak digitális gépeim, de ezekben elektronika még elvétve sem halt meg.
Azok a gépeim haltak meg - kivétel nélkül -, amelyek kitolós objektivval rendelkeztek... (Úgy hogy TZ-6-osnak SEM jósolok túl hosszú időt....::)))))
Na de, hogy az elektronika is így be tudjon szarni, egy ilyen kis mütyürben, egy ilyen kis körömpiszoknyi bármi.......
pár napja én is vettem egy Lumix TZ10est. elég jónak tűnik, igaz nem volt még időm próbálgatni (zh-k miatt), de ami késik, nem múlik. előtte tz1-es volt még, azt ak vettem, amikor bejött 2006-ban asszem a TZ-s sorozaqt. azzal teljes mértékben meg voltam elégedve, így szerintem ez sem fog csalódást okozni. bízok benne. sokat utazok, így különösen jó, hogy kisebb lett a gép az 1eshez képest, tudása pedig nőtt. hétvégén szerintem lesz mér időm, akkor csinálok képeket, videót is, és feltöltöm majd, hogy meg lehessen nézni őket. Üdv