Keresés

Részletes keresés

luki1 Creative Commons License 2018.07.15 0 0 3141

Helló!

Nem egészen értem mi van,sárgulnak a felső levelek és lehullnak?Milyen darabok vannak alatta?

Előzmény: mozil (3140)
mozil Creative Commons License 2018.07.14 0 0 3140

üdv segitséget kérnék egyik napról a másikra ugy néz ki a 3 éves fám mintha legyomirtózták volna a fölső harmadát több darab van körülötte semmi gond egyenlöre?????

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3139

Köszönöm mindkettőtök válaszát!
Császárfa magot sikerült beszerezni, így hátha sikerül majd. Találtam itthon régebben már használt ültetőtálcákat. Ha ezekbe teszem a magot és letakarom fóliával az beválhat? Mikor lehet átültetni őket? Mekkora nagyságot célszerű megvárni?

Előzmény: Törölt nick (3136)
vzed Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3138

Nem lehetetlen,hogy sok a víz.

Szerintem hetente 3x elèg.

3x 10l

Lehet pont a sok víz az oka.

Mesi89 Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3137

Köszönöm a választ! Nem kapott túl sok trágyát sajnos és homokban van! Most még inkább sárgább,adtunk neki egy kevés NPK műtrágyát,de nem nagyon tudtam az adagolást ezért lehet keveset adagoltam. Minden nap kap egy vödör vizet, de már most az is elbizonytalanít,hogy nem e sok. Remélem össze szedi magát! :)

Előzmény: luki1 (3125)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.13 0 0 3136

Sziasztok

Tavaly és idén is ültettem magot , azt vettem észre , hogy állandó nedvességet kíván ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan fólia alatt legyen ! A kelési idő változó 5-8 hét.

Nekem a ( 3000 ? ) magból 4-500 kelt ki és átültetés után 350 maradt meg . Ebből át is telelt szinte mind, még van eladó kis fám kb 200-250 db tavalyi és 3-400 idei.

Sana

luki1 Creative Commons License 2018.07.12 0 0 3135

Helló!

Császárfánál működhet,de hibrid növénynél el kell felejteni a magot.Vegetatív módszerrel kell szaporítani,20db-al keztem,több mint 500 2 éves tövem vár eladásra tavasszal.(shan tong)

Előzmény: Törölt nick (3133)
luki1 Creative Commons License 2018.07.12 0 0 3134

Helló!

Hasonlóképp gondolkoztam én is,amíg rá nem jöttem hogy mi a tettes!(ez nem feltétlen jelenti hogy nálad is így van,de van rá esély!)Nem lövöm le a poént, de segítek hogy saját szemeddel lásd!Tekerd be a fádon levő lyukakat(de mind!)szigetelö szalaggal szorosan,úgy hogy teljesen befedd a sebeket.Várj 1-2 hetet és figyeld a szalagot,írd meg mit tapasztaltál!

Előzmény: vzed (3128)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.12 0 0 3133

Időm mint a tenger. Megpróbálkozok vele, hátha sikerülne.
Van itt olyan, aki már ültetett magról? Van valami hasznos infója, hogy mire figyeljek oda?

Előzmény: Törölt nick (3130)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.11 0 0 3132

50 euró az az 500. Sorry

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.11 0 0 3131

albizia falcata 

Na ez nem jött be. Találtam magot az interneten de bizonytalan a forrás.  Volt csemete is kínai dealer révén. Ezt más növénynek álcázva kaptam volna meg. 

500euró alatt 25-50 csemete.  Mivel féltem hogy a vám meg a szabályzás becsörög ezért hagytam. De folytatom hátha egy kamionos behozatal befigyelne az biztosabb.

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.11 0 0 3130

Szivarfánál csináltuk vagy 5 éve a szomszéd miatt kaptam akkor rá.

Nekem nem sikerült már akkor sem.

Inkább fóliában próbáld ott van értelme s nagyobb menyiséget is elszórhatsz. Sima "magvetéses" módszerrel.  Ahogy a paprika paradicsom stb.

De hát inkább vedd meg a palántát .  Viszont ha türelmes emberke vagy hajrá.  Nem egy fűzfa amit ledugsz a földbe oszt kihajt:))

Előzmény: Törölt nick (3129)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.10 0 0 3129

Üdv!

Próbálta már valaki ezt az ültetési módszert? Ha így ültetem kell valahogy vuzetebejuttatnom?

https://youtu.be/PrxcdCuD-Q8

vzed Creative Commons License 2018.07.09 0 0 3128

Hali1x sem, de a harkàlyokat szinte mindig làtom.Màs meg nem lehet.

Kis idő alatt ennyi lyukat a kukac nem csinàl.Meg persze hallom a kopàcsolàsukat a szomszèdbòl.Hidd el biztos ,hogy harkàly.

luki1 Creative Commons License 2018.07.08 0 0 3127

Szia!

Biztos hogy harkály volt? láttad egy alkalommal legalább?

Előzmény: vzed (3108)
luki1 Creative Commons License 2018.07.08 0 0 3126

Talajfüggő,illetve időjárásfüggő.A császárfa.hu szerint közepesen kötött talaj esetén 50l/hét,2 alkalommal.Zalában idén még csak 1x öntöztem,a rengeteg csapadék miatt.Idén visszavágott 2 éves töveim átlag magassága 180cm.

Előzmény: Törölt nick (3121)
luki1 Creative Commons License 2018.07.08 0 0 3125

Szia!

Én is tapasztalok ilyet,az ültetvényemben előfordul 1-2.

Ha kapott ültetéskor trágyát(van tápanyag),kap kellő 

mennyiségű vizet,akkor a gyökérzet nem elég fejlett

még a fa táplálására.Ha az idén nem nől 150cm fölé

ill.nem erősödik a szára, jövő tavasszal vágd vissza és

megszűnik a jelenség,fejlettebb lessz mintha nem vágnád vissza!

Előzmény: Mesi89 (3120)
cccsaba Creative Commons License 2018.07.04 0 0 3124

én biztos adnék neki egy kis nitrogén műtrűgyát

gusztikok Creative Commons License 2018.07.03 0 0 3123

Azért nem találtál ilyet mert ezt nem lehet kiszámolni!!!

Minden föld típusnak más a víztartó képessége ezért nem lehet deciben vagy literben kifejezni egy növény vízigényét.

Homokban sok kell,iszapban kevés!

Előzmény: Törölt nick (3121)
gusztikok Creative Commons License 2018.07.03 0 0 3122

Nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.03 0 0 3121

Olvasgattam a hozzászólásokat, de nem találtam egyértelmű választ arra, hogy mennyi lenne az ideális vízmennyiség a fáknak.
Az idén palántról ültetett fáknak napi szinten hány liter víz lenne a megfelelő? És mi a helyzet az 1 éves visszavágott darabokkal? 
Jelenleg slagról locsolok, általában 2 naponta bőven. Illetve akitől vettem a töveket Ő azt javasolta, hogy hetente egyszer adjak neki egy kis műtrágyát. Így azt szoktam még bekeverni. 

Hány liter a vízre van szüksége a fáknak napi/heti szinten?

Mesi89 Creative Commons License 2018.07.03 0 0 3120

Sziasztok!

1éves visszavágott,májusban kihajtott fánk gyönyörű 1m es eddig, de mintha megállt volna a növésben és a levelei kicsit sárgásnak tünnek. Van valami baja szerintetek? 

gusztikok Creative Commons License 2018.07.02 0 0 3119

Nem.

Előzmény: Törölt nick (3118)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.01 0 0 3118

Értem, köszönöm a segítséged!
És nem lesz gond, hogy ezeknek már akkor a második visszavágás lesz?

gusztikok Creative Commons License 2018.07.01 0 0 3117

A növekedésük normális.

150 cm-alatt érdemes visszavágni,fölötte nem muszály.

A leveleit sem kell bántani,hagyd meg mind.Ami nem kell neki azt úgy is elhullajtja.

A korona formálását akkor kezded amikor szeretnéd,igényeid szerint.

A palántról nevelteket is csak jövőre kell majd visszavágni.Az idén csak locsold.Nem kell piszkálni.

Előzmény: Törölt nick (3116)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.01 0 0 3116

Üdv!
Nemrég engem is elért a császárfa őrület, így ültettünk itthon kb 50 db-ot.
10-et díszfának ültettünk, amelyek 1 éves tövek voltak. Ezeket április vége felé ültettük el, mostanra 40-50 cm magasra nőttek. Ez a növekedési ütem megfelelő?? Az egy éves töveknél is érvényes az, hogy ha nem éri el, immár a második év végére a kb 2m-es magasságot, akkor ismét vissza kell vágni?  Illetve ezeket a hatalmas leveleket a növekvő fának az alján is hagyjam meg vagy az alján lévő párat vágjam le? Mikor kell elkezdeni a korona formálását?
A maradékot palántáról ültettük kitermelési céllal, amelyek eddig szintén kb 50 cm-es magasságúra nőttek. Ezeket simán hagyjuk nőni metszés nélkül, majd pedig következő tavasszal vágjuk vissza tőből?
Köszönöm előre is a válaszokat!

nyakec47 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 3115

Ha nem látom saját szememmel nem hiszem el.Aprilis elején visszavágtam  1 éves fámat ,április27.én  20cm volt .54 nap elteltével 251 cm -re novekedett azaz napi 4.2 cm hát ezt nem gondoltam volna.A talaj nem a legkiválobb de minden nap 8l vizet  kapott.Két fát ultettem 2017-ben  az iskolában az unokámnak. reméle sikerul a képeket feltennem.......

Előzmény: gusztikok (3114)
gusztikok Creative Commons License 2018.06.23 0 0 3114

Szerintem,ha jó helyen keresgélsz biztosan találsz forrást.

Előzmény: Törölt nick (3113)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.22 0 0 3113

Gyorsaság

A leggyorsabban növekedő fás szárú növény megtisztelő címét egy olyan fa birtokolja, mely rokona a nálunk is előszeretettel ültetett selyemakácnak. Az albizia falcata sebessége elképesztő, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kertünkben milyen gyorsan növekednek a gyümölcs és díszfák.

Ez a növény napi szinten nem kevesebb, mint 2,4 centimétert nyúlik, tehát nem véletlenül rekorder. Ugyanebben a kategóriában szerepelnek, de a lágyszárúak között, a bambuszfélék egyes fajai. Ezek a víztározó képességükről és kiváló felhasználhatóságukról ismert növények akár naponta 1 métert is növekedhetnek.

Ha szemmel szeretnénk követni egy növény gyorsaságát, akkor már az előző bambusz esetében is lenne erre esélyünk, de valószínűleg igen unalmas program lenne. Ezzel szemben a Vénusz légycsapó nevű húsevő növény szemlélése közben csak egy arra tévedő legyet kell kivárnunk. Amikor az áldozat a levelek közé téved, a növény a másodperc tört része alatt összezárja azokat, csapdába ejtve ezzel az állatot.

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) állásfoglalása szerint egy külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentesnek látszó hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. A nyaraláskor, utazás során gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, melyeknek emiatt természetes ellenségeik sincsenek hazánk területén, melyek csökkentenék egyedszámukat. Növények behozatalával az utazók veszélyeztethetik a saját környezetükben élő növények egészségét, aminek komoly gazdasági következménye is lehet.

Egyik elrettentő példa a Xylella fastdiosa baktérium, melyet kontinensünkön először 2013-ban azonosítottak Dél-Olaszországban, ahol 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Ez idáig többek közt olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, például leanderen figyelték meg. Olyan kedvelt turisztikai célterületeken jelent meg és terjedt el már ez a baktérium, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, Németország, valamint Spanyolország egyes tartományai. Ez a baktérium nagy fenyegetést jelent hazánkban a dísznövényekre, gyümölcsökre és szőlőre is, ezért nyári időszakban 

NAV és a NÉBIH ellenőrzései a behozni szándékozott növényi részekre is kiterjednek, amennyiben repülővel érkezünk haza.

Szerintetek van realitása hogy hozzá jutok akár illegálisan is maghoz illetve csemetéhez.      

gusztikok Creative Commons License 2018.06.18 0 0 3112

Akkor ez most nálad inkább nevezhető hobbinak mint nyereséget termelő vállalkozásnak!

Én is így vagyok vele.

Majd lesz vele valami!!!

Előzmény: vzed (3110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!