Így van a külső és belső pkc betétet. Így az ablak -bár elvileg kifújták púrhabbal - a betonra került. Otthon keresek fényképet, mert lefotóztam, hogy jobban megértsd a hibát.
"Az ablakos cég pedig vigyorogva közölte, hogy ha beperelem, megszünteti a cégét és alapít egy másikat."
Azért ez nem így van, mert az ügyvezető a megszűnést követő 5 évig még felelősségre vonható. Az már más kérdés, hogy van-e bármilyen vagyona, amiből a kártérítési igényedet kielégíthetik? :(
Bocs, én még mindig nem értem, hogyan szerelték be, hogy lengjen tőle a függöny. Mit vágtak le alul? A PKC külső és belső habot? Vagy a hab betétet, amit az alsó beton és az ablak közé szántatok? Nem értem.
Az ügyvédjük hivatalosan közölte, hogy a felelősség az enyém, mert én voltam otthon a beszereléskor :-/ Az ablakos cég pedig vigyorogva közölte, hogy ha beperelem, megszünteti a cégét és alapít egy másikat.
Tudod az a baj, hogy a 6 kivitelezőből 5-öt ajánlok szívből mindenkinek ---- hogy nagyon messzire kerülje el őket, mert minősíthetetlen munkát végeztek. Ez a mai magyar építőipar. Már azon gondolkodom, hogy nő létemre kellene alapítani egy építőipari vállalkozást, csak hogy bebizonyítsam, nem csak szar munkát lehet átadni építkezés címen!!!!
Ezt meg tudom erősíteni. Egy amúgy napközben a munkahelyen dolgozó, de közben a házát építő emberkének nincs esélye arra, hogy normálisan megépítse a falat. Nekünk úgy sikerült, hogy házilag összeraktunk 1m-nyi falszakaszt, bevasalva, szépen, és a kőműveseknek csak a betonozás maradt. A második métert már együtt csináltuk velük (előre leszabtam nekik az összes sarkot, és soronkénti "térképet" kaptak, hogy hova kell tenni 70cm-es elemet, hova a "+Sarok80" , "-Sarok95" jelűt, stb. Ebből a dokumentációból dolgoztak, nem kellett töprengeniük munka közben).
Egy napos közös munka után már mindent egyedül csináltak. A "magán" betonozás csak az első 4 sornál jöhetett volna szóba, mert 2m-es álláson állva öntögetni vödrönként a betont, nem egyszemélyes, de még csak nem is családi meló. A mixeres betonozást pedig lehetetlen hétvégére vagy az esti órákra kérni.
Tehát aki napközben munkahelyén dolgozik, annak ki kell adnia a munkát kűműveseknek. Akár tégla, akár PKC/Isoteq/stb.
Ha nem, hetekig tartó kínlódással fog járni egy fal felhúzása.
Nem hiszem, hogy azért kellene téglából építkezni, mert egyrészt nem hajlandóak a mai kornak megfelelő technológiát megtanulni az építőiparban dolgozók. Mondjuk avval sem járunk jól, ha valaki elvégez egy munkát, azt rosszul végzi. De ez ugye nem technológia függő.
Másrészt nem vagyunk sajnos alkalmasak arra, hogy betont keverjünk. Attól még szerethetnénk mást, mint ami eddig volt.
Nem vitatom, hogy igazad lehet. Bár azt tudom, hogy nálunk elkészítették azt a bizonyos 5 cm-es - nem is tudom minek kell ezt hívni - rést, magot, amibe bele kellene ültetni az ablak alatti szigetelést. Az ablakgyártónk volt olyan idióta, hogy ezt a részt levágta. Az ablakot a szokásos módon dübelekkel és purhabban szerelték be. "Természetesen" a függöny télen lebegett az ablak előtt.
Úgyhogy én már semmit nem tudok, semmit nem hiszek, csak azt szeretném kideríteni, hogy ezt "hivatalosan" hogy kell megépíteni, és ki hibázott a szerelésnél!!!! Mert van egy nagyon jól szigetelt falazatunk, van 3 rétegű ablakunk, egy 30 cm kőzetgyapottal szigetelt födémünk, és van egy keményen hőhidas, légát- és beeresztő házunk.
Na most elárulok egy hőhídmentes ragasztást,de csak neked meg a sok hülye forgalmazónak, bekened ragival a betont és nem nyomod rá teljesen ,hogy kijöjjön a ragi hanem marad egy rés és azt majd kifujod purhabbal.
Először nekünk is a tervezőt kellett meggyőznünk. Aztán az építésvezetőnket - aki bár kedves barát, és biztos, hogy az én érdekeimet védte, de "már hallott a pkc-ről" jelleggel (és mivel lelkiismeretes, el is olvasott róla mindent) dolgozott. Majd Kb 8 kivitelezőnek küldtük el a terveket, és egyik sem vállalta, mert még soha sem látott pkc-t. :-(
Bocs, de ezt a kivitelezős részt nem értem. Nem találni olyan kivitelezőt, aki bevállalja a PKC építést? Nekem az öt megkérdezettből négy vállalta (volna), a maradék sem gyakorlati okokból utasított el, hanem mert elvi kifogásai voltak a technológia ellen (a szokásosak: nem lélegzik :) + környezetterhelés, mert kőolajból készül, stb). Inkább az építész és statikus tervezők szoktak idegenkedni, mert nekik kell felelősséget vállalni pl a vasalásért. Állandóan a kivitelezési bizonytalanságokra hivatkoznak, amikor felültervezik a szükséges vasalást. Amiben, elnézve 1-2 képet és történetet, lehet is valami :)
Igen, de erre azt a kifogást kaptuk, hogy ha ráragasztasz egy 5 cm-es xps-t, a fal és a ragasztott xps között - bármennyire is ügyes vagy - hőhíd lesz. Ezért kell besüllyeszteni!!!!
Mert amikor mi kivitelezőt kerestünk, senki nem vállalta el - pont a pkc miatt - kizárólag az, akit a PKC ajánlott. És mint már sírtam, rosszul is jártam nagyon keményen!!!
jól sejted, iszonyú drágák!!!Majd dupla árban dolgoznak, én kértem tőlük árajánlatot, katasztrófa... mit adott az isten pár utcával odébb húztak fel egy házat miután elkezdtem építkezni másik csapattal, na akkor voltam csak igazán hálás hogy nem velük épitkeztem.... Náluk csak az isotechtől kaptam sötétebb árajánlatot..... képesek lettek volna felhúzni a házat födém nélkül....:DDD !!!! mikor végre elértem a figyelj, vezért, azt mondta hogy a födém az én dolgom, ők csak a falat építik... még meg van a mail, mert ez ÍRÁSBA IS ADTA!!!!! :DDD Ha szakértelemről van szó legó témában akkor bauland, sajna őket se tudtam megfizetni, de sok tanáccsal láttak el, régebben irogatott ide a srác elég sokat, a három cég sztorija meg a PH topikban visszaolvasható... olyan igaz madzsjar.... :(
Nem, nem annyi. Mert a brutto negyzetmeterre ennyi brutto forint. Azaz falakkal szamolva szoroznak. Durvan tobb, mint a netto lakasterulet...
Azert draga nagyon, mert 200e (br/n) mar jo muszaki szinvonalat lehet kihozni, es nem 1 lampa per helyiseg hanem elvarhato felszereltseggel. Ez meg van egy gyanum hogy valami minimum, amihez rendelgetheted hozza pl. a gyengearamot, a 3 retegu ablakot stb. fela'rert.
Kerdezz meg masik tervezőt is sztem. Meg kerdezz meg masik kivitelezot is.
Meg az ilyen negyzetmeterre szamitott ktsg tervek sztem ilyen hozzavetoleges arak, pontosa arajanlatot akkor tud adni egy kivitelezo ha megvan a terved.
Én teljesen laikuskent ugy gondolom, hogy a jelenlegi magyarorszagi epitoipart tekintve mindenki enged neked annyit egy haz epitesekor amibol a tervezesi dij kijon. Persze en nemgondoltam h 1M korul is van 1 terv, de persze ez sokmindentol fugg h milyen terv/hol/mennyi.
Altalaban az emberek brutto forint per netto negyzetmeterben beszelnek, arra nagyon jo lenne a 150e (megfelelo szinvonalra). Na de ez NETTO forint per BRUTTO negyzetmeter! Az igy iszonyatosan draga... me'g ha PH lenne, de a ph szint elerheto es a 150e az ket kulon allitas.
Mire gondolok? Nem is tudom. Csak felkaptam a fejem arra, hogy 150e Ft/m2 áron kulcsrakészen kiviteleznek, és a tervezési díjat is visszaadják anyag árban. Régóta foglalkoztat az építkezés gondolata, és mostanában beszéltem pár építésszel, de már a tervezési költségektől seggre ültem.1M körül lennének "csak" a tervek. Én kis naív azt hittem, hogy tervezünk egy jó kis házat, és ha megvan a papír akkor elkezdek kalkulálni, hogy miből érdemes építkezni. "lego" vagy tégla, vagy itong...stb.
Egyébként jól értem, hogy Te a jelenlegi akciót kihasználva kezdtél el az általuk ajánlott céggel dolgozni?...És hatalmasat csalódtál?
Még sehogy. Ezért kérdezgetek mindenkit én is. A "lyuk" mérete szélességben az ablak névleges méretével megegyezik (pl 100cm), a lyuk körül 5-5 cm hab van, ezek a zsaluelemek. Az 5cm hab mögött van a betonmag. Tehát ebben a példában a beton-beton távolság 110cm. Alul én is kértem, hogy hagyjanak 5 centit, de ez nem mindenhol sikerült, sokszor telibe öntötték. Ott majd kivésem a betont, hogy legyen helye az alsó hőszigetelésnek is.
Nektek hogy vannak az ablakok beépítve??? Nálunk a kivitelező a peremnél 5 cm-el lejjebb öntötte a betont, amire rá kellett volna kerülni egy hungarocel szigetelésnek, erre kellett volna kerülni az ablaknak!
Mire gondolsz? Mert ha az általuk történő kivitelezésre, hááát...... mi megkérdeztük, hogy mi ennek az útja, módja, közölték, annyi munkájuk van, hogy nem tudják elvállalni, de ajánlanak kivitelezőt, aki látott már prokonceptet és elvállalja. Hát azóta is sírok, hogy elfogadtuk "T" cég ajánlását.
én írtam elő :) 15centi van a padlóban, lábazaton 10centi van, de a padlófűtés nem a lábazatba esik hanem már az elembe ahol ugye 25centi szigetelés van...
Hány centi aljzatszigetelést írtak neked elő a padlófűtés alá? Az lábazaton is van neked körben szigetelés? Csak azért érdeklődöm mert úgy vélem nekem itt van a hiba, hogy túl sok hő adódik át az alap felé és a lábazat felé.
a padlófűtésnél nem az számit hanem az hogy milyen közök vannak.... nálam pl a nappaliban igen csak ritka 20centinként van, meg a mi hálónkban is, mert én 19-20fokban tudok kényelmesen aludni, a gyerekeknél viszont meg van a normál 15centi.A falfűtés csak dec,jan, ment februárban elzártam, csak padló temperált olyan 28-30-32fokkal-télen egész 35-36ig is fel volt tekerve a hidegebb napokon. Gyerekek miatt a 22fok álandó volt nálunk.