sziasztok, megint a segítségeteket kérném a négy gyümölcsfa csemetém metszésével kapcsolatban:
1. korai meteor meggy, 2020 őszi ültetés
ez nagyon jól alakult, a vázágnak meghagyott alsó 3 ág szépen, egyformán fejlődött tovább (látszik a képeken, hogy hol lett visszametszve ültetéskor), fölöttük, a sudáron lett 3 újabb ág, így van két ágemeletem megfelelő térállásban, tökéletes, ha jól gondolom. mennyire metsszem vissza az ágakat?
2. feketicsi meggy, 2019 őszi ültetés
a kezdeti nehézségek után (besült, ahogy Hepci mondta) a tavaly tavaszi teljes visszametszésre nagyon jól reagált, hozott egy csomó elég erős hajtást, amik közül asszem hármat tavaly nyáron le is vettem. de még így is van 8 ágam, elég közel egymáshoz. hányat hagyjak meg? az alsók vízszinteshez közeli állásúak, a felső három olyan 60-70 fokban. kicsit tartok tőle, hogyha a felső hármat hagyom meg, akkor valamelyik majd középen fölfelé akar majd menni. a meghagyott ágakat mennyire metsszem vissza?
3. mutsu alma, 2019 őszi ültetés
ezt már egy kicsit "előmetszettem", mert tudtam, hogy a két egymással versengő felfelé törő ág közül az egyiket ki kell venni. alul van 3 vázág, ezek jónak tűnnek. a központi tengelynek meghagyott ág és az alsó három vázág közötti ágakkal mi legyen? itt is kérdés, hogy az ágakat mennyire metsszem vissza
4. top taste szilva, 2019 őszi ültetés
hát ez totál káosz nekem. kevés fényt kap, ezért a vázágnak meghagyott alsó 3 ágat nem erőlteti annyira amennyire kéne, illetve azokat is felfelé akarja vinni. az úttal ellenkező oldalon lévő alsó vázág alig nőtt, mert az kap a legkevesebb fényt. ezt vegyem le? akkor nagyon egyensúlytalan lesz a fa. felül megy felfelé három ág, azok következő ágemelet legyenek? mondjuk szilvánál nem tudom, hogy van-e ilyen. az idősebb stanleym katlan formájú.
itt vannak a képek, rajtuk jobb gombra kattintva, "kép megnyitása új lapon" és eredeti méretben láthatók. feltettem egy "minta almafa" képet is, valami ilyesmit akarnék a mutsuból. ez egy környékbeli golden, a tulaj azt mondta, hogy mutsuból kevésbé lehet ilyet, mert gyorsan nő és gyorsan öregszik.
Amúgy én csak elő metszek ,a túl hosszúakat vissza vágom a selejtet levágom ,vagy ami nem jó helyre nőtt és csak akkor metszem meg végleg ha már a májusi fagyok is elmúltak és látszik hol lesz termés és hol nem ! Úgy kb 4-6 cm hajtásoknál . De nagyobb se baj .
Nem kell attól lesz rajta termés következő évben is ! Amúgy se célszerű levágni mert akkor lehet hüvelyk új vastag lesz de az általában terméketlen szokott lenni . Azért érdemes figyelni a fejlődését ha sok a termés rajta és akkor menet közben lehet levágni róla ,nehogy alulfejlett legyen az sem jó !
Szálvesszősen szándékozom csemegeszőlőt metszeni. Ugye a vessző alatt hagyni kell egy ugarcsapot, amit két rügyre vágok vissza. Ha ebből a két rügyből olyan hajtás jön idén, amin virág (termés) is lenne, akkor mit tegyek? Vágjam le a virágfürtöt a vesszőről?
A sűrű részekből vágj ki de csak óvatosan ,mert később meg átlendül a másik felé és az nagyobb probléma ! 100-120 kiló egy fára bőven jó ,és ehhez nem kell sem magas sem nagy fa !
5 centis szölötörzset simán el tudok vágni vele, ha nem is egy mozdulattal. Szölöhöz az ilyen penge a legideálisabb, mert kellöen erös, viszont nagyon lapos.
Csak jó szerszámmal érdemes dolgozni, a gagyi/olcsó legtöbbször csak bosszúságot okoz, ha másért nem, akkor azért, mert feltöri az ember kezét. Na, a forgónyeles felco tuti nem. A Fiskars forgónyelese se rossz, de ott pl. az a probléma, hogy csak fix távolságra lehet kitárni, így csak vékony ágacskák metszésére alkalmas.
Akkor én kérek elnézést! (képről nem tudtam kivenni) Nekem volt ilyesmi ollóm, ami cserélhető pengéjű volt és hasonló közepe volt. ( megvan még, mert befogtam halat vágni a gerincénél arra jó) Na az metszésre nem jött be. Az a tapasztalatom, hogy a két félből kovácsolt ollónak nincs párja.
Akkor az a Felco is nagyon ott lehet a szeren. Jó állású és alakú olló az biztos.
Nincs ott racsni, az, amit annak gondolsz, fixálja azt a csavart, ami körül az olló két ága elfordulhat, így a csavar nemtud idövel kitekeredni, a két késrész közti távolságot pedi állandóan tartja.
Megnéztem a NET-en az ollót, amit használsz. A svájci anyag garanciát jelent a minőségre. (Az ára azért behatárolja a felhasználást 25 ezer. Amennyiben a kiskertben aránylag kevés metszeni való van, akkor megfelel egy olcsóbb szerszám is. A lényeg, hogy karbantartott és mindid éles legyen.)
Nekem a leg egyszerűbb ollók jöttek be. Ami az a forgónyeles Falco közepén a racsnis megoldás kissé fura nekem. A Kunde ollók nagyon ott voltak, vannak a toppon. De van egy márka amit még jobbnak találok, mert az tényleg "örök életű". Ez nagyon nagy és hosszú igénybevételre tervezett.
Ez egy olasz olló a Duboi márka. Tudom ajánlani annak, akinek tényleg sokat kell metszeni. (a Kundéhoz képest kissé nehéz) Persze ezek is a drágább kategória.
A Fiskars mellévágóval 7-8 centis zöld ágat simán el lehet vágni.
Metszőollóból meg csak olyat érdemes venni, amit darabokra lehet szedni és minden alkatrészt lehet is kapni hozzá. Ez determinálja, hogy metszőollót NEM rendelünk az aliexpressről, mert hulladékkal nem dolgozunk. Én 20 éve forgónyeles Felcoval metszek, nálam ismeretlen fogalom a vízhólyag, viszont a metszlapok szép simák.
Szerszámban mindig az olcsóbb lesz a végén a drágább.
Azt szeretném kérdezni hogy a kertemben lévő szilvafák némelyike évek óta "rogyásig" terem de az ebből eredő probléma hogy a növekedése teljesen leállt. Csak termő vesszöket hoz némelyik, de se szélességben se magasságba nem nő. Jól gondolom hogy a termőkbe vágjak bele, ezzel növekedésre serkentem? Tápanyag ellátottsága megfelelő, minden vesszön vastagon terem, - csak nem növekszik.
Üdv.! Postázva is jó! Nem tudom a címem hogyan juttathatom el? Amikor Szadán vagyok, akkor átugranék érte. ( pár instrukciot is szívesen fogadnék) Ez április első hete előre láthatóan. Nem tudom, hogy mennyire indulnak meg akkortájban a szemek. Ha már késésben lenne, akkor marad a posta. Köszönöm addig is!
Tisztelt fórumozók! Idén elkezdek oltani, amit tudok. Itt lenne az ideje oltóanyagot begyűjtenem. Az a problámám, hogy nincs az ismeretségi körömben olyan, aki jófajta vesszőcskéket tudna adni nekem oltócsap és oltószem nyeréshez. Ami érdekelne monília ellenálló és vírus ellenálló csonthéjasok. (szilva, meggy, cseresznye) Esetleg valamilyen szőlő, ami szintén ellenálló fajta. Mindenből kicsi mennyiség kéne. 1-2 vessző. Aki tud kisegíteni ilyen téren, azt előre megköszönöm!!! Szada környékieket várok elsősorban, hogy érte tudjak menni.
teleszkópos, áttételes, mellévágó ágvágó olló: alkalmas vékonyabb hajtások, pl. gallyak, sövények, cserjék vágásához, kb. 64,5 cm és 84,5 cm között kihúzható, max. vágási teljesítmény: kb. 40 mm vagy
Általában pozitív értékeléseket olvastam róla. Fiskars metszőollót szerettem volna első körben, de sok negatívumot olvastam/láttam róla.
Egyébként ahogy látjátok ez a metszőolló most nagyon jó árban van az egyik oldalon. Alapjáraton ez 8-10 ezer Ft a legtöbb helyen, azon a bizonyos oldalon most 4890. Úgyhogy ha valaki gondolkodik metszőolló vásárláson, szerintem nem rossz vétel. :)
Másik dolog. Ágvágót még nem sikerült eldöntenem. :) Jelenleg ezek játszanak, ha valakinek van tapasztalata, véleménye valamelyikről, akkor megköszönöm:
Az ágvágó mellé vegyél egy bicskafűrészt is ,nem kell túl nagy egy 20-25cm-es vágóélű már elegendő lesz a faápolásokhoz ,a fa kivágásához természetesen nem.Aliexpressről is rendeltem és tetszik (pár ezer forint) .Nekem kettő is van ,egy hosszabb és egy rövidebb vágóélű a karomnyi ágakat is simán viszi.
Köszönöm az ajánlásokat! Megfontolom őket. Mondjuk az Aldis nem tudom mikor lesz elérhető, majd figyelem az újságot. De legkésőbb február végéig szeretném megvenni az ágvágót.
Nekem Gardena van, a közepes méretű 680-as, azt nem bántam meg. Van mellé- és rávágó is. A rávágós mondjuk határeset, mert van rajta egy műanyag betét, aminek nagyon féltem a tartósságától, de egyelőre bírja - csak eszetlen erőltetéssel lehet bántani.
Ezt a mellévágóst vedd, nem bánod meg. Olcsó és strapabíró! (Legalább 10 féle metszőollót használtam már el (!), ez és egy kovácsoltvas bírja a melót. (Sajnos az utóbbi nagyon súlyos. A fanyele 10 év használat után tönkre ment, akkor csináltam rá vascsőből. Azóta (15 év) is bírja, csak nehéz.)