Felteszem, itt arról van szó, hogy ha profi cég csinálta volna a tokokat, akkor nem kellene csiszolgatni, nem lenne gond a számlalábakkal, ergo sokkal egyszerűbb és így gördülékenyebb lehetne a szerelés.
A költségvetéssel pedig az a fő gond, hogy át lettek adva órák 50 ezerért, miközben egyedül a Báró sejtésére támaszkodhatunk, hogy ennyiből ki is jön, de a felvett pénz és az abból ekészült órák száma nem ezt mutatja.
Namost az a gond, hogy aki eddig órát kapott, az nyugodtan mondhatja, hogy 50 ezerért akart órát, annyit ki is fizetett, részéről a dolog lezárva.
Valószínűleg lennének néhányan, akik becsületből kifizetnének egy esetlegesen felmerülő plusz költséget, de ha nem hajlandók erre, akkor sem tehetünk semmit.
Amennyiben a mesternek valóban van kapacitása és pusztán az anyagiak a problémák, akkor szerintem lehet találni megoldást annak ellenére, hogy már csak 108 ezer forint van a számlán.
"Rég legyártathattuk volna a tokokat egy profi céggel, a számlapokat egy másikkal - csak sajnos a költségvetésből külön-külön önmagukban sem jöttek volna ki... "
Eddig azt hittem, és lehet nem vagyok ezzel egyedül, hogy a topkok és a számlapok már készen vannak, csak az összeszerelést kellene megoldani. Ebből viszont nekem az jön le, hogy se tokok se számlat, akkor mi van tört ezüst és besült szerkezetek? Csak hogy mi lesz a kis nylonzacskómban...
Amúgy az hogy aki megkapta 50.000-et befizetett, nem jelenti azt, hogy azok az órák csak 50.000 forintba kerültek, mert ha elment rájuk a befizetet pénz nagyobbik fele, akkor sajnos mégis csak a mi pénzünkből készültek el. Hogy mennyi egy óra végső ára akkor fog kiderülni, ha kész lesz mind.
Ki is a nevezett MMII tag? Nevezd meg légyszíves - vagy egyenként végig fogjuk kérdezni mindet...
A projektben pedig valóban nagyon nem kóser egy-két dolog, amit valóban nagyon gyorsan rendbe kell tenni. Ezzel együtt a projekt legalapvetőbb problémája, hogy nincs semmiféle gazdája, a többség figyel, kérdez, de érdemben nem tud tenni semmit (ez nem az ő hibája, ez ilyen, és kész), és ezek után valójában csak a tehetetlenség viszi az egészet. No meg a végtelenül szűk költségvetés, amelyik gyorsan realizálható, elegáns és profi megoldásokat nem tesz lehetővé. Rég legyártathattuk volna a tokokat egy profi céggel, a számlapokat egy másikkal - csak sajnos a költségvetésből külön-külön önmagukban sem jöttek volna ki... Ha lenne az órára darabonként 150-200 ezer, már régen készen lennének. Így csak sokára lesznek készen.
Akkor talán nov.5-e lenne a jó időpont. Szerintem úgyis idő még, ameddig mindenki tudomást szerez a dologról - és ha nem jön el "elégséges" tömeg, akkor ebből baráti megbeszélésnél több úgysem tud lenni...
P.Kiss valamelyik hétfő délutánt javasolta, mint neki megfelelő időpontot - és értelemszerűen nem a jövő héten - tehát például a 29-i hétfő jó lehetne. Most már csak egy hely és időpont kellene, lehetőleg olyan hely, amelyik jól megközelíthető, és parkolni is lehet, nem valami belvárosi hely. A Lurdy ház is lehet például jó, a múltkor a könyvesbolt kávézójában jöttünk össze, az például szerintem most is jó lenne.
Potyoro soha életében egy buznyákot nem látott, pénzt a számláról személyesen, utólagos elszámolásra csakis és kizárólag a Báró vett fel.
Ezzel nyilvánvaló módon el is kell számolni, erről nincs is mit beszélni. Ennek meg kell lenni mielőbb.
Vagyunk viszont páran, akik jóhiszeműen és jó szándékból elég sok energiát fektettünk a projektbe (a pénzünkön túl), míg mások "csak" a pénzt fizették be (sokan azt is csak részben), tenni nem tettek semmit. Ez nem is volt elvárás, ezzel nincs is baj, de ha most vádaskodásba fordulnak a dolgok, akkor ebből garantáltan rolóhúzás lesz...
Nagyon nem lenne jó, ha a project végül kölcsönös vádaskodásokba fulladna.. De azért pár szóban reagálnék:
- Az első öt óra "célba juttatása" a Báró döntése volt. Nem szólt bele senki - ugyanakkor tudott róla mindenki, és nem emlékszem arra, hogy bárki akkor protestált volna (nyilván akkor azért abban a tudatban volt mindenki, hogy rövid időn belül jön az összes többi is), így erre utólag azért mutogatni méltánytalan.
- Akik eddig kaptak órát, azok az utolsó fillérig be is fizették az árát, tehát szó nincs arról, hogy a "mások pénzéből is" kaptak volna bármit is. A sajátjukból kapták. Abból fogja mindenki más is (remélhetőleg).
A felvetésed kapcsán viszont a találkozón akkor azt is meg kellene beszélni, hogy azok, akik feladták, akik nem kívánják most már a projektet tovább támogatni, azok miképpen tudnak belőle kiszállni. Nyilván az anyagokra-alkatrészekre már elköltött pénzt visszaadni nem lehet, de ami van, azt megkaphatják, és valamiképpen el kell tudnunk számolni.
"Nézd, senki sem fog semmilyen felelősséget és adott esetben elfoglaltságot a nyakába venni "csak úgy". Honorálni nem tudjuk (ez már tényleg nem fér bele a költségvetésbe), ingyért pedig a kutya nem fog utánjárást és akár jogi értelemben vett anyagi-erkölcsi felelősséget felvállalni, olyan tagtársak érdekében, akik 90%-át nem is ismeri, esetleg még névről sem.. Én például biztos nem.."
Ez nagyon szép és igaz is, csak sajnos az az apró tény rontja a képet, hogy az első 5 elkészült óra sorsolás nélkül jutott azoknak, akik úgymond sokat tettek a projektért. Tehát már honoráltuk, ha jól gondolom, és ettől kezdve már akár vállajátok akár nem az erkölcsi felelősség fennáll amíg az óra -ami a mi pánzünkből is készült- el nálatok van, nekünk meg semmink nincs csak a befizetésünk és a haldokló reményünk. Én a magam részéről továbbra is az elkészült alkatrészeimet szeretném kis zacskóban hazavinni a találkozóról.
Mivel napok/hetek óta téma a találkozó, de konkrétum a kezdeményezésre nem volt, ezért holnap felhívom P Kiss-t, hogy javasoljon két Neki megfelelő időpontot (és helyszínt), amit holnap megírok és megszavazhatjuk, hogy melyikre tudunk többen eljönni. Továbbra is azt mondom, hogy ne várjunk a Báróra, mert véleményem szerint nem véletlen elérhetetlen (természetesen vele is kell találkoznunk, de úgy gondolom, hogy az egy más jellegű találkozó lesz...).
valóban már csak egyszerű, könnyen átlátható pénzmozgás lenne hátra, ha feltöltődne a bankszámlánk, hiszen csak P. Kiss mesternek kellene fizetni minden elkészült óráért azonos, X összeget.
marha egyszerű: mindenkinek van emailcíme, hisz a topikban kezdődött a szervezés. ha valakinek megváltozott az emailcíme, akkor, bocs a kifejezésért, nem csak kutya kötelessége, hanem jól felfogott saját érdeke is, hogy ezt jelezze. ha nem teszi, és nem elérhető, akkor nem tudunk mit tenni.
(amúgy ha valaki tértivevényes levelet másodszor sem veszi át, azt átadottnak tekinti a bíróság és minden hatóság is.)
Nézd, senki sem fog semmilyen felelősséget és adott esetben elfoglaltságot a nyakába venni "csak úgy". Honorálni nem tudjuk (ez már tényleg nem fér bele a költségvetésbe), ingyért pedig a kutya nem fog utánjárást és akár jogi értelemben vett anyagi-erkölcsi felelősséget felvállalni, olyan tagtársak érdekében, akik 90%-át nem is ismeri, esetleg még névről sem.. Én például biztos nem..
Viszont olyan nagyon sok teendő már nincs, a szerkezetek, a mutatók, az ezüst az órásnál, részben talán Bárónál van - de megvan, ezzel nincs gond. Időnként rá kell a P.Kissnél kérdezni, ha elkészült pár óra, meg kell beszélni, hogy mikor-hol és ki kapja, el kell rendezni a pénzügyeket. Ennyi. Ez szerintem egy pár fős "bizottság" tevékenységébe bőven belefér, főleg, hogy az érintettek online is tudnak kapcsolatot tartani egymással - ám a pénzügyi felelősség az egyértelműen egy olyan dolog, amit a mostani helyzetben már különösen nyilvánvaló, hogy nem fog senki magára vállalni. Még véletlenül sem, bolond is lenne.. Bármilyen pénzmozgást a továbbiakban csak a tagok legalább egy részének tudtával és tudomásul vételével szabad csak megengedni.
Pillanatnyilag pedig annyi teendőnk lenne, hogy végre ki kellene jelölni egy helyet-napot, amikor, aki csak tud, jöjjön el, összeszedni az elszámoláshoz szükséges minden információt, meghívni a P.Kisst is, megbeszélni vele a továbbiakat (erre ő mutat is hajlandóságot, ezzel nem lesz semmi baj), és persze meg kell hívni a project jelenlegi gazdáját, Bárót, és elszámolni, megbeszélni vele a dolgokat. Nyilván ő is nyitott kell, hogy legyen erre - ha meg nem, hát.. Akkor tudjuk legalább, hogy mi a helyzet. De erre most nem is akarok/merek gondolni.
Az általad leírtak pedig pontosan azért fordultak elő, mert a dolgok egy részének nem volt gazdája. De a többit tényleg inkább személyesen, tudod, hol-hogy találsz meg...
Én a magam részéről annyit most felvállalok, hogy ha egyeztetünk egy talit, akkor a P.Kisst meghívom rá.
Szerintem ez világos, mindenki érti, nem kell tovább ragozni. Tisztába kell az MMII projektet pénzügyileg tenni, egyértelművé tenni, hogy pénz hol, kinél van, elszámolni vele, és utána szerintem nem lesz gond.
Oké, értem.
Akkor viszont megint kérdezem, hogy mire várunk?
Minden nappal romlik a pozíciónk.
Vannak megoldási javaslataim, beszéljük ezt meg, de párbeszédre egy ilyen fórum tényleg nem alkalmas.
Nagyon problémásnak érzem bármilyen grémium kinevezését és jövőbeni döntéseit, akkor is, ha teljesen igazad van, a tagok egy része valószínűleg már nem elérhető, vagy lehet, hogy rosszabb történt vele.
Pedig más nincs, aki ebbe beszáll, annak komoly felelősséget kell vállalnia és csakis akkor van ennek értelme, ha valóban tudunk órákat produkálni.
Potyorónak is csak nyűgje és problémája volt eddig az egészből.
Biztos így van.
De az már csak olyan, hogy ha valaki felvállal valamit, akár önként is, akkor azt fogják számon kérni.
Most komolyan: tegyem be én egy táblázatba a tagokat, befizetéseket és a sorsolásokat?
Normális az szerinted, hogy 1000 hozzászólást kell átböngészni, csak ebben a topikban, mert a másikban is van szép számmal, hogy összeszedjük az adatokat?
Vagy az normális szerinted, hogy valaki (IWC-fan) kisorsolásra kerül, aztán egyszer s mindenkorra eltűnik a képből?
Ez hogyan fordulhat elő egyáltalán?
Azért nem szarral gurigázunk, itt 50 ezer forintos tételekről van szó!
a svájci óra topik, ahol anno a szervezés kezdődött, a mai napig is működik, és a világ minden tájáról elérhető. azaz a tagok, ha éppen Új-Zélandon is élnek, onnan is olvashatják a topikot, ha még kiváncsiak a projektre.
Ez nem ilyen egyszerű.
Ha valaki nem olvassa a topikot napi rendszerességgel, de befizetett akármennyi pénzt, akkor azt rendezzük le annyival, hogy nem érdekli és adjuk oda a pénzét valaki másnak?
Ezt nem is értem, hogyan gondolod?
Ki fogja ezt eldönteni és ki viseli érte a felelősséget?
De szerintem a most elkészült három órából kettőt a már kiválasztottaknak kellene átadni! (IWC-fan, Herkules)
Nyilván egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy az elkészült 3 órából egyet kellene IWC-fannak adni, mert Herkules óráját nem vette át senki, az elvileg megvan.
Nekem nem a te órád fáj, hanem az enyém, ami nincs meg.
szerintem a legfontosabb dolog a hatékony elszámoltatás a felvett, de ki nem fizetett pénz sorsáról. illetve minél több óra elkészíttetése.
a tagok felkutatása most nem a legsürgetőbb, ugyanis a svájci óra topik, ahol anno a szervezés kezdődött, a mai napig is működik, és a világ minden tájáról elérhető. azaz a tagok, ha éppen Új-Zélandon is élnek, onnan is olvashatják a topikot, ha még kiváncsiak a projektre.
Én úgy tudom, hogy az elkészült 10db óra át is lett adva-véve. Plusz készült egy prototípus anno, legjobb tudomásom szerint az is a Bárónál van - de ez nem biztos.
Ezen kívül készen van még három óra, ami ugyebár nem lett eddig átvéve-kifizetve.
Kifizetve az első tíz óra lett, pontosabban úgy tudom (de ezt majd az érintettek pontosítják), hogy még az sem teljesen, elvileg ott is "lóg" még 50 ezer, miközben a számláról felvéve fel lett...
A következő két körben felvett 100+200 nem lett senkinek sem kifizetve, sem elszámolva. Magyarán ez nem lett az órákra lett - eddig legalábbis - fordítva. P.Kiss az általa korábban vállalt 20 körül kér egy óráért, tehát az eddig erre felvett 500 ezerből 25 óra, az órák fele elkészülhetett volna - de ez neki nem lett még csak töredékében kifizetve.
Szerintem ez világos, mindenki érti, nem kell tovább ragozni. Tisztába kell az MMII projektet pénzügyileg tenni, egyértelművé tenni, hogy pénz hol, kinél van, elszámolni vele, és utána szerintem nem lesz gond.
Ugyanakkor muszáj lesz valamiféle "bizottságot" kineveznünk, létrehoznunk, amelyik a további ellenőrzési-koordinálási feladatokat ellátja. Pénzt többé nem szabad "bemondásra" odaadni senkinek, úgy kell a továbbiakban eljárni, ahogy a legelső, az ötvösmunkákra kifizetett összeggel eljártunk, amikor a számlát kezelő Fekvőrendőr kivette a kért összeget, majd az én tanúi jelenlétemben, átvételi elismervény ellenében átadtuk - az a munka el is készült, és nem is volt belőle vita.
Potyorót is ekézhetitek, de gondoljunk már bele: ő is csupán egy tag az MMII csapatból, rendben van, kisorsolta a neveket - ennyit tudott tenni... Nem ő vette át az elkészült órákat, nincs ráhatása arra, hogy azok végül ténylegesen kihez kerültek... A tagok egy része nagyon nehezen elérhető - most kitől várható el, hogy nyomozzon utána, telefonálgasson, megpróbálja felkeresni személyesen..?..
Mi lesz akkor, ha valamelyik tagot esetleg egyáltalán nem tudjuk elérni? Elköltözött, emigrált, elhunyt - 5x emberből előfordulhat ilyen... De befizetett 10-30-50 ezret - mondjuk elkészül az órája, ki is kell fizetni - mi lesz ezzel? Ki fogja őrizni, és meddig? Én nem, az biztos, és szerintem te is rögtön nemet fogsz erre mondani... Ha nem teljes összeget fizetett ki, ki fogja kipótolni? Még sok év elmúltával is reális eshetőség, hogy felbukkan, és szó szerint követeli a "jussát"...
Ezek kezelhető dolgok, a jognak is vannak rá megoldásai - de akkor is végig kellene most már ezt gondolni, azt is a súlyán kezelve, hogy pénzt eddig utólagos elszámolásra egyetlen egy valaki vett csak fel (nyilván ő el kell, hogy számoljon azzal), a többi kifizetett költség transzparens, arról pontosan tudjuk hol, mikor, mire lett költve - ugyanakkor akik a projektbe eddig tettek energiát, azok nem érdekből, nem haszonért tették. Potyorónak is csak nyűgje és problémája volt eddig az egészből. Ki lesz például az, aki majd "nyomoz" a nem jelentkező, nem elérhető tagok után? Én személy szerint a megadott utolsó elérhetőségeken (e-mail, telefon, esetleg lakcím) tennék egy kísérletet az elérésükre - és ha nem jön össze, én biztosan nem állnék neki kinyomozni, hol is van az illető.. Erre szerintem senkinek sincs ideje, energiája - de lehet, hogy találunk mégis olyat közülünk, akinek akad, esetleg eszközei is inkább vannak rá - ezen is tűnődnünk kell most már.